به گزارش سایت خبری ساعد نیوز و به نقل از نی نی سایت، بسیاری از بیماری هایی که واکسنش برای بچه ها تزریق می شود، اسامی ترسناکی دارند. مثلا سیاه سرفه یا مننژیت! شنیدن اسم بیماری مننژیت هم می تواند مادران را نگران کند، چه برسد به مواجهه با آن!
اما این بیماری ممکن است بر اثر تب بالا یا ضربه های بدی که به کودکان وارد می شود، باکتری ها یا ویروس ها به بدن شان وارد شده و باعث بروز بیماری مننژیت در آنها شود. به همین دلیل در گفتگو با دکتر وحیده صباغی، متخصص کودکان و نوزادان، از او درباره بیماری مننژیت و علائم و راه درمان آن پرسیدیم.
مننژیت چیست؟
دور مغز و نخاع ما را پرده ای نازک مانند پوسته ی نازک تخم مرغ فرا گرفته که نام آن مننژ است و به هرگونه التهاب و عفونت آن مننژیت گفته می شود. چون مغز و نخاع در محیط بسته ای قرار دارند، همه التهابات به خود مغز منتقل می شود و بر اثر آن، فرد دچار سردرد شدید می شود. اگرعفونت، نخاع را درگیر کند کودک دچار تب بالا و درد شدید می شود و بر اثر این درد او حتی نمی تواند گردنش را خم کند.
عامل مننژیت چیست؟
مننژیت بر اثر دو عامل ویروسی و باکتریایی بروز می کند. مننژیتی که بر اثر عامل ویروسی به وجود آمده باشد، خود به خود درمان می شود اما اگر عامل به وجود آمدن این بیماری باکتری باشد، بسیار خطرناک است و باید هرچه سریع تر آن را درمان کرد. مننژیت در بچه های کمتر از 2 سال بسیار خطرناک است و باید آن را بسیار جدی گرفت چرا که سیستم ایمنی این کودکان ضعیف است و ممکن است دچار عفونت مغزی شوند. یکی از باکتری هایی که پیش از این در بروز مننژیت نقش مهمی داشت، باکتری هموفیلوس آنفلوآنزا نوع b بود که خوشبختانه امسال با واکسن 5گانه که در 2 ماهگی، 4 ماهگی و 6 ماهگی به کودک تزریق می شود، کنترل شده است.»
عفونت مننژیت مستقیما ایجاد عارضه نمی کند و عامل آن باید از جایی وارد مغز یا نخاع شود. در حالت طبیعی، عامل ایجاد این بیماری از راه خون یا تنفس از مننژ عبور می کند.
علائم مننژیت چیست؟
از علائم بیماری مننژیت، تب بالا، استفراغ های شدید و جهنده و بی قراری شدید بیمار است. اگر سن بیمار بالاتر باشد و از او بخواهید سرش را خم کند او به دلیل درد زیاد نمی تواند این کار را انجام دهد. همه ی بچه هایی که به این بیماری مبتلا می شوند، تب همراه با استفراغ دارند و باید برای درمان به پزشک مراجعه کنند و بستری شوند چون ممکن است بیماری شان با دارو های رایج درمان نشود .
مدت بیماری مننژیت چقدر است؟
عفونت های ویروسی که منجر به مننژیت شده اند، زودتر بهبود می یابند که ممکن است حداکثر 10 روز طول بکشد. مننژیت در صورت حاد شدن منجر به آنسفالیت یا عفونت مغزی می شود. یکی از علت های آنسفالیت آبله مرغان است که در صورت تب بالا به همراه استفراغ اتفاق می افتد و کودک در صورت ابتلا به آن، حتما باید برای درمان بستری شود.
در صورتی که پرده مغزی ملتهب شود، اولین اقدامی که بعد از بستری باید انجام شود کنترل کردن و پایین آوردن تب است. همچنین باید به طور مرتب به کودک سرم زده شود و آنتی بیوتیک وریدی تزریق به او کنند. چون اگر کودک تشنج کند، ممکن است به آنسفالیت یا عفونت مغزی دچار شود که عوارض جبران ناپذیری بر روی مغز کودک می گذارد و باعث می شود رشد مغزی بچه مختل شود و عوارضی مانند عقب ماندگی ذهنی و اختلال در یادگیری بر جای بگذارد. هرچه سن کودک کمتر باشد، عوارض این بیماری بیشتر است. البته هر تشنجی باعث این عوارض نمی شود و تنها در صورتی که تشنج ها مداوم و پی در پی باشند و کنترل نشوند این عوارض را به جا می گذارند.
اگر ضربه باعث ایجاد زخمی شده باشد و باکتری از طریق آن وارد فضای مغزی شود، ممکن است مننژیت اتفاق بیفتد. شاید حتی باکتری هایی که روی پوست ما هستند و برای مان ایجاد مشکل نمی کنند، در فضای مغز بسیار خطرناک باشند.