در طی سال های گذشته وانت باردو (پیکان وانت)، در کنار وانت زامیاد و وانت کارا نقش بسیار پررنگی در حمل ونقل جاده ای کشور بر عهده داشته و همواره بسیار پرطرفدار بوده است؛ مطمئنا هزینه پایین نگهداری و قیمت پایین این محصول، مهمترین دلیل فروش بالای این وانت شهری قدیمی به شمار می آید. در سال 1391 پس از این که پلیس راهنمایی و رانندگی شماره گذاری این وانت محبوب را به دلایل مختلفی همچون عدم وجود کیسه هوا و ترمز ضدقفل متوقف نمود، شرکت ایران خودرو به فکر ساخت پیکاپی افتاد تا بتواند با کمترین هزینه و زحمت آن را جایگزین وانت باردو کند؛ ازاین رو طبق عادت همیشگی خود قطعات وانت باردو، پژو پارس و پژو 405 را با یکدیگر ترکیب نمود تا بتواند به یک پیکاپ جدید به نام «آریسان» دست یابد. سرانجام در اسفندماه سال 1393 خط تولید این اعجوبه ایران خودرو افتتاح شد و اولین پیکاپ را در ابتدای سال 1394 به بازار عرضه کرد. این خودرو در حال حاضر در دو نسخه بنزین سوز و گازسوز به بازار عرضه می شود.
امکانات وانت آریسان
امکانات داخلی وانت آریسان البته مانند امکاناتی است که پلتفرم پژو 405 دارد. همه چیز شسته رفته است و از تصویر درهم داخل پیکان وانت خبری نیست. فرمان این خودرو هیدرولیک است و سیستم صوتی آن هم قابلیت نصب فلش دارد و هم کابل Aux و البته با وفاداری ضبط صوت های قدیمی تر پژو، CD هم اجرا می کند. ضریب ایمنی وانت آریسان هم جالب توجه است؛ دو کیسه هوا برای راننده و سرنشین کناری آن و البته ترمز ABS از امکاناتی ایمنی این اتومبیل به حساب می آیند.
در پیکان وانت های قدیمی شاهد سرقت های بسیاری بودیم و دلیل عمده این سرقت ها نداشتن سیستم ضد سرقت و البته طراحی از رده خارج بدنه پیکان بود. در آریسان علاوه بر تمام امکانات موجود، اتومبیل مجهز به سیستم ضد سرقت است. دید مناسب نداشتن در وانت های قدیمی باعث به زحمت افتادن راننده ها می شد که البته این نقص در آریسان برطرف گشته و با کشیده بودن کابین اتومبیل همه چیز برای راننده واضح و قابل کنترل است.
روکش های دو صندلی وانت آریسان با همان بافتی است که در پژو 405 مورد استفاده قرار گرفته است. قسمت جلویی فرمان دو نمایشگر عقربه ای دارد که یکی از آن ها سرعت را نشان می دهد و دیگری دور موتور اتومبیل را. کولر و سیستم گرمایشی نیز در این اتومبیل مهیا است و تمام این امکانات با تنظیم دستی امکان پذیر هستند. داشبورد جادار برای وسایل دم دستی و البته فضای کابین که از فضای بسیار مناسبی برای سرنشینان برخوردار است و با استانداردهای لازم طراحی شده است.
مشخصات فنی وانت آریسان
آریسان ازلحاظ فنی از پیشرانه مشترکی با پیکان وانت بهره می برد که با کد OHVG II شناخته می شود. این پیشرانه 1696 سی سی، دارای 4 سیلندر و 8 سوپاپ است که توان تولید 86 اسب بخار قدرت و 140 نیوتن متر گشتاور را در نسخه بنزین سوز دارد. خروجی این پیشرانه در نسخه گازسوز کمی ضعیف تر از نوع بنزین سوز بوده و قادر است 73 اسب بخار قدرت و 128 نیوتن متر گشتاور تولید کند. نیروی تولیدشده توسط پیشرانه این خودرو از طریق یک گیربکس 5 سرعته دستی به چرخ های عقب منتقل می شود و این موضوع یکی از نقاط قوت آریسان در مقابل پیکاپ های دیگری همچون پراید 151 یا وانت زامیاد (نیسان آبی) است.
طبق اعلام رسمی سایت ایران خودرو نسخه بنزین سوز این خودرو، قادر است طی 12.7 ثانیه از حالت سکون به سرعت 100 کیلومتر در ساعت دست یابد؛ این در حالیست که در عمل آریسان برای دست یابی به سرعت 100 کیلومتر در ساعت به زمانی فراتر از 16 ثانیه نیازمند است. مدل بنزینی آریسان در حالت ترکیبی، به ازای هر صد کیلومتر 9.25 لیتر بنزین و مدل گازسوز آن به ازای هر صد کیلومتر رانندگی در حالت ترکیبی، 9.92 مترمکعب گاز طبیعی مصرف می کند که در مقایسه با مصرف سوخت ترکیبی پراید وانت (6.6) عدد بسیار بالاتری به نظر می رسد. طراحی تمامی بخش های این خودرو با توجه به پژو پارس شکل گرفته است و به همین دلیل نمای کلی این خودرو در مقایسه با سایر پیکاپ هایی همچون سایپا 151 یا وانت باردو بسیار زیباتر به نظر می رسد.
در بخش داخلی نیز طرح داشبورد آریسان کاملا مشابه طرح داشبوردی است که ایران خودرو در پژو SLX و پژو پارس LX مورداستفاده قرار داده است، تنها با این تفاوت که رنگ آن کاملا سیاه شده و از کیفیت آن نیز کاسته شده است. فضای در نظر گرفته شده برای سرنشینان آریسان در مقایسه با سایر خودروهای هم رده در وضعیت بهتری قرار داشته و مخصوصا برای سرنشینان کوتاه قد بسیار راحت خواهد بود.
از ویژگی های مهم این وانت آریسان می توان به بخش فنی به ویژه گیربکس و پیشرانه آن اشاره کرد که از نقاط قوت این خودرو به حساب می آیند. 78 اسب بخار قدرت آریسان است و حداکثر سرعت آن به 180 کیلومتر در ساعت می رسد. البته لازم به ذکر است که در زمان مصرف گاز، حداکثر این اتومبیل 145 کیلومتر در ساعت خواهد بود. سبز بودن آریسان در زمان استفاده از گاز تا حدی جلب توجه کرده که توانسته گواهی یورو 4 را هم کسب کند و کم آلاینده بودن خود را نیز ثابت کند. مسیرهای برون شهری 6.65 لیتر در هر 100 کیلومتر است و این عدد در مصرف گاز 27.8 گاز است. سوخت ترکیبی این خودرو به 9 لیتر در هر صد کیلومتر می رسد و 31.7 نیز مصرف گاز این خودرو است. جعبه دنده آریسان 5 سرعته است.