فرق مودم فیبر نوری و adsl در چیست؟
مودمها انواع مختلفی داشته و هر شبکه و اتصالی هم نیازمند مودم مخصوص به خود است. از جهتی از آنجایی که امروزه افراد بیشتری به استفاده از اینترنت فیبر نوری پرسرعت روی آوردهاند، به خرید مودم فیبر نوری هم نیاز دارند چراکه نمیتوان از مودمهای قدیمی ADSL برای این سرویسها هم استفاده کرد. برای درک بهتر این مسئله، باید بدانید که فرق مودم فیبر نوری و ADSL در چیست؟ تفاوتها را در ادامه با توضیح مختصری از هر یک مفاهیم شرح خواهیم داد.
مودم ADSL چیست؟
تا به امروز انواع مودم ADSL بخش عمده مصارف کاربران را شامل میشدند و به عبارتی اغلب خانهها و ادارات برای اتصال به اینترنت به این مودمها مجهز شده بودند. به احتمال زیاد خود شما هم در منزل تاکنون از این مدلها داشتهاید و حتی در غیر این صورت هم در مدارس، ادارات، بانکها و مراکز مختلف دیگری نمونههایی از آن را دیدهاید. مودم ADSL مخفف عبارت Asymmetric Digital Subscriber Line به معنای خط اشتراک نامتقارن است.
به عبارتی ساده این مودم از طریق کابل به پریز تلفن و کابلهای مسی متصل شده و به این شکل کار میکند. در نتیجه برای استفاده از آن به خط تلفن نیاز است. این محصولات جایگزینی برای سرویسهایی با عنوان Dial-Up که موجب اشغال شدن خط تلفن میشد، بودند و از این رو برای مدت زیادی تا گسترش یافتن مدلهای فیبر نوری محبوبیت داشتند.
مودم فیبر نوری چیست؟
با توجه به اینکه نیاز کاربران به اینترنت پرسرعت و قدرتمند افزایش چشمگیری یافته و دیگر مودمهای ADSL و سرویسهای قدیمی پاسخگوی نیاز کاربران نبودند، حال انواع مودم فیبر نوری رواج پیدا کردهاند. این مودمها به کابلها و شبکههای قدرتمند فیبر نوری متصل میشوند و به زبانی ساده با استفاده از رشتههای نوری امکان متصل شدن کاربران به اینترنتهای چندین برابر سریعتر را فراهم میکنند. این شبکهها و مودمها مزایای فراوانی نسبت به مدلهای ADSL دارند که در ادامه این مطلب با بررسی کامل تفاوت و فرق مودم فیبر نوری و ADSL به آنها پی خواهید برد.
فرق مودم فیبر نوری با ADSL
به طور کلی تفاوت مودمهای فیبر نوری و مودمهای ADSL از تفاوت آنها در شبکه یا منبع نشأت میگیرد. همانطور که گفتیم، مدلهای فیبر نوری تنها با شبکههای نوری کار میکنند که به این ترتیب کاربرد آنها متفاوت است و برای سرویسهای دیگری استفاده میشوند. اما اگر بخواهیم نگاهی نزدیکتر به فرق مودم فیبر نوری و ADSL بیاندازیم، این 5 موارد را باید در نظر بگیریم:
تفاوت در نزدیکی به شبکه
یکی از مهمترین تفاوتهای مودمهای فیبر نوری و ADSL در نیاز به نزدیکی یا دوری از مرکز مخابراتی است. به عبارتی دیگر، در استفاده از مودمهای ADSL و قدیمی به هر اندازه که محل نصب و استفاده کاربران به مرکز مخابراتی نزدیکتر باشد، سرعت و پایداری بیشتری را دریافت خواهند کرد. در عین حال اگر از مرکز دور باشید، سرعت و کیفیت اینترنت شما هم پایین خواهد آمد.
در مقابل با توجه به اینکه شبکهها و کابلهای فیبر نوری پهنای باند گسترده، زیرساخت قدرتمند، کابلکشی اختصاصی، عدم اختلال و قدرت بالایی دارند، فاصله شما با مرکز مخابراتی تأثیری در سرعت و کیفیت اینترنت نخواهد داشت. در نتیجه حتی در صورت دور بودن از مرکز هم همچنان سرعت بالایی را دریافت خواهید کرد. اما خود مودم و کیفیت آن در سرعت اینترنت شما تأثیر خواهد گذاشت و به همین دلیل برای دستیابی به سرعت بالا بهترین راه انتخاب یکی از بهترین مودم فیبر هواوی است.
تفاوت در کابلها
از دیگر تفاوتهای بسیار مهم در میان موارد فرق مودم فیبر نوری و ADSL میتوانیم به تفاوت در کابلهای آنها اشاره کنیم. این تفاوت از اصلیترین موارد به شمار میرود و همین مسئله هم باعث شده که امکان استفاده از مودم ADSL به جای مودم فیبر نوری وجود نداشته باشد.
در واقع همانطور که اشاره کردیم، مودمهای فیبر نوری به کابلهای نوری مخصوص متصل میشوند که از طریق رشتههای نور اطلاعات و دادهها را با سرعت بسیار بالایی انتقال میدهند. اما مودمهای ADSL از کابلهای مسی استفاده میکنند که در واقع همان کابلهای تلفن و سنتی قدیمی هستند. حتی در شبکههای مشابه مانند شبکه VDSL هم از همین کابلهای مسی استفاده میشده است.
تفاوت در پایداری
از آنجایی که مودمهای ADSL به کابلهای مسی و مودمهای فیبر نوری به کابلهای نوری متصل میشوند، پایداری آنها هم متفاوت است. انواع مودم فیبر نوری با برخورداری از درجه کیفی بالای کابلها و از جهتی عدم وجود اختلال در این کابلها، پایداری بسیار بیشتری دارند و به عبارتی مدام قطع و وصل نمیشوند؛ مشکلی که در اغلب مودمهای ADSL به وفور دیده میشد و بسیاری از کاربران را شاکی کرده بود!
در واقع مودمهای ADSL به کابلهای مسی متصل میشدند که سیگنالهای آنها با شبکهها و سرویسهای دیگر دچار اختلال میشدند. در مقابل پهنای باند گسترده مودمهای نوری اختلال و قطعی را به حداقل رساندهاند.
تفاوت در کابلکشی و خط تلفن
اگر منطقه و محل زندگی شما تحت پوشش فیبر نوری نباشد، با یک کابلکشی مختصر اما خاص و مهم به این سرویس اینترنت دسترسی پیدا خواهید کرد. اگر هم تحت پوشش باشید، دیگر فاصله شما تا اینترنت قوی تنها خرید سرویس دلخواه، کابلها و خرید مودم فیبر نوری است. در مقابل برای متصل کردن مودم ADSL به خط تلفن نیاز خواهید داشت. به عبارتی دیگر تفاوت در زیرساخت از دیگر موارد فرق مودم فیبر نوری و ADSL است.
تفاوت در سرعت
تفاوت در سرعتهای این دو مودم از تفاوتهای بسیار مهم به حساب میآید. سرعت دانلود در اغلب مدلهای ADSL به حداکثر 16 مگابایت بر ثانیه و حتی در مدلهای پیشرفتهتر VDSL هم به حداکثر 52 مگابایت بر ثانیه میرسید. این در حالی است که حتی سادهترین مدلها هم مودمهای نوری صدها مگابایت بر ثانیه سرعت دارند و این سرعت در حال افزایش یافتن است.