فصل چیدن میوه های مقاومت؛ اهداف سفر سید ابراهیم رئیسی به سوریه
به گزارش پایگاه خبری-تحلیلی ساعدنیوز، دکتر سید جعفر قنادباشی کارشناس مسائل خاورمیانه در گفتگوئی اختصاصی با خبرنگار ساعدنیوز و در تشریح اهداف سفر مهم رئیس جمهور کشورمان به سوریه بعد از 13 سال گفت: این سفر در چارچوب سیاست همسایگی و اولویت بهبود رابطه با همسایگان و کشورهای اسلامی و تقویت همکاری ها با کشورهای عضو محور مقاومت انجام می شود. دولت آقای رئیسی توجه و اهتمام ویژه ای به توسعه روابط با همسایگان و تنش زدایی منطقه ای دارد. انجام این سفر در مقطع کنونی در واقع بازمی گردد به شرایط ویژه منطقه در پی تحولات اخیر سیاسی. به نظر من، این سفر فارغ از امضای تفاهم نامه های مهم و استراتژیک فیمابین دو کشور، نماد یک موفقیت بزرگ و پایدار و تاریخی محور مقاومت به رهبری ایران در سوریه است. آقای رئیسی با سفر به دمشق تغییر موازنه در این بخش از منطقه را به کشورهای جهان و منطقه گوشزد می کند.
سفیر اسبق ایران در لیبی درباره تأثیر توافق مهم و خبرساز ایران و عربستان سعودی برای عادیسازی روابط شان بر این سفر گفت: البته تأخیر در روی دادن این سفر مهم ربطی به توافق تهران و ریاض ندارد. هرچند توقف بخش عمده ای از حرکت های غیرسازنده علیه ایران و کشورهای مقاومت، دمشق را برای میزبانی هر چه بهتر از رئیس جمهور کشورمان در سفر رسمی به سوریه آماده تر کرده است. آقای رئیسی مثل ترامپ شبانه و به صورت مخفیانه به سوریه سفر نکرده است بلکه قرار است با تشریفات کامل از فرودگاه به کاخ ریاست جمهوری برود و مورد استقبال رسمی قرار بگیرد. یقیناً وقتی از آمادگی سوریه به عنوان کشور میزبان مهیا شده این سفر نهایی و در حال انجام است. زمانی تا 70 درصد خاک سوریه در اختیار تروریست ها بود. امروز به برکت خون شهدای محور مقاومت و مدافعان حرم سوریه مهیای استقبال از رئیس جمهور کشورمان شده است و این پیروزی بزرگی برای مقاومت است.
قنادباشی درباره مخالفت بشار اسد با سفر اردوغان به دمشق پیش از سفر آقای رئیسی نیز گفت: مداخله نظامی ترکیه در سوریه عملاً با شکست مواجه شده است و این خودش حاکی از این است که چقدر سیاست های ایران در منطقه و خصوصاً در سوریه اصولی بوده است. آقای بشار اسد به دو دلیل با سفر اردوغان مخالفت کرد. یکی این که اساساً هیچ کشوری نمی پذیرد که وقتی سربازان یک کشور دیگر بدون اجازه وارد مرزهای کشور شوند که از رئیس آن کشور متخاصم استقبال کند. ارتش ترکیه بدون اجازه وارد خاک سوریه شده است و تا این نظامیان از این منطقه خارج نشوند، طبیعتاً آقای بشار اسد، دیدار با اردوغان را قبول نمی کند. از سوی دیگر، آقای اسد می داند که اردوغان با شکست در سوریه دچار یک بحران سیاسی شده است و رقبایش در انتخابات پیش رو روی این مسأله تأکید دارند و تلاش او برای دیدار با اسد هم برای نجات خودش در انتخابات است. آقای اسد هوشمندانه از پذیرش اردوغان سرباز زد.
این تحلیلگر مسائل بین الملل در پایان به نقش ایران در عادیسازی روابط سوریه با کشورهای منطقه اعم از ترکیه و عربستان سعودی اشاره کرد و گفت: ما خط مشی اصولی خودمان را در حوزه سیاست منطقه ای به خوبی دنبال کرده ایم و هدفمان حل مسائل منطقه توسط خود کشورهای منطقه بدون دخالت عناصر خارجی است. دیدار معاونین وزاری خارجه سوریه، ترکیه و روسیه در سال گذشته و پیرو آن، دیدار اخیر وابستگان نظامی سه کشور در مسکو نشان از ابتکار عمل ایران در این راستا است. ما در این دیدارها علاقه خودمان برای عادیسازی روابط فیمابین کشورهای منطقه را یادآور شدیم و به صورتی منطقی به دنبال تنش زدایی هستیم از جمله در مسأله روابط ترکیه و سوریه.