غارهای سه گانه بان مسیتی کجا هستند؟ شهرستان چابهار به عنوان یکی از خوش آب و هوا ترین شهرهای سیستان و بلوچستان به شمار می رود. روستای تیس یکی از جاذب های گردشگری شهرستان چابهار به شمار می رود. که آثار تاریخی زیادی را درون خود جای داده است. قدمت این روستا به 2500 سال پیش باز می گردد و در فتوحات اسکندر مقدونی از این روستا به اسم روستای تیز یاد می شود. به مرور زمان این روستا به تیس معروف شده است، در زمان های قدیم این روستا را به عنوان بندر تیس می شناختند و یکی از بندرهای مهم تجاری و بازرگانی به شمار می رفت.
هنوز هم ویرانه هایی از بندر قدیمی تیس مشاهده می شود. از جاذبه های دیدنی این روستا می توان غارهای سه گانه بان مسیتی را نام برد که به عنوان یکی از جاذبه های منحصر به فرد روستای تیس از آن یاد می شود.
چابهار یکی از شهرهای استان سیستان و بلوچستان و تنها بندر اقیانوسی ایران محسوب می شود. بندر چابهار به دلیل دسترسی به آب های آزاد و ارتباط با سایر کشورها از اهمیت سیاسی و اقتصادی زیادی برخوردار است. همچنین از آب و هوای معتدلی برخوردار است و به همین دلیل چابهار (به معنای چهاربهار یا سرزمین همیشه بهار) نامیده می شود. در هشت کیلومتری شمال غربی بندر چابهار و در دامنه کوه شهبازبند، روستایی به نام تیس قرار دارد که یکی از شگفت انگیزترین جاذبه های گردشگری ایران را در خود جای داده است.
روستای تیس خود یکی از جاذبه های گردشگری شهرستان چابهار است که آثار تاریخی را در خود جای داده است. این روستا یکی از روستاهای قدیمی و در واقع بازمانده از دوران هخامنشیان است. کارشناسان قدمت این روستا را بیش از 2500 سال برآورد می کنند و در اسناد و نوشته های مربوط به لشکرکشی اسکندر مقدونی نیز از این روستا با عنوان تیز نام برده شده است. ظاهرا تیز به مرور زمان به تیس تبدیل شده و امروزه این روستا تیس نامیده می شود. این روستا در زمان های قدیم «بندر تیس» نامیده می شده و یکی از بنادر مهم بازرگانی دریای عمان به شمار می رفته است. هنوز هم ویرانه های این بندر باستانی در اطراف آن وجود دارد. به جز غارهای سه گانه جاذبه های گردشگری بسیاری در این روستای تاریخی وجود دارد که از آن میان می توان به قلعه پرتغالی های تیس، قلعه پیروز گت و گورستان باستانی تیس اشاره کرد. مردم محلی این گورستان قدیمی را گورستان جن ها می دانند و در زبان بلوچی به آن «جن سنط» می گویند.
غارهای سهگانه تیس با نامهای دیگری همچون «معبد بان مسیتی» و «بانو مستی» شناخته میشوند. مردم بومی منطقه این مجموعه را بیشتر با نام بانو مسیتی میشناسند؛ اما روی تابلو اطلاعات غار نام «معبد بان مسیتی» درج شده است. «بان» در زبان بلوچی بهمعنی فرد صالح و خداپرست و «مسیتی» بهمعنای معبد و محل پرستش است.برخی از بومیان منطقه اعتقاد دارند این غارها محل زندگی و عبادت بانویی پاک، صالح و مورد احترام اهالی روستا به نام بانو مسیتی بوده و مقبره میان یکی از غارها محل دفن ایشان است؛ البته روی قبر هیچ نشانهای مبنی بر صحت این داستان وجود ندارد.
غارهای تیس در دامنه کوه، حدود 25 متر بالاتر از جاده و در ضلع شمالی روستای تیس قرار دارند. این غارها از نظر نوع ساختار و کاربرد بسیار جالبتوجه به نظر میرسند. غار مرکزی و شرقی قابل دسترسی و بازدید است؛ اما غار غربی بهدلیل ریزش کوه مسدود شده و در دسترس نیست. این غارها شامل دو غار مصنوعی یا دستکند و یک غار طبیعی هستند.
غارهای سه گانه از سه غار تشکیل می شوند، بر روی دیوارهای غار با جوهر بنفش و قرمز رنگ علامت و خط هایی وجود دارد که طبق بررسی های انجام شده بیشتر به خط گجراتی و هندی شباهت دارد این موضوع خود بر شگفتی این غارها می افزاید.
غار اول که به صورت طبیعی از قرن های دور در این روستا وجود داشته به صورت نیم داره ای مشاهده می شود و با تراش دادن دیواره های کوه آن را توسعه داده اند.
داخل این غار مقبره ای وجود دارد که با دیوارهای گچی سفید رنگ آن را پوشش داده اند به این نحو که مکعبی را از جنس سنگ و گچ بری بر روی مقبره ساخته اند که به عنوان زیر بنای یک گنبد کوچک محسوب می شود.
هنگامی که تصمیم گرفتید راهی این روستای پر از جاذبه شوید می توانید با مراجعه به سایت مستر بلیط اقدام به خرید بلیط مورد نیاز خود نمایید. غار دوم را به صورت مصنوعی و دست ساز ساخته اند. این غار را در فاصله هفت متری و در سمت راست غار اول ساخته اند.
ارتفاع دهانه غار دوم هشتاد سانتی متر است و بر روی دیوارهای غار می توان کنده کاری و تراش کاری ها را به راحتی مشاهده نمود. انتهای غار احتمالا با غار سوم در ارتباط بوده و یا آنکه به چاه های زیر زمینی محل دفن مردگان مرتبط بوده است که انتهای آن را مسدود کرده اند.
غار سوم را در فاصله ای 50 متری از غار اصلی و در سمت چپ غار اول ساخته اند و طول دهانه آ ن20 متر می باشد. دیدن این غارهای مصنوعی و دست ساز شاید برای شما جالب نباشد، اما باید بگوییم این غار مدفن تعداد زیادی از مردگان زیر زمین است و این اوضاع را تغییر می دهد.
بدون شک لذت بخش ترین قسمت سفر دیدن جاذبه ها می باشد و هر شهری جاذبه های تاریخی و طبیعی زیادی را درون خود جای داده است که چابهار هم از این حیث مستثنی نیست. اگر شما هم به دیدن آثار تاریخی علاقه دارید می توانید به این شهر سفر کنید و راهی روستای تیس شوید. در آن جا می توان شاهد غارهای سه گانه بود. برای بازدید از این غار نیاز به پرداخت هیچ هزینه ای نیست و در هر ساعتی از شبانه روز که بخواهید می توانید برای بازدید از این غارها بروید.
برای سفر به چابهار می توانید از وسایل نقلیه مختلفی استفاده نمایید. اگر هنگام سفر از خودروی شخصی استفاده نمی کنید می توانید با مراجعه به اقدام به خرید بلیط اتوبوس چابهار نمایید راهی سفر شوید.البته زمانی که به چابهار رسیدید باید از اتوبوس پیاده شوید و بقیه راه را با استفاده از تاکسی طی نمایید. اگر با خودروی شخصی راهی مسافرت شوید به راحتی می توانید به هر مکانی که بخواهید بروید.بنابراین زمانی که به چابهار رسیدید باید 5 کیلومتری از چابهار به دنبال روستای تیس باشید، زمانی که وارد روستای تیس شوید به راحتی می توانید به غارهای سه گانه دسترسی داشته باشید.
چابهار یکی از مناطق پرجاذبه ایران است که علاوه بر اهمیت بازرگانی و اقتصادی دارای جاذبه های گردشگری فراوانی است که شاید برای گردشگر عادی چندان شناخته شده نباشد. یکی از این جاذبه ها غارهای شگفت انگیز بان مسیتی یا غارهای سه گانه تیس است. این غارهای باستانی روایتی جذاب از تاریخ دور و دراز این کهن سرزمین بازگو می کنند.