کروکی تصادف را در حقیقت به تهیه گزارش و ترسیم پلیس از تصادف گفته می شود؛ این مدرک، یکی از مهم ترین اسناد حادثه های رانندگی است که ارائه آن در استفاده از بیمه ثالث، نحوه دریافت خسارت بیمه بدنه و همینطور پیگیری برخی از حوادث الزامی تلقی می شود البته وجود یا عدم وجود این مدرک به شرایط بستگی دارد؛ ممکن است بر اساس شرایط اتفاق افتاده نیازی به کروکی نباشد. کروکی تصادف شامل موارد ذیل است:
- جزئیات صحنه تصادف
- زمان دقیق تصادف
- تاریخ دقیق تصادف
- ساعت دقیق تصادف
- مکان سانحه تصادف
در این مطلب به موضوعاتی خواهیم پرداخت که آگاهی شما را در زمینه موضوع نیاز کروکی تصادف برای بیمه افزایش می دهد بنابراین بهتر است تا انتهای این مقاله، ما را همراهی کنید.
انواع کروکی
اغلب رانندگان با مقوله کروکی تصادفات خودرو آشنا هستند و می دانند که یکی از ملزومات سوانح رانندگی، ترسیم کروکی تصادفات خودرو است. ترسیم نحوه رخ دادن یک حادثه با درج وضعیت حرکت و برخورد خودروها در کنار جزییات زمانی و مکانی از قبیل ساعت وقوع حادثه ، تاریخ و… توسط مامور یا کارشناس راهنمایی و رانندگی را کروکی تصادفات خودرو می گویند. با توجه به شرایط ذکر شده ، سه نوع کروکی وجود دارد که لزوم صدور آن در شرایط خاص متفاوت است. این سه نوع کروکی عبارت است از :
کروکی سازشی :
این نوع کروکی همانطور که از نام آن مشخص است در مواقعی صادر می شود که حادثه تنها خسارت مالی دارد و هر دو طرف نسبت به مقصر حادثه و گزارش مامور راهنمایی و رانندگی به توافق رسیده و اعتراضی ندارند. کروکی سازشی در یک برگ تنظیم می شود و شامل مشخصات کامل دو طرف حادثه و ترسیم جزئیات آن است. زیان دیده می تواند با آن به شرکت بیمه مراجعه کرده و خسارت مالی خود را برابر با پوشش مالی بیمه شخص ثالث مقصر دریافت نماید. مدارک لازم برای کروکی سازشی عبارتند از گواهینامه، کارت خودرو، کارت بیمه شخص ثالث و برگه معاینه فنی.
کروکی غیر سازشی:
کروکی غیر سازشی یا شورایی در دو برگ ترسیم می شود که برگ اول مشابه کروکی سازشی و برگ دوم شامل مشخصات کامل مامور حاضر در صحنه برای پیگیری های قضایی آتی است. صدور کروکی غیر سازشی در مواقع زیر لازم است :
- حادثه، به جرح یا فوت راننده یا شخص ثالث منجر شده باشد.
- مقدار خسارت مالی وارد شده، بیش از سقف تعهد بیمه نامه ی شخص ثالث مقصر حادثه باشد.
- در حادثه موردنظر بیش از یک خودرو، خسارت دیده باشد.
- هریک از طرف های حادثه بخواهد اقدام قضایی مانند تنظیم دادخواست برای اخذ مابه التفاوت خسارت مازاد بر تعهد بیمه نامه، افت قیمت وسیله نقلیه و… را انجام دهد.
کروکی فرضی :
گاهی صحنه تصادف به طور عمدی یا سهوی قبل از بازدید کارشناس راهنمایی و رانندگی به هم می خورد و وضعیت اولیه پس از وقوع تصادف را ندارد و به دلیل عدم بازدید صحنه تصادف، ترسیم کروکی اولیه ممکن نیست. به این وضعیت اصطلاحا تصادف صحنه به هم خورده می گویند. در این صورت، کروکی فرضی به استناد اظهارات دو طرف ترسیم خواهد شد. چون کروکی فرضی به دستور مقام قضایی ترسیم می شود حکم کروکی معمول را دارد و مورد تایید شرکت بیمه و صندوق تامین خسارتهای بدنی است.
در چه مواقعی به کروکی تصادف نیاز داریم؟
برای روشن ترشدن موضوع، بهتر است به جای پاسخ دادن به سؤال بالا، برعکس این سؤال را پاسخ دهیم و بگوییم در چه مواقعی به کروکی تصادف نیاز نداریم. اگر تمامی شرایط زیر برقرار باشند، نیازی به کروکی نیست و طرفین تصادف می توانند بدون تماس با پلیس و با مراجعه به شرکت بیمه گذار طرف مقصر، ترتیب پرداخت خسارت را بدهند:
- تصادف بین دو خودروی سبک متحرک صورت گرفته باشد.
- هر دو راننده دارای گواهینامه متناسب با نوع خودرو و بیمه نامه معتبر باشند.
- هیچ کدام از خودروهای تصادف کرده، متعلق به نهادهای نظامی نباشند.
- تصادف به صورت شاخ به شاخ نباشد.
- علت تصادف، حرکت با دنده عقب یا عبور از چراغ قرمز نباشد.
- بیمه نامه طرفین تصادف، با سال قبل پیوسته باشد. (پس از اتمام مدت اعتبار بیمه سال قبل، مالک بلافاصله و بدون وقفه زمانی، بیمه نامه جدید تهیه کرده باشد.)
- حداقل 20 روز از زمان صدور بیمه نامه طرفین تصادف گذشته باشد.
- طرف مقصر، مقصربودن خود را قبول داشته باشد یا به عبارت دیگر، هیچ کدام از طرفین شکایتی از دیگری نداشته باشند.
- طرف غیرمقصر، قصد دریافت خسارت در شهر محل تصادف را داشته باشد.
- طرف مقصر، قصد استفاده از بیمه بدنه را نداشته باشد.
- مبلغ خسارت وارده به خودروی غیرمقصر، کم تر از 16 میلیون تومان باشد.
- تصادف منجر به جرح یا فوت نباشد.
شرط های شماره 1 و 9، ممکن است کمی مبهم باشند. به این خاطر، خالی از لطف نیست که کمی بیش تر این شرط ها را کالبدشکافی کنیم. شرط شماره 1 بیان می کند که اگر یکی از طرفین تصادف، خودروی سنگین، عابر پیاده، موتور سیکلت، دوچرخه یا شیء ثابت (درخت، تیر چراغ برق و…) باشد یا اگر تصادف بین بیش تر از دو وسیله نقلیه صورت گرفته باشد، (تصادف زنجیره ای) حتماً به کروکی نیاز داریم. ضمن این که در موارد واژگونی خودرو نیز حتماً به کروکی نیاز است.
شرط شماره 9 نیز مربوط به زمانی است که طرف غیرمقصر، در شهری غیر از شهر محل سکونت خود تصادف کند. در این مورد، اگر وی بخواهد مراحل دریافت خسارت و تعمیر خودرو را در شهر خود انجام دهد، باید حتماً با کروکی پلیس به شعبه بیمه شهر محل تصادف مراجعه و تأییدیه اخذ کند.
آیا در تصادف بدون کروکی، مقصر حادثه نیز باید به شرکت بیمه مراجعه کند؟
در تصادف بدون کروکی، هر دو راننده مقصر و زیان دیده، قبل از هرگونه اقدام برای تعمیر و بازسازی خودروی خود لازم است با این خودرو به واحد خسارت شرکت بیمه مراجعه کنند. هنگام این مراجعه، رانندگان مقصر و زیاندیده برای تکمیل فرم اعلام خسارت باید به همراه یکدیگر حضور پیدا کنند. البته، اگر خودروی دو طرف قابل حرکت نباشد، پس از تشکیل پرونده خسارت، شرکت بیمه نسبت به اعزام کارشناس ارزیاب خسارت به تعمیرگاه اقدام خواهد کرد.
چگونه کروکی بکشیم؟
کشیدن کروکی امری تخصصی است و تنها افراد صلاحیت دار می توانند آن را رسم کنند. از نظر بیمه و سایر مراجع قضایی نیز تنها کروکی رسم شده توسط ماموران قانون دارای کد کارشناسی، قابل استناد است. بنابراین به هیچ عنوان با کروکی هایی که به طور شخصی رسم کرده اید، صحنه حادثه را ترک نکنید.
آیا بیمه بدون برگه کروکی خسارت را پرداخت میکند؟
روند دریافت خسارت از بیمه شرایط و مقررات خاص خود را دارد. هرچند در تعداد زیادی از تصادفات ارائه برگه کروکی معتبر برای دریافت خسارت ضروری است؛ اما در برخی موارد می توان بدون ارائه کروکی نیز خسارت دریافت نمود. اگر طی تصادف هیچ گونه آسیب بدنی رخ نداده باشد و طرفین تصادف با یکدیگر اختلافی نداشته باشند، میتوانند بدون ارائه برگه کروکی تا سقف حدود هفت میلیون تومان خسارت، از بیمه دریافت کنند؛ لازم به ذکر است رقم یاد شده ممکن است در قرار داده بیمه شرکت های مختلف متفاوت باشد.
آیا میتوان به کروکی اعتراض کرد ؟
پاسخ به این سوال به طور قطع "بله" است. اگر به هر دلیلی نسبت به نتیجه نهایی کروکی تصادف اعتراض دارید، می توانید با در دست داشتن کروکی و سایر اطلاعات مربوط به تصادف، به دادگاه مراجعه کنید؛ پس از طرح شکایت، قاضی پرونده تمامی شواهد را بررسی می کند و گاهی تقاضای بازنگری مجدد کروکی توسط یک تیم متخصص را صادر می کند و سپس رای نهایی صادر خواهد شد.