به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، شروع زودهنگام غذاهای متنوع و مختلف به نوزادان را می توان یکی از مهم ترین علل حساسیت های غذایی کودکان دانست چرا که هنوز مخاط روده ای تکامل لازم را پیدا نکرده و با انواع مواد غذایی مختلف در تقابل قرار می گیرند. بر اساس آمار حدود ۱۰ درصد از کودکان به حساسیت غذایی دچار هستند و این حساسیت غذایی حتی ممکن است از دوران جنینی نیز وجود داشته باشد.
آلرژی های غذایی، نخستین گروه مواد حساسیت زای طبیعی است که با بدن ارتباط برقرار می کند، در واقع مواد حساسیت زای غذایی از طریق شیر مادر به نوزاد منتقل می شود. این مقدار بسیار پایین پروتئین های غذایی، بدون شک به سیستم ایمنی نوزاد کمک می کند تا قدرت ایمنی افزایش یابد. در موارد حساسیت های ارثی، احتمالا یک اختلال در فرآیندها و ایجاد حساسیت وجود دارد.
همچنین ممکن است حساسیت غذایی به علت وجود التهاب مخاط روده ای باشد. التهاب به علل مختلفی از جمله عفونت ویروسی، از بین رفتن فلور روده ای (باکتری هایی که به طور طبیعی درون مجرای روده ای وجود دارند)، التهاب مخاط گوارشی، وجود ویروس یا قارچ روده ای و هر عامل افزایش دهنده نفوذ پذیری روده به پروتئین های غذایی، پیش می آید.
علایم بروز حساسیت کدام اند؟
علائم حساسیت به مواد غذایی در کودکان مختلف، بسته به شدت حساسیت متفاوت است. با این وجود برخی از علائم در همه ی آن ها مشترک است:
_آبریزش بینی و آبریزش چشم
_تورم اطراف دهان یا داخل گلو
_کهیر زدن روی پوست
_آسم و تنگی نفس
_عطسه های مکرر
_اسهال و استفراغ
_گرفتگی معده
شایع ترین غذاهای حساسیت زا برای کودکان
شیر غذایی حساسیت زا
از شایع ترین خوراکی های حساسیت زا، شیر است. تقریبا 3 درصد کودکان زیر سه سال به شیر گاو حساسیت دارند. واکنش خفیف به شیر به صورت کهیر و واکنش شدید به آن به صورت آنافیلاکسی بروز میکند. شیر مهم ترین منبع کلیسم در کودکان به شمار می رود و به خاطر داشتن پروتئین فراوان برای رشد ماهیچه های آن ها بسیار مفید است. برای حل این مشکل مادران کودکان مبتلا به آلرژی شیر می توانند به راحتی از شیر خشک های غیر لبنی موجود در بازار به جای شیرهای لبنی استفاده کنند.
تخم مرغ
بعد از شیر، حساسیت به تخم مرغ شایع ترین ماده ی غذایی حساسیت زا در کودکان است. خوشبختانه حساسیت به تخم مرغ تا 5 سالگی در اکثر کودکان رفع می شود. دلیل آلرژی به تخم مرغ پروتئین های موجود در سفیده ی آن است. حساسیت به تخم مرغ از واکنش های خفیف پوستی تا آنافلاکسی شدید متغیر است. آلرژِی به این ماده ی غذایی می تواند با استشمام بوی آن و یا کوچک ترین تماس با سفیده ی آن اتفاق بیفتد. افراد مبتلا به این نوع حساسیت باید اپی نفرین تزریقی همراه خود داشته باشند تا در صورت تماس تصادفی با تخم مرغ از آن استفاده کنند.
بادام زمینی
حساسیت به بادام زمینی یکی از خطرناک ترین انواع حساسیت به شمار می آید و جزو آن دسته از آلرژی هایی است که امکان از بین رفتن آن با افزایش سن کم تر می شود. تعداد افراد مبتلا به این نوع حساسیت همواره رو به افزایش است. اگر فردی در خانواده به بادام زمینی حساسیت داشته باشد امکان اینکه بچه ها به طور ژنتیک به این آلرژی مبتلا باشند بالاتر می رود.افراد مبتلا به این آلرژی باید همیشه و همه جا اپی نفرین تزریقی به همراه داشته باشند تا در صورت تماس با بادام زمینی فورا از آن استفاده کنند.
سویا
سویا یکی از مواد حساسیت زا به خصوص برای نوزادان و کودکان است که تقریبا تا سن ده سالگی این حساسیت از بین نمی رود. چهار دهم از کودکان به این ماده حساسیت دارند. خوشبختانه حساسیت به سویا به اندازه ی حساسیت به بادام زمینی خطرناک نیست و علائم بروز حساسیت به این ماده خفیف تر است.
حساسیت به غذاهای دریایی
حساسیت به غذاهای دریایی از آن دسته از حساسیت ها به شمار می آیند که درصد از بین رفتن آن در افراد بسیار کم است. غالبا افراد از سن شش سالگی به بعد نشانه های بروز آلرژی را در خود مشاهده می کنند. حساسیت به غذاهای دریایی همچون حساسیت به بادام زمینی شدید و خطرناک است و می تواند باعث بروز آنافلاکسی شدید در افراد شود. در این مورد نیز به همراه داشتن اپی نفرین تزریقی در مواقعی که کودکتان غذاهای دریایی مصرف کرده توصیه می شود.
حساسیت به گندم
حساسیت به گندم یکی از حساسیت های شایع در کودکان به شمار می آید که غالبا بعد از سه سالگی برطرف می شود. دستگاه ایمنی بدن در مقابل پروتئین های موجود در گندم واکنش های دفاعی از خود نشان می دهد. بهترین موادی که می توانید به جای گندم در رژیم غذایی کودک خود قرار دهید شامل جو دو سر، ذرت، جو, کینوآ و برنج می شود.