این محصول به وسیله فرآیندی متفاوت بر روی ورق های گالوانیزه تولید می شود که در ادامه اطلاعات مفیدی در مورد این ورق خاص فولادی و انواع آن به شما ارائه خواهیم کرد. رابیتس ها را معمولا بر اساس نوع نیاز در ستون های مختلف تولید می کنند. در ایران رابیتس ها با تعداد ستون های ۹، ۱۱ و ۱۳ ستونه مورد استفاده قرار می گیرند که هر کدام کاربرد متفاوتی در صنعت ساختمان سازی دارند، به تعداد ستون رابیتس، پل ستون نیز گفته می شود.
رابیتس چیست ؟
رابیتس یک ورق شبکه ای فلزی است که به اشتباه راویز نیز گفته می شود. پیداست که فرق راویز با رابیتس تنها در تلفظ عامیانه و اشتباه است. این ورق دارای ظاهری متفاوت با ورق ساده فلزی است و دارای چشمه هایی در اندازه های متفاوت است. تولید رابیتس در انواع متنوعی صورت می گیرد. تعداد ستون های رابیتس و اندازه ی چشمه های آن در قیمت رابیتس یا به اصطلاح قیمت راویز موثر است. در این مقاله به بررسی کاربرد رابیتس و همچنین مزایای آن می پردازیم.رابیتس با نام انگلیسی expanded metal ، به واسطه ی مزایای فراوانی که دارد دارای کاربردهای گوناگونی است. به همین دلیل در دنیا با چشمه ها و ستون های متفاوتی تولید و عرضه می گردند. از اشکال چشمه های آن می توان به اشکال دایره ای ، مربعی و لوزی اشاره کرد که بیشتر مورد استفاده هستند. در ایران چشمه های رابیتس بیشتر در ظاهری شبیه به متوازی الاضلاع با دو زاویه حاده (تند) و دو زاویه منفرجه (باز) تولید می شود. دلیل متداول بودن این نوع چشمه ها، توانایی بالای آن ها در جذب انرژی و مستهلک کردن آن است. دلیل دیگر آن، مقاومت راویز در برابر تغییر شکل مکانیکی بعد از رابیتس کاری یا اشتباهاً راویز کاری است به دین معنی که پس از نصب، راویز مقاومت لازم برای جلوگیری از تغییر شکل را دارد. از دیگر ملاحضات تولید رابیتس، سایز و زاویه ی شبکه های آن هستند که بر چگونکی جذب انرژی و نحوه ی پخش آن در ورق تاثیر خواهند گذاشت. اندازه ی زاویه های شبکه های آن استاندارد خاصی دارد. زاویه های بزرگتر مقاومت کمتری دارند زیرا فضای زیادی درون آن وجود خواهد داشت. گرچه اگر این زاویه ها خیلی کوچک باشند نیز موجب کاهش مقاومت آن می شود. به همین دلیل لازم است تا زاویه مناسب آن رعایت شود.
انواع رابیتس
در این بخش به بررسی انواع راویز خواهیم پرداخت، مانند تمام مصالح ساختمانی، این محصول فولادی هم انواع مختلفی دارد که می توان آن را بر اساس ستون، وزن و چشمه دسته بندی کرد. اگر قصد رابیتس کاری ساختمان خود را دارید، باید از رابیتس کار یا همان راویزکار کمک بگیرید، او مشخص می کند که باید چه رابیتسی با چه وزنی تهیه کنید.
انواع رابیتس بر اساس ستون:
انواع رابیتس بر اساس وزن:
ورقی که از آن به منظور تولید استفاده می شود، می تواند ضخامت های متنوعی داشته باشد و به هر میزان که ضخامت ورق زیاد باشد، محصول تولیدی وزن بیش تری خواهد داشت. بنابراین هر ورق رابیتس با توجه به ورق سازنده آن دارای وزن متفاوت (سبک، نیمه سنگین، سنگین و فوق سنگین) است که تاثیر مستقیمی بر قیمت رابیتس دارد. اما توجه داشته باشید که نمی توان گفت رابیتسی که وزن بیشتری دارد، همیشه بهتر است. در مواردی که از این محصول برای سقف کاذب استفاده می شود، وزن آن اهمیت چندانی ندارد و به همین خاطر معمولاً از نوع سبک آن استفاده می شود. استفاده از نوع سنگین در سقف کاذب علاوه بر تحمیل هزینه بیشتر کار را هم سخت تر می کند. در سقف کاذب به دلیل اینکه انعطاف بیشتری مورد نیاز است، ۹ ستونه سبک انتخاب مناسبی است. یک نکته مهم که در خرید رابیتس باید مورد توجه قرار دهید این موضوع است که خرید رابیتس براساس مشخصات وزنی صورت می گیرد و وزن رابیتس بر روی بسته های آن قید نمی شود بدین منظور نیاز به اندازه گیری وزن آنها با باسکول و کنترل وزن است.
انواع رابیتس براساس چشمه:
علاوه بر وزن و ستون، رابیتس ها را بر اساس روزنه های بین ستون ها یا همان تعداد چشمه ها نیز می توان دسته بندی کرد. رابیتس های تولیدی به دو صورت دو یا سه چشمه در بازار وجود دارند. چشمه های موجود بین ستون ها می تواند اشکال مختلفی مانند لوزی، مربع و متوازی الاضلاع داشته باشند که در ایران تنها تولید و استفاده رابیتس هایی با چشمه متوازی الاضلاع رایج است. البته باید توجه داشت که هر چه تعداد چشمه ها بیشتر باشد، ابعاد ان کوچک تر است. کاری که چشمه انجام می دهد جذب انرژی است، اگر اندازه این چشمه ها زیاد باشد، میزان زیادی انرژی هدر می رود و اگر اندازه چشمه ها کم باشد، مقاومت به جذب انرژی زیاد است. بنابراین اندازه بهینه ای برای چشمه ها در نظر می گیرند که همان زاویه چشمه است، تا میزان جذب انرژی کم و زیاد نشود.
مزایای استفاده از سقف کاذب
- سقف کاذب قابلیت جا به جایی دارد و هزینه اجرای آن در مقایسه با تعمیر و بازسازی سقف اصلی ارزان تر خواهد بود.
- این سقف نقش بسیاری در جذب صدا دارد بنابراین از انتقال سر و صدا بین طبقات جلوگیری می کند.
- تعمیر این سقف ها آسان است.
- این سقف لوله ها و سیم کشی های رد شده در سقف اصلی را پوشش می دهد.
- اجرای سقف کاذب نقش بسزایی در بهینه سازی مصرف انرژی دارد؛ زیرا از هدر رفت انرژی گرمایشی و سرمایشی جلوگیری می کند.
- با استفاده از سقف کاذب می توان نورپردازی های بسیار زیبا در فضای مورد نظر اجرا نمود.
- اگر این مدل سقف درست اجرا شود، می تواند مصرف سوخت در ساختمان را به حداقل برساند.
- نصب عایق های حرارتی و اجرای سقف کاذب بدون هیچ نوع درز می تواند انتقال حرارت را کاهش دهد.
معایب استفاده از سقف کاذب
- سقف کاذب ارتفاع اتاق را کمی کاهش می دهد، زیرا در زیر سقف اصلی نصب می شود.
- عمر این نوع سقف کوتاه است و نیازمند مراقبت می باشد.
- این سقف بعد از چند سال غبار می گیرد و رنگ پریده می شود.
- مقاومت و استحکام این سقف مانند سقف اصلی نیست و در برابر حوادث طبیعی امکان تخریب آن وجود دارد.