ساعدنیوز
درباره ما
ساعدنیوز
ساعدنیوز

قلعه خورموج کجاست؟

  یکشنبه، 09 بهمن 1401   زمان مطالعه 5 دقیقه
قلعه خورموج کجاست؟
قلعه خورموج یکی از جاهای دیدنی جذاب در شهرستان خورموج است. خورموج یکی از شهرهای کوچک در استان بوشهر است که حدودا ۹۰ کیلومتر تا شهر بوشهر فاصله دارد و دارای انواع محصولات کشاورزی و زراعی است. کلمه خورموج از دو واژه خور به معنی خورشید و موج به معنی نخل تشکیل شده است؛ یعنی شهر نخل و خورشید.

خورموج یکی از شهرهای استان بوشهر است که در فاصله ۸۰ کیلومتری آن قرار دارد. از مهم ترین آثار تاریخی این شهر، قلعه خورموج است که برخلاف نامش، تنها شامل یک برج می شود. این برج بازمانده مجموعه ای بزرگ است که حدود یک و نیم قرن پیش ساخته شد، مجموعه ای از فضاهای معماری نظیر عمارت مرکزی و قراول خانه و اصطبل. قلعه خورموج در فهرست آثار ملی ایران نیز به ثبت رسیده است. با ساعد نیوز همراه باشید و درباره قلعه خورموج بیشتر بخوانید.

چرا باید از قلعه خورموج بازدید کنیم؟

  • یکی از آثار منحصر به فرد و جذاب تاریخی در خطه جنوبی کشور است.
  • قلعه خورموج با معماری زیبای خود گردشگران زیادی را به سوی خود جذب می کند.
  • قلعه خورموج جزو ساختمان های مهم در طول تاریخ شناخته شده است.
  • سبک معماری قلعه دارای سبک شگفت انگیزی است که ترکیبی از سبک معماری سلجوقی و ساسانی است.
  • امروزه این قلعه یادآور عظمت و معماری روزگاران گذشته است.

معرفی قلعه خورموج

قلعه خورموج یکی از مهم ترین جاهای دیدنی بوشهر در خورموج است و با نام قلعه محمدخان دشتی نیز شناخته می شود. از این قلعه که پیشتر ابعادی بزرگ تر و بخش های بیشتری داشت، امروزه تنها یک برج بازمانده است. در دوران شکوه خود، قسمتی از مجموعه به نام قلعه محمدخان دشتی و قسمت دیگر آن به نام قلعه جمال خان معروف بود. قلعه محمدخان دشتی که روزگاری بلندترين بنای شهر خورموج محسوب می شد و از همه نقاط شهر نمايان بود، اکنون در ساخت و سازهای شهری گم شده است. متاسفانه خطراتی اين اثر ملی را تهديد می کند.

تاریخچه قلعه خورموج

بیش از یک و نیم قرن پیش محمدخان دشتی، حاکم دشتی، در دوره قاجار قلعه ای را ساخت که ۲۰ سال در آن حکومت می کرد. پس از آن جمال خان دشتی در قسمت جنوب غرب آن قلعه گچی بسیار زیبایی را بنا کرد. در اواسط دوره پهلوی اول، قلعه به تصرف ارتش درآمد. در سال ۱۳۵۷ نیز، شهرداری وقت خورموج بخش اعظم قلعه را به منظور احداث ساختمان جدید شهرداری تخریب کرد. در سال ۱۳۷۹، قلعه خورموج در فهرست آثار ملی به شماره ۳۰۳۲ به ثبت رسید.

محمدخان دشتی متولد ۱۲۴۶ (وفات در ۱۲۹۸ قمری)، فرزند حاجی خان و نوه جمال خان دوم است. وی پس از درگذشت برادرانش حيدرخان و حسین خان، حکومت دشتی را به عهده گرفت. این خان شاعر در روستای شنبه از محال دشتی زاده شده بود. تحصيلات مقدماتی را در دشتی به پايان رساند و سپس در نوجوانی، برای تکميل تحصيلات به عتبات عاليات رفت. در این سفر، محمدخان همراه با مادر و برادران خود بود. او تا زمانی که مادرش در قيد حيات بود، در عتبات باقی ماند و بعد از درگذشت مادرش به دشتی بازگشت.

معماری قلعه خورموج

قلعه خورموج ترکیبی از سبک معماری دوران گذشته است. در ساخت این قلعه از سبک قلعه سازی دوره ساسانی الهام گرفته شده و برای تزئین دیوارها و اتاق ها نیز از طاق نما و گچبری استفاده شده است. برای ساخت این قلعه از معماران شیرازی و اصفهانی دعوت به عمل آمده و بخش هایی مانند قراول خانه و مهمانخانه ای به سبک معماری ایتالیایی و صفوی ساخته شده اند. قلعه کنونی خورموج دارای سه طبقه و یک زیرزمین است. در زیرزمین این بنا سقف به شکل گنبد و دارای تقارن زیبایی است، البته این تقارن در طبقات دیگر نیز حفظ شده و در سقف طبقه اول نقش و نگارهایی به آن اضافه شده است. در قسمت گوشواره و شاه نشین نیز از سبک سلجوقی استفاده شده است، طوری که با ورود به این قلعه و تماشای دیوارهای آن احساس خواهید کرد این بنا دارای عمری ۱۰۰۰ ساله است.

 قلعه خورموج

جزئیات و زیبایی های قلعه خورموج

وقتی داخل قلعه راه می روید، از دیدن اتاق های آن که از گچ بری و طاق نما در آن ها استفاده شده است، لذت بسیاری می برید. در زمان ساخت این قلعه، معماران اصفهانی و شیرازی هم به اینجا دعوت شدند تا از مهارت آن ها برای ساخت بخش هایی مثل مهمان خانه و قراول خانه به سبک معماری صفوی و ایتالیایی استفاده شود.برای ورود و خروج افراد به درون قلعه، دو درب نسبتاً بزرگ در خروجی ها نصب شده است. درب بزرگ تر در ابعاد 4 در 5 متر بوده که در زمان خود برای تردد سواران و خودروها کاربرد داشته و درب کوچک تر ابعادی 1.5 در 3.5 متری دارد که به چیله معروف بوده و مخصوص عبور و مرور عابران پیاده بوده است. در دوره حکومت پهلوی این قلعه تا مدتی اشغال بود و بخش اصلی آن تخریب شد؛ به گونه ای که از آن همه عظمت و هیبت قلعه جز یک برج چیزی باقی نمانده است. بخش های بزرگی از این قلعه تاریخی چند سال پیش به دلیل ساخت ساختمان شهرداری خوموج تخریب شد؛ اما با این وجود، امروزه یک برج از آن باقی مانده است که می تواند یادآور عظمت و معماری قلعه در روزگار خودش باشد.

جاهای دیدنی نزدیک قلعه خورموج را بشناسیم

پس از بازدید چندساعته از این قلعه، می توانید سفرتان به خورموج را با تماشای جاهای دیدنی شهر خورموج و نزدیک به قلعه تکمیل کنید. از جمله جاذبه های خورموج می توان به آتشکده مند مربوط به اواخر دوران ساسانیان، مسجد جامع خورموج که قدمت آن به سال 1275 هجری قمری برمی گردد، چشمه آب گرم نیکو که در شمال خورموج واقع شده است و گنبد نمکی کاکی در 10کیلومتری شمال شرق شهرستان خورموج اشاره کرد. بازدید از تک تک این جاذبه ها می تواند لحظات خوشایند و خاطره انگیزی را برایتان رقم بزند.

معروف ترین سوغات خورموج چیست؟

هنگامی که به شهر خورموج سفر کردید، می توانید سراغ سوغاتی های ارزشمند این شهر بروید و یک یادگاری زیبا برای خود و عزیزانتان تهیه کنید. از جمله سوغات خورموج می توان به گبه و گلیم اونه، خرما، محصولات حصیری اشاره کرد که آوردن آن ها خاطره خوشایندی از سفر به استان بوشهر را برایتان رقم می زند.

قلعه خورموج کجاست؟

قلعه خورموج در استان بوشهر، خورموج، خیابان شهید مطهری قرار دارد.

  • فاصله خورموج از بوشهر: ۸۰ کیلومتر
  • فاصله خورموج از برازجان: ۸۵ کیلومتر
  • فاصله خورموج از بندر کنگان: ۱۲۷ کیلومتر
  • فاصله خورموج از بندر سیراف: ۱۶۴ کیلومتر

یکی از جاهای دیدنی بوشهر قلعه خورموج شهرستان دشتی است که گردشگران زیادی را به خود جلب می کند. بنابراین اگر روزی قصد سفر به استان جنوبی بوشهر را داشتید، حتماً بازدید از قلعه تاریخی خورموج را در برنامه سفرتان بگنجانید. اگر هم از این قلعه بازدید داشته اید، خوشحال می شویم تجارب سفرتان را با ساعد نیوز به اشتراک بگذارید.


دیدگاه ها


  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
آیا دعوت‌نشدن علی دایی از پیش طراحی شده بود؟ / کریم باقری به علی دایی پشت نکرد؛ عدم حضور به نشانه اعتراض (2 نظر) تصاویر غم‌انگیز از بغض و اشک جمیله علم‌الهدی برای همسرش سیدابراهیم رئیسی (1 نظر) حمله تند مایلی‌کهن به دایی: از انتقاد به پول‌پرستی تا کنایه به شخصیت و رفتار (1 نظر) از پرده سینما تا مجمع عمومی حزب موتلفه؛ حسام نواب صفوی کجای ماجراست؟+عکس (1 نظر) بازیگوشی پسر ایلان ماسک و واکنش جالب ترامپ؛ یه ای کاش می‌تونستم یه نیشگون ازت بگیرمِ خاصی توی نگاه ترامپ هست+ویدیو (1 نظر) پوستر جدید سایت رهبری چشم‌ها را به خود جلب کرد؛ ادا کردن حق مطلب با این لقب برای سردار سلیمانی +عکس (1 نظر) (ویدئو) بابک زنجانی مفسد اقتصادی معروف کجاست؟ (1 نظر) قاب تاریخ روز؛ 11 دی/ از احساسی‌ترین عکسی که موجب خودکشی عکاسش شد تا تصویری از فرح و جیمی کارتر بازو به بازوی هم (1 نظر) دختر صدام حسین در رویای بازگشت به عرصه قدرت در عراق؟! (1 نظر) (عکس) سید مجید حسینی فعال سیاسی نزدیک به قالیباف در شورای عالی رفاه به ریاست پزشکیان (1 نظر) فال قهوه با نشان روز یکشنبه 16 دی ماه 1403/ خبرهای خوشی که مدتها منتظرش بودید به شما می رسد (1 نظر) علی لاریجانی به دولت پزشکیان پشت کرد؟ (1 نظر) مدیران دولتی به شعور ملت توهین نکنند! / چرا دلار گران شد؟ (1 نظر) (ویدئو)شوکه شدن بهرنگ علوی از دیدن وضعیت داغون ماشینش در شب!/ شکستن این طلسم بستگی به خودت داره، نیمه شب منتظرتم! (1 نظر) آیت الله علم‌الهدی: جوانان پای اسلام و انقلاب نمی‌ایستند اگر ... (1 نظر)
تیتر امروز   
فال قهوه با نشان روز سه شنبه 18 دی ماه 1403/ خیر و نعمت بیش از حد در راه است
فال شمع روزانه امروز سه شنبه 18 دی ماه 1403/ هدف در چند قدمی شماست، آرام بگیرید!
فال ابجد روزانه سه شنبه 18 دی 1403 / مژده فرصتی در راه است از دست نده
فال روزانه امروز سه شنبه 18 دی ماه 1403/ بهمن ماهی ها خیلی مراقب باشند!
فال انبیاء روزانه سه شنبه 18 دی 1403 / اسفند ماهی ها توجه با این کار به تو منفعت میرسد
سقوط آسانسور در تبریز حادثه تلخی را برای مرد 50 ساله تبریزی رقم زد
غلامی: خادمی عتبات و عالیات افتخار بزرگی است
احمد الشرع پشت ایران درآمد؟
فال حافظ با تفسیر امروز سه شنبه 18 دی 1403+فیلم / اگر در شک و تردید هستید این کار را کنید
بیش از سه تن  مواد مخدر در آذربایجان شرقی کشف شد/امنیت کشور را مدیون 4000 شهید و 14 جانباز فراجا هستیم
علیرضا بیرانوند صحیح و سالم درکنار خانواده/ نمی دانم منبع این اخبار کجاست و...
رهایی 9 هم استانی آذربایجان شرقی از چنگال مرگ خاموش
واژگونی مرگبار پراید در شندآباد
اهدای حکم سفیر صلح به حجت الاسلام سید حسین علوی + تصاویر
راه حل جنجالی یک چهره مشهور حوزوی برای حل مشکل تورم: به جای پول از طلا و نقره استفاده کنیم!
منتخب روز   
خلاقیت خاص و باورنکردنی هنرمند ایرانی در محله‌های قدیمی شیراز غوغا به پا کرد خر واقعی شرک مرد؛ پایان یک عصر برای دانکی محبوب و خاطرات شرک+ عکس با کودکی که از جمع فراریه چه میکنین؟ به زور مجبورش میکنین که با بقیه ارتباط برقرار کنه؟ معماری خیره‌کننده تبریز و آذربایجان؛ آناهیتا درگاهی شیفته این بنای باشکوه و بی‌نظیر شد+ عکس انتقاد تند و تیز ویدا جوان از منتقدین و رسانه‌های رشوه‌گیر و بی‌وجدان/ چاه بر سر راهتون می‌کنید! (ویدئو) محمدرضا شریفی‌نیا و آیفون 16 جنجالی؛ ماجرای جایزه عجیب چیست؟ تصویرسازی میهمانی مجلل شاه هخامنشی براساس کتیبه ها و حکاکی ها/ چه غذاهایی! عجب چیدمانی! (ویدئو) کامنت احساسی نعیمه نظام‌دوست برای جدیدترین موزیک ویدئوی جذاب عمو پورنگ+ عکس (ویدئو) مستند حیات وحش/ نبرد ترسناک شیر و اسب آبی/ هرگز تسلیم نشو! امروز 17 دی؛ صحنه عاشقانه ای از بارش برف سنگین در شمشک تهران / خیلی وقت بود منتظر همچین برفی بودیم؛ خدایا شکرت😍+ ویدئو (ویدئو) مستند حیات وحش/ مادر جان داری رخت میشوری یا بچه تربیت میکنی؟/ دلم کباب شد براش😔 عکس روز/ تغییر چهره چشم‌‌نواز شیده معاونی مجری محبوب دهه شصتی‌ها بعد از 31 سال در 52 سالگی
آخرین ویدیو ها