ساعدنیوز
ساعدنیوز

حکم قتل های خانوادگی چیست؟

  پنجشنبه، 07 دی 1402   زمان مطالعه 6 دقیقه
حکم قتل های خانوادگی چیست؟
امروزه آمار مربوط به قتل های خانوادگی بیشتر شده است و هر روز اخباری مبنا بر به قتل رسیدن یکی از اعضای خانواده به گوش می رسد. حال با توجه به شرایط قتل، شخصی که جرم را مرتکب شده و ... حکم متفاوتی صادر خواهد شد که در این مقاله درباره آن صحبت می کنیم.

متاسفانه امروزه درصد پرونده های مربوط به قتل افراد توسط بستگان نسبی و سببی به دلایل ناموسی، اعتیاد، بیماری های روانی، کینه، خیانت و… در مراجع قضایی روندی افزایشی داشته است؛ مصادیق قتل های خانوادگی شامل قتل زن یا شوهر، قتل فرزند توسط پدر و مادر، قتل پدر و مادر توسط فرزند و قتل خواهر یا برادر است. حکم قتل های خانوادگی براساس سهوی، شبه عمدی یا عمدی بودن آن، در انواع قصاص، پرداخت دیه و مجازات تعزیری (حبس) توسط مراجع ذی صلاح صادر می شود. در مقاله ی«حکم قتل های خانوادگی چیست؟» تحت نظر وکیل متخصص و با استناد به مواد قانونی به مجازات اینگونه جرائم پرداخته ایم که می توانید در ادامه همراه ما باشید تا با جزئیات و اطلاعات مربوط به این موضوع آشنا شوید.

حکم قتل های خانوادگی چیست؟

حکم قتل های خانوادگی چیست؟

اصطلاح حقوقی قتل خانوادگی به جرمی اطلاق می شود که تمامیت جسمی فرد (حیات وی) توسط یکی از افراد خانواده اش به صورت عمدی، شبه عمدی یا خطای محض از بین می رود؛ پیشتر اشاره شد که مصادیق این جرم شامل:

قتل بستگان نسبی

  • قتل فرزند توسط پدر

  • قتل فرزند توسط مادر

  • قتل پدر و مادر توسط فرزند

  • قتل خواهر توسط برادر و برعکس

قتل بستگان سببی

  • قتل زن توسط شوهر

  • قتل شوهر توسط زن

برخلاف افکار عموم که به دلیل نسبت خانوادگی انتظار پیگرد قانونی ندارند، مجازات های متفاوتی از جمله قصاص، دیه و تعزیر (حبس) توسط سازمان های قضایی برای هریک از این جنایات پیش بینی شده است؛ در ادامه مقاله به صورت جداگانه به مجازات این جرائم پرداخته می شود.

قتل فرزند توسط پدر

اصطلاح حقوقی «قتل بی حق» به جرم قتل فرزند توسط پدر یا جد پدری (پدر پدر) اطلاق شده و مضمون آن در ماده 220 قانون مجازات اسلامی مصوب 1370 شرح شده است:

«پدر یا جد پدری که فرزند خود را بکشد قصاص نمی شود و به پرداخت دیه قتل به ورثه مقتول و تعزیر محکوم خواهد شد.» بر اساس این ماده، پس از ثبت شکوائیه توسط وارثین مقتول و اثبات ارتکاب به قتل فرزند توسط پدر یا جد پدری با ارائه مدارک معتبر، حکم قتل خانوادگی در چهارچوب شرایط لازم‌ الاجرای زیر صادر می شود:

الف) حتی اگر مدارک دال بر عمدی یا شبه عمدی بودن جنایت باشند، حکم قصاص (اعدام) برای قاتل صادر نمی شود.

ب) قاتل محکوم به پرداخت دیه می باشد؛ لازم به ذکر است که مبلغ مشخصی در قانون به عنوان دیه برای اینگونه جرائم جنایی مشخص نشده و مامور ذی صلاح با بررسی مدارک و شرایط، این مبلغ را اعلام می کند.

همچنین می دانیم که قتل یکی از جرائمی است که فرد را از ارثیه محروم می کند؛ بنابراین با اینکه قاتل از بستگان نسبی مقتول شمرده می شود، مشمول وارثین (دریافت کننده های دیه و سایر اموال به جا مانده از مقتول) نمی باشد.

ج) بر اساس ماده 612 قانون‌ مجازات اسلامی، قاتل محکوم به تعزیر می باشد.

طبق این ماده، هرشخصی که مرتکب قتل عمد شود، چه شاکی ای وجود داشته و چه نداشته باشد و حکم قصاص طبق قانون یا در شرایط خاصی شامل حال قاتل نشود، در صورتی که اقدام وی موجب اختلال در نظم و صیانت و امنیت جامعه شده باشد، دادگاه مرتکب را به حبس از سه تا ده سال محکوم می‌نماید.

قتل فرزند توسط مادر

قتل فرزند توسط مادر

ذکر شد که مجازات قتل فرزند به دست پدر یا جد پدری، مبلغی با عنوان دیه به دنبال رنجاندن وارثین و تعزیری متغییر تا ده سال به دنبال از بین بردن آرامش عمومی است و خود قتل قصاص ندارد؛ اما اگر مادر در شرایط مشابه مرتکب قتل فرزند شود، امکان صدور حکم اعدام وی توسط دادگاه وجود دارد! پس از ثبت دادخواست خونخواهی توسط وارثین علیه والده، در صورت اثبات عمدی بودن قتل فرزند حین دادرسی قاضی به پرونده، حکم قصاص صادر و به تقاضای اولیای دم، اجرایی یا با رضایت آنها به دیه تبدیل می شود؛ در صورت شبه عمدی یا سهوی بودن قتل، پس از بررسی شرایط و مدارک توسط مراجع قضایی، دیه تعیین و باید پرداخت شود.

قتل پدر و مادر توسط فرزند

مانند سایر مصادیق قتل های خانوادگی، مجازات قتل پدر و مادر توسط فرزند دختر یا پسر نیز بسته به انگیزه قتل متفاوت است. بر اساس ماده 201 قانون مجازات اسلامی، اگر پس از ثبت شکوائیه علیه فرزند، حین جلسات دادگاه و بررسی مقامات قضایی، عمدی بودن قتل اثبات شود، قاتل محکوم به قصاص یا اعدام شده و با تقاضای اولیای دم، اجرائیه آن نیز صادر خواهد شد؛ البته در صورت اخذ رضایت شاکیان، امکان تبدیل مجازات به دیه نیز وجود دارد. همچنین اگر مدارک دال بر انگیزه ای شبه عمدی یا خطای محض باشد، قاضی قاتل را به پرداخت دیه محکوم می کند.

قتل خواهر توسط برادر یا برعکس

ابتدا لازم به ذکر است مجازات ارتکاب به قتل خواهر به دست برادر، تفاوتی با ارتکاب به قتل برادر به دست خواهر ندارد و مجازات آن همانند مورد قبلی است:

  • در صورت عمدی بودن قتل امکان اجرای قصاص با تقاضای وارثین یا تبدیل آن به دیه با رضایت وارثین وجود دارد.

  • در صورت اثبات خطای محض یا شبه عمدی بودن قتل، قاتل ضمن دریافت حکم قتل خانوادگی به پرداخت دیه محکوم می شود.

در ادامه مقاله ی «حکم قتل های خانوادگی چیست؟» به مجازات قتل های سببی (قتل همسر) پرداخته می شود؛ اما پیش از آنکه به سراغ این موضوع برویم، باید بدانید که این دست از پرونده ها پیچیده و سخت هستند، از همین رو حضور یک وکیل و متخصص در این مسیر بسیار کمک کننده خواهد بود.

بنابراین اگر ساکن شیراز هستید و به دنبال یک وکیل کیفری خوب در شیراز می گردید، در سایت مستر وکیل بهترین ها به شما معرفی خواهند شد. شما می توانید بررسی های لازم را انجام دهید و در نهایت یک وکیل را با سابقه کاری خوب و قوی انتخاب کنید و پرونده را به او بسپارید تا پیگیری های لازم صورت گیرد و نتیجه نهایی مشخص شود.

قتل زن توسط شوهر

قانونگذار ضمن ماده 630 قانون مجازات اسلامی، مضمون حکم قتل زن توسط شوهر را در شرایط متفاوت شرح می کند:

الف) قتل زوجه بدون دلیل محکمه پسند: پس از ثبت شکوائیه علیه زوج (شوهر) و اثبات قتل عمدی زوجه (زن) به دست وی، قاتل محکوم به اعدام است، مگر آنکه اولیای دم رضایت بر دریافت دیه دهند؛ در موارد سهوی و شبه عمدی مجازات دیه در نظر گرفته می شود.

ب) قتل زوجه در صورت فراش: اگر شوهر همسرش را در حال تمکین به مردی بیگانه (زنا) ببیند و بتواند آن را اثبات کند، حق کشتن آن دو نفر را بدون اعمال هیچ مجازاتی دارد؛ اثبات این امر در مراجع قضایی به سه شکل امکان دارد:

  • شهادت دو شاهد عاقل و عادل بر وجود امر زنا

  • اقرار شوهر همراه با ارائه شواهد

  • اگر تنها زوجه را به قتل رسانده باشد، مرد بیگانه نیز می تواند بر وجود امر زنا شهادت دهد

لازم به ذکر است که اگر شوهر شاهد تمکین همسرش به مردی بیگانه بدون رضایت زن باشد (زوجه مکره باشد) و آن را در دادگاه ثابت کند، می تواند بدون دریافت مجازات قصاص، دیه و حبس مرد بیگانه را بکشد.

قتل شوهر توسط زن

این مورد نیز تفاوتی با شرایط برعکسش ندارد؛ اگر قتل زوج توسط زوجه عمدی اثبات شود، دادگاه حکم قصاص یا اعدام را صادر کرده و تنها در صورت رضایت صاحب حق قصاص حکم لغو و به مبلغی به عنوان دیه تبدیل می شود؛ قتل سهوی یا شبه عمد نیز منتهی به صدور حکم پرداخت دیه به اولیای دم می شود.

بدیهی است که به دلیل تفاوت شرایط در انواع قتل های خانوادگی، هیچکدام از احکام مذکور قطعی نیست؛ به عنوان مثال در صورت اثبات دفاع از خود یا وجود خشونت های خانگی، امکان صدور حکم متفاوتی به تشخیص قاضی وجود دارد. به دلیل وجود چنین پیچیدگی هایی در پرونده های قتل های خانوادگی، در صورت برخورد با این جرائم، برای تسریع این پروسه ناخوشایند، استخدام یک وکیل خوب در شیراز و متخصص پیشنهاد می شود.

کلام آخر

حکم قتل های خانوادگی در نتیجه اثبات سلب حق حیات فردی توسط یکی از بستگان سببی یا بستگان نسبی اش صادر می شود؛ محتوای این حکم نسبت به انواع روابط خانوادگی و نوع انگیزه قاتل متفاوت است. مجازات قتل فرزند توسط پدر یا جد پدری تنها دیه و حبس تعزیری است؛ مجازات سایر انواع قتل های خانوادگی یعنی قتل فرزند توسط مادر، قتل پدر و مادر توسط فرزند، قتل خواهر توسط برادر و برعکس، قتل زن توسط شوهر و برعکس بر اساس عمدی، شبه عمدی و خطای محض بودن قتل، می تواند قصاص (اعدام)، دیه یا حبس باشد.

منبع: مستر وکیل


دیدگاه ها


  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
علی پروین خطاب به علی دایی: بیا مصاحبه کن/ دایی: من صدا و سیما را دوست ندارم! (34 نظر) (عکس) عذرخواهی همسر قالیباف از پزشکیان بعد از گریه رئیس جمهور به خاطر عشق پاک قدیمی به همسرش ... (29 نظر) مهران غفوریان: نمی‌دانم چه کسی این سرمربی را به تیم ما انداخت؟! / استقلالی بودم، وقتی دیدم پرسپولیس همیشه استقلال را می برد، پرسپولیسی شدم! (11 نظر) (ویدئو) حیات وحش ؛ مستند حیات وحش حیوانات / مار، قورباغه، رتیل سیاه، هزار پا (10 نظر) فریبا نادری: کسایی که پول دارند همه چیز دارند / پولدارها رو آدما بیشتر قبول دارند+فیلم (8 نظر) مازیار لرستانی: هورمون تراپی نکردم چون اجاره نشینم/بازیگران زن مثل خواهرم هستند، حرمت و حریمشون مشخصه+ویدئو (7 نظر) ساعد سهیلی: دعوای من و گلوریا اینطوری نیست، مثلا یه حرفی من میزنم متوجه نمیشه یه جواب دیگه میده، خندمون میگیره دعوا تموم میشه+ویدئو (4 نظر) همسر رهبر معظم انقلاب با دیدن ظروف چینی خارجی در منزلشان: غذاهایی که ما می‌خوریم، با این ظرف‌ها جور درنمی‌آید، این‌ها را رد کنید (3 نظر) (ویدئو) مهران مدیری: شب یلدا برای پدری که دست خالی میره خونه، بلندترین شب ساله، برای مادری که شبکه‌های تلوزیون رو عوض میکنه تا بچه‌هاش اون چیزایی رو که ندارن، نببینن، بلندترین شب ساله (2 نظر) علی دایی تغییر چهره داد ؛ قیافه آقای اسطوره بانمک شد (2 نظر) ایده‌های یلدایی/ 15 چیدمان متفاوت و خاص میوه‌ در شب یلدا / میوه اسلایسی یا درسته؟ یلدای امسال شیک و با کلاس میزتو بچین👌 (2 نظر) قاب تاریخ امروز/ عکس یلدایی ملکه ژست‌های عکاسی حرمسرای قاجار با انار/ زیباترین دختر ناصرالدین شاه قاجار در شب یلدا+ ترانه شب یلدای حرمسرای قاجار (2 نظر) پرستو بازی ابطحی در لبنان و عکس با مایو در ساحل! / هر چه گشتم در لبنان پرستو پیدا نکردم! (2 نظر) بغض خداداد عزیزی هنگام صحبت درباره علی انصاریان و مهرداد میناوند/خداداد عزیزی: طبیعتا حق داره مادر علی که بیهوش بشه و غش کنه از گریه و ناراحتی (2 نظر) اگر یک بار تنگه هرمز را ببندیم تا شریعتمداری دلش خوش بشود و حکومتی هم به جلیلی بدهیم، دیگر همه چیز تمام و مشکلات حل می‌شود (2 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
فال ابجد روزانه جمعه 7 دی 1403 / خرداد ماهی ها خطر در کمین است پشیمان میشوی
فال انبیاء روزانه جمعه 7 دی 1403 / مهر ماهی مراقب باشید ممکن است سختی در پیش داشته باشید
نیروهای سپاه پاسداران در فرودگاه‌ها؛ چرا این تصمیم گرفته شد؟
فال قهوه با نشان روز جمعه 7 دی ماه 1403/ اردیبهشتیا بیشتر مراقب آدمهای دور و بر باشن
فال شمع روزانه جمعه 7 دی ماه 1403/ فروردینی‌ها نگران پول از دست رفته نباشن
فال روزانه امروز جمعه 7 دی ماه 1403/ بهمن ماهی‌های عزیز هرچه زودتر به خودتون بیاین!
فال حافظ با تفسیر روز جمعه 7 دی 1403+فیلم / دی ماهی ها هوشیار باشید و به دیگران تکیه نکنید
اسم زیبای بارانا انتخاب همسر لُری علیرضا بیرانوند برای تک دخترشان/ ستاره تیم ملی هیچ دخالتی نکرد!
پشت پرده افشا شده به بیراهه کشاندن گاریدو / بادامکی شهامت داشته باشد و شفاف‌سازی کند!
گام دوم رفع فیلترینگ رسانه ای شد: این دو شبکه اجتماعی معروف آزاد می شود
داستان های هزار و یک شب / شب سی‌ و یکم؛ مرد گوش بریده و خیال ازدواج با دختر کم سال وزیر
این 10 ترفند علمی می‌تواند عمر تلویزیون و مانیتور شما را چند برابر کند!
رئیس دولت اصلاحات هشدار داد: فقط با این کار می توانیم از این وضعیت ناگوار عبور کنیم!
همسر مدل کریم بنزما: در ماه رمضان قرآن می‌خوانم و گریه می‌کنم این دین بسیار زیباست
مایلی کهن: من عادل را دوست دارم اما اسمش را گذاشتم کی روشی پور/ میخواهید خیابانی هم ما را ببرد زندان؟
منتخب روز   
نوستالژی روز/ تیتراژ جذاب کارتون خاطره‌انگیز بچه‌های دهه60 و 70؛ «کاراگاه گجت»/ آخرشم نفهمیدیم کی پشت اون صندلی نشسته 🤣 داستان های هزار و یک شب / شب سی‌ و یکم؛ مرد گوش بریده و خیال ازدواج با دختر کم سال وزیر (ویدئو) مستند حیات وحش/مادر تو هر شکلی مادره/ فداکاری‌های عاشقانه گورِخر شجاع برای نجات کُره‌اش از چنگال شیر بی‌رحم! قاب ایران قدیم/ از بابانوئل در دبیرستان دخترانه سال 78 تا استایل دانشجویان دانشکده هنر سال 70 این املت خوردن داره/ راز خوشمزگی املت قهوه‌خانه‌ای استقبال ویژه و منحصربفرد از مسعود پزشکیان با رقص محلی و جمله آذری که به مذاق رئیس‌جمهور خوش آمد+ویدیو 7 کتاب موفق و پرفروش که قبل از ازدواج حتما باید بخوانید جنجال برانگیزترین درخت کریسمس در آلمان / 5 میلیون دلار فقط برای درخت؟! + تصاویر 10 غذای سنتی کریسمس در کشورهای مختلف جهان پیشخوان روزنامه‌ها؛ مهم‌ترین عناوین ورزشی پنجشنبه 6 دی 1403 در یک نگاه! /خاطرات علی دایی با آهنگ های عباس قادری پاسخ جالب رهبر معظم انقلاب به سوال چالشی: حکم شرعی شبیه‌سازی صدای مردگان با استفاده از هوش مصنوعی؟ (ویدئو) صحبت‌های جنجالی داریوش کاردان : مهران مدیری رفتارهای خاصی با من داشت/ در مقابل خیلی از حرف‌ها سکوت کردم!