ساعدنیوز
ساعدنیوز

حکومت چه حقی دارد که در پوشش مردم دخالت کند؟

  جمعه، 01 مهر 1401 ID  کد خبر 223938
حکومت چه حقی دارد که در پوشش مردم دخالت کند؟
ساعد نیوز: برخی می‌پرسند که نوع پوشش، امری کاملاً سلیقه‌ای است و به خودمان مربوط است که چه بپوشیم و چه نپوشیم و یا آنچه را می‌پوشیم چگونه بپوشیم. ازاین‌رو حکومت چه حقی دارد که در مورد پوشش ما دخالت کند.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی ساعد نیوز به نقل از فارس، گاهی برخی از دانشجویان یا مخاطبان این سؤال را می پرسند و در توضیح سؤال خود چنین بیان می کنند که نوع پوشش و این که چه بپوشیم و چه نپوشیم یک امر کاملاً سلیقه ای است و به خودمان مربوط است که چه بپوشیم و چه نپوشیم و یا آنچه را می پوشیم چگونه بپوشیم؛ در این حال حکومت چه حقی دارد که در مورد پوشش ما دخالت کند و در مورد این که چه بپوشیم و یا چه نپوشیم نظر بدهد و یا دستورالعمل و قانون تعیین کند.

گاهی برخی مدعی می شوند که چیزی اهانت آمیزتر و چندش آورتر از این نیست که به کسی بگویند که باید چه بپوشد و چگونه بپوشد. زیرا این مصداق بارزی از دخالت در امور شخصی و تحمیل سلیقه ها با افراد مختلف است. بر این اساس اصلاً قانون گذاری دراین باره غلط و نادرست است و اصلاً نوبت به این نمی رسد که بگوییم قانون خوبی در این زمینه وضع شده است یا خیر، چون نفس قانون گذاری دراین باره غلط و نادرست است.

آیا در جامعه جهانی، فقط به نوع پوشش اعتراض می شود؟

پیش از ورود به این بحث و تبیین آنکه تا چه میزان می توان با این نظر ارائه شده همراهی کرد، باید توجه داشت که در سال های اخیر در عرصهٔ فکری جهانی فقط در مورد پوشش نیست که چنین ادعاهایی مطرح می شود. از نظر عده ای بسیاری دیگر از مقولات زندگی انسان به همین نحو سلیقه ای است و نباید هیچ کس غیر از خود فرد در آن دخالت کند. برخی خانواده، دین، مذهب و عقاید مذهبی، سقط جنین و بسیاری دیگر از امور را با همین منطق امری کاملاً شخصی معرفی می کنند و مدعی هستند که این مسائل باید از حیطهٔ قانون گذاری خارج شود و به دست افراد سپرده شود تا هر طور که می خواهند در آن رفتار کنند و هر چه می خواهند برگزینند. یعنی هر فردی هر طور که خواست خانواده تشکیل دهد (یا ندهد) و ملاک آن فقط رضایت فردی باشد. توجیه هم جنس بازی و یا انواع و اقسام دیگری از روابط جنسی خارج از خانواده نیز بر همین اساس و با همین مبنا صورت می گیرد.

درباره دین و مذهب و عقاید نیز چنین است. برخی تصور می کنند که این مطالب اموری کاملاً شخصی است و دیگران از جمله حکومت نباید در آن هیچ دخالتی داشته باشند. همین مسئله در مورد سقط جنین به صورت پررنگی در بسیاری از جوامع مطرح می شود. مدعیان سلیقه ای بودن سقط جنین و این که سقط جنین حق فردی (در اینجا زن باردار) است، چنین بیان می دارند که هر فردی حق دارد برای خودش تصمیم بگیرد و یک زن باردار هم چنین حقی را دارد و نباید او را از حق تصمیم گیری برای جسم خودش محروم کرد.

آیا اموری همچون حجاب، پوشش و خانواده؛ موضوعات سلیقه ای و شخصی است؟

اما اگر قدری دقت کنیم مشخص می شود که همهٔ این سخنان مبتنی بر این ادعاست که پوشش، خانواده، دین، مذهب، عقیده، سقط جنین و یا ... اموری سلیقه ای هستند و به دیگران مربوط نیستند. درحالی که این مقدمه تا حد زیادی قابل مناقشه است. اگر امری کاملاً سلیقه ای باشد و به دیگران مربوط نباشد، طبیعتاً می توان پذیرفت که دیگران هم در آن دخالت داده نشوند. اما آیا این امور کاملاً سلیقه ای هستند؟

مشخص است که نمی توان نقش سلیقه را در پوشش و تشکیل خانواده و برخی دیگر از امور کاملاً نفی کرد. خصوصاً در مورد مسئله پوشش می توان مدعی شده بخشی از آن حتماً سلیقه ای است. اما آیا پوشش کاملاً سلیقه ای است؟ آیا سقط جنین یک انتخاب کاملاً شخصی و غیر مرتبط با دیگران است؟ آیا عقاید مذهبی افراد هیچ اثری بر دیگران ندارد؟ آیا دین یک امر کاملاً سلیقه ای است؟ مشخص است که هر چقدر بتوانیم در این امور بر جنبه های سلیقه ای آن ها تأکید کنید، اما نمی توانیم جنبهٔ اثرگذاری آن بر دیگران را کاملاً منکر شویم. این بحث را می توان در مورد دین و سقط جنین و ... به صورت تفصیلی ادامه داد، اما بحث ما در اینجا مرتبط با پوشش است.

ازاین رو اجازه دهید که بحث را در مورد پوشش ادامه دهیم هر چند منطق بحث تقریباً در مورد همهٔ این مسائل و دیگر مسائلی ازاین دست یکسان است. در عین این که پوشش جنبه هایی سلیقه ای دارد، اما مسئله پوشش و ربط آن به دیگران را می توان با توجه به مسئله دیگری که معمولاً کمتر از آن صحبت می شود اما وجود جدی دارد، مورد توجه قرار داد.

آیا پوشش در ایجاد و مدیریت شهوات نقشی ایفا می کند؟

پاسخ به این سوال مثبت است، نقش پوشش در ایجاد و مدیریت شهوات، نقشی جدی است. البته معمولاً چنین دیده ام که وقتی چنین مطلبی مطرح می شود افرادی با ژست فکورانه گرفتن، مدعی می شوند که اگر کسی با پوشش دیگران دچار شهوت می شود و یا در مدیریت شهواتش تغییری حاصل می شود بیمار است و بیماری ذهنی و فکری او را نباید ملاک و معیار قانون گذاری برای دیگران قرارداد. این ادعا البته دقیق و درست نیست؛ معمول بلکه قریب به اتفاق انسان های عادی و سالم چنین هستند. یعنی نوع و شکل پوشش دیگران در شهوات و مدیریت شهوات آن ها اثر دارد. هزینه های فراوانی که در عرصهٔ تبلیغات شهوانی صرف می شود و اقدامات فراوانی که در دنیا در این زمینه صورت می گیرد شاهد صدق این ادعاست.

انسان عادی از پوشش دیگران اثر می پذیرد؛ انکار این امر فقط دروغ گفتن به خودمان است. اگر کسی از پوشش دیگران هر چه باشد و هر نوعی که باشد هیچ اثری نمی پذیرد باید گفت که عادی نیست، اگر نگوییم که با نوعی بیماری مواجه هستیم.

از سوی دیگر این ادعا که اثرپذیری از نوع پوشش دیگران با مرور زمان از میان می رود و محو می شود ادعایی نادرست است. وجود صنعت های مبتنی بر شهوت که غالباً بر نوعی از پوشش مبتنی هستند باطل بودن این امر را نشان می دهد. یعنی رها سازی پوشش به انتخاب های فردی و یا جریان های تبلیغاتی و مالی سازندهٔ مدهای پوشش، باعث از بین رفتن اثر پوشش در شهوات و مدیریت شهوات نمی شود. فقط شکل آن را تغییر می دهد. شهوت یک امر واقعی است. در وجود انسان هاست و از بین بردن آن به این سادگی نیست، و شاید بتوان گفت که درست هم نیست. مهم این است که آن را مدیریت کنیم نه این که آن را از بین ببریم.

نتیجه گیری:

پس پوشش هم جنبه های سلیقه ای دارد و هم جنبه های عمومی و واقعی؛ در این چنین مواردی است که می توان گفت این استدلال که حکومت یا جامعه نباید ورود کند غلط است. حکومت و جامعه می تواند در این موارد ورود کند و باید ورود کند. البته در این عرصه ها که هم جنبه هایی سلیقه ای و هم جنبه های واقعی و عمومی دارند، مهم است که قانون گذاری و ورود جامعه به صورت باشد که جنبه های سلیقه ای و فردی نادیده گرفته نشود و جنبه های عمومی باعث نشود که هیچ جایی برای سلیقه انتخاب افراد باقی نماند.

از سوی دیگر باید دقت کرد که این ادعا که چون پوشش امری سلیقه ای است کسی در آن دخالت نکند و به انتخاب خود افراد واگذار شود در عمل نیز درست نیست. یعنی در عمل حتی این که گفته می شود کسی دخالت نکند یک فریب است. مد سازها و آن ها که از پوشش مردم پول درمی آورند کاملاً در این عرصه دخالت دارند و فرد خیال می کند که خودش انتخًاب می کند که چه بپوشد. درحالی که غالباً او را به این سمت وسو سوق می دهند.

1 دیدگاه

  دیدگاه ها
علی
2 سال پیش

شما وقتی میخواهی در هر کشوری زندگی کنی معظف هستی با قانون ان کشور در انجا زندگی کنی حالا در کشور ایران که یک کشور اسلامی هست حجاب در جامعه قانونه باید رعایت بشه ولی بهتره که اگر قانونی هست اول از همه از دانه درشت های مملکت شروع بشه حالا هر قانونی وقتی انهایی که در راس حکومت هستند به همه وظایفشون عمل کردن بعد نوبت به مردم عادی برسه
پربحث های هفته   
عرض ارادت فریبا نادری به امام خمینی(ره): مرد بزرگ جایت خالی است در میان مردمان سرزمینِ نور؛ ممنون که این انقلاب رو برایمان رقم زدی+ عکس (156 نظر) (فیلم) نظر رهبر معظم انقلاب درباره تخت جمشید / افتخاری ندارد، خدا می‌داند چقدر بیگناه مقابل تخت طاغوت‌های زمان به قتل می‌رسیدند ... (89 نظر) سحر زکریا: بهنوش بختیاری نخود هر آشه در حد من نیست که بخوام باهاش دهن به دهن بشم! خانم بختیاری در بین همکاران جوک هستن!+فیلم (82 نظر) (فیلم) مصاحبه با دختری که با پوشش متفاوت از رهبر انقلاب در غرفه‌اش استقبال کرد / هیچ گونه صحبتی درباره پوشش و حجاب من نشد (68 نظر) الهام حمیدی: من مجبورم با سیلی صورتم را سرخ نگه دارم، ترجیح می‌دهم چهره‌ام همان الهام همیشه باشد تا یک چهره عمل شده تغییر یافته (49 نظر) مهراوه شریفی نیا، بازیگر سریال کیمیا با پوششی متفاوت و با گوشواره هایی با طرح انگور در شبکه تلویزیونی افغانستان حضور یافت+ویدیو/ تعریف و تمجید خانم بازیگر از مهمان نوازی مردم در کابل (44 نظر) فریبا نادری خطاب به صدف طاهریان: اگر نخواهند به تو پیشنهاد بی‌شرمانه بدهند پس باید به کی بدهند؟ والا من روم نمیشه حتما نباید اسم بدکاره روت باشه که+فیلم (40 نظر) ژیلا صادقی: من زنی هستم، آزاد/ در فطرت من حیا نهاده شده/می‌دانم از کجا باید شروع کنم و کجا می‌شود رها شد (38 نظر) پزشکیان: اکثر یارانه‌ها به کسانی می‌رسد که احتیاجی به آن ندارند (38 نظر) علی دایی: دکترها گفته بودند شاید زیر عمل زنده نمانم، میتوانستم همه جای دنیا زندگی کنم اما همه درآمدم را در ایران سرمایه‌گذاری کردم...+عکس (37 نظر) عاشقانه های مازیار لرستانی با مهری خانم: دختر بابا صفورا عضو جدید به خانواده من اضافه شد، آن کس که می خندد هنوز آن خبر مخوف را نشنیده است!+فیلم (35 نظر) نعیمه نظام دوست: با رنو افتادیم دنبال آقای عابدزاده سر یه چهارراه پیچیدیم جلوش محل نذاشت رفتم گفتم وایسا من هنرمند مملکتم گفت نه و رفت برگشتم خونه عکساشو جِر و واجِر کردم +ویدئو (35 نظر) امام جمعه پردیسان: از رهبری تقاضا دارم اجازه ساخت بمب اتم را صادر کنند +فیلم (34 نظر) جورجینا: رونالدو یک پدر فوق‌العاده و بهترین همسر است اما آشپزی نمیکند ما یک آشپز داریم اما بعضی اوقات خودم غذا درست میکنم در عربستان سقف خانه ها...+عکس (33 نظر) سوگل طهماسبی بازیگر سریال کیمیا: بازیگران زنی که حیا و حجاب دارند در سینما جایی ندارند (31 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
رئیس سازمان صدا و سیما: خودم شخصاً با فردوسی‌پور صحبت کردم اما تمایلی به بازگشت نداشت!
یکی از اعضای سابق تیم ملی: من در ورزشگاه بودم ولی گل خداداد عزیزی به استرالیا را ندیدم!
ربات‌های بامزه و کیوت به زودی جایگزین حیوانات خانگی می‌شوند؟
امید عالیشاه برای جراحی به ایران برمیگردد/ پزشک پرسپولیس تکلیف را روشن کرد!
فال شمع روزانه امروز جمعه 9 آذر 1403
فال قهوه با نشان روز جمعه 9 آذر ماه 1403
رهبر معظم انقلاب پاسخ می‌دهند؛ حکم شرعی کار کردن در کاباره و کارخانه کنسرو خوک
فال روزانه امروز جمعه 9 آذر ماه 1403
خبر خوش؛ حقوق این افراد 30 درصد افزایش می‌یابد
چه موضوعاتی در دستورکار گفتگوهای ایران و اروپا قرار دارد؟
وزیر خارجۀ انگلیس: حکم بازداشت نتانیاهو را خواهم گرفت
گرامی: مریض بودم اما گل زدم!
برنامه «ثریا» از کنداکتور شبکه یک حذف شد!
فال ابجد روزانه جمعه 9 آذر 1403
مذاکرات ایران با اروپای منهای آمریکا به نتیجه نمی‌رسد؛ اروپا توان رفع تحریم‌های ایران را ندارد
منتخب روز   
(ویدئو) بهنوش بختیاری: از بی‌پولی رفتم واسه تبلیغ عطر/ حدیث میرامینی: عطرش لیز بود؟ ربات‌های بامزه و کیوت به زودی جایگزین حیوانات خانگی می‌شوند؟ (ویدئو) نوستالژی شب‌های برره با بهنوش بختیاری و مهران مدیری/ تو هم خوب بلدی از خودت حرفهای عشقولانه در وکنیا😃 سرشناسترین دختر شاه قاجار در روز عروسی با لباس و تاج مدرن و بسیار شیک/ باورتون میشه 150 سال پیش واسه عروسی ساقدوش داشتن اونم با لباس‌های مخصوص؟ احسان علیخانی خطاب به جومونگ: به سوسانو حسادت نکن! من اصلا این سریال را ندیدم/ ایرانی ها جرعت ندارند مثل جومونگ دوتا زن بگیرند+فیلم (ویدئو) با خنده‌دارترین سکانس «در حاشیه»، امروزت رو شاد کن😁/ جواد رضویان: بالقوه شی شی هست؟/ سیامک انصاری: مال چراغ قوه هستش آتش سوزی یک انبار در محله خاوران مهار شد + ویدئو مفاخر ورزشی ایران/ حسین رضازاده از تولد و ورزش تا سیاست و رد پیشنهاد تغییر تابعیت گشت و گذاری در تنها کوچه‌ی دو طبقه‌ی جهان در کاشان/ خاص‌ترین کوچه‌ای که نظیرش در هیچ جای جهان وجود ندارد تهران گردی / معرفی 21 مرکز تفریحی و مهیج تهران پایتخت سلامی: آتش‌بس، شکستی خفت‌بار برای رژیم صهیونی است دعا و نیایش؛ بخش 1/ اجابت خواسته‌ها با دعای اسم اعظم امام علی (ع) که از حضرت خضر آموخت