همه چیز درباره ماه های میلادی و ترتیب آنها

  دوشنبه، 26 آذر 1397   زمان مطالعه 9 دقیقه
همه چیز درباره ماه های میلادی و ترتیب آنها
ساعد نیوز: تقویمی که امروزه با نام تقویم میلادی می‌شناسیم، به نوعی تبدیل به متداول‌ترین تقویم دنیا شده است.

آیا درباره ماه های میلادی می‌دانید؟ تقویمی که امروزه با نام تقویم میلادی می‌شناسیم، به نوعی تبدیل به متداول‌ترین تقویم دنیا شده است. حتی کشورهایی که آیین یا مذاهبی غیر از مسیحیت در آن رواج دارد نیز تا حد زیادی از تقویم میلادی استفاده می‌کنند. تاریخ میلادی به بخش جدا نشدنی از نشانگر زمان کامپیوترها، گوشی‌های هوشمند، تبلت‌ها، لوازم صوتی و تصویری در زندگی روزمره‌ ما تبدیل شده است. احتمالا همه‌ ما حداقل هرچند روز یک بار به دانستن تاریخ میلادی آن روز نیاز پیدا می‌کنیم. شاید به همین دلیل باشد که عبارت «تاریخ میلادی امروز» و «ماه های میلادی» عباراتی هستند که در موتورهای جستجو به فراوانی جستجو می‌شوند.

در دنیای امروز، ما تقریبا از زمانی که با ابزارهای ارتباطی مدرن و اینترنت ‌آشنا می‌شویم، نام ماه های میلادی را هم به‌طور متناوب می‌بینیم. ولی احتمالا شما هم موافق باشید که افراد نسبتا کمی بدون اتکا به تقویم‌های آنلاین یا تقویم دستگاه‌های هوشمند یا تقویم‌های کاغذی خود، می‌توانند ماه‌های میلادی را به ترتیب نام ببرند یا حتی درمورد چگونگی انطباق ماه های میلادی و شمسی، ذهنیتی داشته باشند.
 

ماه های سال میلادی به ترتیب

ژانویه    تصویر

 
 

در تقویم میلادی، هفت ماه از هر سال دارای ۳۱ روز است و ژانویه هم یکی از همین ماه‌های میلادی به ‌شمار می‌رود. اولین روز از ماه ژانویه به‌عنوان روز سال نو یا New Year’s Eve شناخته می‌شود. ژانویه در نیم‌کره‌ شمالی دومین ماه زمستان بوده و به‌طور میانگین در کشورهایی که در این نیم‌کره قرار دارند، سردترین ماه سال محسوب می‌شود. در نیم‌کره‌ی جنوبی زمین، ژانویه دومین ماه از تابستان و به‌طور میانگین گرم‌ترین ماه سال است. در واقع از لحاظ فصلی، ژانویه در نیم‌کره‌ شمالی را می‌توان با جولای در نیم‌کره‌ جنوبی معادل دانست. نام ژانویه از کلمه‌ی لاتین آینوا (ianua) به معنی «دروازه» گرفته شده است؛ چرا که ژانویه دروازه‌ ورود به سال جدید و یک آغاز جدید است. همچنین برخی معتقدند که نام این ماه از ژانوس (janus)، الهه‌ شروع و تغییر و تحول در روم باستان گرفته شده است.

فوریه  تصویر

 
دومین و کوتاه‌ترین ماه سال در تقویم ژولینی و میلادی است که در سال‌های معمولی ۲۸ روز و در سال‌‌های کبیسه ۲۹ روز دارد. در سال کبیسه، که هر چهار سال یک بار رخ می‌دهد، آخرین روز فوریه به نام روز کبیسه شناخته می‌شود. در تقویم میلادی، ۵ ماه سال کمتر از ۳۱ روز دارند که فوریه یکی از آن‌هاست و البته تنها ماهی از سال است که کمتر از ۳۰ روز دارد.

از لحاظ فصلی در نیم‌کره‌ شمالی، فوریه سومین ماه زمستان محسوب می‌شود، در حالی که در نیم‌کره‌ جنوبی سومین ماه تابستان است. در واقع از لحاظ فصلی، فوریه در کره‌ی شمالی را می‌توان با آگوست در نیم‌کره‌ جنوبی معادل دانست. نام فوریه از کلمه‌ی لاتین فبروم (februum) به معنی «زمان پالایش» گرفته شده است.

مارس تصویر

 
سومین ماه از ماه‌های میلادی سال در تقویم میلادی و ژولینی است و دومین ماه سال است که ۳۱ روز دارد. در نیم‌کره‌ شمالی از لحاظ هواشناسی شروع بهار در ماه مارس اتفاق می‌افتد و اعتدال بهاری در بیستم یا بیست‌ویکم رخ می‌دهد که از لحاظ نجومی شروع فصل بهار است، در حالی که در نیم‌کره‌ جنوبی آغاز فصل پاییز است.

در نیم‌کره‌ شمالی، ماه مارس معادل ماه سپتامبر در نیم‌کره‌ جنوبی است. نام ماه مارس از کلمه‌ مارتیوس (Martius) گرفته شده که اولین ماه در تقویم رومی بوده است و آن هم برگرفته از نام الهه‌ جنگ در روم باستان است. درواقع همانطور که پیشتر نیز اشاره شد، تقویم اولیه‌ روم باستان تنها ۱۰ ماه داشته است.

آوریل تصویر

چهارمین ماه سال در تقویم میلادی و پنجمین ماه در تقویم اولیه‌ ژولینی است. آوریل با داشتن ۳۰ روز، دومین ماه از چهار ماهی است که ۳۰ روز دارند. آوریل در نیم‌کره‌ شمالی در فصل بهار و در نیم‌کره‌ جنوبی در فصل پاییز قرار دارد. در واقع از لحاظ هواشناسی، آوریل در نیم‌کره شمالی را می‌توان با اکتبر در نیم‌کره‌ جنوبی معادل دانست. رومی‌ها این ماه را آپریلیس (Aprilis) می‌نامیدند؛ اما در منشا این کلمه اختلاف‌نظر وجود دارد، برخی آن را برگرفته از لغت یونانی aperire به معنی «باز شدن» می‌دانند؛ چرا که در این ماه برگ‌های درختان و گیاهان باز می‌شود، اما برخی آپریلیس را برگرفته از الهه‌ای به نام آپرو (Apru) یا آفرودایت (Aphrodite) می‌دانند.

 

می یا مه تصویر

 
پنجمین ماه سال در تقویم ژولینی و میلادی است که ۳۱ روز دارد. در نیم‌کره‌ شمالی ماه می در فصل بهار قرار دارد، در حالی در نیم‌کره‌ جنوبی ماه می آخرین فصل پاییز محسوب می‌شود. در واقع ماه می در نیم‌کر‌ه‌ شمالی معادل ماه نوامبر در نیم‌کره‌ جنوبی است. اواخر ماه می در کشورهای نیم‌کره‌ شمالی شروع فصل تابستان و تعطیلات تابستانی است. نام این ماه شاید از الهه‌ یونانی مایا (maia)، که الهه‌ی باروری است، گرفته شده باشد. جشن شکرگزاری این الهه نیز در ماه می برپا می‌شود. اما از طرف دیگر یک شاعر رومی منشا دیگری برای کلمه می متصور بود. او معتقد بود نام ماه می برگرفته از لغت لاتین مایورس (Maires) به معنی کهنسالان است و نام ماه بعدی یعنی ژوئن نیز از لغت آیونیورس (iuniores) به معنی جوانان برگرفته شده است.

 

ژوئن تصویر

 
ششمین ماه سال در تقویم گریگوری و ژولینی است که ۳۰ روز دارد. در ماه ژوئن در نیم‌کره‌ شمالی انقلاب تابستانی رخ می‌دهد، یعنی یکی از روزهای آن بیشترین ساعات روشن را دارد یا در واقع طولانی‌ترین روز سال است.

برعکس در نیم‌کره‌ جنوبی در ماه ژوئن انقلاب زمستانی رخ می‌دهد، یعنی یکی از روزهای آن کوتاه‌ترین روز سال را دارد، البته در هر دو مورد باید قطب‌های شمال و جنوب را از این قاعده مستثنی کرد. ماه ژوئن در نیم‌کره‌ شمالی معادل ماه دسامبر در نیم‌کره‌ جنوبی است.

از لحاظ هواشناسی در نیم‌کره‌ شمالی فصل تابستان و نیم‌کره‌ جنوبی فصل زمستان از اولین روز ماه ژوئن شروع می‌شود، در حالی که بر اساس علم نجوم باستانی این تاریخ برابر ۲۱ ژوئن است. کلمه‌ لاتین معادل ژوئن ژونیوس (junius) است. همان‌طور که قبلا گفته شد برخی این نام را برگرفته از یک لغت لاتین باستانی به معنی «جوانان» می‌دانند. تفاسیر دیگری نیز در مورد منشا این نام وجود دارد از جمله این که برخی ژوئن را برگرفته از نام ژونو،‌ الهه‌ ازدواج در روم باستان می‌دانند. منابع دیگر نیز ادعا می‌کنند که این ماه به افتخار Junius Brutus، پایه‌گذار جمهوری روم نامگذاری شده است.

جولای یا ژوئیه تصویر

 

هفتمین ماه سال در تقویم‌ میلادی و ژولیانی به شمار می‌رود و دارای ۳۱ روز است. جولای در بیشتر مناطق نیم‌کره‌ شمالی گرم‌ترین ماه سال محسوب می‌شود، جایی که دومین ماه فصل تابستان نیز هست. در نیم‌کره‌ جنوبی این ماه دومین ماه از فصل زمستان و به طور میانگین سردترین ماه سال است. نیمه‌ دوم سال با ماه جولای آغاز می‌شود. همچنین جولای در نیم‌کره‌ جنوبی معادل فصلی ژانویه در نیم‌کره‌ شمالی است. نام ماه جولای از نام امپراطور مشهور روم باستان جولیوس سزار (Julius Caesar) برگرفته شده است. قبل از آن و در تقویم ده‌ ماهه‌ رومی نام این ماه گوئینتیلیس (Quintilis) بود.

آگوست یا اوت تصویر

هشتمین ماه سال در تقویم میلادی و ژولیانی بوده و دارای ۳۱ روز است. در نیم‌کره‌ جنوبی این ماه معادل فوریه در نیم‌کره‌ شمالی است. در بسیاری از کشورهای اروپایی تعطیلات کارگران و کارمندان در این ماه قرار دارد، همچنین در روم باستان بیشتر اعیاد مذهبی در این ماه قرار داشت. نام اولیه این ماه کلمه‌ لاتین سکستیلیس (Sextilis) بود. دلیل آن نیز این بود که این ماه در واقع ششمین ماه از تقویم ۱۰ ماهه‌ی روم باستان بود.

آگوست در سال ۷۰۰ قبل از میلاد مسیح با اضافه شدن ماه‌های ژانویه و فوریه، ششمین ماه سال شد. در سال ۸ قبل از میلاد مسیح نام این ماه به افتخار امپراطور روم آگوستوس (Augustus) به آگوست تغییر کرد. دلیل انتخاب آگوست برای نام‌گذاری این بود که آگوستوس بیشتر پیروزی‌های خود از جمله فتح مصر را در این ماه کسب کرده بود.

 

سپتامبر تصویر

 
نهمین ماه سال در تقویم‌های ژولینی و میلادی است و ۳۰ روز دارد. در نیم‌کره‌ شمالی این ماه معادل فصلی مارس در نیم‌کره‌ جنوبی است. از لحاظ علم هواشناسی، شروع فصل پاییز در اولین روز سپتامبر اتفاق می‌افتد. اما در نیم‌کره‌ جنوبی در این تاریخ فصل بهار شروع می‌شود. در بسیاری از کشورها در ماه سپتامبر سال تحصیلی آغاز می‌شود. نام سپتامبر از کلمه‌ لاتین سپتم (septem) به‌معنی هفت برگرفته شده است. در تقویم رومی باستانی که تنها ده ماه داشت، سپتامبر هفتمین ماه سال بود؛ اما پس از اصلاحات تقویم، سپتامبر نهمین ماه شد اما نام آن تغییر نیافت.

 

اکتبر تصویر

 
دهمین ماه سال در تقویم‌های ژولیانی و میلادی است و ۳۱ روز دارد. در تقویم قدیمی رومی اکتبر هشتمین ماه بود؛ اما بعد از اضافه شدن ژانویه و فوریه به ابتدای هر سال، اکتبر دهمین ماه سال شد اما نام آن تغییر نکرد. در واقع کلمه‌ اکتبر برگرفته از کلمه‌ لاتین اکتو (octo) به معنی هشت است. ماه اکتبر در نیم‌کره‌شمالی در فصل پاییز و در نیم‌کره جنوبی در فصل بهار قرار دارد.

 

نوامبر  تصویر

 
یازدهمین ماه سال در تقویم‌های ژولیانی و گریگوری است و آخرین ماه سال است که ۳۰ روز دارد. در تقویم ده‌ماهه‌ روم باستان نوامبر ماه نهم بود و نام آن از کلمه‌ لاتین نووم (novem) به معنی نه برگرفته شده بود. پس از اصلاح تقویم روم باستان، ماه نوامبر یازدهمین ماه سال شد اما نام آن تغییر داده نشد. در نیم‌کره‌ جنوبی ماه نوامبر اواخر بهار و در نیم‌کره‌ شمالی اواخر پاییز است، بنابراین از لحاظ فصلی ماه نوامبر در نیم‌کره‌ شمالی معادل ماه می در نیم‌کره‌ جنوبی است.

دسامبر  تصویر

 
دوازدهمین و آخرین ماه سال در تقویم‌های ژولیانی و گریگوری و ۳۱ روز دارد. همانند سپتامبر، اکتبر و دسامبر، نام این ماه نیز برگرفته از یک لغت لاتین با معنی مرتبط با اعداد است، در حقیقت دسامبر از کلمه‌ دسم (decem) به معنی ده برگرفته شده است؛ چرا که در تقویم رومی باستانی دهمین و آخرین ماه سال محسوب می‌شد.

در واقع رومیان زمستان را به ‌صورت یک دوره در نظر می‌گرفتند و آن را به چند ماه تقسیم نمی‌کردند؛ اما پس از تغییر و اصلاح تقویم رومی، زمستان مانند دیگر فصول سال به سه ماه تقسیم شد و ماه‌های ژانویه و فوریه به‌عنوان ماه‌های اول و دوم به تقویم اضافه شدند و به این ترتیب دسامبر به دوازدهمین ماه سال تبدیل شد اما نام آن تغییر پیدا نکرد.


دیدگاه ها

آخرین ویدیو ها