همستر همه ما را بازی میدهد یا ما همستر بازی می کنیم؟
ساعدنیوز: «انگشتاتون چطوره؟ همستر سلام میرسونه»، «شهر عجیبیه تلگرام رو باز میکنی میبینی خفتگان در خاک هم به تلگرام وارد شدند»، «از صبح 50 نفر از مخاطبانم تلگرام نصب کردن»، «اینم برنامه جدیدشونه برای رونق دادن دوباره تلگرام»، «خدا رو چه دیدی شاید سرکاری نباشه و چند هزار دلار نصیبمان بشه»؛ این بخشی از پیامهای کاربران در شبکه اجتماعی ایکس است که در دو روز گذشته درباره بازی «همستر» مشاهده شده است.
همستر کامبت، بازی نوظهور در دنیای بازیهای کریپتویی یا رمز ارزیِ تلگرامی است که کاربران فقط با ضربهزدن روی نمایشگر دستگاه خود، سکه مجازی کسب میکنند. البته به اعتقاد کارشناسان مدل درآمدزایی این بازی فعلا مبهم است اما تحت تاثیر یک فضای روانی همه گیر تقاضای چشم گیری برای عقب نماندن از کسب کوینهای رایگانِ فعلا بیارزش ایجاد شده است.
همستر کامبت ششم فروردین امسال، برگرفته از بازی نات کوین راهاندازی شده است. این پروژه پس از 11 روز از راهاندازی اولیه به رکورد قابل توجه یک میلیون کاربر رسید که تعداد آنها هر روز بیشتر میشود.
یکی از اصلیترین راههایی که امتیاز کاربران را در این بازی بالا میبرد دعوت از بقیه افراد در تلگرام است.
کاربران در این بازی با راه انداختن یک ربات تلگرامی وارد بازی میشوند و با زدن پی در پی روی همستر عروسکی وسط تصویر سکه استخراج میکنند.
طبق ادعای سازندگان این بازی، تاکنون بیش از 100 میلیون کاربر دارد و 28 میلیون کاربر هم در کانال تلگرامی آن عضو شدهاند.
آماری از تعداد ایرانیانی که در این بازی شرکت میکنند در دست نیست، اما پیامهای پیوستن مخاطبان و بازی کردن افراد در کوچه و خیابان و.. از کم نبودن این آمار حکایت دارد.
کارشناسان معتقدند که کار تکراری یک عامل خطر برای اختلالات اسکلتی عضلانی است و از آنجایی که این فعالیت توسط دست انجام میشود بیشترین آسیب به دستها و انگشتان و سر و گردن وارد میشود. سندروم تونل کارپال (CTS) و انگشت ماشهای دو آسیبی هستند که ممکن است این عمل در مدت طولانی و مکرر ایجاد کند. البته نباید از صرف وقت، هزینه اینترنت و فیلترشکن و استهلاک گوشیهای تلفن همراه که این بازیهای کریپتویی به کاربران تحمیل میکند برای بازدهی که آینده آن مشخص نیست، غافل شد.
مصطفی قمری، کارشناس بازار رمزارزها، پروژه ناتکوین که پیش از همستر ترند شده بود، را یک پروژه «موفق» میداند و میگوید که «بازی در یک شبکه اجتماعی که چند میلیون نفر عضو آن هستند و میتوانند برای یکدیگر پیام بفرستند، به همان سادگی هم میتوانند برای همدیگر پول بفرستند، چراکه نه؟» کسی با این عمل چیزی از دست نداده است و خطری کسی را تهدید نمیکند.
اما امید امینزاده، کارشناس حوزه ارزهای دیجیتال، میگوید که با نگاه به سابقه معاملات رمز ارزها متوجه میشویم، «همانطور که رشدهای بسیار زیادی داشتهاند، افولهای خیلی شدیدی را نیز تجربه کردهاند.» البته تکلیف بازی همستر هنوز معلوم نیست و فارغ از قطع و وصلی که طی روز کاربران را درگیر خود میکند، ممکن است علی رغم اینکه هیچ آوردهای برایشان نداشته باشد، تا ماهها وقت و سلامتی و آنها را بگیرد و حتی به اطلاعات شخصی آنها هم دسترسی پیدا کند، پس نمیتوان گفت این بازی بیخطر است.
کارشناسان معتقدند که در مرحله اول خانوادهها در نحوه استفاده خود و فرزندانشان از فضای مجازی هوشیار بوده و آن را مدیریت کنند و در خصوص محاسن و معایب آن تذکرات لازم و مناسب را به فرزندان گوشزد کنند، همچنین رویای یک شبه پولدار شدن از طریق چنین بازیهایی را در سر نپرورانند و به جای آن در کسب مهارت و آموختن قدم بردارند.
در مرحله بعدی نیز مسئولان باید شرایط درآمدزایی و کسب وکار و وضعیت معیشتی مردم را بهبود ببخشند تا افراد جامعه تحت تاثیر چنین بازیهایی قرار نگیرند.