این روزها دیگر مزیت های فوق العاده سفر با هواپیما بر کسی پوشیده نیست و تقریبا همه افرادی که می خواهند تجربه یک سفر سریع و آسوده را داشته باشند این وسیله نقلیه را برای سفر انتخاب می کنند. اما وقتی بحث بر سر امنیت به میان می آید این مزیت ها در اولویت های بعدی قرار می گیرند. اصولا برای ارزیابی میزان امنیت سفر با هر وسیله نقلیه در وهله اول نیاز است تا میزان تصادفات و آمار حوادث بین راهی در سفر با آن وسیله بررسی شود تا بتوان به یک ارزیابی کامل و دقیق رسید. آیا تا به حال به این سوال فکر کرده اید که تا به امروز میزان حوادث هوایی در ایران چقدر بوده است؟ در مطلب حاضر قرار است به این پرسش جالب و آموزنده پاسخ دهیم.
عوامل ایجاد حوادث هوایی در ایران
پیش از آنکه به میزان حوادث هوایی در ایران بپردازیم ابتدا بهتر است روشن کنیم که منظور از حوادث هوایی چیست و چه عواملی منجر به ایجاد حوادث هوایی برای هواپیما می شوند. حوادث هوایی بطور کلی شامل هر گونه اتفاق ناگواری است که در طول پرواز یعنی از همان لحظه ورود مسافران به هواپیما تا لحظه خروج آنها اتفاق می افتد و می تواند سلامت مسافران را به مخاطره بیندازد. جالب است بدانید که کارشناسان حوزه هوانوردی معتقد هستند که بیش از نیمی از حوادث هوایی در زمان برخاستن هواپیما از زمین و یا در هنگام فرود آمدن اتفاق افتاده اند. در واقع مرحله اوج گرفتن هواپیما و لحظه فرود آن از حساس ترین لحظات یک پرواز بشمار می روند و هر گونه اتفاق غیر منتظره ای که در طول این دو فرایند اتفاق بیافتد می تواند منجر به یک حادثه هوایی مرگبار شود. با این حال اگر خلبان از دانش و مهارت کافی برخوردار باشد می تواند شرایط را به خوبی کنترل کند و از این امر جلوگیری کند. از این رو می توان چنین نتیجه گرفت که عدم تسلط و دانش کافی خلبانان یکی از عوامل اصلی در رخداد حوادث هوایی شناخته می شوند و ممکن است باعث نگرانی شما در هنگام رزرو بلیط هواپیما شود.
هرچند این عامل درباره حوادث هوایی ایران نیز صدق می کند اما عامل دیگری وجود دارد که بیشتر کارشناسان آن را به عنوان موثرترین عامل ایجاد سوانح هوایی در ایران مطرح می کنند و آن هم استفاده از ناوگان فرسوده هوایی است. از آنجا که بکارگیری هواپیماهای فرسوده و قدیمی به جهت تحریم های اقتصادی صورت گرفته است به باور برخی کارشناسان تحریم ها دلیل اصلی سوانح هوایی بالا در ایران است.
میزان حوادث هوایی در ایران
اگر بخواهیم صادقانه درباره جایگاه صنعت هوانوردی ایران از نظر میزان رخداد حوادث هوایی و سطح ایمنی پروازها صحبت کنیم باید بگوییم که متاسفانه نام کشور ایران در شمار فهرست کشورهایی قرار دارد که بیشترین میزان حوادث هوایی را تجربه کرده اند. بطوری که بر اساس آمارها تا سال ۱۳۹۸ تعداد حوادث هوایی ایران ۶۳ سانحه و تعداد قربانیان این حوادث نیز حدودا ۲۱۵۲ نفر گزارش شده است.
اگر بخواهیم از هولناک ترین و بزرگترین حوادث هوایی که در خاک کشور ایران رخ داده است و منجر به کشته شدن بیشترین میزان مسافر شده است نام ببریم باید به ترتیب به حادثه هوایی در پرواز ایران ایر در سال ۱۳۶۷ با ۲۹۰ کشته، حادثه سقوط هواپیمای نظامی کرمان در سال ۱۳۸۱ با تعداد ۲۷۶ کشته و همچنین حادثه هوایی در پرواز اوکراینی از ایران به مقصد دبی در سال ۱۳۹۸ با ۱۷۶ کشته اشاره کنیم. علاوه بر این آمارها وزارت راه و شهرسازی نیز طی گزارشی اعلام کرده است که بر طبق برآوردهای سوانح هوایی طی ۳۵ سال اخیر می توان گفت در مجموع سالانه دو حادثه هوایی در ایران رخ داده است. همچنین در این گزارش از شهرهای تهران، خراسان رضوی و اصفهان به ترتیب پرحادثه ترین سابقه پرواز را داشته اند.

ایرلاین های ایرانی و خارجی ایمن
حال که از میزان حوادث هوایی ایران مطلع شدید خوب است که با امن ترین ایرلاین های ایرانی و خارجی نیز آشنا شوید تا در هنگام رزرو بلیط هواپیما بتوانید تفاوت میان قیمت پروازها از سوی ایرلاین های مختلف را بهتر درک کنید و انتخاب بهتری داشته باشید. زیرا اصولا ایرلاین هایی که کمترین صدمات در حوادث هوایی را به ثبت رسانده اند و یا در طول دوران فعالیت خود سابقه هیچ گونه حادثه هوایی را نداشته باشند ایمن شناخته می شوند که منجر به رتبه بندی بالاتر برای آنها خواهد شد.
اگر بخواهیم از میان ایرلاین های داخلی که کمترین میزان حوادث هوایی را داشته اند نام ببریم باید از ایرلاین هواپیمایی آتا اسم ببریم. این شرکت هواپیمایی که از سال ۱۳۸۸ اولین پرواز خود را انجام داده است علیرغم سابقه کمتری که نسبت به دیگر ایرلاین های قدیمی از جمله آسمان و ایران ایر دارد به عنوان امن ترین ایرلاین ایرانی شناخته می شود. گفتنی است ایرلاین قطر ایرویز که یکی از خوش نام ترین شرکت های هواپیمایی در دنیا است نیز از جمله ایرلاین های فعال در ایران است که از نظر سطح امنیت جایگاه بالایی دارد. این ایرلاین در سال ۲۰۱۲ میلادی از نظر ایمنی پرواز بهترین ایرلاین در جهان شناخته شد. علاوه بر آن شرکت های هواپیمایی کانتاس استرالیا، ویرجین آتلانتیک انگلستان، آلاسکا ایرلانز کانادا، امریکن ایرلاینز، هواپیمایی امارات، اوا تایوان و لوفت هانزا نیز از جمله امن ترین ایرلاین های خارجی بشمار می روند.
آیا سفرهای هوایی ایمن هستند؟
ممکن است بسیاری از شما با خواندن این مطلب به این نتیجه رسیده باشید که اصولا سفرهای هوایی آنقدرها هم که تصورش را می کردید امن و ایده آل نیستند و به همین دلیل از همین الان در نظر دارید تا در سفرهای بعد به جای خرید بلیط هواپیما به دنبال یک راه جایگزین باشید. بنابراین لازم است در بخش پایانی این مطلب این نکته را به شما یادآوری کنیم که آمارها و تعداد بالای حوادث هوایی به هیچ وجه به معنای ناامن بودن پروازها نیست. بلکه این آمارها صرفا نشان می دهند که صنعت هوایی به ویژه در ایران همچنان نیاز به رسیدگی و رفع نواقص بسیار است. با این وجود نمی توان منکر پیشرفت های صنعت هوانوردی در دهه های اخیر شد.
در حقیقت می توان گفت با وجود آمار و ارقامی که نشانگر میزان بالای سوانح هوایی در ایران است همچنان هم سفر با هواپیما از امن ترین راه های سفر است. زیرا اگر میزان حوادث هوایی را در مقایسه با پروازهایی که بطور سالانه انجام می پذیرد در نظر بگیریم متوجه خواهیم شد که میزان حوادث هوایی و تعداد مسافران قربانی شده در این حوادث در مقایسه با تعداد پروازهایی که انجام می شود نسبت بالایی ندارد. در مقابل تعداد تصادفات جاده ای که به سبب سفر با وسایل نقلیه رایجی مانند اتوبوس ها و خودروهای شخصی در یک سال رخ می دهد بسیار بالاتر از این میزان است. از این رو اگر از آن دسته افرادی هستید که در سفر با هواپیما دچار اضطراب پرواز می شوید به شما اطمینان می دهیم که همچنان می توانید سفرهای هوایی را ایمن بدانید و با خیال راحت راهی سفر شوید.