به گزارش سایت خبری ساعد نیوز به نقل از رکنا، بین 200 تا 300 هزار تومان در ماه به یک سرباز حقوق پرداخت می شود که حساب کنیم در این شرایط اقتصادی کرایه رفت و آمدش را هم تامین نمی کند. اگر فرد مشمول غیبت سربازی شود طبق ماده 10 قانون نظام وظیفه، محرومیت های اجتماعی و طبق ماده 63 جریمه در انتظار یک سرباز است. اگر سرباز فراری باشد طبق ماده 60 قانون نظام وظیفه مجازات می شود اما وقتی به ماده 49 و 55 حقوق قانونی سرباز می رسیم سرباز را با بودجه کم روبرو می کنند. بعضی از سربازها کمک خرج یا نان آور خانواده هستند!
ناخدا یکم رحیمی پور، رئیس اداره سرمایه انسانی سرباز، ستادکل نیروهای مسلح کشور در گفتگو با خبرنگار رکنا در مورد نحوه محاسبه دستمزد سربازان تاکید کرد: طبق قانون خدمت نظام وظیفه عمومی حقوق سربازان 60 تا 90درصد حقوق حداقل حقوق کارکنان نیروهای مسلح است.
این قانون از 22 آبانماه سال 90 تصویب شد اما از سال 91 تاکنون به دلیل آن که بار مالی این قانون توسط دولت تامین نشد، توانستیم حداکثر 20درصد حداقل حقوق کارکنان نیروهای مسلح را به سربازان پرداخت کنیم.
اگر امسال میانگین حداقل حقوق یک میلیون و 800هزار تومان باشد سربازان باید حداقل 60درصد (بیش از یک میلیون تومان) دریافت کنند. این پرداختی از درجه پایین مدرک تحصیلی (دیپلم) شروع شده و تا دکترا پیش می رود. به افراد دارای مدرک تحصیلی دکترا باید 90درصد پایه حقوق پرداخت شود. در حالی که به دلیل تامین نشدن منابع مالی حداکثر 20درصد از حقوق پایه به سربازان پرداخت می شود.
او در پاسخ به این گفته که برخی سربازان متاهل، سرپرست خانوار یا کمک خرج خانواده هستند، این مبلغی که شما به عنوان حقوق پرداخت می کنید، کفاف هزینه رفت و آمدشان هم نیست، گفت: قانون گذار برای متاهل ها حق تاهل در نظر گرفته و ما این حق را به سربازان متاهل پرداخت می کنیم.
از سوی دیگر سربازانی که تحت پوشش کمیته امداد هستند نیز سقف این حقوق (حدود یک میلیون و 500هزار تومان) پرداخت می شود. اما برای پرداخت حقوق سربازها باید اعتبار لازم تامین شود. حقوق سربازان در بودجه پیش بینی نشده و امسال برای لایحه بودجه پیشنهاداتی ارائه شده است ولی تاکنون در تامین این ردیف بودجه دچار مشکل هستند و امیدواریم با تصویب مجلس دولت منابع حقوق سربازان را تامین کند. این پیشنهاد از سوی ما ارائه شده و پیگیر آن هستیم.
در این مورد با بعضی از نمایندهای مجلس صحبت کردیم. تامین منابع حقوق سربازان باید در کمیسیون تلفیق رای بیاورد و نمایندگان مجلس پیگیر این موضوع هستند. این مطالبه ما از دولت است امیدواریم که منابع آن تامین شود. ممکن است دولت به یکباره نتواند این منابع را تامین کند و هر سال درصدی به منابع مالی برای پرداخت حقوق سربازان اضافه کند تا بعد از سه سال به درصد قانونی دست پیدا کنیم، این شیب صعودی نیز خوب است.
ناخدایکم رحیم پور در پاسخ به این سوال که بعضی از کشورهای توسعه یافته به سربازان خود حقوق می دهند و افراد به دلیل حقوق به ارتش می پیوندند، چرا در ایران این رویه به وجود نمی آید؟ تاکید کرد: در مقایسه ایران با کشورهای دیگر، باید تمام مولفه ها مقایسه شوند. آن کشورها با ما قابل قیاس نیستند و به شکل دیگری اداره می شوند. دوره سربازی ندارند و اکثرا مزدوری ارتش را مدیریت می کنند. تهدیدات این کشورها متفاوت و غیرقابل قیاس است. البته ما به دنبال حفظ شرایط موجود نیستیم، بلکه در حال تحقیق و بررسی هستیم و شرایط موجود را دائم تحلیل می کنیم و از پیشنهادات جدید استقبال کرده و در مورد آنها نیز تحقیق می کنیم.
قانونگذار در مورد حقوق سربازان ایرانی پیش بینی خوبی داشته و اعلام کرده 60 تا 90 درصد حداقل حقوق به سربازان رسیده شود. اگر منابع این حقوق تامین شود، سربازان حقوق مناسبی دریافت می کنند چرا که این پایه حقوق می شود و مزایای تاهل، بدی آب و هوا، ماموریت و... نیز به آن اضافه می شود.