سرور ابری یا Cloud سرور را میتوانیم یک سرور اختصاصی یا عمومی مجازی بدانیم که زیر ساخت ابری داشته و در فضای رایانش ابری ارائه میشود. سرورهای ابری میزبان دادهها، برنامهها و … هستند و اغلب با عناوین سرورهای مجازی، سرورهای خصوصی مجازی یا پلتفرمهای مجازی نیز شناخته میشوند. در این فضا میتوانید از فایلهای خود با سه روش ذخیرهسازی اشیاء (Object Storage)، ذخیرهسازی فایل (File Storage) و ذخیرهسازی بلوکی (Block Storage) محافظت کنید. در این مطلب میخواهیم در مورد سرور ابری و تمام نکاتی که پیرامون آن وجود دارد، صحبت کنیم.
بنا به تعاریف اولیه، به مجموعه سرورهای متمرکز و ادغام شده که با یکدیگر در ارتباط هستند تا کل بار را به اشتراک بگذارند، ابر یا کلود Cloud گفته میشود. در واقع فضای ابری تعدادی از سرورهای فیزیکی متصل به هم است که سازماندهی شدهاند تا به عنوان یک اکوسیستم واحد فعالیت کنند. کارکرد رایانش ابری نیز این چنین است که فرآیندهای پیچیده به جای انجام در یک سرور قدرتمند، در چندین سرور کوچکتر توزیع میشود. خدمات مبتنی بر کلود هم میتواند میزبانی وب، ذخیره و اشتراکگذاری دادهها و پردازش آنها را شامل شود.
سرور ابری، Cloud Server که به عنوان سرور مجازی هم شناخته میشود، سروری با زیرساخت فیزیکی یا مجازی قدرتمند است که فناوریها و خدماتی مبتنی بر ابر را همچون ذخیرهسازی دادهها، پردازش اطلاعات، پشتیبانی از سیستمعاملها شامل میشود. سرورهای ابری، مجموعهای از سرورهایی هستند که از طریق شبکه اینترنت میزبانی و به کاربران ارایه میشوند و میتوانند در هر نقطه جغرافیایی از جهان واقع شده باشند. این سرورها بخش مهمی از فناوری ابری هستند و تمامی مدلهای ارایه محاسبات ابری و سرویسهای IaaS، PaaS و SaaS را پوشش میدهند.
درباره چگونگی کارکرد سرورهای ابری، اینطور میتوان توضیح داد که چند سیستم کامپیوتری را در کنار هم تصور کنید که به شکل یکپارچه اطلاعات را پردازش میکنند. تجمع این سیستمها و اتصال آنها در یک شبکه تداعیگر یک ابر است. سرور ابری، منابع سرورهای فیزیکی را از طریق یک برنامه مانند Hypervisor، مجازیسازی و منابع آنها را در حالت خودکار تنظیم میکند تا از طریق ابر و اتصال اینترنتی، برای استفاده همه کاربران قابل دسترسی باشد.
این نکته پراهمیت است که تفاوت میان سرور مجازی و ابری در چیست. لازم است که بدانید سرور مجازی و سرور ابری از نظر تنظیمات مشابه هستند. اما یک تفاوت اصلی میان سرور مجازی و ابری وجود دارد که در شیوه استقرار و مدیریت هر کدام از آنها است. به این صورت که یک سرور مجازی بر روی یک سرور فیزیکی مشخص میزبانی میشود، درحالیکه یک سرور ابری روی یک پارتیشن مجازی، متشکل از چندین سرور فیزیکی، برای حداکثر مقیاسپذیری و در دسترس بودن ایجاد میشود.
تنوع زیادی در انتخاب سرور برای کاربران وجود دارد. بنابراین لازم است مزایا و معایب هر کدام از آنها را بدانید و بسته به کاربرد خود، بهترین را انتخاب کنید. در اینجا تعدادی از ویژگیهای سرورهای ابری را برمیشماریم تا راحتتر بتوانید مزیت و عیبهای آن را بررسی کنید.
پشتیبانی 24 ساعته سرور مجازی
استفاده از بهترین تجهیزات و خدمات هاستینگ
پرداخت هزینههای کمتر سرویس هاستینگ نسبت به سرورهای اختصاصی دیگر به صورت ماهیانه یا سالیانه توسط مشتری
عدم دسترسی شما به سرور فیزیکی و یا نرمافزارهای اولیه
نگهداری سرور توسط سیستمهای پیشرفته بدون نیاز به پرداخت هزینه اضافی
سهولت استفاده و دسترسی به منابع توسط کاربر
قابلیت اطمینان سیستم و عملکرد بالای سرور
سرورهای ابری در انواع مختلف و متناسب با نیاز هر سازمان قابل فعالسازی هستند:
سرور ابری اختصاصی (Private Cloud) : این سرورها برای هر سازمان یا شرکت به صورت اختصاصی طراحی میشود و خدمات ارایه میکند.
سرور ابری عمومی (Public Cloud) : در سرور ابری عمومی منابع سختافزارهای فیزیکی مستقر در دیتاسنتر مرکزی، با استفاده از برنامه مجازیساز به بخشهای مجزا تبدیل و در اختیار کاربران قرار داده میشود. این نوع سرور متداولترین و مناسبتری نوع سرور ابری برای عموم است.
سرور ابری هیبرید (Hybrid cloud server) : سرور ابری هیبرید ترکیبی یکپارچه از سرور ابری عمومی و خصوصی است و از مزایای هر دو نوع سرور بهرهمند میشوند.
Cloud Server، هم برای کاربران عادی و هم سازمانها مفید است. کاربردهای مختلف این فضای میزبانی عبارتند از:
فرقی نمیکند که فردی بخواهد مخارج خانواده خود را در یک صفحه شخصی یا یک سازمان بزرگ بخواهد دادههای مالی خود را در یک پایگاه امن ذخیره کند، در هر صورت سرور ابری برای هر دو مناسب است. Cloud Storage می تواند، فضایی مناسب برای ذخیره انواع دادههای دیجیتال باشد.
بکاپگیری از دادهها یکی دیگر از کاربردهای Cloud Storage است. میتوان برای این کار از ذخیره فایلها در پوشههای دیجیتالی مانند گوگل درایو استفاده کرد که فضای بیشتری را در اختیار کاربر قرار میدهد.
توانایی بایگانی دادههای قدیمی، کاربرد مهم دیگر سرور ابری است. این فضا، چندین لایه ذخیرهسازی را برای بایگانی دادهها در اختیار سازمانها قرار میدهد تا در مواقع نیاز، قابل دسترسی باشد.
شرکتهای رسانهای و سرگرمی با کپی از دادههای رسانهای خود مانند فایلهای صوتی، مقالات مختلف و تصاویر میتوانند محتواهایشان را در دسترس مخاطبان خود در سرتاسر دنیا قرار دهند.
نگهداری و ذخیره دادهها در حجمهای بسیار بالا، به وسیله روشهای سنتی امکانپذیر نیست. بنابراین باید فضایی بسیار بزرگتر و در عین حال مقرون به صرفه در دسترس باشد که به آنها دریاچه داده یا Data Lake گفته میشود. این مخازن، دادهها را در قالب اصلی خود نگهداری میکنند.
افرادی که با شرکتها یا افراد مختلف کار میکنند، میتوانند با استفاده از سرور ابری به راحتی فایلها و سندهایشان را به اشتراک بگذارند. با این کار هم در زمان و هم هزینههای خود صرفهجویی خواهند کرد.
کاربران عادی میتوانند برای سازماندهی کردن رایانه خود از این فضا استفاده کنند و تصاویر، ویدئو و فایلهای صوتی خود را در فضای ابری قرار دهند.
ذخیرهسازی رمزها یکی دیگر از کاربردهای سرور ابری است، تا همیشه بتوان به آنها دسترسی داشت.
فضای ابری نیز مانند تمام سرورها دارای مزایا و معایبی است که در اینجا به آنها اشاره خواهیم کرد:
هیچ محدودیتی برای میزان دسترسی به فضای سرور وجود نداشته و امکان ارتقا وجود دارد. بنابراین گزینه خوبی برای شرکتهای در حال رشد خواهد بود.
سرورهای ابری اتصال مطمئن، بدون وقفه و با دسترسی سریع را برای کاربرانشان فراهم میکنند.
سرور ابری به کابر امکان میدهد تا از هر نقطه دنیا، به همان سرور دسترسی داشته باشند.
سرورهای ابری هزینههای سختافزاری و انرژی کمتری را برای شرکتها به دنبال دارند. با استفاده از آن نیازی به خرید یک ابزار سختافزاری نداشته و مبلغی که پرداخت میکنید تنها مربوط به فضایی است که دریافت کردهاید.
این فضای میزبانی سرعت بالایی را دارد.
امکان مدیریت دادهها در سرور ابری وجود داشته و حتی میتوان اطلاعات را طبقهبندی کرد.
بزرگترین ایراد این سرور Downtime است. این سیستم مبتنی بر وب بوده و هرگونه قطعی یا کاهش سرعت به عنوان بزرگترین ایراد آن به حساب میآید.
اگرچه ارائه دهندگان خدمات ابری بهترین استانداردهای امنیتی را به کار میبرند، اما ذخیره دادهها و فایلهای مهم همیشه خطراتی را به دنبال داشته است.
از آنجایی که زیرساخت ابری کاملاً تحت مالکیت، مدیریت و نظارت بر ارائهدهنده خدمات ابری است، حداقل کنترل را به مشتری میدهد.
نبود امکان جابجایی آسان، بین سرویسهای ابری، یکی از معایب آن است که هنوز به طور کامل تکامل نیافته و برطرف نشده است. سازمانهای مختلف ممکن است برای انتقال خدمات خود از یک فضا به فضای دیگر دچار مشکل شوند.
نگرانیها در مورد هزینه آخرین مورد از معایب سرور ابری است. سرویسهای ابری ممکن است در ابتدا، انعطافپذیری بیشتری را در پرداخت در اختیار کاربر قرار دهند و هزینههای سختافزاری کمتری را دریافت کنند، اما قیمت نهایی ممکن است بالاتر از آنچه انتظار که داشتید باشد.
در این مطلب به طور کامل در مورد سرور ابری، مزایا، معایب و کاربردهایش صحبت کردیم. اما سوال اینجاست که آیا این سرور برای همه افراد مناسب است؟ این سرور یک فضای ذخیرهسازی است. درست همانند یک هارد اکسترنال که دادههای مختلف را در خود ذخیره میکند. اما در این فضا خبری از اجسام فیزیکی نبوده و همه چیز در فضای وب اتفاق میافتد. بنابراین نیاز شما به پرداخت هزینههای سخت افزاری را از بین برده و از طرفی در هر لحظه و هر جایی قابل دسترس است. بنابراین میتوانیم سرور ابری را یک فضای مناسب برای همه افراد بدانیم. با استفاده از این سرور میتوانید اولین قدم خود را به زندگی هوشمند و دیجیتال بردارید و با ایمنی بالاتری از اطلاعاتتان محافظت کنید.
بنابراین با به وجود آمدن فناوریهای مجازیسازی، تعداد شرکتهایی که سرورهای مجازی را برای میزبانی وبسایتهایشان انتخاب میکنند، به میزان قابل توجهی افزایش یافت. انتخاب این نوع سرورها، فرصتی را برای مدیران وبسایتها فراهم کرد تا بدون محدودیت و بروز مشکلات سختافزاری سرورهای فیزیکی، بتوانند از مزایای سرورهای مجازی استفاده کنند. امیدوارم این محتوا برایتان مفید واقع شده باشد. همچنین برای مشاهده ی مطالب مرتبط دیگر میتوانید به بخش آموزش ساعدنیوز مراجعه نمایید. از همراهی شما بسیار سپاسگزارم.