هر آنچه که در مورد استارلینک و اینترنت ماهواره‌ ای بدانید!

  چهارشنبه، 28 تیر 1402   زمان مطالعه 7 دقیقه
هر آنچه که در مورد استارلینک و اینترنت ماهواره‌ ای بدانید!
مدتی می‌شود که اینترنت ماهواره‌ای استارلینک در نقاط مختلف جهان بر سر زبان‌ها افتاده و کاربران می‌خواهند آن را تجربه کنند. حالا ایلان ماسک، مدیرعامل اسپیس ایکس گفته که استارلینک را برای ایران فعال می‌کند. در این مطلب می‌خواهیم شما را بطور کامل با استارلینک آشنا کنیم. همراه ساعدنیوز باشید.

چند سالی است که نام اینترنت ماهواره‌ای در میان مردم شنیده می‌شود. بسیاری از مردم امیدوارند که به زودی با استفاده از آن برای همیشه از شر سرعت پایین اینترنت رها شوند و بتوانند بدون نیاز به فیلترشکن‌ها در دنیای گسترده وب زندگی کنند. در این میان، زمزمه‌هایی هم شنیده می‌شود که ایران اجازه دسترسی به این شبکۀ جهانی را ندارد یا اینکه هزینه اتصال و استفاده از آن بیش از حد گران تمام می‌شود. خلاصه اینکه ابهامات زیادی در مورد استارلینک و اینترنت ماهواره‌ی وجود دارد. در این مقاله قصد داریم مفهوم اینترنت ماهواره ای و Starlink را کاملا روشن و تمامی ابهامات آن را برطرف کنیم. پس با ما همراه باشید.

آشنایی با اینترنت ماهواره‌‌ای

اینترنت ماهواره‌ای، اینترنتی است که برای ارائۀ خدمت از ماهواره‌ها و دیش‌ها استفاده می‌کند و به کابل محدود نمی‌شود. در این نوع اتصال دیش‌های کوچکی که روی زمین قرار دارند با ماهواره‌های موجود در فضا سیگنال‌ها و داده‌ها را تبادل می‌کنند. اینترنت ماهواره‌ای سال‌های زیادی ا‌ست که به صورت عملی وارد کار شده و در حال توسعه و گسترش است. اواخر قرن بیستم بود که این نوع اینترنت، توسط تشکیلات نظامی آمریکا برای اولین بار مورد استفاده قرار گرفت. بعد از آن شرکت مایکروسافت به صورت جدی برای عملی کردن پروژۀ جهانی و گستردۀ آن وارد عمل شد؛ اما متاسفانه شکست خورد. این موضوع اگرچه باعث تردید دیگر شرکت‌های تجاری شد؛ ولی آن‌ها را ناامید نکرد. تا اینکه در نهایت دو شرکت آمریکایی ویاست (ViaSat) و هیوزنت (HughesNet) در سال 2012 توانستند پروژه اینترنت ماهواره‌ای را عملی سازند. این دو شرکت همچنان هم، بزرگ‌ترین ارائه‌دهنده‌های این خدمت در جهان به شمار می‌روند و در حال حاضر میلیون‌ها مشترک در کشور آمریکا دارند.

 اینترنت ماهواره‌‌ای

مزایا و معایب اینترنت ماهواره‌ای

اینترنت ماهواره‌ای در مقایسه با اینترنت‌های معمول دارای مزایای قابل توجهی است که در ادامه به برخی از آن‌ها اشاره خواهیم کرد:

  • سرعت بالاتری در مقایسه با اینترنت‌های کابلی دارد.

  • از پهنای باند وسیعی استفاده می‌کند که قابلیت استفاده همزمان هزاران نفر را بدون افت کیفیت و سرعت امکان‌پذیر می‌سازد.

  • نیازی به خطوط تلفن ندارد و در نتیجه وابسته به آن نخواهد بود.

  • پوشش دهی وسیع و سراسری دارد.

  • استفاده از GPS حتی در محروم‌ترین و دورافتاده‌ترین نقاط جهان را امکان‌پذیر خواهد کرد.

  • امنیت بالاتری دارد و هک کردن داده‌ها و انداختن پارازیت روی آن تقریبا غیرممکن است.

  • در کنار تمام این مزایا، اینترنت ماهواره‌ای بدون نقص نیست و معایب زیر را می‌توان برای آن برشمرد:

  • با وجود سرعت بالایی که اینترنت ماهواره‌ای دارد؛ اما باز هم در رقابت با اینترنت‌ فیبر نوری از نظر سرعت، امتیاز کمتری دریافت می‌کند.

  • دسترسی به آن در مناطق جغرافیایی خاص مثل: کوه‌ها، جنگل‌های انبوه و غیره ممکن است با اختلال همراه شود.

  • در شرایط آب و هوایی نامساعد مانند زمان‌هایی که برف و باران سنگین می‌بارد یا وزش باد شدید است؛ اینترنت ماهواره‌ای با مشکل مواجه خواهد شد.

  • در حال حاضر هزینه خرید تجهیزات موردنیاز برای اتصال به این اینترنت و استفاده از خدمات آن بیشتر از اینترنت معمولی است.

  • مستقر کردن هزاران ماهواره در فضا برای برقراری این اتصال، می‌تواند خطری برای آیندۀ زمین محسوب شود.

استارلینک چیست؟

استارلینک که برخی به اشتباه آن را هم معنی اینترنت ماهواره‌ای می‌دانند، نام پروژه‌ی شرکت اسپیس ایکس است. پس از معرفی نسل‌های قبلی اینترنت ماهواره‌ای مشخص شد که با مشکلاتی چون: سرعت نه چندان زیاد، تاخیر زمانی در ارسال سیگنال‌ها، عدم پوشش سراسری و غیره همراه هستند. این امر موجب شد که بسیاری از شرکت‌ها به تکاپو بیفتند تا پروژه‌های جدیدتری برای رفع این نواقص ارائه دهند. در این میان، شرکت اسپیس ایکس به مدیریت ثروتمندترین کارآفرین جهان یعنی ایلان ماسک، توانست با پروژه‌ی استارلینک (Starlink) خود از دیگران پیشی بگیرد و توجهات فراوانی را به خود جلب کند.

شرکتSpaceX اولین ماهواره پروژهStarlink خود را در سال 2018 به فضا پرتاب کرد و تا امروز در حدود 1800 ماهواره دیگر هم برای پیاده‌سازی و تکمیل پروژه جهانی خود در فضا مستقر نموده است. قرار است برای گسترش این پوشش‌دهی در سراسر نقاط جهان، تعداد این ماهواره‌ها به 12 هزار و حتی در صورت موافقت کمیسیون ارتباطات فدرال به 42 هزار عدد برسد. چرا که هرچه تعداد ماهواره‌های مستقر در مدار زمین بیشتر باشد، مناطقی بیشتری روی زمین تحت پوشش قرار می‌گیرند. تا این لحظه در ایالات متحده، کانادا، بریتانیا و نیوزلند خدمات Starlink به میلیون‌ها مشترک ارائه می‌شود.

مزایای استارلینک

اینترنت ماهواره‌ای استارلینک در مقایسه با دیگر اینترنت‌های ماهواره‌ای برتری‌های قابل توجهی دارد که باعث شهرت آن شد. از جمله این مزایا می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • Starlink سراسر جهان را پوشش می‌دهد و به منطقه جغرافیایی خاصی محدود نمی‌شود.

  • از ماهواره‌های بسیار زیادتری استفاده می‌کند و در نتیجه پهنای باند وسیع‌تری پیدا خواهد کرد.

  • سرعت بالاتر و تاخیر کمتری در مقایسه با دیگر اینترنت‌های غیرکابلی ارائه می‌دهد.

استارلینک چگونه عمل می‌کند؟

برای پیاده‌سازی اینترنت ماهواره‌ای توسط استارلینک نیاز به استفاده از سه دستگاه مختلف است:

  • ISP: این دیش ماهواره‌ای در مرکز ارائه دهنده اینترنت روی زمین نصب می‌شود.

  • ماهواره: دستگاه دوم ماهواره‌ای است که به مدار کره زمین در فضا ارسال می‌شود و در آنجا مستقر خواهد شد.

  • دیش یا آنتن: سومی دستگاهی که برای برقراری اتصال اینترنت استارلینک به آن نیاز خواهد شد، آنتن یا دیش کوچکی است که در منازل و ساختمان‌ها قرار می‌گیرد.

ISP سیگنال‌های اینترنت را به ماهوارۀ فضایی خود ارسال می‌کند و ماهواره آن را برای دیش‌های ساختمانی می‌فرستد تا مشترکان بتوانند از آن استفاده کنند.

عملکرد استارلینک

استارلینک یا اینترنت ماهواره‌ای به ایران خواهد آمد؟

به طور کلی استارلینک یک اینترنت جهانی است. هدف اصلی این پروژه، پوشش تمامی نقاط جغرافیایی دنیا و به ویژه نقاط روستایی و دور از دست است که تا به امروز امکان استفاده از اینترنت پرسرعت و با پهنای باند وسیع را نداشته‌اند. به همین دلیل می‌توان گفت که استارلینک در ایران هم قابل دسترس خواهد بود و کافی است که تجهیزات لازم برای پیاده‌سازی آن را خریداری کرد. البته این موضوع با دو چالش جدی روبروست. اول اینکه شرکت اسپیس ایکس اعلام کرده است که برای ارائه خدمات خود در کشورهای مختلف قوانین آن‌ها را درنظر می‌گیرد و بدون اجازۀ رسمی دولت‌ها اینترنت خود را در اختیار کاربران و متقاضیان قرار نمی‌دهد. دوم اینکه ایران تحت تحریم کشور آمریکا است و این احتمال وجود دارد که حتی در صورت موافقت مسئولین دولت، به دلیل همین تحریم‌ها نتواند از این سرویس استفاده کند.

البته بسیاری از کاربران امیدوارند که بتوانند با قاچاق تجهیزات لازم به نوعی قوانین اسپیس ایکس را دور بزنند و خود را به این اینترنت جهانی متصل کنند. به خصوص که امکان ایجاد پارازیت‌های داخلی روی سیگنال‌های این نوع اینترنت عملا غیرممکن است. اما ظاهرا امکان فریب دادن استارلینک وجود ندارد. چرا که ماهواره‌های استارلینک به راحتی قادر به شناسایی موقعیت دقیق جغرافیایی مشترکان خود هستند و می‌توانند آنتن‌های موجود در کشورهای غیرمجاز را به راحتی از خدمات خود محروم کنند.

اینترنت استارلینک چقدر سریع است؟

طبق گفته شرکت اسپیس اکس، تاخیری که در اینترنت ماهواره ای استارلینک شاهد خواهیم بود، تنها در حدود 30 تا 40 میلی‌ثانیه است. از طرفی این شرکت اعلام کرده که سرعت دانلود آن به 1 گیگابایت در ثانیه می‌رسد؛ اما این اعداد و ارقام هنوز در تست‌ها به اثبات نرسیده‌اند. به علاوه، در مورد سرعت آپلود هم هنوز اسپیس اکس هیچ نظری منتشر نکرده است.

گزارشات غیررسمی از تست‌ها نشان می‌دهد که سرعت Starlink بین 50 تا 150 مگابیت بر ثانیه است و تاخیری که در آن مشاهده می‌شود، 20 تا 40 میلی ثانیه خواهد بود. به طور کلی، این سرعت‌ها در مقایسه با سایر سرویس‌های اینترنت ماهواره‌ای مشابه بسیار قابل توجه هستند.

استفاده از استارلینک گران تمام می‌شود؟

در کنار تمام مزایایی که استفاده از سرویس‌های اینترنت ماهواره‌ای از جمله استارلینک دارند، هزینۀ بالای استفاده از خدمات آن‌ها عیب بزرگی است که نمی‌توان از آن چشم پوشید. هزینه استفاده از اینترنت استارلینک در کشور آمریکا ماهیانه 99 دلار است. به علاوه، قیمت تهیه تجهیزات اولیه آن مثل دیش ماهواره و روتر هم حدودا 500 دلار خواهد شد که مشخص است برای ایرانیان بیش از حد گران تمام خواهد شد.

با این وجود پیش‌بینی می‌شود که قیمت‌ها در آینده کاهش پیدا کنند. از طرفی، با توجه به سرعت زیاد و پهنای باند وسیع Starlink، این امکان وجود دارد که تعداد زیادی کاربر به صورت همزمان به یک روتر متصل باشند. به این معنی که تمامی ساکنین یک ساختمان چند طبقه می‌توانند به صورت اشتراکی یک دیش ماهواره و یک روتر برای کل ساختمان تهیه کنند و با استفاده از آن به اینترنت ماهواره‌ای متصل شوند. به این ترتیب می‌توان امید داشت که هزینه‌ها کاهش پیدا کنند.

سخن پایانی

بنابراین اینترنت ماهواره‌ای بدون نیاز به کابل و با دیش‌ها و ماهواره‌ها، ارتباط اینترنتی را امکان‌پذیر می‌کند. استارلینک نام یکی از پروژه‌های شرکت SpaceX به مدیریت ایلان ماسک است که در سال‌های اخیر توانسته گام‌های موثری را در پیاده‌سازی اینترنت ماهواره‌ای در سراسر جهان بردارد. البته استفاده از این اینترنت با مزایا و معایب فراوانی همراه است و در حال حاضر رسیدن آن به ایران کمی بعید به نظر می‌رسد. به خصوص که هزینه دسترسی به آن برای ایرانیان گران تمام خواهد شد. همچنین برای مشاهده ی مطالب مرتبط دیگر میتوانید به بخش آموزش ساعدنیوز مراجعه نمایید. از همراهی شما بسیار سپاسگزارم.


  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
روایتی از عصبانیت رهبر معظم انقلاب از عوض کردن فرش کهنه و نخ نمای خانه شان: اشتباه کردید که عوض نمودید بروید همان زیلوها را بیاورید (121 نظر) خلاقیت خنده دار مغازه دار اردبیلی برای کشاندن مشتری به مغازه حماسه آفرید/ مغز نیس که معدن طلاست😂👌+عکس (77 نظر) نگاهی به اعلامیه ترحیم مادر جوان حمید گودرزی که دیشب خبر فوتش را آقای بازیگر اعلام کرد +عکس/ روحش شاد (61 نظر) خلاقیت خنده دار هندونه فروش شیرازی، برای فرار از گرما حماسه آفرید/ هنر نزد ایرانیان است و بس... (59 نظر) مراسم تشییع پدر حامد بهداد، با حضور چهره های سرشناس و بازیگران +عکس/ روحش شاد و یادش گرامی (45 نظر) عروسِ رهبر معظم انقلاب: بچه ام اسباب بازی ندارد، در اتاق آقا یک میز هست و 6 تا صندلی پلاستیکی و یک تلفن که به دیوار وصل است+عکس (47 نظر) رونمایی از همزاد و بدل ایرانی هانده ارچل، بازیگر ترکیه‌ای محبوب ایرانی ها/ ایشون هم بازیگر خیلی معروفیه+عکس (29 نظر) مات و مبهوت موندن مهران مدیری از دیدن همزاد خودش تو دورهمی/ چقدرم که شبیه همدیگه هستن!+عکس (16 نظر) نگاهی به جشن تولد عاشقانه 45 سالگی الهام چرخنده بازیگر سریال آوای باران و باکس گل شیک روی میز/ مبارکا باشه+عکس (13 نظر) رهبر معظم انقلاب: من در کلاس اول ابتدایی چشمانم ضعیف بود و تخته سیاه و چهره معلم رو نمی‌دیدم +ویدیو/ از 13 سالگی عینکی شدم (13 نظر) برادر رهبر معظم انقلاب: ایشان در عروسی من با ماشین فولکس‌شان، شب تا ساعت12 برای آنهایی که جهاز آورده بودند دنبال شام بودند+ عکس (12 نظر) بازیگرانی که در جوانی فوت شده اند + ویدئو با صدای معتمدی سریال گرگ و میش / روحشان شاد چقدر حیف شدن😥 عسل بدیعی، پوپک گلدره و .. (12 نظر) دختر شهید سید ابراهیم رئیسی: پدرم تمایل نداشت سوادش را در چشم مردم فرو کند (12 نظر) نگاهی به ماشین مازراتی هوش پران علی دایی که همه آرزوشو دارن/ شهریار فوتبال ایران سوار بر دلبر مشکی😍 (11 نظر) رونمایی از وحید بادپی کوه عضله رقیب جدی هادی چوپان در مسابقات مسابقات مستر المپیا +فیلم (13 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
این باتری تمام نمی‌شود!
شاهدی بر ساده زیستی رهبر معظم انقلاب: ما درخانه تنها یک فرش دستباف داریم که جهیزیه همسرم بوده بقیه خانه موکت است
توقیف یک نفتکش متخلف توسط سپاه/ این شناور با پرچم توگو مبادرت به قاچاق سوخت می‌کرد
ترامپ و هریس مهم نیستند، مهم این است که ایران چه تصمیمی می‌گیرد
آمار خودکشی پرستاران محرمانه شد؟/ 750 هزار میلیارد گردش حساب در نظام سلامت
پزشکیان: ایران آماده گفتگو درباره برجام برای احقاق حق است
بلاگر 300 کیلویی انقدر خورد تا مُرد!
بازار داغ لوازم آرایشی تقلبی! خانم عزیز به هوش باش
سربازی خریدنی نیست؛ وضعیت خود را مشخص کنید
(عکس) دنبال ایده‌ای واسه مانتو خنک تابستونی؟/ کفتان گلدوزی شده‌ی مینا مختاری، همسر باکلاس و خوش سلیقه‌ی بهرام رادان، با نخ طلایی/ رنگش بینظر و تکه
(تصویر) آیا تابحال سرود ملی ایران در زمان رضا خان پهلوی را شنیده اید؟/ سرود ملی که رنگ و بوی شعار الکی در آن دیده میشد!
(ویدئو) قطع شدن میکروفون مهران غفوریان موقع حرف مثبت18!/ حامد آهنگی داشت پاره میشد از خنده😂
(ویدئو) پشت صحنه دیدنی "فوق لیسانسه ها" با هنرنمایی هوتن شکیبا / بدون اختلاف بهترین پشت صحنه کمدی هست😂
(تصاویر) استایل شیک و مجلسی سعید راد در کنار نسرین مقانلو در مراسم عروسی ساره بیات
دلنوشته زیبای هدی زین العابدین برای نقش ماهی سریال در انتهای شب
منتخب روز   
(فیلم) سکانس فوق عاشقانه شهاب حسینی و لیلا حاتمی در فیلم "پرسه در ماه" / ما کاملا شبیه همیم طرز نگاهامون دو دو زدن چشامون ...😍 استارت تمرینات سخت علیرضا بیرانوند در تراکتور +فیلم/ آقای دروازه بان آمادگی بدن بالایی دارد! سکانس عاشقانه دل باختن قباد به شهرزاد/ نشود فاش کسی آنچه میان من و توست (فیلم) سکانس فوق العاده احساسی و عاشقانه از شهاب حسینی و معشوقه‌اش در سریال "شهرزاد" / با چراغی همه جا گشتم و گشتم در شهر هیچکس به تو مانند نشد😍 (فیلم) خرید دکتر مسعود پزشکیان از یک سوپرمارکت در تهران به همراه نوه‌ها و عروسش با کارت بانکی شخصی / نوه‌ها پدربزرگ را به خرج انداخته‌اند اقدام منحصربفرد و زیبای طلافروش یزدی به احترام دختر سه ساله امام حسین(ع)+عکس/ این جور تصاویر مخصوص ایران ماست والسلام👌 (فیلم) رهبر معظم انقلاب: به من می‌گویند شما گفتید سوءاستفاده جویان را افشا نکنید / ما حق نداریم افراد را به صرف گمان متهم کنیم سکانس خوشحالی قُباد از بارداری شهرزاد/ قُباد: من تا الان نمیدونستم از این دنیا و از این زندگی چی میخوام اما الان.... (عکس) هدایای ارزشمندی که پزشکیان در پشت صحنه یک هیئت دریافت کرد / خوشا راهی که آغازش با حسین است ... (ویدئو) شعر سوزناک شهریار برای مادر بزرگش که با شنیدنش اشک از چشمانتان سرازیر خواهد شد به یادماندنی ترین سکانس عاشقانه سریال شهرزاد / از بله گفتن شهرزاد تا مرگ مرگ بزرگ آقا نقش دختر رهبر انقلاب در ترمیم دست مجروح ایشان/ فرزند دختری که به پدر اُنس داشت