ساعدنیوز
ساعدنیوز

هرآنچه که باید درباره گواهی کفالت بدانید!

  سه شنبه، 05 دی 1402   زمان مطالعه 9 دقیقه
هرآنچه که باید درباره گواهی کفالت بدانید!
زمانی که شخصی سرپرستی و اداره امور دیگری را به عهده می‌گیرد ، می‌توان وی را تحت عنوان کفیل یا سرپرست دیگری محسوب کرد ؛ مثل زمانی که فرزند پسری ، پدر خود را از دست داده و متکفل اداره امور اعضای خانواده خودمی‌باشد. برای بهتر فهمیدن این موضوع با ساعدنیوز همراه باشید.

از آن جهت که اثبات کفالت و سرپرستی ، برای برخورداری از برخی خدمات و حقوق اجتماعی همچون معافیت فرزند پسر از سربازی و یا انجام اموری همچون ثبت نام در طرح ملی مسکن ضروری است ، لازم است این مساله بررسی شود که چگونه می توان گواهی ناظر بر کفالت فرزند یا والدین یا سایر اعضای خانواده را دریافت نمود .

گواهی کفالت ، با عقد کفالت مدنی که به معنای حاضر کردن شخص ثالث می باشد ، تفاوت دارد.

گواهی کفالت چیست؟


یکی از عقودی که در قانون مدنی به آن اشاره شده ، عقد کفالت است که بر اساس آن ، شخصی به عنوان کفیل ، تعهد می کند که شخص ثالثی به عنوان مکفول را ، نزد شخص ثالثی تحت عنوان مکفول له ، حاضر نماید که این موضوع ، کاربردهای فراوانی در امور حقوقی و قضایی دارد.

گواهی کفالت ، به گواهی گفته می شود که نشان دهنده سرپرستی یک فرد توسط دیگری است . نحوه گرفتن گواهی کفالت ، بسته به مورد ، متفاوت بوده و با مراجعه به سازمانهایی همچون نظام وظیفه ، تامین اجتماعی و غیره ، میسر است . اما برای دریافت حکم کفالت یا سرپرستی فرزند خوانده ، باید به دادگاه حقوقی ، دادخواست داد.

با این حال ، از دیگر معانی کفالت ، می توان به انجام امور سرپرستی مربوط به شخص دیگر اشاره نمود و همانگونه که در عرف هم گفته می شود ، گاهی شخصی ، کفیل یا سرپرست دیگری محسوب می شود ؛ چرا که آن فرد ، به دلایل مختلفی همچون صغر سن ، پیری ، بیماری ، ناتوانی ، از کار افتادگی و غیره ، قادر به انجام امور خود نمی باشد . البته ، این مفهوم از کفالت یا همان سرپرستی ، در قانون ، به صورت صریح ، بیان نشده است .

اما در هر حال ، از آن جهت که برای برخورداری از برخی خدمات همچون معافیت از سربازی فرزند پسر ، استفاده از پوشش بیمه تامین اجتماعی برای والدین تحت تکفل و یا حتی انجام امور مربوط به کودکان تحت سرپرستی ، می بایست ابتدا کفالت فرد سرپرست اثبات گردد ، متقاضی ، می بایست گواهی کفالت دریافت دارد .

بنابراین ، در پاسخ به این سوال که گواهی کفالت چیست ، باید گفت که گواهی کفالت ، به گواهی گفته می شود که یک مرجع صلاحیتدار همچون دادگاه ، پس از احراز شرایط سرپرستی متقاضی ، صادر نموده و به موجب آن ، بیان می دارد که یک فرد ، سرپرستی امور فرد دیگری را به عهده داشته و به نوعی ، متکفل امور وی است

شرایط گرفتن گواهی کفالت


گواهی کفالت ، به گواهی گفته می شود که ناظر بر احراز سرپرستی شخصی ، بر دیگری است که این فرد ، می تواند پدر و مادر ، خواهر و برادر یا کودک بی سرپرستی باشد . اما پس از پاسخ به این سوال که گواهی کفالت چیست ، می بایست به این سوال نیز پاسخ دهیم که شرایط گرفتن گواهی کفالت چیست؟

در پاسخ به این سوال ، باید گفت که در قانون مدنی و قانون امور حسبی ، جز امور مربوط به قیمومیت و وصایت ، مطلبی در خصوص کفالت ( به مفهوم سرپرستی ) مورد پیش بینی قرار نگرفته است . با این حال ، همانگونه که اشاره شد ، در برخی از امور همچون استفاده از بیمه تامین اجتماعی فرزندان توسط والدین ، معافیت از سربازی فرزند ذکور ، ثبت نام در مسکن ملی و غیره ، گواهی کفالت مورد نیاز است .

به همین دلیل ، شرایط گرفتن گواهی کفالت ، حسب مورد ، متفاوت خواهد بود . به عنوان نمونه ، شرایط کفالت برای معافیت از سربازی فرزند پسر ، این است که سن پدر فرد مشمول ، بالای 75 سال بوده و یا نیازمند مراقبت باشد . برای کفالت از مادر ، مادر باید همسر خود را از دست داده و فرد مشمول ، تنها پسر بالای 18 سال وی باشد . برای کفالت از خواهر ، می بایست وی ازدواج نکرده و پدر نیز ، نداشته باشد که برای اطلاع دقیق تر در این خصوص ، می بایست به قانون نظام وظیفه مراجعه نمود .

همچنین ، از جمله شرایط گرفتن گواهی کفالت برای سرپرستی از کودکان بی سرپرست نیز ، این است که متقاضی ، باید مسلمان بوده ، سابقه کیفری موثر نداشته ، توانایی مالی کافی برای سرپرستی از کودک داشته و نیز ، محجور نباشد . علاوه بر اینها ، متقاضی باید علاوه بر صلاحیت اخلاقی ، به بیماری خاصی نیز دچار نباشد که در نهایت ، سازمان بهزیستی پس از ملاحظه شرایط ، می تواند گواهی کفالت یا سرپرستی کودک را صادر نماید .

در خصوص کسانی هم که قصد دارند فرزند خود را به عنوان کفیل خود معرفی نموده تا بتوانند از بیمه تامین اجتماعی وی استفاده نمایند ، می بایست درخواست کفالت خود را به اداره بیمه تامین اجتماعی ارائه نموده و با داشتن شرایط سنی ( 60 سال برای پدر ، 55 سال برای مادر ، 60 سال برای شوهر ) ، از کار افتادگی و عدم تمکن مالی ، گواهی کفالت وی را دریافت دارند که در ادامه ، نحوه گرفتن آن را نیز شرح خواهیم داد .

نحوه گرفتن گواهی کفالت


پس از پرداختن به اینکه گواهی کفالت چیست و دریافت آن چه شرایطی دارد ، با این سوال مواجه هستیم که نحوه گرفتن گواهی کفالت چگونه است و به عبارت دیگر ، متقاضیانی که شرایط کفالت یا سرپرستی را دارند ، به چه صورت می توانند اقدام به گرفتن گواهی آن نمایند ؟

در پاسخ به این سوال نیز ، باید گفت که نحوه دریافت گواهی کفالت ، بسته به مورد ، ممکن است متفاوت باشد . با این توضیح که صدور گواهی کفالت فرزند پسر از اعضای خانواده اش ، بر اساس شرایط قانونی ، از طریق سازمان نظام وظیفه قابل انجام است و این سازمان ، پس از احراز شرایط متقاضی ، می تواند گواهی کفالت را صادر نماید .

همچنین ، گرفتن گواهی کفالت پدر و مادر برای تحت پوشش بیمه قرار دادن آنها ، از طریق سازمان تامین اجتماعی انجام می گیرد و سازمان ، با ملاحظه درخواست متقاضی و احراز شرایط کفالت مذکور در قانون تامین اجتماعی ، می تواند آنها را تحت کفالت فرزند قرار داده و برای آنها ، گواهی کفالت صادر نماید . صدور گواهی کفالت برای سرپرستی از کودکان بی سرپرست نیز ، به این صورت است که سازمان بهزیستی با ملاحظه شرایط متقاضی ، اقدام به صدور آن می نماید .

گواهی کفالت از کجا بگیرم


همانطور که اشاره شد ، صدور سند و مدرک دال بر کفالت فردی از دیگری ، بسته به قوانین مربوط به آن حوزه ، توسط مرجع مربوطه ، صورت خواهد گرفت که با استناد به آن ، می توان از خدمات قانونی نیز ، بهره مند شد ، مثل کفالت از والدین برای دریافت کارت معافیت از سربازی که توسط سازمان نظام وظیفه انجام می شود .

اما علاوه بر مورد مذکور ، ممکن است که باز هم افرادی بخواهند اقدام به گرفتن گواهی کفالت از طریق مراجع قانونی نمایند که به موجب آن ، گواهی می شود که فردی متکفل امور دیگری است که این گواهی ، قابلیت ارائه به نهادهای مختلفی را نیز ، خواهد داشت .

در این صورت ، به نظر می رسد که دایره سرپرستی دادگستری ، صلاحیت صدور گواهی کفالت را خواهد داشت که به منظور گرفتن گواهی کفالت ، متقاضی می بایست یک نمونه دادخواست تهیه نموده و از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی ، آن را به ثبت رساند . در این صورت ، دادگاه حقوقی ، پس از بررسی موضوع ، حسب مورد خواهد توانست کفالت فردی از دیگری را گواهی نماید .

با این وجود ، باید توجه داشت که رویه قضایی دادگاه ها برای صدور گواهی کفالت برای متقاضیان ، ممکن است متفاوت باشد ؛ به این صورت که بعضا دادگاه ها ، امور مربوط به صدور گواهی کفالت از افرادی همچون پدر و مادر یا خواهر و برادران را در صلاحیت خود ندانسته و دعوی متقاضی را رد می کنند ؛ چرا که صدور این گواهی را از جمله دعاوی ترافعی محسوب نمی کنند تا مکلف به صدور رای در خصوص آن باشند .

لکن در خصوص فرزند خواندگی ، موضوع متفاوت بوده و دادگاه ، پس از احراز شرایط لازم برای سرپرستی یا کفالت از فرزند خوانده ، حسب مورد ، حکم یا گواهی صادر نموده و با صدور آن ، می توان به سازمان ثبت احوال مراجعه و مفاد مزبور را در شناسنامه نیز ، درج کرد .

گواهی کفالت سرپرستی


سرپرستی از دیگران بر اساس مواد قانون مدنی ، می تواند به صورت ولایت قهری ، وصایت ، قیمومت و امانت باشد که هر کدام از آنها ، ضوابط خاص خود را داشته و متقاضی ، با درخواست هر یک از آنها ، می تواند به دادگاه های حقوقی دادخواست داده و حسب مورد ، حکم حضانت ، قیم نامه و غیره ، دریافت نماید .

اما همانطور که اشاره شد ، در قانون مدنی و امور حسبی ، مطلبی در خصوص سرپرستی از افراد دیگر همچون خواهر و برادر یا والدین ، بیان نشده است . لکن گاهی ، فردی ، به دلیل شرایط خاصی ، همچون بیماری یا از کارافتادگی دیگران از جمله خواهر و برادران خود ، قصد دارد کفالت یا سرپرستی از ایشان را به عهده گرفته و امور قانونی مربوط به آنها را انجام دهد که می بایست مطابق مطالب پیش گفته ، اقدام به انجام تشریفات اداری آن نماید .

با این حال ، کفالت یا سرپرستی از کودکان ، به موجب قوانین همچون قانون حمایت از کودکان و نوجوانان بی سرپرست و بد سرپرست ، مشخص شده است که به موجب آن ، خانواده هایی که قصد دارند کودکانی را به سرپرستی قبول کنند ، می بایست با دارا بودن شرایط لازم ، تقاضای خود را از طریق سازمان بهزیستی ، پیگیری نمایند .

در اینگونه موارد ، صدور گواهی کفالت سرپرستی از کودکان ، می بایست از طریق دادگاه ها و مراجع قانونی صورت گیرد که به این منظور ، متقاضی می تواند با تهیه مدارک لازم ، به دادگاه ، درخواست رسیدگی و صدور گواهی کفالت را تقدیم نماید و پس از احراز شرایط لازم ، دادگاه ، حکم سرپرستی یا کفالت موقت یا دائم ، صادر می نماید .

گواهی کفالت برای مسکن ملی


گواهی کفالت ، بسته به مورد ، برای امور مختلفی همچون انجام امور قانونی مربوط به شخص تحت سرپرستی ، مورد استفاده قرار می گیرد . گاهی نیز ، صدور گواهی کفالت توسط مراجع قانونی ، سبب می شود که شخص کفیل یا سرپرست ، از خدماتی همچون معافیت از خدمت سربازی ، استفاده نماید .

یکی از اموری که دریافت گواهی کفالت برای آن ، مورد پیش بینی قرار گرفته ، ثبت نام در طرح مسکن ملی می باشد که بر اساس آن ، متقاضیان ، برای ثبت نام در این طرح ، می بایست اسناد و مدارکی را تهیه و به صورت الکترونیکی ، در سامانه نهضت مسکن بارگذاری و پس از تایید شرایط و دریافت پیامک ، به صورت حضوری ، به شعب بنیاد مسکن شهر محل تقاضا ، ارائه نمایند .

به همین منظور ، علاوه بر اصل کارت ملی متقاضی و افراد تحت تکفل ، در صورتی که متقاضی سرپرستی و کفالت فرد یا افرادی را بر عهده داشته باشد ، فایل اسکن شده از اصل گواهی کفالت یا سرپرستی نیز می بایست تهیه و به همراه سایر مدارک همچون گواهی سابقه سکونت و غیره ، تحویل داده شود که در قسمت های قبل ، نحوه گرفتن این گواهی در شرایط مختلف ، توضیح داده شد.

نمونه گواهی کفالت


یکی از موارد مهم صدور گواهی کفالت یا سرپرستی ، ناظر بر حالتی است که شخصی ، با داشتن شرایط قانونی ، به عنوان سرپرستی فرد صغیر ، تعیین می شود . در این حالت ، دادگاه ، اقدام به صدور حکم سرپرستی یا فرزند خواندگی می کند تا به استناد آن ، متقاضی ، به عنوان سرپرست فرزند ، شناخته شده و بتواند از مزایای قانونی که در قانون برای فرزندان مقرر شده ، برخوردار شود .

به همین مناسبت ، در ادامه این قسمت ، قصد داریم یک نمونه گواهی کفالت را در اختیار قرار دهیم.

نمونه دادخواست کفالت

نمونه دادخواست کفالت

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
رهبر معظم انقلاب: از وقتی که رهبر شده‌ام آجیل نخوردم؛ چون رهبر باید مثل فقرا زندگی کند! (505 نظر) 10 اقدامِ منجر به گرانی در 100 روز (254 نظر) 10 ایده تبلیغات مؤثر برای کسب‌وکارهای کوچک (246 نظر) (تصاویر) سفر به عصر قاجار؛ منظره‌های «کلاردشت»، 158 سال قبل (244 نظر) داریوش ارجمند: زنی که وزنه برداری می کند نه رَحِم دارد و نه تخمدان ریش درآورده نه می‌تواند شوهر کند و نه می‌تواند بچه داشته باشد! (243 نظر) مهران مدیری: من رفتم مسافرت و بهترین هتل اون شهر رو پیدا کردم ولی من رو نشناخت و گفت اتاقامون پُره، من هنوزم که هنوزه فکر میکنم دارم خواب میبینم+ویدیو (194 نظر) آخرین جشن تولد ساده و خلوت بهاره سرگل زایی، یکی از استعدادهای برتر کشورمان/ روحت شاد بانوی کرمانی+عکس (99 نظر) مهراب قاسم خانی: معرفی میکنم عضو جدید خانواده/ چه پشمالو و گوگولی هم هست+عکس (77 نظر) شهرام قائدی: دنیا دیگه نمیزاد مادرهای مارو، مادر من هیچوقت کرم به دستش نزد، نفهمید مو رنگ کردن چیه لباس خونه با مهمونی چه فرقی داره...+ویدیو (65 نظر) بهاره رهنما: من کاهل نماز بودم که بعد از شرط گذاشتن همسر دومم درباره نماز خواندن الان نمازم را میخوانم و دیگه کاهل نماز نیستم (61 نظر) رونالدو: برای اولین بار جورجینا را برای شام دعوت کردم متعجب بود چون باورش نمی شد که به جای اتوبوس با بوگاتی به خانه برمی گردد+فیلم (57 نظر) مازیار لرستانی: ای کاش به جای روز زن و روز مرد، روز شرف و انسانیت داشتیم+عکس (44 نظر) خلاقیت خنده دار پدر ایرانی با طراحی سینما در توالت خانه اش حماسه آفرید+عکس/ هنر نزد ایرانیان است و بس😂 (41 نظر) الهام چرخنده: من برای همه کسانی که کتکم زدند، باعث بیماری قلبی شدند نفرین ندارم اما الهی که به درد من دچار بشید+ویدیو (39 نظر) پریناز ایزدیار؛ هرچقدر هم شلوغ باشم بازم وقت دارم که به ازدواج فکر کنم، شرایط خانواده‌مون این مدلی نیست که ازدواج حتما باید سنتی باشه یا نباشه، ولی خودم دوست دارم همسرم رو انتخاب کنم (39 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
رونمایی از سند ازدواج در زمان قاجار؛ آداب عجیب خواستگاری رفتن بدون خبر دادن به صاحبخانه+ عکس
یک فیلم ایرانی نداریم که مردها در آن نرقصند!
بشار اسد و نبیه بری به پیام رهبر انقلاب چه جوابی دادند؟
واکنش ایران به قطعنامه ضد ایرانی شورای حکام چیست؟
تصویب قطعنامه ضدایرانی کشورهای غربی در آژانس اتمی
ابلاغیۀ رئیس جمهور مبنی بر اصلاح مصوبۀ ماده واحدۀ تأسیس سازمان ملی هوش مصنوعی
ویدیو | فلسفۀ زندگی از نگاه حسین پناهی: عشق یک جفت النگو، عدالت نیم کیلو سیب‌زمینی!
معنا و مفهوم ضرب المثل «هر چی سنگه، مال پای لنگه» در ادبیات فارسی / ضرب المثل در حقیقت یک باور هست، و هر باور یک ماتریکس!
اجاره خانواده برای ازدواج مجدد پنهانی / مواظب باشید سرتان کلاه نرود!
ویدیو/ شعر مفهومی و فی‌البداهۀ مهران مدیری برای سربازان/ تمجید و تحسین سروش صحت و نادر سلیمانی
بهترین سن یادگیری زبان انگلیسی در کودکان چه سنی است؟ / این یک هشدار است؛ قبل از 18 سالگی یک زبان جدید بیاموزید!
شوخی با تاریخ/ وقتی «خشایارشا» اینستاگرامی می‌شود؛ شاهنشاه هخامنشی در جستجوی فالوور + عکس
ویدیو| دکلمه‌ای که به عمق روح می‌نشیند؛ دکلمه شعر زیبا و حزن‌انگیز "خوار گشتم" از استاد شهریار / من از بازار دنیا زار گشتم ...
قبل از دیر شدن، این 5 ارز دیجیتال را به سبد سرمایه‌گذاری خود اضافه کنید
ویدئو| معماری شگفت‌انگیز هخامنشی‌ها؛ شیرهای خشمگین یا خندان؟ راز چهره‌های دوگانه مجسمه‌های سنگی تخت‌جمشید
منتخب روز   
هدیه‌ دست‌ساز مادران سرزمین آفتاب، سیستان و بلوچستان به مسعود پزشکیان+ویدیو استفاده از ویروس کووید 19 برای مبارزه با سرطان! تب دنگی خطرناک شد؛ شیوع در جنوب شرقی ایران! سردار آزمون: وقتی دو تا گل میزنیم فکر میکنیم بازی رو بردیم و این ایراد بزرگ ماست/ناراحتی سردار آزمون بعد از بازی با قرقیزستان جزئیات پرونده آزار و اذیت دختر 16 ساله مشهدی از طرف 2 برادر ناتنی و پناه بردن او به کلانتری / از چند سال قبل که 2 برادر ناتنی ام به مصرف شیشه اعتیاد پیدا کردند مدام مرا کتک می زدند... مرگ پسر جوان بعد از خوردن الکل ضدعفونی اولین تمرین تیم ملی در استادیوم شهر بیشکک/ماشالله به این انرژی گروگانگیری افغان‌ها در تهران توسط 3 پاکستانی اخاذ اندروید 15 برای شیائومی و سامسونگ کی میاد؟ /لیست کامل تبلت‌هایی که اندروید15 سامسونگ را دریافت می‌کنند سلیقه‌ی خاص همسر پوریا پورسرخ برای سوپرایز تولد شوهر خوش‌تیپش با دیزاین شیک و کیک روکش طلا/ چه تیپ خفنی زده شادوماد! تصاویری از اولین تمرین ستاره های همیشه درخشان تیم ملی ایران، از طارمی گرفته تا بیرانوند و... در بیشکک قبل از بازی با قرقیزستان/به امید پیروزی✌ قتل خانمی جوان به دست یک مرد 43 ساله در تبریز/ پول و جواهرات انگیزه متهم از قتل بود