دسته بندی ها

سیاست
جامعه
حوادث
اقتصاد
ورزش
دانشگاه
موسیقی
هنر و رسانه
علم و فناوری
بازار
مجله خانواده
ویدیو
عکس

جستجو در ساعدنیوز

دانشگاه / آموزش / مسائل حقوقی /

هزینه وصیت نامه محضری چقدر است؟ 

دوشنبه، 04 مهر 1401
برخی از اشخاص، مایل بوده تا بتوانند، در خصوص مدیریت اموال و برخی تعهداتی که بر عهده آنها می باشد، برای زمان بعد از مرگ خود، تعیین تکلیف نمایند. در ادامه ساعد نیوز به بررسی هزینه وصیت نامه محضری میپردازد. همراه ما باشید.

قانون گذار، در قانون مدنی و با توجه به شرع، نهاد حقوقی وصیت را برای این امر، در نظر گرفته است. وصیت، به معنای این بوده که یک فرد، به موجب تنظیم یک وصیت نامه، در خصوص برخی امور مالی و غیر مالی خود، برای زمان بعد از مرگش، تصمیماتی را اتخاذ می کند. در واقع، وصیت نامه، سندی است که می توان، به موجب آن، عمل وصیت را انجام داد. بر اساس امور حسبی، وصیت نامه، از جهت نحوه تنظیم آن، دارای انواع مختلفی می باشد. وصیت نامه سری، وصیت نامه خود نوشت و وصیت نامه محضری یا رسمی، از انواع وصیت نامه هستند. وصیت نامه محضری یا رسمی، از مهم ترین انواع وصیت نامه بوده که دارای اعتبار بالایی در محاکم است و تنظیم آن، نیازمند رعایت تشریفات خاصی، از جمله، مراجعه به دفاتر اسناد رسمی و پرداخت نرخ تعرفه تنظیم آن می باشد، به طوری که بدون پرداخت هزینه وصیت نامه محضری، امکان تنظیم آن، وجود، نخواهد داشت. از این رو، در این محتوا، قصد داریم بگوییم که وصیت نامه محضری چیست و نرخ تعرفه سال اخیر، برای تنظیم آن، چقدر است؛ سپس، نحوه پرداخت این هزینه را در دفاتر اسناد رسمی، توضیح دهیم. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.

وصیت نامه محضری چیست؟

قبل از پاسخ به این پرسش که به چه وصیت نامه ای، وصیت نامه محضری یا رسمی می گویند و هزینه تنظیم وصیت نامه محضری، بر اساس نرخ تعرفه سال اخیر، چقدر است؟ باید توضیح دهیم که وصیت نامه چیست و انواع آن، کدامند. سپس، هدف از تنظیم وصیت نامه را بررسی کرده و در نهایت، بگوییم که تعریف وصیت نامه محضری، چه بوده و هزینه تنظیم آن، بر اساس نرخ تعرفه سال اخیر حق التحریر دفاتر اسناد رسمی، چقدر است. برای تعریف وصیت نامه، ابتدا باید بگوییم که وصیت کردن، به چه معنا است. وصیت کردن، عملی حقوقی بوده که می تواند، به صورت کتبی و شفاهی انجام شود و فرد به موجب آن، در خصوص برخی امور مالی و غیر مالی خود، برای زمان بعد از مرگش، تعیین تکلیف می کند. چنانچه فرد، در خصوص تملیک عین یا منفعت مال خود، به صورت مجانی، به دیگری، وصیت کند، به آن، وصیت تملیکی می گویند و اگر در خصوص انجام برخی امور و تصرفات، چند نفر را مامور نماید، به آن، وصیت عهدی می گویند. انجام وصیت، می تواند، به موجب تنظیم یک وصیت نامه صورت پذیرد؛ در واقع، وصیت نامه، سندی است که فرد، به واسطه آن، عمل وصیت کردن را انجام می دهد و بر اساس نحوه تنظیم آن، دارای انواع مختلفی می باشد. وصیت نامه سری، وصیت نامه خود نوشت و وصیت نامه محضری یا رسمی، از انواع وصیت نامه، بر اساس قانون امور حسبی هستند و تعریف هر کدام، به شرح زیر است:

وصیت نامه خود نوشت: یکی از انواع وصیت نامه که عمل وصیت، به موجب آن، صورت می پذیرد، وصیت نامه خود نوشت یا دست نویس است. از آن جا که این وصیت نامه، حتما باید، به خط خود وصیت کننده، نوشته شود و در آن، تاریخ تنظیم، اعم از روز، ماه، سال، به خط وی موجود باشد، به موجب قانون امور حسبی، امکان تنظیم آن، برای افراد بی سواد، وجود ندارد. همچنین، وصیت کننده، حتما باید، ذیل آن را امضا زده و مهر و اثر انگشت، جایگزین آن، نخواهد شد. این نوع از وصیت نامه، یک سند عادی محسوب می شود.

وصیت نامه محضری: از دیگر انواع وصیت نامه که عمل وصیت، به موجب آن، صورت می پذیرد، وصیت نامه محضری یا رسمی است که بر خلاف وصیت نامه خودنوشت، افراد بی سواد نیز قادر به تنظیم آن، هستند. وصیت نامه محضری، سند رسمی ای بوده که با مراجعه به دفاتر اسناد رسمی و با پرداخت هزینه آن، بر اساس نرخ تعرفه سال اخیر حق التحریر دفاتر اسناد رسمی، تنظیم می شود. با توجه به رسمی بودن این نوع از وصیت نامه، نیاز به اثبات اصالت آن، در محاکم و مراجع اداری، وجود نخواهد داشت. وصیت نامه سری: وصیت نامه سری، از دیگر انواع وصیت نامه است که عمل وصیت، به موجب آن، انجام می شود. این نوع از وصیت نامه، یک ترکیب از وصیت نامه محضری و خود نوشت می باشد. تنظیم وصیت نامه سری، به خط وصیت کننده یا خط هر شخص دیگری، ممکن بوده، ولیکن، وصیت کننده، حتما باید، ذیل آن را امضا نماید و باید، در یکی از نهاد هایی که آیین نامه وزارت دادگستری، تعیین می کند، نظیر اداره ثبت محل اقامت وصیت کننده، به امانت گذاشته شود. افراد بی سواد، قادر به تنظیم وصیت نامه سری نسیتند. به طور معمول، هدف ازانجام اقسام وصیت اعم از عهدی و تملیکی، از طریق تنظیم یک وصیت نامه، جلوگیری از اختلافات در تقسیم ارث، همچنین، تعیین تکلیف کردن برای برخی وظایف و تعهداتی می باشد که در زمان حیات، بر عهده فرد، بوده و بعد از فوت وی، بلاتکلیف می مانند. با توجه به توضیحات فوق، در پاسخ به این پرسش که وصیت نامه محضری چیست، باید گفت، وصیت نامه محضری، سندی رسمی تنظیم شده توسط دفاتر اسناد رسمی بوده که فرد، به موجب آن، برای امور مالی و غیر مالی بعد از فوت خود، تعیین تکلیف می نماید و به جهت اعتبار بالای آن، بعد از فوت وصیت کننده، نیاز به اثبات اصالت آن، در محاکم نیست. پس از توضیح در خصوص وصیت نامه محضری، از آنجا که تنظیم این نوع از وصیت نامه، نیازمند پرداخت هزینه وصیت نامه محضری، بر اساس نرخ تعرفه سال اخیر حق التحریر دفاتر اسناد رسمی می باشد، در ادامه، درباره هزینه وصیت نامه محضری سال اخیر و نحوه پرداخت آن، صحبت خواهیم کرد.

هزینه وصیت نامه محضری در سال اخیر

در قسمت قبل، توضیح دادیم که وصیت نامه محضری چیست و گفتیم که وصیت نامه محضری یا رسمی، یکی از انواع وصیت نامه، به موجب قانون مدنی بوده که توسط دفاتر اسناد رسمی تنظیم می گردد و فرد وصیت کننده به موجب آن، برای امور مالی و غیر مالی بعد از فوت خود، تعیین تکلیف می نماید. همچنین، گفتیم که تنظیم وصیت نامه محضری، نیازمند پرداخت هزینه تنظیم آن، بر اساس نرخ تعرفه سال اخیر حق التحریر دفاتر اسناد رسمی می باشد. از این رو، در این قسمت، قصد داریم، درباره هزینه وصیت نامه محضری در سال اخیر، بر اساس تعرفه حق التحریر دفاتر اسناد رسمی صحبت کنیم. باید گفت که اصولا میزان هزینه وصیت نامه محضری ، بر اساس نرح تعرفه دفاتر اسناد رسمی تعیین می شود و دفترخانه ها ، بر اساس تعرفه حق التحریر در همان سال ، اقدام به دریافت هزینه می کنند . در سال 1401 ، میزان هزینه وصیت نامه های محضری ، مبلغ 150 هزار تومان تعیین شده است که وصیت کننده ، با مراجعه به دفاتر اسناد رسمی ، می تواند آن را پرداخت نماید .

نحوه پرداخت هزینه وصیت نامه محضری

در قسمت قبل، توضیح دادیم که وصیت نامه محضری، بر اساس قانون مدنی، یکی از انواع وصیت نامه بوده که فرد، به موجب آن، می تواند، عمل وصیت را انجام دهد و از این جهت که توسط مامورین رسمی و صلاحیت دار، تنظیم شده و سند رسمی می باشد، دارای اعتبار بسیار بالایی در محاکم بوده و نیازی به اثبات اصالت آن، نیست.

همچنین، درباره هزینه وصیت نامه محضری، صحبت کردیم و گفتیم که هزینه وصیت نامه محضری 1401، بر اساس نرخ تعرفه ۱۴۰۱ حق التحریر دفاتر اسناد رسمی مبلغ 150 هزار تومان است. پس از صحبت در خصوص هزینه وصیت نامه محضری، در این بخش از مقاله، قصد داریم، درباره نحوه پرداخت هزینه وصیت نامه محضری توضیح دهیم.

در خصوص نحوه پرداخت هزینه وصیت نامه محضری 1401، باید گفت، پرداخت هزینه وصیت نامه محضری، به دو شیوه، امکان پذیر است. شیوه اول، پرداخت به صورت نقدی می باشد، یعنی فرد، با دادن پول نقد، اقدام به پرداخت هزینه آن، کند. شیوه دوم، پرداخت با کارت بانکی و از طریق دستگاه های پوز موجود در دفاتر اسناد رسمی خواهد بود.

نمونه وصیت نامه محضری

وصیت نامه محضری ، شکل منحصر به فردی نداشته ؛ بلکه هر فردی که قصد داشته باشد اقدام به وصیت محضری نماید ، می تواند با مراجعه به یکی از دفاتر اسناد رسمی و ارائه مدارک لازم ، آن را به ثبت رسمی برساند . با این حال ، در این قسمت ، قصد داریم برای آشنایی بیشتر مخاطبین محترم ، یک نمونه وصیت نامه محضری ارائه دهیم .

موصی : خانم / آقای ...................... فرزند ................................ ، به شماره شناسنامه ............................. ، صادره از ............................... ، متولد ......................... ، ساکن .................................. ، با اقرار به وحدانیت خداوند متعال و خاتمیت نبوت محمد (ص) رسول اکرم و ولایت حضرت علی ابن ابیطالب علیه السلام و یازده فرزند آن بزرگوار و اقرار به تمام ما جاء به النبی صلی علیه و آله و سلم ، در کمال صحت و سلامت عقل ، وصیت می کنم :

موصی له : خانم / آقای ................... فرزند ..................................... به شماره شناسنامه ............................. ، صادره از ............................. ، متولد ............................. ، ساکن ...................................... .

موصی به : تمامت / مقدار ........................... دانگ از یک واحد آپارتمان مسکونی ، به مساحت .................. متر مربع ، دارای پلاک .......................... واقع در................................. مورد ثبت سند ملکی شماره .................................. مورخ ................................. ، صادره به نام موصی ، با برق اختصاصی شماره پرونده ................. و آب مشترک شماره اشتراک ....................... و از گاز شهری شماره اشتراک .................. را برای زمان بعد از فوت موصی ، مجانا به موصی له تملیک می نماید .

قبول : موصی له ، قبول وصیت نموده است ؛ ولیکن تحقق این تملیک ، صرفا پس از فوت موصی خواهد بود . با قبولی فعلی موصی له ، قبول ثانوی بعد از فوت موصی ، لزومی ندارد .

تذکر : موصی می تواند هر زمان بخواهد از وصیت خود رجوع کرده و یا وصیت نامه ای بر خلاف آن تنظیم نماید .

وصیت نامه محضری، یکی از انواع وصیت نامه است که در دفاتر اسناد رسمی، تنظیم می گردد و فرد به موجب آن، برای امور مالی و غیر مالی بعد از فوت خود، تعیین تکلیف می نماید. هزینه وصیت نامه محضری در سال اخیر، بر اساس​ نرخ تعرفه حق التحریر دفاتر اسناد رسمی، 150 هزار تومان می باشد و نحوه پرداخت آن، به صورت نقدی یا از طریق دستگاه پوز خواهد بود. امیدوارم از محتوای مسائل حقوقی نهایت استفاده را برده باشید و برای کسانی که دچار مشکل حقوقی هستند، میتوانید ارسال نمایید. همچنین برای مشاهده ی مطالب پر محتوای دیگر میتوانید به بخش آموزش ساعدنیوز مراجعه نمایید. از همراهی شما بسیار سپاسگزارم .


پسندیدم دیدگاه ها

استخاره آنلاین
فال حافظ آنلاین
فال امروز پنجشنبه 13 اردیبهشت
از سراسر وب
دیدگاه خود را ثبت نمایید
نحوه محاسبه هزینه چاپ یک کتاب
استخراج فوری مقاله از پایان نامه برای مجلات ISI
اکسپت فوری مقاله علمی پژوهشی
پذیرش و چاپ مقاله در مجلات علمی پژوهشی داخلی
هزینه تبدیل پایان نامه به کتاب
ترجمه رسمی انگلیسی اسناد و مدارک
تعرفه نگارش مقاله از پایان نامه
مراحل سابمیت مقاله
محاسبه آنلاین هزینه چاپ کتاب
مراحل تالیف کتاب و به چاپ رساندن آن