جنوب گردی/ صحنه ایی خیره کننده از قلعه شاداب دزفول که هیچ جا لنگشو نمیتونید ببینید؛ اینجا بهشته یا ایران؟!
به گزارش سرویس مجله خانواده ساعدنیوز، شهر دزفول در دامنه ی رشته کوه های زاگرس قرار گرفته است که قدمت این شهر را مربوط به دوران ساسانیان می دانند. قلعه شاداب یکی از میراث ارزشمند و به یادگار مانده از تاریخ گذشته ایران است که در شهر زیبای دزفول و در بخش شیهون واقع شده است. قلعه شاداب در واقع بزرگ ترین قلعه طبیعی و هم چنین مسکونی ایران محسوب می شود.
تاریخچه قلعه شاداب دزفول
همانطور که گفته شد قلعه شاداب از آثار تاریخی و ارزشمندی است که اکثر تاریخدانان ایرانی، تاریخچه و قدمت ساخت آن را به دوران ساسانیان نسبت می دهند که در آن زمان این قلعه به دژ انوشبرد و دژ فراموشی نیز معروف بوده است. اما طبق شواهدی که از گذشته باقی مانده است اینطور بیان می کند که این قلعه در دوران ایلامیان نیز وجود داشته است و در آن زمان برای موارد مفیدی از این قلعه استفاده می کردند که برخی نیز به این خاطر قدمت قلعه را مربوط به دوران ایلامیان می دانند. نام قلعه شاداب، برگرفته شده از کدخدایی است که نام او شاداب عبدل بوده است. تا اواخر دهه 50 و حتی اوایل دهه 60، مردمانی در این قلعه زندگی می کردند و در آن سکونت داشتند.
نقشه و معرفی بخش های مختلف آن
شیهون بخشی ازشهر دزفول که قلعه شاداب در آن قرار گرفته است و در سال های اخیر، شکار حیوانات در آن، بخاطر حفظ گونه های نایاب جانوری ممنوع شده است. این منطقه ی شکار ممنوع، به وسعتی حدود 5 هزار هکتار که در شرق دریاچه شیهون واقع شده است و یکی از مکان های طبیعی و دیدنی دزفول محسوب می شود. این منطقه از بخش شمالی آن به پا قلعه و روستای اسلام آباد، از بخش جنوبی به رودخانه دز و هم چنین دره کول خراسان، از بخش غربی آن به روستای پامنار و دریاچه سد دز و از قسمت شرقی به روستای بازارگه و بیشه بزان راه دارد. راه ورودی به قلعه شاداب نیز، معمولا از طریق دروازه شمالی که در نزدیکی روستای اسلام آباد واقع است ممکن است. هنگامی که وارد ورودی قلعه شاداب می شوید در ابتدا می توانید قبرستان قدیمی را مشاهده کنید که روی سنگ قبرهای این قبرستان طرح ها و اشکال مختلفی مثل انواع حیوانات و اشیا حکاکی شده است، که هر کدام از این حکاکی ها نشان دهنده مشخصات فردی است که در خاک آرمیده است. در همان ابتدای راه قلعه، یک در و یک پل چوبی در کنار پرتگاهی قرار گرفته است که بخاطر مسیر ناهموار و سختی که دارد بهتر است بصورت تکی از آن عبور کرد تا دچار مشکل و آسیبی نشوید.
تقسیمات ساختمانی قلعه شاداب
اگر با دقت به بنای این قلعه نگاه کنید، متوجه شکل گرفتن طبیعی این قلعه در دامنه های کوه خواهید شد که از این لحاظ با سایر قلعه های موجود در ایران متفاوت است. قلعه بزرگ شاداب وسعتی با ابعادی به طول 10 کیلومتر و عرضی حدود 4 کیلومتر را دارد. نکته جالبی که در ساخت این قلعه وجود دارد این است که دیواره این قلعه در اثر ریزش دیواره ها بصورت همزمان و هم چنین فرسایش آن به خاطر طغیان آب های رودخانه دز حاصل شده است. اگر از ورودی این قلعه گذر کنیم، فضاهای اتاق مانندی را خواهیم دید که به داخل بخش درونی کوه حفر شده اند. سپس حفاظ هایی را خواهیم دید که بصورت دیوار هایی از جنس گل و خشت و سنگ هستند. چشمه هایی با آب نسبتا کم و هم چنین تعدادی حوضچه آب نیز در این قلعه به چشم می خورد که منابع تامین و ذخیره آب در گذشته برای ساکنانی بوده اند که در قلعه شاداب سکونت داشتند.
شرایط بازدید از قلعه شاداب دزفول
شهر دزفول که در بخش جنوب غربی ایران قرار گرفته است، آب و هوای بسیار گرمی را دارد. که البته در فصل تابستان گرم ترین روز های خود را تجربه می کند. اما اگرقصد سفر کردن به این شهر از خوزستان را دارید و مایل اید که قلعه تاریخی شاداب را از نزدیک ببنید، بهترین زمان سفر به این شهر در اوایل بهار می باشد که آب و هوا خنک و مطلوب است و در این ایام که همراه با تعطیلات نوروزی آغاز می شود، زمان خوبی برای فراغت از کار و مسافرت به شهر زیبای دزفول است. علاوه بر فصل بهار، زمان مناسب دیگر برای بازدید از این منطقه، در فصل های سرد سال نیز می تواند، انتخاب خوبی باشد.