به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، احساس خجالت یک احساس طبیعی و ترکیب ترس و کنجکاوی است که وقتی کودک وارد محیطی جدید می شود آن را تجربه می کند. این احساس به کودک کمک می کند تا با احتیاط با محیط اطرافش آشنا شود و وقتی مطمئن شد که محیط امن است با خیال راحت ارتباط برقرار می کند. حدود 15 درصد کودکان به شکل طبیعی خجالتی تر از دیگران به نظر می رسند. حالا اگر این احساس طبیعی از حالت متعادل و مناسبش خارج شود و بیش از اندازه ادامه پیدا کند می تواند برای والدین نگران کننده باشد.
با کمرویی کودکان چطور رفتار کنیم؟
تغییر نحوه رفتار شما بیشترین اثر را بر روی تعدیل و متناسب کردن کمرویی کودکتان دارد. در اینجا چند توصیه رفتاری موثر را معرفی می کنیم.
در مورد کمرویی حرف بزنید
سعی کنید با کودک خجالتی خود همدلی کرده و به او بفهمانید که او را درک می کنید و از رفتارش انتقاد نمی کنید. با او در مورد مواقعی که احساس خجالت کردید صحبت کنید و اجازه دهید او هم درباره احساسش زمانی که در مهمانی پشت شما مخفی می شود صحبت کند.
برچسب کمرو یا خجالتی نزنید
به او مدام نگویید کمرو یا خجالتی هستی یا در برابر دیگران دلیل کم حرف بودنش را کمرو یا خجالتی بودن بیان نکنید. این حرف احساس شرم و خجالت او را بیشتر می کند و باعث می شود تصور کند مشکل بزرگی دارد که به سادگی قابل حل نیست.
در مورد کمرویی او در جمع حرف نزنید
در جمعی که خودش حضور دارد در مورد کمرویی او حرفی نزنید تا احساس خجالت و شرم نکند. تنها با خودش در مورد احساساتش صحبت کنید تا بفهمد که او را درک می کنید و می خواهید با کمک هم بیشتر با دیگران ارتباط برقرار کند.
برای ارتباط به او فشار نیاورید
در جمع او را تشویق به ارتباط با دیگران نکنید چون احساس می کند که او را نمی فهمید و اضطرابش بیشتر می شود. او را برای ارتباط با دیگران آزاد بگذارید. اما در مقابل از خجالتی بودن او هم حمایت نکنید. مثلا اگر کودکان دیگر از او می خواهند تا با آن ها بازی کند نگویید خجالتی است یا آن که به دلیل خجالتی بودن اگر از ثبت نامش در کلاس ورزش یا هنر خودداری کنید مشکل را سخت تر کرده اید.
بیشتر تشویقش کنید
کودکان کمرو چون روی قضاوت منفی دیگران حساس هستند احساس شرم و خجالت می کنند، بنابراین بیشتر نیاز به قضاوت مثبت دارند. برای این کار لازم است به پیشرفت های کوچک و هر عملکرد مثبت آن ها توجه نشان دهید و مدام آن ها را تشویق کنید. مخصوصا وقتی در مورد احساس ترس یا اضطراب با شما صحبت کرده و می بینید برای مقابله با آن تلاش می کند؛ او را تشویق کنید و به او بگویید که به تلاش او افتخار می کنید.
عاشق او با کمروییش هستید
کودکان بیش از هر چیز نیاز دارند که مطمئن شوند با وجود هر ویژگی و ضعفی دوست داشتنی هستند. پس این احساس را به او بدهید که دوستش دارید و این به کمرویی یا خجالتی بودنش ارتباط ندارد. اگر احساس دوست داشتنی بودن در او تقویت شود حساسیت نسبت به قضاوت دیگران هم کاهش می یابد و کمرویی هم کمرنگ تر می شود.
برای کمرویی کودکان با او چه بازی هایی کنیم؟
کودکان بیش از هر چیز از بازی کردن یاد می گیرند پس انتخاب بازی های مناسب می تواند اثر قابل توجهی بر رفتار اجتماعی کودک شما داشته باشد. در ادامه به برخی از بازی هایی که به اجتماعی شدن کودکان کمک می کنند اشاره می کنیم.
نمایش خیالی
لباس های مخصوص نمایش بپوشید و با او نمایش نامه ساده ای را برای عروسک ها یا تماشاگران خیالی اجرا کنید یا برای تماشاگران خیالی خود بر روی صحنه آواز بخوانید.
پانتومیم
یک کلمه یا عبارت را به او بگویید تا سعی کند با حرکات خود آن را به دیگران که آن کلمه را نمی دانند بفهماند. این بازی به او کمک می کند تا در مقابل دیگران خود را محک زده و از نگاه دیگران نترسد.
مسابقه گویندگی
یک متن یا داستان را انتخاب کنید و از فرزندتان بخواهید مانند مجری تلوزیون آن را بخواند و صدایش را ضبط کنید. می تواند این کار را همراه با دوستانش یا خود شما انجام دهد. بعد صداهای ضبط شده را پخش کنید و از خود کودکان بخواهید تا برنده را انتخاب کنند. توجه کنید که این مسابقه را همراه با کودکان یا بزرگ ترهایی که برای کودک آشنا و مانوس هستند و از آن ها خجالت نمی کشد بازی کنید.
بازی معلمی کردن
دادن نقش معلم یا مربی مهد کودک به کودک کمرو می تواند به افزایش مهارت های او کمک کند. از او بخواهید با دیگر کودکان و یا شما مثل دانش آموزان رفتار کند و در صورتی که درس نمی خوانند یا شیطنت می کنند با آن ها به طور مناسب رفتار کند.