امروزه در طراحی دکوراسیون داخلی مصالح صنعتی و ترکیبی بیشتر کاربرد دارد، به دلیل آنکه هم از نظر اقتصادی مقرون به صرفه است و هم از نظر زیبایی نسبت به مصالح و متریال های گذشته برتری خاصی دارند و از طرفی هم مقاومت بیشتری دارند، اما مصالحی مانند ترمووود و چوب طبیعی از جمله مواردی هستند که تا به امروز مورد استفاده قرار می گیرند. استفاده از ترمووود در طراحی دکوراسیون داخلی و خارجی ساختمان ها علاوه بر حس منحصر به فرد و زیبایی چشم گیر، دوام و ماندگاری نسبتا بالایی دارد و به همین منظور یکی از مواردی است که همواره مورد توجه طراحان بوده است.
چگونگی استفاده از ترمووود در دکوراسیون داخلی
دکوراسیون داخلی یک فضا نقش مهمی در ایجاد هویت و تعیین کاربری آن دارد. بسیاری از افراد ترجیح می دهند از مواد و نمادهای طبیعی برای پوشش کف و دیوارهای اتاق کار، نشیمن و… استفاده کنند. چوب از لحاظ بصری یکی از بهترین گزینه ها برای این افراد است. اما استفاده از چوب مشکلاتی را هم با خود دارد : چوب به سرعت می پوسد، بستری برای کپک و جانوران موذی می شود و در برابر رطوبت و حرارت محیط تغییر شکل و اندازه می دهد. به همین دلیل ترمووود در چند دهۀ گذشته به سرعت جایگاه خوبی بین طراحان داخلی و مشتری های آنها پیدا کرده است.
ترمووود چیست و چه تفاوتی با چوب معمولی دارد؟
ترمووود چوبی است که تحت مراقبت خاص و در دمایی بین 180 تا 215 درجه سانتی گراد فرآوری می شود. پس از این تیمار حرارتی برخی ویژگی های چوب تغییر می کند و به محصولی ایده آل برای نمای ساختمان و استفاده در دکوراسیون داخلی تبدیل می شود.
ترمووود در دکوراسیون داخلی چه کاربردی دارد؟
ترمووود دارای ظاهر دلنشینی است و از آنجا که در فرآیند تولید آن از هیچ مادۀ شیمیایی استفاده نمی شود، سازگار با طبیعت است و خطری برای کسانی که در ارتباط با آن قرار می گیرند ندارد. این ویژگی خصوصاً برای اتاق کودکان و کسانی که حساسیت های پوستی یا تنفسی دارند حائز اهمیت است. ترمووود نسبت به چوب حدود %50 رطوبت کمتری دارد و از آنجا که مواد مغذی آن از بین رفته است، دچار کپ و لانه گزینی حشرات و کرم ها نمی شود. این محصول مقاومت بالاتری نسبت به چوب دارد و حتی پس از سال ها استفاده اندازه و شکل آن تغییر نمی کند. شما می توانید بنا به سلیقۀ خود از ترمووود در هر گوشۀ خانه به صورت گسترده یا تلفیقی با متریال دیگر و حتی برای روکش سقف یا کفپوش نیز استفاده کنید. ترمووود سبک تر از چوب عادی است و بار مردۀ کمتری به شالودۀ ساختمان اضافه می کند. ترمووود تهیه شده از چوب برخی درختان مانند سرو و صنوبر ممکن است رایحۀ ملایم و خوشایندی در فضا منتشر کند. تمام مواردی که با آنها اشاره شد باعث شده است ترمووود کاربرد گسترده ای برای در داخلی پیدا کند.
ترمووود چگونه نصب و اجرا می شود؟
قبل از نصب ترموود باید زیرسازی آن مهیا شود. ترموود نباید مستقیم به دیوار متصل شود و پیش از آن لازم است سطح زیرین تراز شده باشد. نصب ترمووود توسط میخ و پیچ یا چسب های مخصوص انجام می شود.
ترمووود ساده و رنگی
ترمووود در حالت عادی رنگ طبیعی خود چوب را دارد، اما به صورت رنگ شده هم قابل تهیه است. معمولاً از ترمووود با رنگ طبیعی برای دکوراسیون اتاق های کار و محیط های اداری استفاده می شود. گاهی ترکیب چند تناژ رنگ طبیعی چوب می تواند جلوۀ شیک و چشم گیری به فضا بدهد. تلفیق ترموود رنگی و ساده هم انتخاب خوبی برای اتاق خواب است.
نگهداری از ترمووود چگونه است؟
ترمووود نیاز به نگهداری خاص ندارد و به راحتی با پارچۀ نم دار قابل شست وشو است. البته ترمووود در برابر اشعه فرابنفش حساس است و تغییر رنگ می دهد. به همین دلیل لازم است سطح آن با رنگ های مخصوص چوب پوشانده شود.
ترمووود، این چوب پرطرفدار با قیمت استثنایی!
یکی از مصالحی که این روزها در نماسازی و طراحی فضای داخلی طرافداران بسیاری را به خود جلب کرده است چوب ترمو می باشد. محصولات ترمووود طی فرآیند خشک کردن چوب در برابر بخار آب و گردش هوا به دست می آید و مقاوت بالایی دارند، چوب ترمووود به دو نوع سخت چوب و نرم چوب دسته بندی می شوند هر کدام با توجه به ویژگی هایشان برای استفاده در فضای خاصی مورد استفاده قرار می گیرند.
انواع ترمووود
ترمووود سخت چوب :
درخت های آن ها پهن برگ هستند، برگ اکثر آنها در پاییز می ریزد و بافت چوب درختان پهن برگ تنها در زمانی که درخت برگ دارد رشد می کند. رشد و نمو در بهار شروع می شود و به مرور در پاییز متوقف می شود؛ لذا حلقه سالیانه این درختان به صورت یک نواخت از چوب بهاره دارای رنگ روشن به طرف چوب پاییزه تیره رنگ تغییرمی کند. نام سخت چوب ها، بدلیل نوع بافت آنها است و دلیل بر سخت تر بودن کلیه چوب های این دسته نمی باشد. برخی ازدرختان پهن برگ عبارتند از: اش، گردو، انجیر، بلوط، چنار، راش، تبریزی، سپیدار و افرا. این چوب ها دارای دانسیته (چگالی) یا فاصله مولکولی کمتری هستند و به علت نداشتن گره های مرکزی از بافت خاصی برخوردارند که بسیار زیبا می باشد.
ترمووود نرم چوب :
این درخت ها برگ های سوزنی دارند و اکثراً همیشه سبز هستند. در پاییز برگ هایشان نمی ریزد(البته غیر از انواع کاج اروپایی، سرو و سیاه کاج با میوه های مخروطی شکل، بافت چوب درختان سوزنی برگ در طول سال زمان رشد بیش تری دارد. این نوع درختان در بهار و تابستان با شدت بیش تری رشد می کنند و سپس تا پایان فصل سرما این رشد و نمو به کندی می گراید و به آرامی ادامه پیدا می کند. به این دلیل، چوب پاییزه و بهاره در حلقه سالیانه به راحتی از یکدیگر تمیز داده می شود و رنگ آن ها این مساله را مشخص می کند. در فصل بهار، وجود آب فراوان و خاک سرشار از مواد غذایی موجب می شود که سلول های پهن با دیواره نازک تشکیل شوند و بافتی متخلخل و نسبتا کمرنگ به وجود آورند اما با کاهش سرعت رشد در اواخر تابستان، چوب پاییزه شکل می گردد که متشکل از الیاف دیواره ضخیم است و به ساقه مقاومت و استحکام مکانیکی می دهد و فشرده تر، تیره تر و مقاوم تر از چوب بهاره می باشد .
ترمووود مناسب در دکوراسیون فضای داخلی
برای ترموود نمای داخلی از هر دو نوع نرم چوب و سخت چوب می توان استفاده کرد. برای مواردی که چوب در معرض خش پذیری بیشتری قرار دارد، سخت چوب ها به دلیل خش پذیری کمتر توصیه می گردد. همچنین طرح بدون گره و رنگ طبیعی چوب های سخت چوب از دیگر دلایل استفاده آن در دکوراسیون داخلی می باشد. در هر صورت از لحاظ فنی استفاده از چوب پاین یا اش برای دکوراسیون داخلی بلامانع می باشد.
ترمووود مناسب برای نماسازی
چوب های درخت کاج به دلیل انعطاف پذیری بالاتر نسبت به سخت چوب ها مقاومت بیشتری در نما دارند همچنین نرم چوب ها به علت داشتن فاصله مولکولی بالاتر نسبت به سخت چوب ها بهتر ترموو می شوند و مقاومت بالاتری را در مقابل تغییرات شرایط آب و هوایی از خود نشان می دهند، از این رو توصیه بسیاری از معماران به استفاده از این نوع چوب ها در نمای ساختمان می باشد.
نصب و اجرای ترمووود
برای نصب و اجرای ترمووود برای کف فضاهای داخلی استفاده از پارکت ها توصیه می گردد، برای زیرسازی پارکت باید از موزاییک یا سرامیک کاملا شاقول استفاده شود. پارکت ها به صورت فاق و زبانه داخل هم رفته و با استفاده از چسب های مخصوص پارکت به زمین متصل می گردند، پس از نصب پارکت اجرای ساب و لاک نیم پلی استر روی آن الزامی می باشد. از آنجایی که کیفیت چوب نما ترمووود تا حد زیادی به زیرسازی انجام شده وابسته است برای نصب و اجرای ترمووود برای فضاهای خارجی موضوع زیرسازی از اهمیت بسزایی برخوردار است. بر روی سطوح صاف چند راهکار عملی برای اجرای ترمووود وجود دارد:
- روی سطوح صافی که سفت کاری آن آجر، بلوک و یا مصالح مشابه آن می باشد می توان با اندود کردن ملات ماسه و سیمان کروم بندی، تراز و شمشه شده به ضخامت حداقل 5 سانتی متر زیر سازی کاملاً مناسبی برای نصب چوب ترمووود ایجاد کرد.
- روش دیگر بستر سازی برای نصب ترمووود پروفیل کشی است. در این روش با استفاده از قوطی های فلزی 40×40 میلی متر سبک باید اقدام به نصب زیر سازی فلزی کرد و قبل از اجرای زیرسازی فلزی در محل مورد نظر حتما پروفیل های مورد نظر باید به ضد زنگ آغشته گردد. با توجه به آن که تقریبا 95 درصد پروژه ها بدلیل حاصل شدن کیفیت مطلوب تر از طریق اجرای زیرسازی توسط پروفیل کشی فلزی، این امر پیشنهاد می گردد .
- اگر قرار باشد چوب های ترمو به صورت افقی در نما نصب شوند قوطی های زیر سازی فلزی نیز به صورت افقی با فاصله 40 الی 50 سانتی متر از محور همدیگر روی دستک ها جوشکاری شوند (چوب های زیرسازی عمود برقوطی های فلزی نصب می گردند.) لذا برای جلوگیری از حرکت های جانبی در حالت عمودی نیز قوطی های فلزی دیگری به صورت تودلی در فواصل حداقل یک متر با توجه به شرایط ساختمان و نمای حاصله جوشکاری گردند. سپس بر روی سطوح سیمانی و یا فلزی ایجاد شده اقدام به نصب چوب های زیرسازی به فاصله 35 الی 40 سانتیمتر برای اجرای نما نموده و چوب های ترموود عمود بر چوب های زیرسازی توسط پیچ های مخصوص و ضدزنگ به این چوب ها متصل می گردد.