یکی از وسایل گرمایشی محبوب در خانه ها شومینه است. شومینه انواع متفاوتی از جمله شومینه برقی و شومینه الکلی و شومینه هیزمی و شومینه گازی دارد که هر یک معایب و مزایای خودشان را دارند. از گذشته تا کنون انسان ها برای گرم کردن منازل و ساختمان های خود، از وسایل گرمایشی مختلفی استفاده می کنند. در گذشته گرم کردن فضا به وسیله روش های سنتی انجام می شد. به طور مثال در ایران و برخی کشورهای دیگر؛ افراد اقدام به ساختن یک فضا با گچ و یا گل می کردند و با سوزاندن زغال سنگ و یا چوب در آن خانه را گرم می کردند.
کاربرد انواع شومینه سنتی و مدرن در دکوراسیون داخلی
هر خانه ای که باشد حال و هوای خاصی به آن فضا می بخشد، اما در فضاهای مدرن و امروزی بی شک نیاز به یک تغییر در نوع و شکل شومینه ها نیز می باشد یعنی استفاده از همان شومینه های مدرن که انواع و اقسام گوناگونی دارند.
شومینه های الکلی
شومینه های الکلی ویا اتانولی از آن دسته شومینه های است که برای فضاهای امروزی بسیار مناسب می باشد و علاوه بر مقرون به صرفه بودن نسبت به شومینه های سنتی گازی، چوبی و یا دیگر شومینه ها، یک شومینه اتانولی شما را از موارد زیر هم بی نیاز می کند :
- نصب دودکش
- پاک کردن دودکش شومینه
- خرد کردن و ذخیره کردن چوب
- پاک کردن دوده و خاکستر سطوح
- پس اگر هنوز برای دکوراسیون منزل خود شومینه تهیه نکرده اید می توانید یکی از آن ها برای خود در بگیرید و از آن لذت ببرید.
شومینه های الکلی فانتزی
همیشه نیاز نیست یک شومینه در اندازه ی بزرگ داشته باشیم و آن را بگذاریم کنج اتاق و خودمان کنارش بنشینیم به راحتی می توانیم یک شومینه ی قابل حمل فانتزی داشته باشیم و آن را با خودمان به هرفضای که می خواهیم ببریم، این شومینه های فانتزی جان می دهند برای دکوراسیون یک فضای مدرن و بامزه ، امتحان کنید حتما لذت خواهید برد.
شومینه های گازی
این شومینه ها که به اشکال مختلف هم در بازار موجود می باشند، اما از نظر ساخت نیاز به پیش بینی جای قبلی برای آن ها در فضای داخلی می باشد، شومینه های گازی از نظر گرمایش نسبت به سایر شومینه ها، گرمای بیشتری دارند و نسبت به همتای برقی خود مقرون به صرفه ترند. این شومینه ها به اشکال دیواری (LCD) و ساده ی دود کش دار موجودند . اگر می خواهید دست به کار شوید و این ایده ها را اجرا کنید و به دنبال متخصصان در این حوزه می گردید بهتر است سری به بخش شومینه در اهالی فن چیدانه بزنید و از آنها در راه کمک بگیرید.
شومینه های گازی دودکش دار
شومینه های گازی دودکش دار، برای فضاهای نسبتا بزرگ مناسب است چون برای اکثر آن ها باید فضایی را اختصاص دهیم، و می توانیم با توجه به طرح و فرم دلخواه یکی از آن ها را برای دکوراسون فضای داخلی خود انتخاب کنیم اما حتما در نظر داشته باشیدکه در رابطه با نصب و نگه داری آن باید از افراد متخصص کمک بگرید. اگر به دنبال ایده های دکوراسیونی متناسب با فضای داخلی خانه خود هستید، می توانید سوالات خود درباره، معماری داخلی و طراحی دکوراسیون داخلی منزل و ویلای خود را در قسمت مشاوره دکوراسیون چیدانه با اهالی فن و کارشناسان و کاربران علاقمند چیدانه در میان بگذارید.
شومینه های گازی (LCD)
شومینه های گازی (LCD) از آن دسته شومینه هایی هستند که جان می دهند برای فضاهای کوچک شما، این شومینه ها به راحتی بر روی دیوار شما نصب می شوند و یک موقعیت فوق العاده زیبا برای فضایی که هیچگاه فکر نمی کردید بتوانید شومینه ای زیبا در آن قرار دهید ایجاد می کند. اگر فضای کوچکی دارید و دلتان یک شومینه ی بی نظیر می خواهد حتما به سراغ یکی از این شومینه های گازی بروید .
شومینه های برقی
این شومینه ها نیاز به پیش بینی فضایی ندارند و در هر زمان و هر فضایی می توانید از آن استفاده کنید حتی پس از اتمام ساخت ساختمان، اما این شومینه ها نسبت به همتای دیگر خود مقرون به صرفه نیستند اما در عوض نیاز به نصب دود کش و پاک سازی و … را ندارد. برخی از این شومینه ها قابلیت تزیینی و دکوری را نیز با خود به همراه دارند به نحوی که می توانید در تمام فصول از تصویر شعله بدون گرمای آن استفاده کنید و حتی قابلیت تنظیم (کم یا زیاد شدن) نمایش شعله ی آتش را توسط ریموت کنترل دارند و می توانید از جذابیت نور آتش در هر فصلی در فضای داخلی خود بهره ببرید.
شومینه و دکوراسیون داخلی:
با توجه به جایگاه ویژه شومينه در طراحي و دکوراسیون داخلي بخصوص دکوراسیون اتاق نشيمن و دکوراسیون اتاق پذیرایی، همچنين تأثير بسزاي آنها در كل دکوراسیون خانه، انتخاب شومينه مناسب از لحاظ زيبايي و عملكرد حائز اهمیت و مستلزم صرف وقت بسياري است.
شومینه در دکوراسیون زمستان
همان طور كه می دانید برای تغییر دکوراسیون و چیدمان لوازم تزئیناتی موجود در یك محیط، علاوه بر انگیزه هایی از قبیل زیبایی شناسی و تنوع طلبی، عوامل مختلف دیگری نیز دخیل هستند كه یكی از مهمترین آنها فصول سال است. در هر فصلی از سال باتوجه به شرایط آب و هوایی، نیازهای افراد و حتی نحوه زندگی شان نیز دچار تحولات و تغییراتی می گردد. در بعضی از فصول سال برای مطبوع نگه داشتن دمای محیط و در نتیجه آسایش و رفاه اهالی خانه، بناچار باید از منابع گرمایشی یاسرمایشی استفاده كرد كه كاربرد همین لوازم، خود می تواند عامل مهمی در تغییر دکوراسیون و چیدمان تزئینات داخلی فضا باشد.
آیا از شومینه برای دکوراسیون می توان استفاده کرد؟
برای گرمابخشی به فضای داخلی خانه اصولاً دو منبع گرمایشی وجود دارد كه یک نوع از آن رادیاتورها و سیستم های حرارت مرکزی می باشند که این منابع در تغییر چیدمان لوازم محیط نقش عمده ای ندارند؛ در حالیکه نوع دیگر سیستم گرمایشی که در رأس آنها شومینه قرار دارد، عامل اصلی تغییرات عمده در محیط هستند. در واقع، شومینه در اغلب آپارتمان های امروزی منبع گرمازایی كمكی به حساب می آید. بنابراین با توجه به شروع زمستان و آغاز فصل سرما، در بعضی روزها منابع گرمایشی مرکزی برای گرم كردن فضای خانه جوابگو نیستند، كاربرد ترکیبی این دو منبع (رادیاتور ها و شومینه ها) از این پس بیشتر خواهد شد. در این میان، متداول ترین روش های تلفیقی، به كارگیری سیستم حرارت مرکزی در كلیه فضاهای خانه و كاربرد شومینه در اتاق نشیمن یا پذیرایی است كه با توجه به روشن بودن رادیاتورها یا منابع مشابه آن، زمان راه اندازی این منبع (شومینه) و در نتیجه، ایجاد تغییرات چیدمانی متعاقب آن، فرا رسیده است.
کدام شومینه مناسب دکوراسیون داخلی خانه شماست؟
در هر خانه ای می توان یك شومینه زیبا و كارآمد، از شومینه سنتی تا شومینه مدرن، از سوخت چوب تا سوخت برقی و هر چیزی دیگر و با هر توان مالی و با كمی فكر و خلاقیت ساخت. شومینه سنتی زیبا را می توان در دیواری كه در آن قفسه های توكار وجود دارد ساخت. آجر و سنگهای به كار رفته بر روی دیوار شومینه می تواند هماهنگی در فضا ایجاد کند. شومینه ای بدون قاب و معلق، چشم هر بیننده ای را به خود جلب می كند. از این شومینه می توان برای جدا كردن قسمت های مختلف یك فضای بزرگ استفاده كرد. و یا شومینه ای باریك و زیبا كه می تواند نقطه كانونی اتاقها باشد ایجاد نمود. باریك بودن و كم ارتفاع بودن شومینه باعث می شود تا فضایی مناسب در بالای آن برای منبت كاری و برجسته كاری فراهم شود. شومینه دوطرفه در خانه سنتی به معنی زیبایی مضاعف است. صاحبخانه ها با قرار دادن شومینه در دیوار خارجی این امكان را به وجود می آورند تا شومینه تبدیل به نقطه كانونی اتاق شود. سنگ، بتن، و دیگر مصالح این امكان را برای طراحان به وجود آورده اند تا شومینه ها را به هر شكلی كه بخواهند طراحی كنند. شومینه های گازی این امكان را به طراحان می دهند تا شومینه هایی عریض تر و پهن تر طراحی كنند. می توان طاقچه ای را بالای شومینه با کمک مواد مصنوعی ساخت.شومینه های برقی با نمای شیشه ای و یا چوبی ارمغانی است برای شما، تا نه تنها از جاذبه شومینه مدرن و شومینه کلاسیک لذت ببرید بلکه با یک شومینه لوکس ارزش و اعتبار خاصی به سبک دکوراسیون خانه خود از نوع مدرن یا کلاسیک هدیه دهید.
نکات ایمنی شومینه های گازی و هیزمی:
1- به منظور جلوگیری از خطر نشتی گاز، شومینه باید مجهز به ترموکوپل و شیر جداگانه برای قطع و وصل گاز باشد.
2- آتشدان آجری شومینه باید به گونه ای ساخته شود که گازهای حاصل از احتراق به سهولت به بیرون هدایت شود و از طرفی، جهت دهنده گازهای حاصل از احتراق به سمت بالا و از طریق دودکش تعبیه شده (در بخش فوقانی) باشد.
3- آتشدان و اجاق شومینه باید به طور کامل در راستا و زیر دودکش قرار داده شود تا گازهای سمی و خطرناک حاصل از احتراق به فضای اتاق نفوذ نکند.
4- برای خروج آسان و ایمن گازهای سمی و خطرناک حاصل از احتراق، حداقل از دودکشی به قطر 15 سانتی متر استفاده شود.
5- نصب شومینه در آپارتمان های کوچک می تواند خطرساز باشد. در اینگونه مواقع بهتر است از شومینه های نسل جدید مانند شومینه برقی، شومینه تبخیری (شومینه بخاردار) یا شومینه الکلی استفاده شود
6- دودکش شومینه باید بدون شکستگی و یا درز تا بالای بام ادامه داشته و دارای کلاهک H باشد.
7- شیر گاز شومینه را در پایان فصل سرما بسته و خروجی آن را برای جلوگیری از ورود اشیاء و موجودات با درپوش مسدود کنید.
8- به هیچ عنوان به منظور رقص نور شعله، شومینه را عمداً زرد سوز نکنید. شعله زرد به معنی تولید گاز سمی کربن منو اکسید است.
9- با توجه به امکان نفوذ گاز سمی کربن منو اکسید از درز های دودکش آجری به ساختمان، تا جایی که امکان دارد از لوله های سیمانی بجای دودکش آجری در شومینه استفاده شود.
10- دودکش شومینه باید به طور مستقیم تا بالای بام ادامه داشته باشد و در این مسیر از زانوهای متعدد استفاده ننمائید.
11- شیرگاز شومینه حتی الامکان باید خارج از آن قرار داده شود تا در هنگام آتش سوزی احتمالی بدون هرگونه آسیب بتوان گاز را قطع نمود.
12- ارتفاع شومینه و دهانه دودکش نباید آنقدر زیاد باشد که بخشی از گازهای متصاعد شده و سمی حاصل از اشتعال به محل سکونت شما نفوذ کند
13- به دلیل انتقال حرارت از آتشدان شومینه به رابط شیر اصلی گاز باید از لوله های مسی فشار قوی و اتصالات مطمئن استفاده شود.
14- قبل از روشن کردن شومینه در فصول سرد سال، ضمن بازدید از باز بودن دریچه شومینه (دمپر) اطمینان حاصل کنید. چنانچه دمپر در حالت بسته باشد، تمامی گازهای سمی ناشی از اشتعال به فضای داخلی اتاق بر می گردد و این امر بسیار خطرناک است. امید است همه ما با استفاده اصولی و صحیح از خطرات احتمالی وسایل گاز سوز در امان بمانیم.