اطلاعات اولیه
طلا ، عنصر شیمیایی است که در جدول تناوبی با نشان Au ( لاتین aurum ) و عدد اتمی 79 وجود دارد. طلا فلزی است نرم ، براق ، زرد رنگ ، چکش خوار ، قابل انعطاف ( سه ظرفینتی و یک ظرفیتی ) و فلز واسطه که با بیشتر عناصر شیمیایی واکنش ندارد و تنها بوسیله کلر و تیزاب سلطانی ( آمیزه ای از اسید نیتریک و اسید هیدروکلریک ) مورد حمله قرار می گیرد.
این فلز عمدتا" به شکل آزاد و بصورت تکه هایی در سنگها و رسوبهای آبرفتی وجود دارد و یکی از فلزات ضرب سکه می باشد. طلا در بسیاری از کشورها بعنوان معیار ارزش پول بکار می رود. همچنین در جواهرات ، دندانپزشکی و الکترونیک مورد استفاده قرار می گیرد.
تاریخچه
طلا ( از واژه سانسکریت Jval ؛ آنگلوساکسون gold ؛ لاتین aurum که همگی به معن طلا هستند ) را از دوران باستان شناخته و به ارزش بالای آن پی بردند. هیروگلیف مصری از 2600 قبل از میلاد این فلز را توصیف کرده و در کتاب عهد عتیق بارها به طلا اشاره شده است. زمان زیادی است که طلا یکی از گران قیمت ترین فلزات به حساب آمده و قیمت آن در تاریخ ، معیار بسیاری از پولهای رایج می باشد ( تحت عنوان پایه طلا شناخته می شود ).
از طلا بعنوان نمادی برای پاکی ، ارزش ، سلطنت و مخصوصا" نقشهایی که ترکیبی از این ویژگیها است استفاده می شود. نخستین هدف کیمیاگران ، تولید طلا از سایر مواد مانند سرب بود، اگرچه کیمیاگران هرگز موفق به این کار نشدند. گیمیاگران نشانه طلا را دایره و نقطه ای در وسط می دانند و همچنین نشان ستاره شناسی هم هست.در بسیاری از مسابقات به نفر اول مدال طلا ، به نفر دوم نقره و به نفر سوم برنز جایزه می دهند. بیشترین مقدار طلا در جهان در بانک مرکزی دولت فدرال آمریکا وجود دارد. در طی قرن نوزدهم هر جا ذخایر بزرگ طلا کشف می شد، هجوم طلا رخ می داد. از جمله هجوم طلای کالیفرنیا ، کلرادو ، اتاگو ، استرالیا ، Black Hills و کلوندایک.
طلا يکي از کليدي ترين اجزاء دماسنج هاي مدرن مي باشد، اين دماسنج مي تواند دماي داخلي بدن انسان را در ظرف 2 ثانيه، فقط با نگه داشتن دماسنج در مقابل گوش خارجي قرائت کند. دماي خوانده شده بسيار دقيق بوده زيرا پرده گوش مانند هيپوتالاموس وظيفه تقسيم خون را برعهده دارد، بنابراين اين ارگان دماي داخلي بدن را کنترل مي نمايد. در دماسنج حاوي طلا يک لوله پوشيده شده طلا که به نام "هادي موج" ناميده مي شود و گرما را از گوش به قسمت هاي حساس دماسنج منتقل مي نمايد.
هادي هاي موج ترکيبات اصلي سيستم الکترونيکي مانند رادار و ميکروموج هاي ارتباطات راه دور مي باشد. طلا يکي از فلزات عايق گرما است و هيچ گرمايي از گوش به لوله ترمومتر منتقل نمي شود. بنابراين طلا اولين انتخاب براي گرفتن دماي بدن به خصوص در مورد نوزادان و بيماران بيهوش مي باشد.
اتصال آزمايشگاهي ذرات ريز طلا به DNA ساختار جديد ميکروسکوپي را ايجاد مي نمايد، تا راهي به سوي تحقيقات، درمان ها و تشخيص بيماري ها در زمينه هايي مانند بيوشيمي، ژنتيک و پزشکي باز نمايد.
به زودي بيماران قادر به تشخيص بيماري هاي مانند عفونت، سرطان، ايدز و ديگر بيماري ها و بدست آوردن نتايج فوري بوسيله تحقيقات ژنتيکي با چسبيدن مولکول هاي طلا به DNA مي باشند.
دانشمندان در مرکز تحقيقاتي Massachusetts Institute of Technology ريزتراشه هايي به اندازه انگشت شصت انسان با بيش از 1000 قسمت ريز جدا ساخته اند، که به صورت جامد، مايع و يا ژل بوده و در زير پوست بدن فرد بيمار کار گذاشته مي شود. تراشه سيليکاتي با ورقه طلا پوشيده شده است. دارو زماني که قطعه الکتريکي کوچک بين پوشش طلا و الکترود طلا فعال مي شود، آزاد مي شود.
در درجه اول از طلا به منظور سکه زنی و تهیه شمش و پشتوانه ارزی استفاده می شود به طوری که در کشور های سرمایه داری رقمی حدود ۴۰۰۰۰ تن را شامل می شود.
- مقدار باقی مانده طلا در تولید لوازم مختلف به کار می رود که جواهرات زینتی در صدر آنها قرار دارد (۵۰%).
- انواع سبز و سفید و زرد طلا در جواهرسازی مورد استفاده قرار میگیرد.
- به خاطر نرمی در جواهرسازی آن را مس، نقره، نیکل و یا پالادیم همراه می کنند.
- شمش های طلا
عمده ترین موارد تقاضای طلا برای جواهرات، صنایع الکترونیک، دندان پزشکی، سرمایه گذاری های جزیی و دیگر موارد است. تقاضای مشتری یکی از موارد تقاضای طلا است که مجموع سرمایه گذاری های جزیی و تقاضا برای جواهرات را شامل می شود. میزان تقاضای طلا برای مصارف دندان پزشکی و صنایع در طول سا ل تقریباْ ثابت است و تغییر خاصی را نشان نمی دهد ولی تقاضای طلا برای جواهرات در طول سال متغیر است بطوری که در سه ماهه آخر سال بالاترین مقدار را نشان می دهد و در تمام کشورها بالاترین میزان تقاضای طلا در روزهای قبل از سال نو آن ها است که به دلیل مصرف در ساخت جواهرات می باشد.اطلاعات موجود در سال ۱۹۹۵ معرف آن است که کشورهای آسیای شرقی و جنوب شرقی مجموعاً باخرید ۱۱۲۶ تن طلا رکورد دار تقاضای طلا در سطح منطقه بوده اند. این مقدار حدود ۴۰ درصد کل تقاضای جهانی طلا بود که دلیل عمده آن شکوفایی اقتصادی این منطقه از جهان در این سال ها است.کشور هند با متوسط تقاضای ۷۰۰ تا ۸۰۰تن طلا، در صدرکشورهای مصرف کننده طلا قرار دارد زیرا در هند طلا و جواهرات جایگاه ویژه ای دارد.
کشورهای خاورمیانه مجموعاْ از نظر تقاضای طلا در رده دوم قرار دارند. ایالات متحده آمریکا با متوسط تقاضای ۳۵۰ تا ۴۵۰ تن در رده سوم قراردارد، به عبارتی هند به تنهایی مصرف بالاتری از مجموع کشورهای خاورمیانه و ایالات متحده آمریکا دارد. در رده های بعدی چین و کشورهای اروپایی قرار دارند.
عربستان سعودی و ترکیه در رده های ششم و هفتم واقع شده اند. بیشترین مورد مصرف طلا در ساخت جواهرات و وسایل زینتی است که برمی گردد به خواص ویژه این فلز از جمله: مقاومت در برابر اکسید شدگی و تیره شدگی، جلا و رنگ زیبای آن و همچنین اثر آرام بخش آن بر اعصاب.