خانه بروجردیها بهعنوان یکی از زیباترین بناهای بهجامانده از دوره قاجار شناخته میشود و در سال 1292 توسط سیدحسن نطنزی (بروجردی)، یکی از بازرگانان نطنزی، در شهر کاشان ساخته شد. این خانه 1700 مترمربع مساحت دارد و در سال 1354 و به شماره 1083 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است. همچنین در سال 2015 و 2016 بهعنوان جاذبه توریستی محبوب توسط سازمان یونسکو انتخاب شده است.
این خانه در سال های 2015 و 2016 به عنوان محبوبترین جاذبه تاریخی انتخاب شده است.
خانه تاریخی بروجردی ها در آثار ملی ایران ثبت شده است.
یکی از زیباترین خانه های تاریخی است.
در نزدیکی جاذبه های گردشگری فراوانی قرار دارد.
علی مریمی کاشانی، معمار چیرهدست و زبده دوره قاجار، طراحی و ساخت این عمارت را برعهده گرفت. خانه بروجردیها یکی از شاخصترین بناهای تاریخی ایرانی است که در سراسر آن ظرافتها و ویژگیهای معماری ایرانی اسلامی بهچشم میخورد. در طراحی این بنای عظیم، به طرحونقش سنتی ایرانی اهمیت ویژهای داده شده و تزیینات داخلی با وسواس و ریزبینی دقیقی کار شده است.
یکی از نکات جذاب و دیدنی خانه بروجردیها، تماشای هنر و خلاقیت صنیعالملک و کمالالملک است. نقاشیها و گچبریهای موجود در این عمارت بهدست این دو هنرمند نامدار ایرانی خلق و اجرا شده و از نظر اصول زیباییشناسی بهعنوان شاهکار هنر ایران شناخته میشود. جایجای این عمارت عظیم تاریخی، ذوق و هنر اصیل ایرانزمین به چشم میخورد و یادآور فرهنگ، تمدن و تاریخ پرشکوه این مرزوبوم است.نقاشیهای این عمارت بهشکل ویژه و با استفاده از شیوههای متفاوت و با رنگوروغن و آبرنگ اجرا شده است.
در تمام لحظات بازدید از خانه بروجردی ها، به جزییات و ظرافتهای بهکاررفته شده توجه کنید. از همان لحظه ورود، متحیر این همه ذوق و خلاقیت هنری میشوید. بعد از طیکردن چندین پله، به حیاط اصلی میرسید که در مرکز آن حوض بزرگی واقع شده است. دورتادور این حیاط، نقاشیها و گچبریهایی با طرح میوه و انواع خوراکیها به چشم میخورد.
ورود به هر بخشی از خانه بروجردی ها، تجربهای فوقالعاده و ارزشمند است. هر قسمتی از بنا نقاشیها و گچبریهای مخصوص به خود دارد و مهمترین نکته اینکه تزیینات هر بخش، یک داستان ویژه و تاریخی را روایت میکند. میتوانید در یک سالن داستان لیلی و مجنون را در گچبریها و نقاشیهای بینظیر آن مشاهده کنید. در یک سالن داستان یوسف و زلیخا و…
در طراحی و پرداخت تزیینات بخشی از بنا، به کسبوکار صاحبخانه توجه بسیاری شده است و اقلامی که سید حسن بروجردی به تجارت با آنها میپرداخت و همچنین هدایای ویژهای که از بزرگان دریافت کرده بود بهصورت گچبری ثبت شده است و در زیبایی این شاهکار معماری ایرانی، نقش خارقالعادهای ایفا میکند.
تمامی جزییات و عناصر به کار رفته در این بنا نمادی از هنر ناب ایرانی است و کوچکترین اجزا و تزیینات آن نشانگر سالها نبوغ و خلاقیت معماران و هنرمندان دوره قاجار است. هر قسمتی از این خانه، روایتکننده یک افسانه تاریخی است و با ورود به هر بخش از آن، قصهای دلنشین در ذهنتان شکل خواهد گرفت.
خانه بروجردی ها تاریخچه زیبایی دارد. در اواخر قرن سیزدهم هجری سید حسن نطنزی عاشق دختر سید جعفر طباطبایی شده و از او خواستگاری میکند. سید جعفر طباطبایی که از بزرگترین تاجران فرش بوده و در خانه زیبایی به نام خانه طباطبایی ها زندگی میکرده، شرط جالبی برای قبول ازدواج مطرح میکند. او از سید حسن میخواهد خانهای در خور شان دخترش و همانند خانه خود بسازد. سید حسن شرط را قبول میکند و معماری این بنا را استاد علی مریم کاشانی برعهده میگیرد. ساخت حیاط اندرونی 7 سال و تکمیل تالار اصلی 11 سال طول میکشد. بد نیست بدانید سید حسن نطنزی اهل کاشان بوده و به دلیل سفرهای تجاری فراوانی که به شهر بروجرد داشته به بروجردی معروف شده است.
خانه بروجردی ها از دو بخش بیرونی و اندرونی تشکیل شده است و سه ورودی دارد. ورودی اصلی در شمال عمارت قرار دارد، یک ورودی در جنوب عمارت برای مهمانان خاص و ورودی سوم در غرب عمارت برای مراسم مذهبی در نظر گرفته شده است. بخش بیرونی عمارت شامل یک حیاط، سردابی 3 طبقه و راهروهای ورودی است. بین دو بخش اندرونی و بیرونی سردر اصلی و یک هشتی قرار دارد. در بخش اندرونی عمارت یک حیاط بزرگ با یک حوض زیبا قرار دارد. در شمال حیاط بخش زمستان نشین خانه ساخته شده و در جنوب آن بخش تابستان نشین. بخش زمستان نشین شامل یک اتاق، یک شاهنشین، آشپزخانه، صندوق خانه و انباری است.
کاشان شهری تاریخی می باشد که قسمتی از استان اصفهان به شمار می رود و به شهر گل های خوش بو و اثرهای تاریخی معروف می باشد. هنگام رفتن به این شهر می توانید متوجه بافت قدیم و کهن آن جا شوید. بنابراین می توانید بناهای تاریخی بی نظیری را در آن جا مشاهده کنید.خانه بروجردی ها یکی از اثرهای تاریخی است که در محله سلطان میر احمد واقع شده و به وسیله بازرگانی به اسم سید حسن نطنزی ساخته شده است.