به گزارش پایگاه خبری تحلیلی ساعدنیوز به نقل از همشهری، افت شدید بارشها در پاییز1402 باعث شد تا یک فرضیه شبهعلمی ضعیف، موضوع مداخلات اطلاعاتی و جاسوسی در پدیدههای علمی آب و هوایی را پیش بکشد. ادامه موضوع درنهایت اظهارنظر مسئولان دولتی را هم به دنبال داشت که چنین فرضیههایی اگرچه ضعیف هستند اما در دست بررسی هستند.
توطئه در مسائل اقلیمی و آب و هوایی هیچگاه اثبات نشدهاند اما منابع مختلف علمی بر این امر که آلودگی هوا ناشی از صنایع سنگین، سوختهای فسیلی، نیروگاهها و پالایشگاههای نفت میتواند از بارشهای محلی جلوگیری کند، اتفاقنظر دارند. تقریبا یک میلیون ذره کوچک بخارات آب در جو باید با هم برخورد کنند و به هم بپیوندند تا درنهایت قطرهای برای بارش ایجاد کنند، یعنی قطرهای آنقدر بزرگ که قبل از تبخیر شدن به زمین برسد.
طی روزهای اخیر برخی واقعیتهای مستند به پایگاههای ماهوارهای هواشناسی منتشر شده است که اسناد بیشتری درخصوص تاثیرات آلودگی هوا بر جلوگیری از بارشها ارائه میکنند. این استنادات دربرگیرنده دلایل محکمتری در مقایسه با فرضیات امنیتی و سیاسی در موضوعات اقلیمی و آبوهوایی هستند. برخی تصاویر ماهوارهای گویای این موضوع هستند:
درباره آلایندهها در پایگاه اینترنتی مرکز تحقیقات آلودگی هوای پژوهشکده محیط زیست آمده است: از اکسیدهای نیتروژن، NO2 بالاترین غلظت را در هوای آزاد دارد. این گاز خورنده، اکسیدان قوی و از نظر فیزیولوژیکی محرک مجاری تحتانی تنفسی و سمی است. سمیت آن چندین برابر NO است. مهمترین منابع انسانی انتشار NO2 فرآیندهای احتراق نظیر وسایط نقلیه، سیستمهای گرمایش و نیروگاهها است. منبع عمده دیاکسید ازت در مناطق شهری حمل و نقل است. غلظت NO2 در طول شبانهروز متغیر است. پخت و پز داخل اماکن با گاز طبیعی منبع عمده محیط بسته به شمار میرود. NO2 بخش مهمی از PM2.5 را تشکیل میدهند.