به گزارش پایگاه خبری تحلیلی ساعدنیوز، دهههای پیش کاوشهایی در قیطریه و دروس انجام شد که در آن قدمت تهران را حدود 3هزار سال تخمین زدند، اما حفاریهای فاضلاب شهری در دی1393 قدمت تهران، تمدن و استقرار انسان در این ناحیه را بیش از 4هزار سال به عقب برد.
در آن سال یک مالک در محدوده بازار تهران، اجازه کاوش به باستانشناسان داد. کمیته فنی معاونت میراث فرهنگی در آن زمان در پاسخ به استعلام شهرداری نوشت، با هماهنگی مالک و شهرداری حداکثر اعتبار 3 تا 4 میلیون تومان توسط مالک فراهم شود در نتیجه با موافقت مالک، توانستیم به این یافتهها دست پیدا کردیم.
مریم معانی، استاد دانشگاه، باستانشناس و پژوهشگر علوم باستانشناسی، قدمت تهران را بیش از 7هزار سال عنوان میکند. او برای بیان این تاریخ دلیل واضحی دارد: «در حفاریهای فاضلاب خیابان مولوی تهران اسکلت زنی پیدا شد که به حدود 7 هزار سال قبل یعنی دوره نوسنگی تعلق داشت. این کشف شگفتانگیز تاریخچه و تفکرات در مورد قدمت تهران را تحتالشعاع قرار داد.»
فروردین 1393 با یک استعلامِ شهرداری منطقه 12 تهران از میراث فرهنگی برای تخریب و نوسازی مغازهای در بازار صندوقسازان تهران، باستانشناسان به دیواری با جرزهای تاریخی برخورد میکنند و در هر چند سانتیمتری که به عمق زمین میروند با یافتههایی تاریخی مواجه میشوند؛ سه تکه سفال در عمقهای متفاوت توسط قدیر افروند به دست آمد. از سوی دیگر، آبان همان سال بود که یکی از دانشجویان کارشناسی ارشد باستانشناسی دانشگاه تهران هنگام عبور از منطقه مولوی، حین اجرای عملیات لولهگذاری شبکه فاضلاب، متوجه وجود پِی سنگی، بقایای انبوه آجرهای مربعی شکل، سفالهای تاریخی، استخوان، اشیای فلزی، جوش کوره و ... در کارگاههای مشغول به کار فاضلاب میشود و پیگیریهای او به آغاز کاوشهای باستانشناسی در منطقه و کشف اسکلت انسانی مربوط به هزاره پنجم قبل از میلاد (7000 سال پیش) میانجامد. بررسیهای نخستین به شیوه اسکن لیزری و بررسیهای تخصصی روی جسد مشخص کرد که اسکلت متعلق به یک زن است که 7هزار سال پیش در این نقطه دفن شده است.»
2 ماه پیش