دسته بندی ها

سیاست
جامعه
حوادث
اقتصاد
ورزش
دانشگاه
موسیقی
هنر و رسانه
علم و فناوری
بازار
مجله خانواده
ویدیو
عکس

جستجو در ساعدنیوز

مجله خانواده / سبک زندگی / گردشگری /

معرفی شهر زیبای لالی 

سه شنبه، 13 مهر 1400
لالی شهری است در شمال شرقی استان خوزستان. این شهر در شهرستان لالی قرار گرفته و در سال ۱۳۸۵، تعداد ۳۸۰۰۰نفر جمعیت داشته‌است مردم لالی از طایفه‌های دورکی، اندکی، بابادی، بهداروند شاخهٔ هفت‌لنگ قوم بختیاری هستند.بخش لالی از دیرباز زیستگاه بشر بوده و در سده های اخیر، به عنوان منطقه گرمسیری و قشلاقی بختیاری های است.

لالی از شهرهای استان خوزستان است. این شهر مرکز شهرستان لالی است. جمعیت این شهر طبق سرشماری سال ۱۳۸۵خورشیدی، ۹۸۴۷۳ نفر بوده است.

جغرافیای شهر لالی

شهر لالی از جنوب به شهرستان مسجدسلیمان، از شرق و جنوب شرقی به شهرستان اندیکا ، از جنوب غربی به گتوند ، از شمال و شمال غربی به سردشت دزفول محدود می شود. مساحت آن حدود ۱٬۴۰۰ کیلومتر مربع است.

آب و هوای شهر لالی

این شهر دارای زمستانهای نسبتاً سرد و تابستان های گرم و بهاری دلپذیر می باشد. میزان بارندگی سالانه حدود ۵۰۰میلیمتر است. ارتفاع آن از سطح دریا نزدیک ۴۹۳ متر است.

جمعیت شهر لالی

بر اساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، ۱۸٬۴۷۳ نفر (۴٬۸۲۳ خانوار) جمعیت داشته است.

جاذبه های گردشگری شهر لالی

این شهرستان آب و هوایی مناسب، طبیعتی بسیار زیبا و کم یاب دارد و با داشتن جاذبه های گردشگری طبیعی گوناگون، همه ساله پذیرای گردشگرانی از سراسر استان و کشور می باشد.

پل کابلی شهدای شهر لالی

پل کابلی شهدای لالی از جمله زیبایی هایی است ،که در کنار رودخانه کارون گردشگران زیادی را برای تماشای آن به این منطقه کشانده است .رود کارون از لحاظ تامین آب آشامیدنی، کشاورزی، تولید برق و تفریحات آبی اهمیت بسیاری دارد. سدهای گوناگونی نیز بر روی این رود ساخته شده است.پل کابلی و معلق شهدای لالی از جمله جاذبه های گردشگری در کنار این رودخانه است.رود کارون از پرآب ترین رودخانه هاي ایران است که در گذر از شمال شوشتر به دوشاخه جدا می شود ودر جنوب شهر دوباره به یک دیگر می پیوندد و یک شاخه میشود.همین امر سبب شده است تا این رود شهر شوشتر رابه سه منطقه بافت قدیم، بلِیتی و مناطق جدید شمال غربی تقسیم کند. کارون از طولانی ترین رودهای ایران است که بخشی از ان بدلیل عمق زیاد قابلیت کشتیرانی دارد.از نمادهای توسعه و آبادانی در دولت نهم و دهم می توان به احداث پل معلق لالی اشاره کرد که امروزه یکی از زیباترین و جذاب ترین مناطق تفریحی و دیدنی شهرستان لالی خوزستان محسوب می شود. این پل بزرگ ترین پل معلق کشور است. این پل از جمله پروژه های جانبی طرح سد و نيروگاه گتوند عليا بوده است.شهرستان لالی در شمال شرقی استان خوزستان قراردارد این شهر در شهرستان لالی قرار گرفته مردم لالی از شاخهٔ هفت لنگ قوم بختیاری هستند. بخش لالی از دیرباز زیستگاه بشر بوده ودر سده هاي اخیر، بعنوان منطقه گرمسیری و قشلاقی بختیاری هاي کوچ رو، بویژه شاخه هاي ۷ لنگ بختیاری، اعتبار و ارزش بیشتر یافته است.این که لالی بخشی از نخستین حوزه شناخته شده نفت در ایران به شمار می آید و از این رو، در دهه ۳۰ یکی از حوزه هاي فعال استخراج نفت بوده است.طول پل شهدای لالی ۴۶۰ متر، ارتفاع پایه ها ۷۵ متر و پهنای خودرو رو حدودا ۵ متر و عرض ان برای عبور لوله هاي نفت و گاز ۲ متر است.احداث این پل مسیر جایگزینی از مسجدسلیمان به سمت لالی در ۱۵ کیلومتری بالادست محور سد گتوند علیا است چراکه در مراحل تکمیل ساخت این سد حدود ۲۰ کیلومتر از این مسیر به زیر آب میرود.این پل کابلی دارای عرشه فلزی با پایه ها و پایلون هاي بتنی و کابل هاي ترکه اي است که با روش نصب تلفیق کشتیرانی در ارتفاع ۱۵۵ متری کف رودخانه کارون ساخته شده است.عده زیادی برای تماشای جریان زیبای رود بر فراز این پل می ایستند و منظره زیبای زیر پای خود را تماشا می کنند. برخی عکس های بینظیری از این نقطه برای خود ثبت می کنند و در شبکه های اجتماعی به اشتراک می گذارند.نورپردازی های زیبایی بر روی این پل انجام شده است و شب ها در کنار آرامش کارون، منظره ای رویایی و شگفت انگیز ایجاد می کند.به دلیل ماشین رو بودن این پل، دسترسی به آن بسیار آسان است. دو طرف پل حفاظ دارد و در انتهای پل مکانی برای نگه داشتن ماشین و تماشای منظره آن پیدا می کنید.

غار پبده شهر لالی

غار پبده در ۲۴ کیلومتری شمال لالی در استان خوزستان قرار دارد. سال ها تصور می شد که غار یبده قدیمی ترین زیستگاه بشر در ایران به شمار می رود که تاکنون شناسایی شده است.غار پبده حدود ۱۰۳ متر طول دارد. طول نخستین دهانه ورودی غار ۴۰/۵ متر و ارتفاع آن ۳ متر است. ارتفاع دهانه دوم، ۱۰/۱ متر و ارتفاع آن ۱۰/۳ متر است. از در غار ۹۰ متر که به درون بیایید، به یک حفره هوایی با درازایی نزدیک به ۲۸ متر می رسید. در ضمن دهانه نخست تا دهانه دوم غار شش متر از یکدیگر فاصله دارند و گهستونی درباره بیشترین و کمترین اندازه های غار “پبده” که در شهرستان لالی قراردارد و کمترین عرض غار پبده ۶ متر و بیشترین عرض غار ۷۰/۱۹ متر است و همچنین کمترین ارتفاع تالار اصلی ۲ متر و بیشترین بلندای آن ۲۸ متر است.در بهار سال ۱۹۴۹ پروفسور گیرشمن نخستین بار در ایران بقایایی از انسان عهد هزاره چهاردهم قبل از میلاد را در حفاری غاری در(تنگ پبده) در کوههای بختیاری واقع در اطراف لالی کشف کرد.انسان در آن موقع یک نوع ظرف سفالین ناهموار را که به طور ناقص پخته بود به کار می برد و ابزارهای ابتدائی شکار را هم ساخته بود . در آن عصر انسان در سوراخهایی که در جوانب پر درخت کوهها حفر می شد و به وسیله شاخه های درختان مسقف می گردید زندگی می کرد و یا غالبا در یکی از غارها یا پناگاههای سنگی بسر می برد.سنگ چین هایی در درون غار وجود دارد که به نظر دست ساز می رسند , حفره ای بزرگ نیز در کف میانه غار وجود دارد که حوضچه ای را به وجود آورده و احتمالا کاربرد آن آب انبار بوده است.زیبایی غار پبده بسیار شیرین و دور از انتظاراست وپس از گذشتن از دهانه کوچک غار، به تالار بزرگی می رسیم که سقف گنبدی بسیار زیبایی دارد. دیوارهای این گنبد، سفیدرنگ است که خال های منظم مشکی رنگ، رویش نقش بسته اند، درست همانند پارچه سفیدی که رویش پولک ریخته باشند.غار پبده در انتهای شهرستان لالی در شمال خوزستان، در گستره ای عشایری در مسیر آبشار “آرپناه” و در کوه انبار سفید درارتفاع ۱۹۰۰ متری از سطح دریا قرار دارد. نام “پبده” که برروی این غار گذاشته شده است، از نام طایفه ای می آید که در روزگاران گذشته در این گستره زندگی می کرده اند.در انتهای غار یک سقف گنبدی زیبا به صورت سنگ یک پارچه سفید از جنس خارا با روکش سفید گچی وجود داشت که تشکیل خال های منظم بی شباهت به نشیمن گاه خفاش ها و یا پوست پلنگ نبود.در یکی از بخش های این غار کودهای حیوانی بر روی هم فشرده شده که ضخامت آن حدود ۴۰ سانتی متر بوده وممکن است با پاکسازی این کودها، بتوان به یافته های باستان شناسی بیشتری دست پیدا کرد.

دره دوزویل شهر لالی

دره دوزویل لالی دراستان خوزستان وقع است. طول دره این گسل در حدود ۳۲ کیلومتر است که در کنار جاده ارتباطی لالی به شهرکرد قرار گرفته است. در این دره رودخانه سور در منطقه دیدنی و تفریحی چم سورجریان دارد که پس ز عبور از تنگ تالوک و ایجاد دریاچه ای پهن در این تنگ به سد شهیون میریزد. گفتنی است محمد رضا حاجی پور کارگردان و فیلمساز شهرستان لالی اخیرا مستندی به نام دوزویل تهیه کرده که از زوایای گوناگون این دره عمیق را به تصویر کشانده است .این دره تنگ و تاریک که حتی بستر رودخانه هم در آن به سختی دیده می شود در دوره های مختلفی از تاریخ محل عبور و تردد مردم و عشایر بختیاری بوده که قصد کوچ به ییلاق را داشته اند. وجود سه پل در فاصله کمی از هم در فواصل زمانی مختلفی از جمله ساسانی ، پهلوی و روزگار فعلی اهمیت این گذرگاه را در بین مردم منطقه نشان می دهد. پلی فلزی به نام پل جهجه بر روی این دره قرار گرفته است که در مسیر ارتباطی قرار دارد. شهرستان لالی از شرق و شمال شرقی به به شهرستان اندیکا و در جنوب و جنوب شرقی به بخش مرکزی شهرستان مسجدسلیمان متصل است.کمی که از شهر لالی به سمت اندیکا در جاده چهارمحال و بختیاری را دنبال کنید ضمن عبور از منطقه دیدنی و تفریحی چم سور و دره برکه منظره ای خوف انگیز قرار گرفته که همواره مانند یک راز بوده که حتی ایستادن و تماشای آن برای عده ای ترس آور است .این دره تنگ و تاریک که حتی بستر رودخانه هم در آن به سختی دیده می شود در دوره های مختلفی از تاریخ محل عبور و تردد مردم و عشایر بختیاری بوده که قصد کوچ به ییلاق را داشته اند .وجود سه پل در فاصله کمی از هم در فواصل زمانی مختلفی از جمله ساسانی ، پهلوی و روزگار فعلی اهمیت این گذرگاه را در بین مردم منطقه نشان می دهد .این دره عمیق که در زبان مردم محلی با نام دوزویل شناخته می شود با دارا بودن صخره های بزرگ سنگی از سالیان درازی تا به امروز نظاره گر عبور رودخانه ای بوده که در مواقع سیل و طغیان و بالا آمدن ارتفاع آب منظره ای ترسناک تر از همیشه را به خود می گرفت.عبور از پایین ترین نقاط این دره به دلیل تنگ و بسته بودن مسیر در برخی از نقاط مقدور نیست.

بنه میر

یکی از مناطق لالی امروزی بنه امیر (بنه میر) است . بنه در گویش بختیاری به معنی محل استقرار (دهکده) و امیر به معنی امیر و یا پادشاه است . میر هم مخفف امیر است پس بنه میر یعنی حاکم نشین و یا محل زندگی حاکم. فاصله بن میر تا شهر لالی حدود ۱۵ کیلو متر می باشد این منطقه در شمال شهر لالی و در دامنه کوهی عظیم معروف به کوه بنه میر واقع شده است. از مناطق بسیار زیبایی که در فصل بهار جلوه خاصی به خود می گیرد منطقه بنه میر است که گویی در این فصل از سال تمام آن را با فرش سبزی از گیاهان و سبزه زارها می پوشانند .این منطقه علاوه بر دارا بودن آثاری تاریخی از دوره های صفویه و ایلخانی ، دارای مکانی زیارتی به نام بقعه سید محمد حنفیه نیز می باشد که همه ساله در فصل بهار با زیبایی خاص خود مهمانان زیادی را در خود جای می دهد . قلعه بنه میریعنی مقر حکومتی حاکم آن منطقه (ولی به عنوان یک پادگان نظامی نبوده است) در واقع شهری بوده است چون این شهر دارای خیابانها و راهروهایی به طول ۴ متر بوده ، دارای میدان بوده و از امکانات رفاهی برخوردار بوده است.در واقع یک نوع قصر حکومتی حاکمان منطقه بوده است.

امامزاده آرپناه

در نزدیکی های شهرستان کوچک و زیبای لالی و در 35 کیلومتری آن مجموعه آبشارهای آرپناه قرار دارند. کمی بالاتر از آبشارها در بالادست رودخانه امامزاده سید حسن آرپناه قرار گرفته است که بسیار مورد احترام مردم منطقه است. در پایین امامزاده گورستان کوچکی به چشم می خورد که چندین شیر سنگی کوچک و بزرگ در بالای مزارهای آن وجود دارد. این شیرهای سنگی نشان شجاعت و دلاوری بودند که در بالای مزار شیرمردان بختیاری قرار می گرفتند. طرح گنبد امامزاده بسیار جالب است. شباهت زیادی به گنبد پلکانی آرامگاه دانیال نبی در شوش دارد و به نظر می رسد برگرفته از معماری دوران سلجوقی است. در قسمت های مختلف آن نیز کبوترهایی جسته گریخته به چشم می خورد. گاهی اوقات اگر سطح آب رودخانه زیاد باشد برای رسیدن به آن مجبور می شوید که از درون آب بگذرید که گاهی فشار زیادی نیز دارد.

آبشارهای آرپناه

در 45 کیلومتری شهرستان لالی در استان خوزستان مجموعه آبشارهای آرپناه قرار دارد. از لالی تا آرپناه حدود 45 کیلومتر راه است. اما جاده ای که طی کردیم آنقدر مارپیچ و باریک و خطرناک بود که فکر میکنم یک ساعت و نیم طول کشید تا آن را طی کنیم. تا پارکینگ پای خود آبشار با ماشین قابل رفتن است. برای شب مانی فقط آلاچیق وجود دارد که البته گزینه ما هم چادر زیر آلاچیق ها بود. به نظرم ساخت این تعداد آلاچیق درست کنار خود آبشار کار جالبی نبود. حداقل باید با فاصله بیشتری از آبشار می ساختند تا نمای آبشار خراب نشود. متاسفانه همین امر سبب مشکل همیشگی زباله ها در نمایی نزدیکی به آبشار شده بود. به هر صورت اگر در امتدا رودخانه بالا بروید چندین آبشار کوچک و بزرگ را خواهید دید که هر کدام زیبایی خودشان را دارند. فشار آب در برخی مناطق زیاد است پس برای شنا احتیاط کنید و مناطق مناسب را انتخاب کنید. در قسمتی از مسیر نیز به امامزاده ارپناه می رسد که بسیار مورد احترام مردم منطقه است و گنبد پلکانی زیبایی دارد که دیدنش از خالی از لطف نخواهد بود.

ودر پایان....

لالی شهری است در شمال شرقی استان خوزستان. این شهر در شهرستان لالی قرار گرفته و در سال ۱۳۸۵، تعداد ۳۸۰۰۰نفر جمعیت داشته است مردم لالی از طایفه های دورکی، اندکی، بابادی، بهداروند شاخهٔ هفت لنگ قوم بختیاری هستند.بخش لالی از دیرباز زیستگاه بشر بوده و در سده های اخیر، به عنوان منطقه گرمسیری و قشلاقی بختیاری های کوچ رو، بویژه شاخه های ۷ لنگ بختیاری، اعتبار و ارزش بیشتر یافته است.در توصیف اهمیت تاریخی این منطقه، برای نمونه می توان گفت که قدیمی ترین آثار سکونت انسان در نجد ایران در غار «پبده» در شمال لالی کشف شده است یا این که لالی بخشی از اولین حوزه شناخته شده نفت در ایران به شمار می آید و از این رو، در دهه ۳۰ یکی ازحوزه های فعال استخراج نفت بوده است.هنگامی که در اطراف منطقه مستعد «لالی» حوزه های نفتی کشف شد، صنعتی شدن، شکوه و رونق آن را فزونی بخشید ولالی به اوج بالندگی رسید و نام و آوازه اش جهانگیر شد.امیدواریم از خواندن این مطالب لذت ببرید با ساعد نیوز همراه باشید.


پسندیدم دیدگاه ها

استخاره آنلاین
فال حافظ آنلاین
فال امروز دوشنبه 17 اردیبهشت
از سراسر وب
دیدگاه خود را ثبت نمایید
ترجمه رسمی انگلیسی اسناد و مدارک
چاپ فوری مقالات علمی پژوهشی
تبدیل پایان نامه به مقاله آی اس آی
مراحل اکسپت مقاله
پایان نامه خود را چگونه به مقاله تبدیل کنیم؟
تبدیل پایان نامه به مقاله !
مراحل چاپ کتاب با بهترین کیفیت
اکسپت فوری مقاله برای دوره دکتری
تعرفه نگارش مقاله از پایان نامه
هزینه استخراج مقاله ISI از پایان نامه