تحصیل در دانشگاه های هندوستان، با توجه به تنوع کالج ها و دانشگاه های این کشور بسیار مورد تقاضا است. تحصیل در این کشور با توجه به مزایایی مثل عدم برگزاری کنکور ، امتحان و شرط معدل شرایط بسیار مناسبی را برای افرادی قصد تحصیل دارند فراهم آورده است. همچنین اینکه با اخذ ویزای تحصیلی هندوستان ، شخص می تواند از مزیت اقامت هندوستان و همچنین در صورت کسب شرایط لازم اقدام به مهاجرت به هندوستان از طریق تحصیل نماید.
مزیت های نسبی هندوستان جهت تحصیل عبارتند از:
- داشتن استانداردهای بالای آموزشی و اعتبار بالای دانشگاه های این کشور در دنیا
- شهریه های بسیار مناسب دانشگاهی
- هزینه های زندگی مناسب
- زبان انگلیسی به عنوان زبان رسمی و دانشگاهی
- تنوع بسیار زیاد رشته ها، گرایش ها و مدارک تحصیلی در دانشگاه ها
- عدم نیاز به مدارک زبان نظیرTOEFL , IELTS, GMAT, GRE و... به عنوان شرط ورود
- اساتید دانشگاه بسیار خوب و مجرب
- داشتن بیش از 345 دانشگاه و بیش از 18000 کالج
در ادامه، به معرفی دانشگاه های برتر این کشور می پردازیم:
مؤسسات فناوری هندوستان
این مجموعه مؤسسات و دانشگاه ها، «مؤسسات فناوری هندوستان» نام دارند و با عنوان اختصاری IIT شناخته میشوند. این مجموعه، از 18 دانشگاه مستقل معتبر (و 5 دانشگاه در شرف افتتاح) تشکیل شده است. این دانشگاه ها به عنوان «مؤسسه مهم ملی» و با مصوبه مجلس هند تأسیس شدهاند. سازمان یونسکو، آلمان، ایالات متحده، ژاپن و اتحاد جماهیر شوروی با کمکهای مالی یا کمکهای فنی خود در تأسیس برخی از این آیآیتی ها نقش داشتهاند. هر آیآیتی یک دانشگاه خودمختار است که از طریق شورای مشترکی که نظارت عالی بر ادارهٔ آنها را بر عهده دارد با یکدیگر ارتباط پیدا میکنند.
IITها براساس معیارهای؛ کیفیت علمی، استانداردهای آموزش، نحوه پذیرش دانشجویان، امکانات پژوهشی و محوطه دانشگاه، همواره بین برترین دانشگاه ها و مؤسسات آموزش عالی هند قرار گرفتهاند. 7 مؤسسه از این مجموعه در میان 500 دانشگاه برتر دنیا در رنکینگ سال 16-2015 مؤسسه QS دیده میشوند. Indian Institute of Technology Delhi یا IITD با رتبه 179، مؤسسه فناوری بمبئی با رتبه 202، مؤسسه فناوری مدرس با رتبه 254 و مؤسسه فناوری کانپور با رتبه 271 برترین این مؤسسات و جزو 100 دانشگاه برتر فنی مهندسی دنیا هستند.
شهرهای دانشجویی (چنای)
چنای (مدرس) تعداد زیادی دانشگاه و مرکز آموزش عالی دارد که در این روزها شناخته شده ترین آنها برای ایرانیان دانشگاه دکتر ام جی آر Dr. M.G.R. Medical University است. این دانشگاه، پس از اینکه وزارت بهداشت کشورمان نام دانشگاه راجیو گاندی را از لیست دانشگاههای مورد تأیید خود خارج کرد، به گزینه اول متقاضیان ایرانی تحصیل پزشکی، دندانپزشکی و داروسازی در هند تبدیل شد. دیگر دانشگاه شاخص شهر چنای، دانشگاه مدرس University of Madras است که در سال 1857 تأسیس شده و 3 دانشکده تجارت، علوم و هنر آن در رشتهها و مقاطع مختلف دانشجو میپذیرند. کالجهای رشتههای فنی مهندسی و معماری شهر مدرس وابسته به دانشگاه آنا هستند. چنای همچنین صاحب یکی از بهترین دانشگاههای فنی-مهندسی هند هم است؛ Indian Institute of Technology Madras یا IITM. این دانشگاه یکی از صد دانشگاه فنی-مهندسی برتر دنیا (طبق ارزیابیهای مؤسسه QS) شناخته شده است.
شهرهای دانشجویی (بمبئی)
بمبئی صاحب یکی از برترین دانشگاههای هند است؛ Indian Institute of Technology Bombay که در رده 202م رنکینگ QS جای دارد و یکی از بهترین دانشگاههای فنی مهندسی آسیا و جزو 100 دانشگاه برتر دنیا برای تحصیل در رشته مهندسی الکترونیک بحساب میاید. نکته منفی در مورد این دانشگاه، تعداد کم دانشجویان بینالمللی آن است. از بین 9870 دانشجوی Indian Institute of Technology Bombay تنها 29 دانشجوی بینالمللی امکان تحصیل در این دانشگاه را بدست آوردهاند.
دانشگاه دولتی مومبای (University of Mumbai) با نام اختصاری MU دیگر دانشگاه بمبئی (مومبای) است که دورههای تحصیلی زیادی را در مقاطع مختلف (از دیپلم تا دکترا) در کالجهای متعدد وابسته به خود ارائه میدهد. این دانشگاه با 557,840 دانشجو یکی از بزرگترین دانشگاههای دنیا بحساب میآید.
شهرهای دانشجویی (پونا)
جایگاه علمی و تحصیلی شهر دانشجویی پونا در کشور هند باعث شده هندیها به آن لقب «آکسفورد شرق» یا «آکسفورد هند» بدهند. بیش از 1000 کالج از دانشگاههای معروفی چون دانشگاه پونا، بهاراتی ودیاپت، کالج فرگوسن و سیمباسیز کالج و دیگر مراکز علمی و آموزشی هند میزبان شمار زیادی دانشجو در شهر پونا هستند. علاوه بر دانشجویان هندی که از سراسر هند برای تحصیل به پونا سفر میکنند، دانشجویان بینالمللی زیادی هم از کشورهایی مانند ایران، مالزی، اندونزی، کره جنوبی و کشورهای عربی و آفریقایی، پونا را برای ادامه تحصیل انتخاب میکنند. دانشگاه پونا، یکی از دانشگاههای معتبر کشور هند، هرساله تعداد زیادی دانشجوی بینالمللی میپذیرد که بسیاری از آنها ایرانی هستند. در واقع شهر پونا بیش از هر شهر دیگری (خارج از ایران) پذیرای دانشجویان ایرانی است.
شهرهای دانشجویی (بنگلور)
دانشگاه بنگلور (Bangalore University)، در سال 1886 تأسیس شده و با رشد و توسعه مراکز تحصیلات تکمیلی زیرمجموعه خود به یکی از دانشگاههای بزرگ آسیا تبدیل شده است. در حال حاضر 75 کالج زیرمجموعه این دانشگاه قرار دارند. علاوه بر دانشگاه بنگلور، 3 دانشگاه اصلی دیگر در شهر بنگلور میزبان شمار زیادی دانشجو از کشور هند و دانشجویان بینالمللی از سایر کشورها هستند. این سه دانشگاه عبارتند از: دانشگاه علوم کشاورزی بنگلور، دانشگاه راجیو گاندی و دانشگاه VTU یا Visweshwaraiah Technological University در شهر بلگام (در ایالت کارناتاکا).
پونا، بنگلور میزبان بیشترین دانشجوی ایرانی در هند است.
بنگلور (با نام جدید بنگالورو) مرکز ایالت کارناتاکا واقع در فلات دکن است. در حال حاضر بیش از 11میلیون نفر در مساحت 741کیلومتر مربعی این شهر سکونت دارند. بنگلور مشهور بهGarden city یا شهر باغ، شهری سرسبز و خوشآب و هوا است و علاوه بر این، به سبب آرامش، امنیت اجتماعی بالا و مردم خونگرم آن مورد توجه قرار دارد. دانشگاه ممتاز و قدیمی، برخورداری از زیرساختهای آموزشی و پژوهشی، دانشجویان خارجی پرشمار و تمرکز صنعت نرمافزار، علوم پزشکی و فنآوری اطلاعات؛ این شهر را به شهری جذاب برای متقاضیان تحصیلات دانشگاهی بدل ساخته است. واقع شدنِ بنگلور بر سر راههای ارتباطی مهم هند بر اهمیت و اعتبار این شهر دانشجویی امن و خوشآب و هوا افزوده است.
سیستم آموزش عالی هند شامل 3 شاخه اصلی رشتههای علوم پایه / رشتههای مهندسی / رشتههای پزشکی میشود. دورههای درسی رشتههای علوم پایه (مانند فیزیک، ریاضی، مدیریت و بازرگانی، علوم کامپیوتر و...) را دانشگاه بنگلور و کالجهای زیرمجموعه آن ارائه میدهند. دانشگاه اصلی رشتههای مهندسی (مانند مهندسی کامپیوتر، برق و الکترونیک و...) دانشگاه VTU و دانشگاه اصلی رشتههای پزشکی (پزشکی عمومی، دندانپزشکی، داروسازی، پرستاری و...) دانشگاه علوم سلامت راجیو گاندی است.
تحصیل در رشته داروسازی در هند
تحصیل در رشته داروسازی، به دو صورت پیوسته و ناپیوسته ممکن است.
ناپیوسته
دانشجویان ابتدا با تحصیل در دوره 4ساله B. Pharm میتوانند مدرک لیسانس داروسازی دریافت کنند و پس از آن (و در صورت تمایل به ادامه تحصیل) یا دوره 2ساله فوق لیسانس (M. Pharm) و یا دوره 3ساله دکترای داروسازی (D. Pharm) را بگذرانند. مدرک دکترای ناپیوسته داروسازی معادل مدرک دکترای پیوسته است.
فارغالتحصیلان دوره لیسانس داروسازی (B. Pharm) از دانشگاههای هند میتوانند در ایران بعنوان مسؤول فنی داروخانه فعالیت کنند. البته آنها باید ابتدا در آزمون ارزشیابی مدارک شرکت کرده و در صورت قبولی در این آزمون، اجازه کار بدست میآورند. مدرک فوق لیسانس فارغالتحصیلان دوره M. Pharm در صورت تطابق طول دوره و ارائه پایاننامه تحقیقاتی، مورد تأیید قرار میگیرد. فارغالتحصیلان دکترای ناپیوسته یا D. Pharm هم برای اینکه بتوانند بعنوان دکتر داروساز در کشور فعالیت کنند باید در آزمون ارزشیابی مدارک پذیرفته شوند.
پیوسته
دوره پیوسته دکترای داروسازی یا Pharm. D امکانی است که از حدود 10سال پیش در دانشگاههای هند بوجود آمده تا دانشجویان بتوانند با گذراندن یک دوره یکپارچه، موفق به دریافت مدرک دکترای داروسازی شوند. طول این دوره، 6سال است که دانشجویان پس از پاسکردن واحدهای درسی در 5سال اول، مانند دانشجویان دوره D. Pharm باید سال آخر را بعنوان کارآموز یا انترن در بیمارستان یا داروخانه بگذرانند و در صورت بازگشت به کشور بعد از فارغالتحصیلی هم با قبولی در آزمون ارزشیابی مدارک و بدون گذراندن هیچ دوره تکمیلی، میتوانند بعنوان دکتر داروساز مشغول به کار شوند.
نکته: متقاضیان تحصیل داروسازی در هند برای گرفتن پذیرش از دانشگاههای این کشور باید مدرک پیشدانشگاهی تجربی یا ریاضی داشته باشند.
چرا دندانپزشکی در هند:
در سالیان اخیر، تحصیل دندانپزشکی در هند، میان ایرانیان متقاضی تحصیل در خارج از کشور علاقمندان زیادی پیدا کرده است. دندانپزشکی، به سبب موقعیت شغلی خوبی که دارد، رشته پرطرفداری است و هند نیز بعلت هزینههای نسبتا پایین تحصیل و زندگی، مقصد خیلی از متقاضیان ایرانی تحصیلات بینالمللی است. نکته مهم دیگر درباره تحصیل در هند در رشته دندانپزشکی این است که متقاضیان میتوانند بدون آزمون ورودی و مدرک زبان، از دانشگاه پذیرش بگیرند، درحالی که برای تحصیل در خیلی از کشورهای اروپای غربی، آمریکای شمالی و استرالیا، باید مدرک زبان و معدل بالا داشت و در آزمون ورودی پذیرفته شد. در جدیدترین لیست دانشگاههای مورد تأیید وزارت بهداشت کشورمان، نام تعدادی از دانشگاههای هند هم به چشم میخورد. البته وزارت بهداشت اخیرا یکی از محبوبترین دانشگاه های هند (میان متقاضیان تحصیل در رشتههای پزشکی، دندانپزشکی و داروسازی) یعنی دانشگاه راجیو گاندی را از لیست دانشگاههای مورد تأیید خود خارج کرده است. به دنبال این تصمیم، دانشگاه پزشكي دكتر ام.جي.آر تامیل نادو مورد توجه متقاضیان تحصیل در هند قرار گرفته و به انتخاب بسیاری از آنها تبدیل شده است.
شرایط تحصیل در هند در رشته دندانپزشکی
دانشجویان محصل در رشته دندانپزشکی درهند یا Bachelor of Dental Surgery / BDS باید طی یک دوره 4.5 تا 5.5 ساله، دروسی مانند جراحی دندان، آناتومی دندان و مواد دندانپزشکی را پاس کنند و پس از آن، با گذراندن یک دوره کارآموزی، فارغالتحصیل می شوند. ایرانیان فارغالتحصیل دندانپزشکی از دانشگاههای هند (و کشورهای دیگر بجز آمریکا و کانادا) برای اینکه بتوانند بعنوان دندانپزشک در ایران فعالیت کنند، باید در آزمون وزارت بهداشت پذیرفته شوند.
دوره تحصیلی دندانپزشکی در هند شامل دو دوره عمومی (2سال اول) و تخصصی (3سال دوم) است. در دوره عمومی، دروسی مانند آناتومی دندان، پاتولوژی و مواد دندانپزشکی و در دوره تخصصی، دروسی مثل بیماریهای دهان و دندان، پروتز دندان و جراحی عمومی تدریس میشود. پس از این دانشجویان باید 1سال را هم بعنوان انترن (کارآموز) در بیمارستان وابسته به دانشگاه بگذرانند.
6 سال پیش
6 سال پیش