به گزارش سرویس تاریخی ساعد نیوز، در طول سالهای دهه 1970 روابط فرح دیبا با شاه پیچیده شد. او به عنوان ملکه به حد رشد و کمال رسیده و شاید از نظر سیاسی نیز آگاه تر شده بود. بدین جهت در کارگاه شایعه سازی تهران ادعا میشد که بین او و شاه شکاف افتاده است. شایع بود که زنبارگی شاه دیگر غیر قابل تحمل شده است.
دخترهای تلفنی موسسه ماداک کلود در پاریس و سایر موسسات مشابه یکی از این موارد بود. برای شاه و مقامات دربار صدها دختر به تهران میآوردند. همه اینها عادی مینمود و بخشی از سبک زندگی پهلویها بود. اما ناگهان موضوعی بسیار جدی اتفاق افتاد.
*گیلدا
تنها عکس منصوب به گیلدا
گیلدا دختر یکی از فرماندهان ارتش شاهنشاهی ایران بود که پدرش برای ارتقا درجه و سمت و قدرت دختر خود را در اختیار شاه قرار داد.
در اوائل سالهای دهه 1970 در دربار و بازار زمزمه هایی رواج یافت حاکی از اینکه شاه عاشق شده است. آن هم نه عاشق یک دختر اروپایی بلکه یک دختر 19 ساله ایرانی با موهایی که به رنگ طلا رنگ کرده بود. میگفتند نامش «گیلدا» است. شاه نه تنها در مورد او پرده پوشی نمیکرد بلکه میگفتند آنقدر به سرَ زده که با او ازدواج کرده و دختر را در کلبه ای در کاخ جای داده است.
فرح که ظاهراً کاسه صبرش لبریز شده بود در اواخر سال 1972 ناگهان تهران را ترک کرد. همانطور که سازمان سیا گزارش داد، این امر موجب شد که شایعاتی درباره طلاق شاه و فرح بر سر زبانها بیفتد. گرچه میگفتند ممکن است اشرف در این کار دستی داشته باشد ولی بیشتر محتمل مینماید که علت واقعی آن وقت گذرانی شاه با یک زن دیگر بوده است.
پس از چندی فرح بازگشت ولی میگفتند اصرار ورزیده که شاه خودش را از شر گیلدا خلاص کند. ارتشبد خاتمی شوهر خواهر شاه، بند و بستچی ثروتمند، شوهر شاهدخت فاطمه به کمک شاه شتافت. خاتمی گیلدا را معشوقه خودش کرد. به گفته اسدالله علم وزیر دربار، شاه در آن هنگام از خاتمی بسیار ممنون شد. درباره این داستان، نظیر بسیاری از توطئههای سطح بالای دربار ایران، مدرک موثقی وجود ندارد ولی چنین شایعاتی بی اساس هم نبود. از بسیاری جهات دربار منشاء داستانهایی بود که در باره اش میسرودند. همه دربارهای جهان همین وضع را دارند. در اواخر سال 1973 اوریانافالاچی روزنامه نگار ایتالیایی ضمن مصاحبهای از شاه سئوال کرد : «آیا حقیقت دارد که زن دیگری اختیار کرده اید؟»
شاه : این یک افترای احمقانه و پست و نفرت انگیز است.
- ولی اعلیحضرتا شما مسلمان هستید و مذهبتان اجازه میدهد بدون طلاق دادن شهبانو فرح زن دیگری نیز اختیار کنید.
شاه: البته من طبق مذهبم میتوانم در صورتی که همسرم رضایت بدهد زن دیگری بگیرم. و برای اینکه صداقت داشته باشیم باید قبول کنیم که در برخی موارد، مثلاً وقتی همسر بیمار میشود، یا از انجام وظایف زناشویی سر باز میزند و در نتیجه موجبات نارضایتی شوهرش را فراهم میکند، شخص باید ریاکار یا مهصوم باشد که باور کند شوهر چنین وضعی را تحمل خواهد کرد. مگر در جامعه شما وقتی چنین واقعه ای روی میدهد، مرد برای خودش یک معشوقه یا حتی بیشتر انتخاب نمیکند؟ در جامعه ما به جای این کار مرد میتواند همسر دیگری بگیرد.
*سند ساواک
سند زیر که از جمله اسناد محرمانه ساواک است، به سرگذشت گیلدا میپردازد:
موضوع شایعه سازی
در تاریخ 18 / 6 / 53 که جلسه حوزه 44 حزب ایران نوین خاتمه مییابد، چند نفر از خانمهای عضو حوزه مزبور، خانم ...، ... و حاج آقا محمد سروش دور هم جمع میشوند و بین آنان صحبتهای خصوصی انجام میشود. خانم سروش میگوید شنیدهام معاونین حزبی وزارت کشور عوض شدهاند از جمله خانم صوفی. توران کاوسی میگوید: عوض شدن خانم صوفی بدین سبب که دختر برادرش گیلدا با شاهنشاه ارتباط داشته و چون این موضوع بین مردم بروز کرد و بالاخره بعد از دو سال گیلدا حامله شد و پس از مدتی به طوری که پشت مجله عکس گیلدا را مشاهده کردید، وی را به مردی دادند که قیافه دیوانهای داشت و از آن تاریخ به بعد کلیه فامیل صوفی را که دارای مشاغلی بودند از کار بر کنار کردند. سپس فروغ فرساد گفت در حال حاضر برنامه دیگری برای شاهنشاه ترتیب دادهاند بدین صورت که چشم دختران زیبا را میبندند و به مکان معینی میبرند و شاهنشاه به آنجا تشریف میآورند سپس خانم حاج آقا محمد گفت برنامههایی آنجا اجرا میشود و مجدداً چشم دختران را میبندند و از آن محل خارج مینمایند.
نظریه یکشنبه: مفاد خبر قابل بررسی بوده و اصلح است به نحو مقتضی هر چه زودتر جلوی این قبیل شایعهسازیها گرفته شود. شفیع
نظریه سهشنبه: نظریه یکشنبه تأیید میشود. سنان
نظریه چهارشنبه: نظرات فوق صحیح است. انجمن
نظریه 20 21 ـ تذکر به دبیرکل حزب ایران نوین ضروری است. ز نامه محرمانه برای نخست وزیر و آقای کلالی نوشته شود که در حوزه 44 حزب ایران نوین این شایعهپراکنیها را علیه مقامات انجام میدهند.