شمال ایران، سرزمینی سرشار از زیباییهای طبیعی، همواره مقصدی جذاب برای گردشگران بوده است. اما این منطقه برای علاقهمندان به ماهیگیری نیز بهشت واقعی محسوب میشود. از سواحل دریای خزر گرفته تا رودخانههای خروشان و دریاچههای آرام، تنوع بینظیری از مکانهای مناسب برای صید ماهی در شمال ایران وجود دارد.
فصل بهار یکی از بهترین زمانها برای ماهیگیری در شمال است. به ویژه در اردیبهشت و خرداد که از سرمای هوا کاسته شده و سر و کله ماهیهای کوچک و بزرگ در رودخانهها و دریاچهها پیدا میشود. برخی از بهترین مکان های ماهیگیری در شمال در بهار به شرح زیر هستند:
بهشهر شرقیترین شهرستان مازندران است. در حوالی این شهر دو مکان ایدهال برای ماهیگیری وجود دارد: تالاب بین المللی میانکاله و بندر امیرآباد! ماهیگیران محلی و بومی این دو صیدگاه را به عنوان مکانهای اصلی برای شکار ماهیها و کسب درآمد خود در نظر میگیرند. در این منطقه اغلب ماهیهایی مانند کفال، کپور، ماهی سفید، سوف، ماش و… به زیست خود مشغولند.
بندر امیرآباد از لحاظ جغرافیایی در فاصله 70 کیلومتری شهرستان بهشهر واقع شده و غالب فعالیتهای انجام شده در آن تجاری است. با این حال حضور صیادان بسیار زیادی در این منطقه برای ماهیگیری، حال و هوای خاصی را به این بندر زیبا بخشیده است. اگر دوست دارید تا یکی از بهترین انواع ماهی سفید شمال را صید کنید، می توانید سری به بندر امیر آباد زده و ماهیگیری در شمال و این منطقه زیبا را تجربه نمایید.
بیشتر صیادان و ماهیگیران محلی بهشهر، تالاب میانکاله را برای ماهیگیری انتخاب کرده و سعی میکنند تا صید اصلی خود را از این منطقه برداشت کنند. تالاب میانکاله که از مشهورترین تالابهای مازندران است، در جنوب شرقی دریای خزر و در 12 کیلومتری شمال شهر بهشهر واقع شده و محل خوبی برای صد کپور و کفال و ماهیان خاویاری به حساب میآید.
بابلسر بیشتر از هر چیز با رودی که از مرکز آن میگذرد شناخته میشود. این رود یکی از رودخانههای مهم شمال کشور است که از بلندیهای البرز در سوادکوه سرچشمه میگیرد، با عبور از شهرستان بابل در بابلسر به دریا می ریزد و این شهر را به دو بخش شرقی و غربی تقسیم میکند. همین موضوع باعث شده است تا کشاورزی در کشتزارهای این ناحیه رونق فراوانی بگیرد و ماهیگیری، قایقسواری و نشستن بر کرانه رود، به فعالیتهای روزانه شهروندان تبدیل شود.
وجود موج شکنهای اطراف این رودخانه، این مکان را به محلی ایدهال برای صید ماهی تبدیل کرده است. ماهیهایی مانند کفال، اورنج و کپور از جمله ماهیهای این رود به حساب میآیند. در غرب بابلسر و در شهرستان فریدونکنار نیز اسکلههای کوچکی برای ماهیگیری در شمال وجود دارد که البته صید در آنها مستلزم دریافت مجوز است.
تالاب عینک از جمله جاهای دیدنی رشت است و برخلاف دیگر تالابها، نه در طبیعت بلکه در کوچه پس کوچههای شهر دیده میشود. اصلا به همین دلیل است که این دریاچه را بزرگترین تالاب شهری ایران معرفی میکنند. تالاب یا دریاچه عینک، 44 هکتار پهنه آبی داشته و در نزدیکی پارک دانشجو قرار دارد. این تالاب در عکسهای هوایی شبیه به عینک است و به همین دلیل به این نام خوانده میشود.
خوبی این تالاب این است که برای ماهیگیری در آن لازم نیست از شهر خارج شوید! بسیاری از ماهیگیری محلی از تالاب عینک برای صید ماهیهایی مانند کاهی کپور استفاده میکنند.
سفیدرود دومین رود بلند ایران است و با داشتن 765 کیلومتر طول، پر آبترین رودخانه استان گیلان نیز به شمار میرود. در مسیری از عبور این رودخانه در منجیل، سد بزرگی روی آن احداث گشته و باعث شده تا دریاچهای با وسعت حدودی 56 کیلومتر مربع ایجاد شود.
جریان پر آب این دریاچه توجه بسیاری از گردشگران و ماهیگیران را به خوب جلب کرده است، تا جایی که بسیاری از اهالی بومی و علاقهمندان ماهیگیری در شمال برای انجام این تفریح به طبیعت آن پناه میبرند. تنوع ماهیهایی مانن سفید کولی، شاه کولی، کپور، اسبله و …. یکی از ویژگیهای ممتاز این منطقه برای ماهیگیری در شمال به حساب میآید. البته که رودخانه سفیدرود به موازات جاده قزوین-رشت، (پس از سد سفید رود تا روستای گنجه و نزدیکی شهرستان رستم آباد) هم محل مناسبی برای صید ماهیهای شمال است.
تابستان از دیگر زمانهای مناسب برای ماهیگیری در شمال است. در ادامه بعضی از بهترین رودخانهها و دریاچهها برای ماهیگیری در تابستان را به شما معرفی میکنیم:
برای بسیاری از طبیعتگردان، دریاچه ولشت نامی محبوب و آشناست. این دریاچه آبِ شیرین از جمله جاهای دیدنی چالوس برای پیاده روی، ماهیگیری، کمپینگ، دوچرخه سواری و شنا به حساب میآید. ضمن آنکه چشم انداز بینظیر آن به طبیعتی بکر، سرشار از آرامش و لحظات به یاد ماندنی است.
دریاچه ولشت در منطقه کوهستانی تخت سلیمان قرار دارد و زیستگاه ماهیهای گوناگون و پرندگان مهاجر است. عمق این دریاچه به 20 متر میرسد و به دلیل آب و هوای خنک، بهترین زمان برای سفر و ماهیگیری در آن اواخر بهار و تابستان خواهد بود. در این دریاچه میتوان لذت ماهیگیری در شمال را با صید آبزیانی همچون اردک ماهی، ماهی کولی و ماهی سفید تجربه کرد.
بد نیست که بدانید دریاچه ولشت از نظر تعداد گردشگر و بازدید کننده به نسبت سایر نقاط، خلوتتر و کم رفت و آمدتر است و اگر دوست دارید در یک منطقه آرام و ساکت به ماهیگیری مشغول شوید، این دریاچه در مازندران انتخابی ایدهال برای شما خواهد بود.
روستای آزادمون، روستایی درمحمود آباد مازندران است که در دل جنگلهای انبوه هیرکانی واقع شده و به دلیل طبیعت زیبا و دیدنیاش به عنوان یکی از روستاهای توریستی و محبوب این شهرستان شناخته می شود. یکی از جاذبههای طبیعی این روستا، دریاچه آزادمون است که در فصلهایی از سال از ماهیگیران بومی و گردشگران میزبانی میکند.
اگر از شمال بروهای حرفهای باشید و با طبیعت استان گیلان آشنایی داشته باشید، حتما نام بندر کیاسر به گوشتان خورده است. بندری جذاب و پر رفت و آمد که در فاصله 50 کیلومتری از شهر رشت واقع شده و به دلیل همجواریاش با تالاب بوجاق و رودخانه سفید رود، یکی از بهترین مکانها برای ماهیگیری در شمال به حساب میآید. جالب است که در این بندر نه تنها مردم عادی و بومیان، بلکه شرکتهای شیلات نیز به صید ماهیهای مختلف مشغولند.
کیاشهر همچنین به دلیل نزدیکیاش به شهرهای پرطرفداری مانند زیبا کنار، بندر انزلی، آستانه اشرفیه و لاهیجان، نظر بسیاری از گردشگران داخلی و خارجی را به خول جلب کرده است. ضمن آنکه برپا کردن بازارهای هفتگی، عرضه متنوع محصولات کشاورزی و دامداری، وجود پارکهای جنگلی و …. باعث شده است تا این منطقه یکی از محبوبترین خطههای گیلان برای مسافرت باشد.
نام فومن بیشتر از هرچیز، کلوچههای خوش عطر و شیرین و کوچههایی با درختان سربه فلک کشیده را به ذهن میآورد. شهر شمالی که گرچه در اطرافش ساحل و دریایی ندارد، اما فضای سبز بکر و بینظیرش، روح هر مسافری را جلا میدهد. شاید بد نباشد که بدانید یکی از بهترین مکانها برای ماهیگیری در شمال، شهرستان فومن است.
شهری که گرچه دریایی ندارد، اما به رودخانههای پر آبی مانند رودخانه سیاه درویشان که از ارتفاعات قلعه رودخان سرازیر میشود، نزدیک است. سیاه درویشان در نهایت به تالاب انزلی میریزد اما در مسیر جاری شدنش، ماهیگیران بسیاری را برای یک صید هیجان انگیز وسوسه میکند. اغلب ماهگیری در این رودخانه به صید انواع ماهی سفید، کپور، آزاد و سیاه کولی مشغول هستند.
پاییز آخرین فصل برای ماهیگیری در شمال است. آن هم در ماههای اول چرا که در اواخر پاییز سرمای هوا و یخ زدن رودخانهها امکان این تفریح هیجان انگیز را ناممکن میکند. بعضی از مکانهای ماهیگیری در شمال در پاییز به شرح زیر هستند:
دریاچه الیمالات و طبیعت اطرافش، از آن دسته جاذبههایی است که احتمالا نظیرش را تنها در شبکههای مجازی و یا روی کارت پستالهای قدیمی دیدهاید. این دریاچه در مسیر نور به چمستان قرار دارد و بخشی از مسیر دسترسی به آن از میان جنگلها و درختان سر به فلک کشیده میگذرد. در حقیقت دریاچه الیمالات، درست در وسط جنگل قرار گرفته و به وسیله درختان محصور شده است.
بعد از رسیدن به دریاچه، میتوانید از طبیعت بکر اطراف لذت ببرید و یا به عکاسی از مناظر پیش رویتان بپردازید. در نزدیکی این جاذبه گردشگری، امکانات متعددی مانند پارکینگ، رستوران، فروشگاه، سرویس بهداشتی، شهربازی کوچک و آلاچیق نیز برای مسافران مهیا شده است. البته که این دریاچه یکی از مکانهای محبوب برای قایق سواری و ماهیگیری در شمال هم شناخته میشود. آبزیانی همچون کپور، آمور و قزل آلا از جمله معروفترین ماهیهای دریاچه الیمالات به حساب میآیند.
احتمالا اغلب شما نام جنگل سیسنگان را شنیدهاید. محدودهای سرسبز و پر درخت که در حوالی نوشهر قرار گرفته و یکی از قطبهای گردشگری استان مازندران شناخته میشود. در نزدیکی این جنگل اما دریاچهای پر آب دیده میشود که دورتادورش با کوهها و درختان انبوه محصور شده است. دریاچهای که در قلب کوهستانهای خوش آب و هوای مازندران واقع شده و فاصلهاش با نوشهر حدودا 30 کیلومتر است.
دریاچه آویدر زیستگاه انواع ماهیها و آبزیان است و مکان فوق العادهای برای ماهیگیری در شمال به شمار میرود. بنابراین اگر میخواهید یک ماهی خوشمزه شمالی آن هم از نوع کپور صید کنید و در عین حال از طبیعت سرسبز و آب و هوای تمیز اطراف هم لذت ببرید، سر زدن به دریاچه آویدر را از دست ندهید.
برای تمام شمال بروهای حرفهای، سر زدن و سفر به بندر انزلی از واجبات است! بندری که آن را با نامهای شهر نیلوفرهای آبی، شهر باران و دروازه ایران نیز میشناسند. این خطه ساحلی و سرسبز گیلان، همیشه به عنوان یکی از محبوبترین جاذبههای شمال معرفی میشده است. اگر به انزلی سفر کرده باشید، حتما چشمتان به موج شکن بزرگی خورده است که دریا را از بخش ساحلی شهر جدا میکند. بد نیست که بدانید این موج شکن در سال 1293 با هدف جلوگیری از آسیب رساندن موجهای دریا به کشتیها و قایقها بنا شد.
در حال حاضر این موج شکن به پاتوقی جذاب برای تمام علاقهمندان ماهیگیری در شمال تبدیل شده است. اصلا یکی از تفریحات رایج مردم انزلی نشستن روی سنگهای موج شکن و انتظار برای صید ماهی است!
ماهیگیری در شمال یکی از تفریحات مردم بومی و حتی مسافران و گردشگران شناخته میشود. تفریحی که به صبر، دقت و البته مهارت نیاز دارد و با این وجود بسیار هیجان انگیز است! البته نباید فراموش کرد که انجام این سرگرمی منحصر به فرد در مناطق حفاظت شده ممنوع است و تنها میتوان در مکانهایی که ما به شما معرفی کردیم، به انجام آن مشغول شد.