این نویسنده در سال 1933 در کالیفرنیا متولد شد. سیلویا انگدال (Sylvia Engdahl) نویسندهی یازده رمان علمی-تخیلی برای نوجوانان است و در کنار آن به نگارش و ویرایش آثار غیرداستانی نیز میپردازد. «افسونگری از ستارهها»، «انقلاب بلشویکی» و «بمباران اتمی هیروشیما و ناگازاکی» سه اثری هستند که تاکنون از این نویسنده به فارسی ترجمه شدهاند.
به یاد آوردن هر رویدادی بستگی به نحوۀ به خاطر سپردن آن دارد. بهترین درک از تاریخ حاصل کندوکاو چشم اندازهای مختلف است: دوره های زمانی متفاوت، فرهنگ های متفاوت، ایدئولوژی های متفاوت. مجموعه کتاب های «چشم اندازهایی از تاریخ معاصر جهان» از دیدگاه های مختلف به رویدادهای سرنوشت ساز تاریخ معاصر می پردازد. هر جلد با استفاده از منابع دست اول و دوم، اطلاعات زمینه ای، مباحث پیرامونی و روایت های اول شخص افراد نگاهی دارد به یکی از رویدادهای مهم تاریخ معاصر جهان. تمام کتاب های این مجموعه دارای فهرست مطالب توضیحی، گاهشمار، کتابشناسی و نمایه است. «چشم اندازهایی از تاریخ معاصر جهان» به دانشجویان و پژوهشگران کمک می کند تا مهارت های فکری و نقادانۀ خود را بهبود بخشند و بر آگاهی خود از جهان بیفزایند و درک بهتری از دیدگاه های بین المللی در خصوص رویدادهای تاریخی پیدا کنند. بمباران اتمی هیروشیما و ناگازاکی از بحث برانگیزترین رویدادهای تاریخ جنگ جهانی دوم است: آیا استفاده از بمب اتمی برای پایان دادن به جنگ ضرورت داشت؟ کشتن 200 هزار نفر با دو بمب اتمی بدتر بود یا مرگ 500 هزار نفر و حتی بیشتر با بمب های متعارف؟ کشتن غیر نظامیان برای نجات جان تعداد بیشتری از آن ها توجیه پذیر است؟ نظرها در این باره موضوع بسیار متفاوت اند. در این کتاب این واقع را از منظر افراد مختلف می خوانیم، از ترومن رئیس جمهور وقت آمریکا گرفته تا خلبان هواپیمای بمب افکن، شاهدان حادثه، فیزیکدان هسته ای، روزنامه نگاران، فعال صلح ژاپنی و غیره.
بمباران شیمیایی ژاپن یکی از تاریکترین نقاط تاریخ معاصر بشر به شمار میرود. سیلویا انگدال در کتاب صوتی بمباران اتمی هیروشیما و ناگازاکی (Atomic Bombings of Hiroshima and Nagasaki) ابعاد گوناگون این رخداد شوم را بررسی میکند. تاریخ بشر تا پیش از آن جنگها و کشتارهای بسیاری را به خود دیده بود اما در ساعت 8:15 روز دوشنبه ششم آگوست 1945 و سه روز بعد در ساعت 2:47 بامداد نهم آگوست، جنایتی بیمانند به دست انسان رقم خورد که طی آن 200 هزار غیرنظامی از ساکنان شهرهای هیروشیما و ناگازاکی به کام مرگ کشیده شدند. این دو کشتار، تا به امروز تنها موارد استفادهی جنگی از سلاح شیمیایی به دست بشر قلمداد میشوند. پرتاب بمبهای اتمی در جنگ جهانی دوم روی شهرهای هیروشیما و ناگازاکی نقطهی عطفی بسیار مهم و البته هولناک در جنگ جهانی دوم به شمار میرود. در حقیقت با وقوع این فاجعه بود که جنگ آمریکا و ژاپن خاتمه یافت. پژوهشگران معتقدند نبرد در پرل هاربر، جایی که ژاپنیها به خاک ایالات متحده حمله کردند، علتی بود که آمریکاییها را واداشت تا از سلاح گرانقیمت هستهای خود علیه نظامیان و شهروندان دو شهر ژاپن استفاده کنند. برخی معتقدند که بهراحتی نمیتوان اقدام آمریکا را در رابطه با پرتاب این بمبها نکوهش کرد و آن را غیراخلاقی برشمرد. چرا که ایالات متحده با این کار سایهی شرّ بزرگتری را از سر انسانها برداشت و اگر جنگ ادامه مییافت، رقم قربانیان از 220 هزار نفر فراتر میرفت. اما در مقابل عدهای بر این گمانند که ژاپن پیش از پرتاب بمب هستهای درصدد آن بود که از جنگ به نفع آمریکا کناره بکشد. مناقشهای که در فلسفهی اخلاق در قالب یک آزمایش ذهنی مطرح میشود و در آن ارزش جان افراد با در نظر گرفتن تعداد و کمیت مورد نقد فلسفی قرار میگیرد. سیلویا انگدال در کتاب صوتی بمباران اتمی هیروشیما و ناگازاکی به معرفی و مرور عوامل عمدهای که در پرتاب بمبهای اتمی بر این دو شهر نقش داشتند، میپردازد و وقایع دورههای زمانی منتهی به رویداد، حین واقعه و بعد از آن را پوشش میدهد. دیدگاههای پژوهیده و سنجیده در مورد مناقشات پیرامون رخداد، پیامدهای فعلی یا اثرات طولانیمدت آن و روایتهای دستاول از افرادی که در آن رویداد به نحوی حضور داشتهاند، از دیگر مواردی است که سیلویا انگدال به سراغ آنها رفته است. ترجمهی شهربانو صارمی را از این کتاب با صدای فرناز مرکباتی میشنوید. این اثر با همکاری نشر صوتی آوانامه و انتشارات ققنوس تهیه و منتشر شده است.
دیدگاه پنجم: بمباران اتمی ژاپن مانع جنگ جهانی سوم شد. در این دیدگاه که برای مخاطبان اروپایی نوشته شده، کلاوس ویگرف میگوید که بمباران اتمی هیروشیما و ناگازاکی نقطهی پایانی بود بر سیر صعودی ویرانی در جنگ. زیرا ابرقدرتها را واداشت در مجادلات خود به دنبال راه چارهای صلحآمیز باشند. او میگوید بهویژه آلمان بعد از جنگ از آن منتفع شد. چرا که یادآوری حادثهی هیروشیما باعث شد رابطهی میان آلمان شرقی و غربی در طول جنگ سرد ثبات داشته باشد. گرچه بمب اتمی در اصل برای استفاده در مقابل آلمان نازی ساخته شده بود. ویگرف، مسئول ستون روزانهی تاریخ اشپیگل است؛ مجلهی خبری مهم اروپا که در هامبورگ آلمان منتشر میشود. این مقاله از زبان آلمانی برای وبسایت بینالمللی آن ترجمه شده است: «صبح روز شش اوت 1945 هیروشیما هفتادوشش هزار خانه داشت. اما هفتادهزار خانهی آن بر اثر انفجار فقط یک بمب ویران شد یا صدمه دید. آمریکاییها این غول مهلک را پسر کوچک مینامیدند. زیرا بمب با سه متر طول و تقریباً پنج تن وزن، کوچکتر از آن چیزی بود که طراحان انتظار داشتند. پسر کوچک اولین بمب اتمی در تاریخ بشر بود.»
نویسنده: سیلویا انگدال
مترجم: شهربانو صارمی
زبان: فارسی
ناشر چاپی: نشر ققنوس
تعداد صفحات: 188
موضوع کتاب: کتاب تاریخی، فلسفی و اجتماعی، تاریخ جهان
نسخه الکترونیکی: دارد
نسخه صوتی دارد
بنابراین خواندن این کتاب را به همهی علاقهمندان به مطالعهی آثاری پیرامون جنگ جهانی و تاریخ سیاسی جهان پیشنهاد میکنیم. امیدوارم از محتوای معرفی کتاب نهایت لذت را برده باشید و برای کسانی که کتاب دوست هستند، میتوانید ارسال نمایید و برای مشاهده ی مطالب مرتبط دیگر میتوانید به بخش فرهنگ و هنر ساعدنیوز مراجعه نمایید. همچنین شما نیز بهترین کتابی که تا حال مطالعه کرده اید، برای ما معرفی نمایید. از همراهی شما بسیار سپاسگزارم.