جان مکسول کوتسی در کتاب تابستان زندگی با نگاهی خلاقانه به مرور خاطرات و تجربیاتش پرداخته است. او صحنه هایی را از زندگی شهرستانی به تصویر کشیده است. این صحنه های بدیع و تکرار نشدنی، نگاهی انتقادی به زندگی شخصی خودش دارند. علاوه بر این، او در این کتاب مبارزات اخلاقی دردناک را به تصویر کشیده است. از معنای مراقبت یک انسان از انسانی دیگر حرف می زند. در کتاب تابستان زندگی، او مجموعه ای از گفتگوهای را می خوانیم که با افراد بسیاری از جمله زنانی که او با آنان ارتباط داشته، همکاران و فامیل هایش صورت گرفته است. این کتاب برهه خاصی از زندگی او را نشان می دهد و کاری می کند که با ابعاد خاصی از زندگی اش آشنا شوید. برخی نویسندگان در دوران حرفه ای خود، بن مایه های داستانی آثارشان را از زندگی خود وام می گیرند؛ این شیوه اگرچه نمی تواند به عنوان یک زندگی نامه ی خودنوشت محسوب شود، اما تا حدودی راه گشای شناخت این نویسندگان برای خوانندگان و مخاطبان آثار آن ها است.
کتاب قهرمان عصر ما، رمانی نوشته ی برنده ی جایزه ی نوبل، ماریو بارگاس یوسا است که نخستین بار در سال 2013 انتشار یافت. داستان این رمان به دو شخصیت دوست داشتنی می پردازد که دست تقدیر، زندگی هایشان را به هم گره زده است: تاجری خرده پا در پرو به نام فلیسیتو یاناکه که قربانی باج خواهی می شود؛ و صاحب موفق یک شرکت بیمه در لیما به نام اسماعیل کاررا که نقشه ای می کشد تا از دو پسر تنبل خود که آرزوی مرگش را دارند، انتقام بگیرد. فلیسیتو و اسماعیل، طغیان گرانی آرام، دقیق و بااحتیاط هستند که تلاش دارند تا در دنیایی که انگار همه چیز در آن از قبل نوشته شده، افسار سرنوشت خود را به دست بگیرند. اما این دو مسیر بسیار سختی در پیش رو خواهند داشت و برای رسیدن به این هدف، باید از چارچوب های فعلی زندگی و پیرامون خود، فراتر روند.
زمان دست دوم"، که یک تاریخ شفاهی از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی و ظهور روسیه جدید را ارائه می دهد. "زمان دست دوم" با گردهم آوری ده ها نگرش متمایز به سبک مستند، فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی و نمودار نزولی فرهنگ شوروی را ترسیم کرده و درباره آنچه که از خاکستر کمونیسم بر خواهد خواست، سخن گفته است. در این کتاب، وقایع زمان کمونیسم تشریح می شوند. الکسیویچ زندگی شهروندان روسی را در سی سال گذشته بازگو می کند و به ما نشان می دهند که زندگی در زمان سقوط اتحاد جماهیر شوروی چگونه بود و زندگی در روسیه جدید که پس از آن به وجود آمد چگونه شد. از طریق مصاحبه های خود در سالهای 1991 تا 2012، ما را با واقعیت پشت پرده و تبلیغات دروغین رسانه ای آشنا می کند، و به یک پرتره جامع را، از روسیه و روس های معاصر که هنوز هم خاطرات ظلم، ترور، قحطی، قتل عام ها را به یاد دارند اما با غرور و افتخار به کشورشان امیدوار هستند، به ما نشان می دهد. الکسیویچ همانند دیگر کتابهای خود، به زنها و مردانی که داستانهایشان در روایتهای رسمی دولتها گم شده است، اجازه سخن می دهد و یک تاریخچه جایگزین قدرتمند را از داستانهای شخصی و خصوصی افراد ایجاد می کند. تاریخ اتحاد جماهیر شوروی و سقوط آن در سال 1991 یکی از مهم ترین رویدادهای تاریخی و سیاسی در سطح بین الملل محسوب می شد که تأثیرات بسیاری بر روی ملت شوروی و دیگر کشورها داشت. سوتلانا آلکسیویچ روزنامه نگار برنده ی جایزه ی نوبل در کتاب زمان دست دوم (Secondhand Time: The Last of the Soviets) با تعداد زیادی از مردم عادی شوروی سابق گفت وگو کرده و صدای آنان را همانند یک پازل گردآوری کرده است تا بتواند برخلاف دیگر روایات رسمی، داستان های شخصی و واقعی مردم را نیز به گوش جهانیان برساند. او با صدها نفر از قشرهای مختلف، سنین و نژادهای متفاوت مصاحبه می کند، از استادان دانشگاهی که پس از سقوط اتحاد جماهیر شوروی ته سیگار جمع می کردند تا قهرمان جنگی که دیگر مورد احترام دیگران نبود؛ از کاسبان و دلالان نوکیسه تا اعضای سابق حزب. این کتاب روایتگر آدم هایی است که زندگی شان به یک باره دگرگون می شود. کتاب زمان دست دوم در مورد کمونیسم و سقوط شوروی صحبت می کند.
اولگا توکارچوکِ لهستانی، نه فقط یکی از نویسندگان بزرگ ادبیات معاصر اروپا، بلکه به جرئت، یکی از غول های ادبیات داستانی جهان در سالیان اخیر است. علاقه به کاربرد زبان شاعرانه، توانایی خلق پیرنگ های داستانیِ پیچیده و نامتعارف با پایان بندی های تکان دهنده، و توجه به دغدغه های سیاسی، فرهنگی و اجتماعیِ روز، بارزترین خصائص توکارچوک در مقام یک رمان نویس اند. خوشبختانه اغلب آثار رواییِ این نویسنده ی خلاق و پرآوازه به زبان فارسی ترجمه شده و در دسترسِ شیفتگان ادبیاتِ ناب قرار گرفته اند. از میان این آثار می توان به عناوینی چون بچه های سبز، کمد، و البته، بر استخوان های مردگان (Drive Your Plow Over the Bones of the Dead) اشاره کرد؛ رمانی درخشان که به زعم اغلب منتقدان، تا به امروز مهم ترین دستاورد ادبی در کارنامه ی اولگا توکارچوک به شمار می رود. نسخه ی زبان اصلی کتاب بر استخوان های مردگان نخستین بار در سال 2009 به انتشار رسید. اولگا توکارچوک در این رمان جناییِ پیچیده که تاکنون خوانش های فلسفی و روانشناختیِ گوناگونی را برانگیخته، به روایتِ سرگذشت کاراکتری به نام «یانینا دوشیکو» پرداخته است. یانینا زنی میان سال با منشی غریب و رفتاری دافعه برانگیز است که زندگی خود را در جزیره ای واقع در غرب لهستان سپری می کند.
کتاب زمستان در ماه جولای (Winter in July) مجموعه داستانی جالب و خواندنی از دوریس لسینگ (Doris Lessing) نویسنده ی انگلیسی است که نخستین بار در سال 1966 منتشر شد. لسینگ در آفریقا بزرگ شده و تجربیات و دیده های خود را از این قاره ی استثمارشده در قالب داستان های کوتاه در کتاب نامبرده به مخاطب عرضه کرده است. در کتاب زمستان در ماه جولای آفریقای جنوبی و به طور خاص رودزیای جنوبی (زیمباوه کنونی) محل وقوع رویدادها است. دوریس لسینگ تلاش کرده تا در داستان هایش چهره ای دست نخورده و دست اول از آفریقا به عنوان قاره ای مستعمره به نمایش بگذارد. در واقع، مکان در این مجموعه داستان آنقدر مهم و بزرگ جلوه می کند که نه تنها همه ی شخصیت ها را تحت الشعاع قرار می دهد، بلکه تقریباً می توان گفت به قهرمان اصلی داستان تبدیل می شود و تمام روایت ها را با نیروی مغناطیسی خود به هم مرتبط می سازد. آفریقا در این کتاب صرفاً مکان وقوع رویدادها نیست؛ بلکه چارچوبی است که لسینگ از آن برای قالب بندی و بیان مضامین داستان های این مجموعه استفاده می کند.
امیدوارم از محتوای معرفی کتاب نهایت لذت را برده باشید و برای کسانی که کتاب دوست هستند، میتوانید ارسال نمایید و برای مشاهده ی مطالب پر محتوای دیگر میتوانید به بخش فرهنگ و هنر ساعدنیوز مراجعه نمایید. همچنین شما نیز بهترین کتابی که تا حال مطالعه کرده اید، برای ما معرفی نمایید. از همراهی شما بسیار سپاسگزارم.