به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، مقدار خواب مورد نیاز کودکان مختلف با هم متفاوت بوده و به عوامل مشخصی، همچون سن کودک بستگی دارد.
یک تا چهار هفتگی: ۱۵ تا ۱۶ ساعت در شبانه روز
نوزادان معمولاً ۱۵ تا ۱۸ ساعت شبانه روز را در خواب سپری می کنند ، ولی هر بار تنها در دوره های کوتاه دو تا چهار ساعته می خوابند. نوزادان نارس بیش تر و کودکان مبتلا به کولیک کم تر از این مدت زمان می خوابند.
از آنجایی که در نوزادان هنوز ساعت زیستی داخلی بدن (circadian rhythm) شکل نگرفته است، الگوهای خواب آن ها به چرخه ی شب و روز وابسته نیست. در حقیقت خواب آن ها یک الگوی مشخص را دنبال نمی کند.
یک تا چهار ماهگی: ۱۴ تا ۱۵ ساعت در شبانه روز
با رسیدن به ۶ هفتگی، نوزاد آرام تر شده و الگوی خواب منظم تری پدیدار می شوند. طولانی ترین دوره ی خواب در این سن به ۴ تا ۶ ساعت رسیده و معمولاً به صورت منظم در زمان غروب آفتاب رخ می دهد . در این سن اشتباه گرفتن شب و روز به پایان می رسد.
چهار تا دوازده ماهگی: ۱۴ تا ۱۵ ساعت در شبانه روز
در حالی که تا ۱۵ ساعت زمان ایده آل به نظر می ر سد، بیش تر نوزادان بالای یازده ماه تنها ۱۲ ساعت در روز می خوابند . رسیدن به یک الگوی خواب ثابت، هدف اصلی این دوره است. چرا که در این سن کودک اجتماعی تر شده و الگوهای خوابش هم به والدین شبیه تر می شود.
در حول و حوش شش ماهگی، کودک ۳ یا ۲ بار در طول روز چرت می زند. در این زمان و یا حتی زودتر کودک قادر است که به صورت کامل در طول شب بخوابد. زمانی که ساعت زیستی داخل بدن به صورت کامل به تکامل برسد، الگوی چرت عصرگاهی کودک هم به ثبات خواهد رسید.
چرت نیمه صبحگاهی کودک معمولاً از ساعت ۹ صبح شروع شده و یک ساعت ادامه خواهد داشت. چرت ظهرگاهی هم معمولا یک تا دو ساعت طول کشیده و معمولاً از ظهر تا ساعت ۲ بعد از ظهر ادامه دارد. چرت عصرگاهی هم هر زمانی بین ساعت 3 تا 5 بعد از ظهر رخ داده و از نظر مدت زمان در افراد مختلف متفاوت است.
یک تا سه سالگی: ۱۲ تا ۱۴ ساعت در شبانه روز
زمانی که کودک یک سالگی را پشت سر می گذارد و با رسیدن به ۱۸ تا ۲۱ ماهگی، کم کم تمایل به چرت صبحگاهی و غروب خود را از دست داده و تنها یک بار در روز چرت می زند. در حالی که کودکان نوپا به ۱۴ ساعت خواب در روز نیاز دارند، آن ها معمولاً تا ۱۰ ساعت به خواب می روند.
بیش تر کودکان ۲۱ تا ۳۶ ماهه، کماکان به یک خواب کوتاه نیمروز نیاز دارند، مدت زمان این خواب بین یک تا سه و نیم ساعت متفاوت است. کودکان در این سن معمولاً بین ساعت ۷ و ۹ شب به رختخواب رفته و صبح ها بین ساعت ۶ و ۸ از خواب بیدار می شوند.
سه تا شش سالگی: ۱۰ تا ۱۲ ساعت در شبانه روز
کودکان در این سن معمولاً بین ساعت ۷ تا ۹ شب به خواب رفته و بین ساعت ۶ تا ۷ صبح از خواب بیدار می شوند. این الگوی خواب درست مانند الگوی خواب کودک در سنین پایین تر است .
در سه سالگی هنوز کودکان خواب کوتاه روزانه را دارند در حالی که در پنج سالگی بیش تر آن ها دیگر در هنگام روز به خواب نمی روند. چرت روزانه به تدریج کوتاه تر می شود . مشکلات خواب جدید بعد از سن سه سالگی معمولاً ایجاد نمی شود.
هفت تا دوازده سالگی: ۱۰ تا ۱۱ ساعت در شبانه روز
در این سنین، به دلیل فعالیت های اجتماعی، فعالیت های خانوادگی و روتین مدرسه، ساعت خواب کودک به تدریج دیر و دیرتر می شود.بیش تر دوازده ساله ها تقریبا ساعت ۹ شب به رختخواب می روند. با این همه ساعت به خواب رفتن کودکان در این سن متفاوت بوده و بین ساعت ۷ تا ساعت ۱۰ خواهد بود. کل ساعت خواب کودک در این سن ۹ تا ۱۲ ساعت و به صورت میانگین ۹ ساعت خواهد بود.
دوازده تا هجده سالگی: ۸ تا ۹ ساعت در شبانه روز
نیاز به خواب برای سلامت و کیفیت زندگی نوجوانان بسیار ضروری و حیاتی است . در این سن بسیاری از نوجوانان به ساعت های خواب بیش تری نسبت به سال های گذشته احتیاج دارند. با این همه بسیاری از نوجوانان و جوان در این سنین به دلیل افزایش فشارهای اجتماعی، به مقدار کافی و مورد نیاز نمی خوابند.
بهترین ساعت خواب برای کودکان چه زمانی است؟
• کودک ۲ تا ۵ ساله شما هر شب حداقل به ۱۰ ساعت خواب نیاز دارد. این به آن معنا نیست که زمان رفتن به رختخواب باید ۱۰ ساعت قبل از بیدار شدن باشد. نیاز است که خوابیدن حداقل ۱۰ ساعته باشد.
• زمان رفتن به رختخواب باید ۱۱ تا ۱۱:۳۰ ساعت قبل از ساعت بیداری باشد. اگر فرزندتان هر روز ساعت ۷ صبح بیدار می شود، باید ۷:۳۰ یا ۸ شب در رختخواب باشد. این به فرزندتان زمان می دهد تا به خواب برود. اگر فرزندتان به ۱۲ ساعت خواب نیاز دارد، پس مطمئن شوید که زودتر به رختخوابش برود.
• روال زمان رفتن به رختخواب را آن زمانی که خودتان می خواهید به رختخواب بروید قرار ندهید. حداقل ۳۰ دقیقه به روال زمان خوابیدنتان، زمان دهید. یادداشت کنید که روال آن برای شما چقدر زمان می برد تا برای آن زمان بگذراید.
چگونه زمان رفتن به رختخواب را تغییر دهید
اگر به این پیشنهادات و توصیه ها توجه کرده اید و احساس می کنید که زمان رفتن به رختخواب تان باید تغییر کند، ممکن است بخواهید بدانید که چگونه بهترین تغییر را برای ساعت و زمان خواب انجام دهید.
ممکن است مشکل ساز باشد چون فرزندتان به زمان مشخصی برای رفتن به رختخوابش عادت کرده است. من همیشه روندی آرام و ثابت را دوست دارم. دوست دارم برنامه ها را آرام تغییر دهم و به بدن اجازه تنظیم شدن با آن را بدهم. سعی کنید هر هفته زمان رفتن به رختخواب را ۱۵ دقیقه عقب یا جلو ببرید تا به زمان مناسبتان برسید. برای کمک بیشتر، راهنمایی های زیر را برای تغییر برنامه تان در ادامه بخوانید.
چگونه یک زمان ثابت برای خوابیدن ایجاد کنید؟
اگر می خواهید که ساعت ثابتی برای زمان خوابیدن داشته باشید، راهنمایی های زیر را دنبال کنید.
• زمانی را برای خوابیدن انتخاب کنید که بتوانید ثابت نگه دارید. خود را برای موفقیت آماده کنید.
• اگر لازم است تا دیر وقت بیرون از خانه باشید، در صورت امکان یک پرستار بچه استخدام کنید تا بتوانید زمانی ثابتی برای خوابیدن داشته باشید.
• قبل از زمان خوابیدن از بازی و شوخی خودداری کنید، ممکن است زمانی طول بکشد تا کودک آرام شود (گرچه باید بگویم زمانی که قبل از رفتن برای خوابیدن با برایدن بازی و شوخی می کنم، در واقع بهتر می خوابد، بنابراین همیشه با چیزی که برای فرزندتان بهتر است، پیش بروید).
• به فرزندتان بگویید که به تختش برود- آن طور که او می خواهد نیست. شما پدر و مادر او هستید.
• به فرزندتان کمک کنید برای خوابیدن آماده شود. انتظار نداشته باشید تا زمانی که به حد کافی بزرگ نشده تنها به رختخوابش برود و بخوابد. لازم است به او کمک کنید لباس خواب بپوشد، مسواک بزند، حمام کند و… یک کودک ۲ تا ۵ ساله هنوز نیاز به راهنمایی دارد.
• روی مبل یا صندلی داستان بخوانید- نه در تخت کودک. اول داستان بخوانید، بعد کودک را به تختش ببرید.
• تعداد داستان ها را محدود کنید. هر شب برای هر کودک سه داستان را از کتاب های تصویری کودکان بخوانید.
• اگر فرزندتان تختش را خیس می کند، بعد از شام مایعات را محدود کنید. با امیدواری می توان گفت با این کار پس از زمان خوابیدن، دیگر کودک جایش را خیس نمی کند و بطور مداوم به دستشویی نمی رود.