خطای دید چیست؟
مطمئنا شما هم گاهی اوقات دچار خطای دید شده اید یا در مورد آن شنیده اید. خطای دید که بانام های دیگری مانند خطای باصره، خطای بصری، خطای چشم نیز شناخته می شود، به احساس دیدن تصاویری گفته می شود که فریبنده یا گمراه کننده هستند و مغز را به چالش می کشند. یکی از این موارد عکس های خطای دید هستند.
در این حالت اطلاعاتی که به وسیلهٔ چشم جمع آوری شده و توسط مغز پردازش می گردد منجر به درک تصویری می شود که با واقعیت آن تصویر تطابق ندارد.
1. خطای دید توهم تعقیب
به علامت مثبت وسط این تصویر خیره شوید. در چند ثانیه می بینید که یک دایره ی سبز به دور این تصویر حرکت می کند و سرانجام تمامی این نقاط صورتی ناپدید می شوند و تنها یک دایره ی سبز در تصویر می چرخد. در حقیقت هیچ دایره ی سبزی در این تصویر وجود ندارد و نقاط صورتی رنگ هم به کلی ناپدید نمی شوند.
این پدیده به عنوان توهم تعقیب کننده ی یاس رنگ یا Lilac Chaser شناخته می شود؛ ترکیبی از چند پدیده ی فیزیولوژیکی با نام های phi penomenon و Troxler’s fading است که هرکدام از این مباحث شرح مفصلی دارند که در این جا نمی توانیم به آن ها بپردازیم. کافیست بدانید که این پدیده به دلیل تداخل در چند بخش چشم صورت می گیرد و یک تضاد بین آن ها به وجود می آید.
2. خطای دید نقطه های سیاه
جواب این است که بر خلاف چیزی که مغز شما به شما نشان می دهد هیچ نقطه ی سیاهی در این تصویر وجود ندارد. در واقع شما نقاطی سفید را می بینید که در دید شما به سرعت تیره می شوند و تا می خواهید روی آن ها تمرکز کنید بقیه ی نقاط تیره می شوند. نظریه های زیادی درباره ی این اتفاق وجود دارند ولی تاکنون دلیل قانع کننده ای درباره ی این پدیده ارائه نشده است جز اینکه مغز انسان گیج می شود!
3. خطوط موازی
علی رغم چیزی که تصور می کنید این خطوط موازی هستند. این پدیده توهم دیوار کافه یا Cafe Wall نامیده می شود که در آن دو آجر کنار هم در تضاد هستند.
مغز ما هنگام تفسیر این تصاویر تمایل به پخش مناطق تیره در مناطق روشن دارد. این پدیده پرتوافکنی یا Irradiation نام دارد و دلیل اصلی منحنی تصور کردن این خطوط نیز همین امر است.
4. خطای دید ابینگهاوس
کدام یک از دایره های نارنجی بزرگتر است؟
دوباره مغز شما به چالش کشیده شد. دو دایره ی نارنجی همسان و هم اندازه هستند. این پدیده با نام توهم Ebbinghaus شناخته می شود. دلیل اصلی این پدیده فاصله و اندازه ی حلقه های دور دو دایره ی نارنجی است.
در ویدیو زیر می توانید این پدیده را به خوبی درک کنید.
5. توهم مکعبی غیر ممکن
این تصویر توسط فردی به نام چارلز کاکران در سال ۱۹۶۶ میلادی پدید آمد. اتصال های نادرست مکعب در گوشه ها، باعث شده که خطای دیدی عجیب و توهم زا شکل بگیرد. برای یافتن راز این تصویر تلاش نکنید، زیرا نتیجه ای نخواهید گرفت.
6. مثلث کانیتسا
نخستین بار روانشناسی ایتالیایی به نام گایتانو کانیتسا این مثلث را ارائه داد. وی قصد داشت با این کار نشان دهد که مشاهدات عینی دیگران، نشان دهنده واقعیت نیست و تصاویر بر اساس الگوهای ذهنی مشخص دیده می شوند. جالب است بدانید مثلثی که در تصویر می بینید، وجود ندارد و تنها خطای دید است.
7. بلیوِت
بلیوت که با نام سه شاخه غیر ممکن نیز شناخته می شود، یک توهم بصری هندسی است. هیچ راهی برای درک این تصویر وجود ندارد، زیرا غیر واقعی است.
8. چرخش گمراه کننده
بر روی نقطه سیاه رنگ تمرکز کنید. سپس اندکی سر خود را به عقب و جلو حرکت دهید. خواهید دید که دایره ها شروع به چرخش می کنند.