خلاصه داستان فیلم بیداری رویاها
رخشانه زنی است در آستانه میانسالی که در سال های جوانی اش با ایوب پارسا ازدواج کرده و صاحب پسری به نام حمید شده است. وقتی حمید دو ساله بود، ایوب به جبهه می رود و دیگر برنمی گردد. پس از مدتی خبر شهادت او می رسد و خانواده تصمیم می گیرد رخشانه را به عقد داوود برادر ایوب دربیاورد. سالها از این ماجرا گذشته و آنها صاحب دختر بچه ای دبستانی هستند و حمید در آستانه ازدواج است. در این وضعیت از کمیته مفقودین خبر می رسد که ایوب زنده است و به زودی به وطن برمی گردد. این خبر که در ابتدا همه را شوکه می کند، به تدریج واکنش های مختلفی را بین اعضای خانواده برمی انگیزد؛ داوود نگران از دست دادن همسرش است، به خصوص از زمانی که دوستان قدیمی پدر مرحومش به او گوشزد می کنند که پس از آگاهی از زنده بودن همسر اول، همسر دوم به زن نامحرم می شود. حمید که در ابتدا قادر به هضم این واقعیت نیست، به کمک نامزدش با چراغانی کردن محله، خود را برای استقبال از پدر آماده می کند. مادر سالمند و فرتوت ایوب و داوود خوشحال است، اما رخشانه بر سر دوراهی دشواری قرار می گیرد. آیا پیوندش را با داوود قطع کند و زندگی با ایوب را ادامه دهد با اینکه داوود پدر فرزند کوچک ترش را نگه دارد؟ این تردید دردناک سرانجام او را بر آن می دارد که شب ورود ایوب، خانه را ترک و فردایش اقدام به سقط جنینی کند که بدون اطلاع داوود در دل می پروراند...
نکاتی درباره فیلم بیداری رویاها
به جز ابراهیم حاتمی کیا و رسول ملاقلی پور، کمتر فیلم سازی در سینمای ایران پیدا می شود که دغدغه جنگ داشته باشد و جنگ هشت ساله ایران و عراق را به محوریت اصلی جهان سینمایی اش تبدیل کند. محمدعلی باشه آهنگر، بی شک یکی از این فیلم سازان است. او که به نسل جدیدتری از سینمای ایران تعلق دارد، در تمام آثارش تاکنون، حداقل نیم نگاهی به جنگ داشته است. گاهی به میان میدان نبرد رفته است و گاه دوربینش را پشت جبهه نگه داشته است. گاه از آدم های بی گناهی گفته است که قربانی جنگ شده اند و گاه کابوس های تمام نشدنی جنگ را در طی سال ها به نمایش درآورده است.
باشه آهنگر، در پرداختش به جنگ، نگاهی حماسی ندارد. بلکه ذات حقیقی و ویرانگر جنگ را نشان می دهد. این نگاه به قربانیان جنگ در بیداری رویاها اصلی ترین تم دراماتیک روایت را می سازد. روایتی جسورانه که زندگی آدم هایی که درگیر جنگ بوده اند را بیست سال بعد به نمایش می گذارد. از حال کسانی می گوید که نقشی در جنگ نداشته اند، اما تا سال ها بعد تحت تأثیر تبعات آن همچنان درگیر هستند و از سایه سنگین آن رهایی ندارند.قصه بیداری رویاها و ایده اصلی روایت آن به شدت جسورانه است. ایوب در جنگ مفقودالاثر شده است و همه گمان می کنند که او به شهادت رسیده است. داوود برادر او (امین حیایی) به اصرار اطرافیان با بیوه ایوب، رخشانه (هنگامه قاضیانی) ازدواج کرده است و سرپرستی پسر دوساله اش را برعهده گرفته است. بیست سال بعد، حمید، آن کودک دوساله در آستانه ازدواج است. داوود و رخشانه کارگاه خانوادگی را می گردانند و زندگی شان در جریان است که خبر می رسد ایوب پیداشده و درراه بازگشت به ایران است. زندگی داوود و رخشانه، ازدواج حمید و همه آنچه این خانواده در این بیست سال، در غیبت ایوب ساخته اند رو به ویرانی می رود. خبر زنده بودن ایوب به جای آنکه خانواده و بستگانش را خوشحال کند، مثل نفرین نحسی همه را آشفته می کند. در این میان رازهایی که یک به یک برملا می شوند و رابطه ایوب و خانواده اش را بیش ازپیش پیچیده می کنند هرلحظه اوضاع را بحرانی تر می کند. محمدرضا گوهری، نگارش فیلم نامه بیداری رویاها را بر عهده دارد. نویسنده ای که با آثاری چون خیلی دور، خیلی نزدیک، یک تکه نان و «یه حبه قند، توانایی اش در پرداخت موقعیت های دراماتیکی که در بستری ساده به بار می نشینند را نشان داده است.
فیلم نامه گوهری در بطن خود ایده ای ناب و جذاب دارد که اولین گره دراماتیک روایت را استوار و درگیر کننده می سازد. فیلم مقدمه طولانی ندارد و به سرعت بیننده را وارد قصه و ماجرای آدم های آن می کند. یک شروع هیجان انگیز که هم کاراکترها را معرفی می کند و هم پیشروی روایت را ممکن می سازد.نکته برجسته فیلم نامه گوهری در بسط قصه است. گوهری همان قدر که به پیشروی روایتش وفادار است، در مسیر این پیشروی، با به کار بردن داستانک هایی به موازی قصه اصلی و ایجادِ گره های دیگر رشد عرضی قصه اش را هم تحت کنترل درمی آورد. افشای تدریجی اطلاعات و حس تعلیقی که از گره افکنی در جریان فیلم نامه ایجاد می شود تا پایان بیننده را با خود همراه می کند و ملاقات نهایی حمید و ایوب را به شدت جذاب و پیش بینی نشده می کند.ایراد فیلم نامه گوهری در پرداخت شخصیت هایش است. گرچه کاراکتر ایوب در یک اقدام هوشمندانه در روایت حضور فیزیکی ندارد تا از این طریق معصومیت و مظلومیت او در این ماجرا به تصویر کشیده شود، اما باقی کاراکترها نمی توانند بیننده را با چنین تأثیری روبرو کنند.
رخشانه و داوود به عنوان کاراکترهای اصلی در یک انفعال خسته کننده دست وپا می زنند. واکنشی به اتفاقات ندارند و تسلیم هستند. هیچ کدام نه مبارزه ای می کنند و نه تلاشی برای توجیه خودشان دارند. حمید هم که شاید نماد اصلی قربانیان این ماجرا باشد هیچ کنش دراماتیک جذابی به روایت اضافه نمی کند. باشه آهنگر با یک فیلم نامه و ایده جسورانه و ناب روبرو است. اما در پرداخت محتاطانه عمل می کند و به شدت به دام کلیشه می افتد. بیشتر روایت بیداری رویاها در سکانس پلان های طولانی اتفاق می افتد که نفس فیلم را می گیرد و دوسوم میانی فیلم را به شدت از ریتم می اندازد.
به علاوه اصرار او برای به تصویر کشیدن ماجرای بارداری رخشانه و تصمیمش برای سقط هم یکی از همان کلیشه های همیشگی سینمای ایران است. این خرده روایت، در مسیر اصلی قصه دیر اتفاق می افتد و تأثیر دراماتیکی ندارد و حذف کل این ماجرا هم تأثیری روی روایت بیداری رویاها نداشت.
بااین حال، بیداری رویاها پرداخت روانی دارد که بار رئالیستی فیلم نامه را به خوبی به دوش می کشد. برخوردها و وقایع در بستری از واقعیت شکل می گیرند و گرچه بار دراماتیک مشخصی برای جذب بیننده دارند اما غلو شده نیستند. به سکانسی که رخشانه در زیرزمین خانه ماجرای آشنایی اش با ایوب را تعریف می کند نگاه کنید. یک سکانس با تک گویی که می توانست با فلاش بک به یک سکانس تزئینی و غیر دراماتیک تبدیل شود. اما اتکای باشه آهنگر به خلق این سکانس از پس گفتار رخشانه و تصویرسازی ذهنی این سکانس را به یکی از تأثیرگذارترین سکانس های فیلم تبدیل می کند. باشه آهنگر گرچه در روایت کردن به کلیشه دچار می شود، اما لحظات جذابی را رقم میزند و بازی های درخشانی از بازیگرانش می گیرد.هنگامه قاضیانی در بیداری رویاها یکی از بهترین بازی هایش را ارائه می دهد. او کاراکتر رخشانه را به خوبی درک کرده است. دختری پرورشگاهی که روزهای جوانی اش در کوران حوادث انقلاب گذشته و شوهر جوانش را در جنگ ازدست داده و درنهایت تسلیم تقدیرش شده است.. زنی که هیچ گاه چیزی که او می خواسته برای کسی اهمیت نداشته است، زنی که حالا مادر است و اگر بعد از بیست سال تازه زندگی را یافته است، باید همه چیز را بگذارد و برود. قاضیانی کاراکتر رخشانه را با سدی که عواطف او را پنهان می کند به تصویر درمی آورد. بازی قاضیانی به ویژه در سکانس تک گویی رخشانه در زیرزمین به شدت حساب شده است و به اندازه کافی احساسی است تا بیننده را تحت تأثیر قرار دهد. انفصالی که قاضیانی میان اتفاقات زندگی رخشانه و واکنش های عاطفی او ایجاد می کند، ظرافت زیبایی است که اجرای او را علامت گذاری می کند.امین حیایی هم ستاره اصلی بیداری رویاها است. حیایی بااینکه سال ها است از یک بازیگر جدی فاصله گرفته است و بیشتر به گیشه و فیلم های کمدی نظر دارد، اما هرگاه فرصتی چون بیداری رویاها در اختیارش قرارگرفته است، حسابی خود را به رخ کشیده است. بازی حیایی به ویژه در سکانسی که داوود در تنهایی خودش در ماشین بغضش می ترکد، زیبا و درخشان است. آن چنان گریه می کند و در نقشش فرو می رود که انگار هیچ فاصله ای میان او و داوود نیست. گویی این دقیقاً داوود است که در ماشین نشسته است، اشک هایش جاری می شود و در تنهایی اش دلیلی نمی بیند تظاهر کند.
بازیگران فیلم بیداری رویاها
امین حیایی، هنگامه قاضیانی، امیرحسین آرمان، سارا خویینی ها، رز رضوی، حبیب دهقان نسب، حمید فرخ نژاد، اسماعیل خلج، فریبا جدیکار، حمیدرضا آذرنگ، نوبر قنبریان، محمد بزرگمهر
دیگر عوامل فیلم بیداری رویاها
علی آشتیانی پور، آریا عظیمی نژاد، تورج منصوری، حمید باشه آهنگر، نویسنده فیلمنامه: محمدرضا گوهری،مدیر تولید: مجید آشتیانی پور، طراح صحنه: عباس بلوندی، طراح چهره پردازی: کوروش علی زاده
مشخصات فیلم بیداری رویاها
- ژانر :اجتماعی،خانوادگی
- زبان : فارسی
- امتیاز IMDb: امتیاز 5.6 از ۱0