خلاصه داستان چراغ های ناتمام
فیلم سینمایی «چراغ های ناتمام» دربارهٔ نویسنده ای پایبند به باورهای اعتقادی است که به دنبال مضمونی مرتبط با باورهایش می گردد.«آیا تا حالا شده فکر کنین یه چیزی دور و برتون درست نیست و ندونین اون چیه؟بین هزار هزار نفر آدم راه برین اما تنهای تنها باشین.. روزا پشت سر هم بگذرن و شما کاری از دستتون برنیاد..فکر کنین سر جاتون نیستین اما ندونین چطوری باید برسین به اون جایی که دلتون می خواد.. هیچ کس نباشه که با یه جمله بهتون قوت قلب بده»
نکاتی درباره فیلم چراغ های ناتمام
فیلم چراغ های ناتمام از یک تم اجتماعی با مضمون دفاع مقدس برخوردار است و تیم جوانی در آن همکاری دارند که پیش از این نیز باهم کار کرده بودند.فیلم شروع خوبی دارد تا به یک ایده کلاسیک و البته ناب می رسد. کوله پشتی بازمانده از یک گردان خط شکن که تنها 15 نفر از آن باقی می ماند که آنها هم معلوم نیست چه سرنوشتی یافته اند. حالا این کوله پشتی به مثابه یک گنج به نویسنده خوش ذوق ولی بدحال فیلم به نام جلال می رسد.مصطفی سلطانی کارگردان این فیلم که بیشتر تجربه اجرای طرح و برنامه ریزی در کارنامه اش دارد، برای اولین تجربه فیلم سازی به سراغ موضوعی متأثر از جنگ تحمیلی رفته است. درواقع شاید بستر جنگ تنها عنصر ثابت و قابل بررسی فیلم «چراغ های ناتمام» است. سلطانی در این فیلم به سراغ نویسنده ای رفته که برای پایبند ماندن به اخلاقیات و ارزش هایی که به آن ها معتقد است حاضر است از همه چیز بگذرد. مجید صالحی در این فیلم نقشی متفاوت را بازی می کند. و به گفته وی این کار را از روی دل انجام داده است. اما در گوشه هایی از این فیلم تضاد دیده می شود.قرار است در این فیلم جلال مردی متعهد و با ایمان باشد، اما در بعضی سکانس ها جلال تا از اوضاع ناراضی می شود سریع بعا طرف مقابلش دست به یقه شده و دعوا راه می اندازد.در واقع اخلاق را زیر پا می گذارد که این با اصل شخصیت جلال در تضاد است.همسر جلال با بازی شقایق فراهانی هم طبق فیلم های کلیشه ای زنی کم توقع، مهربان و خانواده دوست است که در همه شرایط همراه همسر خود است.در ترکیب هنرپیشگان فیلم ، شاید تنها نکته جالب، دعوت از مجید صالحی ، هنرپیشه معروف طنز، برای ایفای نقشی جدی و معنا گرا باشد. دیگر هنرپیشگان این فیلم ، نظیر شقایق فراهانی ، حسین مهری و داریوش ارجمند، سابقه همه گونه نقش های جدی ، درونگرا، طنز و بعضا چالشی را در کارنامه خود ثبت کرده اند. اما مجید صالحی شاید برای اولین بارها باشد که قرار است نقشی با این مختصات را اجرا کند.سلطانی کارگردان فبلم بیان کرده که، قصد نداشته با کلیشه و غیر جذاب با موضوع فیلمنامه روبرو شود. او در این باره می گوید :” حدود یک سال و نیم روی فیلمنامه کار کردیم تا در دکوپاژ، میزانسن، بازی بازیگران و…اتفاق خوبی رخ دهد و همه تلاش ما این بود که به اندازه خودمان فیلمی درخور شعور مخاطب تولید کنیم.” فیلم معمایی شروع می شود. جلال از درون کوله پشتی که مربوط به 15 رزمنده بوده عکسی را پیدا می کند. اما در ادامه این داستان با سوتی هایی همراه هستیم.پشت عکس مهر عکاسی زده شده، همسر جلال به عکاسی زنگ می زند. جالب است که بعد از گذشت 30 سال هنوز عکاسی هست، شماره تغییر نکرده و صاحب عکاسی هم همان مرد سی سال پیش است. همسر جلال شماره پشت عکس را که اتفاقا رقم های آخرش پاک شده را بر می دارد.شماره را برای عکاس می خواند و ظرف چند ثانیه اطلاعات کامل را دریافت می کند.یکی دیگر از سوتی هایی که با آن روبرو می شویم، این است که مثلا جلال روی اسناد محرمانه چسب نواری میزند. یابا ماژیک روی عکس خط می کشد و …چراغ های ناتمام اولین فیلم مصطفی سلطانی بود که در بخش سودای سیمرغ جشنواره فیلم فجر حضور داشت.
نکات منفی فیلم چراغ های ناتمام
- فیلمنامه روی هواست و به سختی می تواند چند دقیقه معمولی رقم بزند! از منطق روایی گرفته تا شخصیت پردازی و...
- شخصیت اصلی داستان وضعیت مشخصی ندارد. در یک لحظه قاطی است و در لحظه دیگر مهربان! به یکباره سخت گیر می شود اما دقایقی بعد خودش را نقض می کند!
- شخصیت زن فیلم نیز پرداخت درست و حسابی ندارد و کلاً یک زن بساز است که همیشه خوب است! ارائه تصویر زنی که تحت هر شرایطی خوب و بساز است، سالهاست که در سینمای حرفه ای منقرض شده اما ظاهراً هنوز در سینمای ایران کاربرد دارد!
- در فیلم یک مورد عاشقی هم هست که چفت و بسط درست و حسابی ندارد و به ثمر نمی نشیند. مشخص نیست که چطور این عاشقانه شکل می گیرد و اصلاً چرا باید شکل بگیرد!؟
- فیلم یک بازی بسیار بد هم دارد که توسط داریوش ارجمند ارائه شده!
- گره های فیلم بسیار دیر گشوده می شوند بطوریکه مخاطب خیلی زودتر از گره گشایی، فیلم را پس می زند!
- فیلم شخصیت های مکمل فراوانی هم دارد که بود و نبودشان در داستان تاثیری ندارد.
حواشی فیلم چراغ های ناتمام
شقایق فراهانی درباره نقشش در فیلم «چراغ های ناتمام» گفت:
"در فیلم «چراغ های ناتمام» به عنوان همسر کاراکتر اصلی فیلم که مجید صالحی آن را بازی می کرد، حضور داشتم. شخصیتی که من بازی کردم زنی خانه دار و علاقمند به همسر و فرزند و محیط خانواده است که سعی می کند با صبر و آرامش و استقامت خود به حفظ زندگی کمک کند."
الهام نامی درباره بازی اش در فیلم «چراغ های ناتمام» گفت:
"نقشی که در فیلم «چراغ های ناتمام» بازی می کنم شاید به لحاظ کمی چندان زیاد نباشد اما ارزش های نقش و قالب های متفاوتی که در آن بازی می کنم، نکته متفاوتی در کارنامه کاری ام خواهد بود. جذابیت نقش برایم تداخل میان خیال و واقعیت است؛ شخصیتی که همه زندگی اش در خیال نویسنده می گذرد. همیشه دوست داشتم در نقش هایی بازی کنم که گریم ها و شخصیت های متفاوتی داشته باشد و شخصیت شهربانو که در فیلم «چراغ های ناتمام» بازی می کنم این ویژگی ها را دارد."
الهام نامی در فیلم «چراغ های ناتمام» در سه مقطع سنی به ایفای نقش پرداخته است.
الهام نامی درباره گریمش در فیلم «چراغ های ناتمام» گفت:
"جدا از تمرین ها و تلاش هایی که برای بهتر بازی کردن داشتم، طراحی چهره پردازی هم به من برای قرار گرفتن در قالب نقش کمک کرد چون من سه مقطع مختلف را در این فیلم بازی کردم و هنگامی که گریم دوران پیری خودم را دیدم شگفت زده شدم و به نظرم مخاطب هم بعد از تماشای فیلم «چراغ های ناتمام» از دیدن کاراکتری که بازی می کنم، غافلگیر خواهد شد."
مجید اسماعیلی تهیه کننده فیلم «چراغ های ناتمام» درباره اهمیت مضمون این اثر گفت:
"این فیلم درباره شخصیت های بزرگی است که توجه به زندگی آنها برای انسان امروز بسیار مهم است. متاسفانه ما در جامعه شاهد نفس های افسارگسیخته و زیاده خواهی هستیم که حاضرند برای رسیدن به خواسته های دنیوی خیلی چیزها را زیرپا بگذارند، در حالی که انسان هایی بودند که دنیا و جان خود را در جهت آرمان ها فدا کردند و آنها باید الگوی ما باشند، از این نظر فیلم «چراغ های ناتمام» می تواند الگویی مناسب برای مخاطب بسازد."
علیرضا استادی درباره نقشش در فیلم «چراغ های ناتمام» گفت:
"شاید مشابه این نقش را پیش از این هم بازی کرده بودم اما در این فیلم کاراکتری که من بازی می کنم، مقداری متفاوت است. از این جهت که در عین این که آدم لوطی و مردمداری است اما در جاهایی به شیوه خودش رفتار می کند و شاید انسان باتقوایی است که می خواهد خود را با جهان امروز مطابقت دهد و برای همین درباره برخی مسائلی که «جلال» خیلی در آن تعصب دارد، این شخصیت کوتاه می آید."
محسن جسور درباره شکل گیری فیلمنامه «چراغ های ناتمام» گفت:
"در ابتدا طرح فیلمنامه ای به نام «فصل آمدن» داشتم که قرار بود، توسط دوست فیلمسازی به فیلم تبدیل شود که میسر نشد. بعد آقای مصطفی سلطانی داستانی واقعی را برایم تعریف کرد که بعد از شنیدنش دیگر درگیر آن شدم. قصه عجیبی بود که قابلیت دراماتیک بالایی برای تبدیل شدن به فیلمنامه سینمایی داشت. آقای سلطانی که طرح قبلی مرا هم خوانده بود، پیشنهاد جالبی به من داد که با استفاده از آن طرح قبلی و داستان واقعی فیلمنامه ای سینمایی بنویسم."
این کارگردان از جایگاه «چراغ های ناتمام» در زندگی هنری اش گفت:
"به هرحال حدود دوازده سال است که در سینما در بخش تولید و کارگردانی فیلم کوتاه فعالیت داشتم و این اثر ماحصل تمام فعالیت های من در سینماست و در اصل موضوع این فیلم دغدغه شخصی من بود."
کارگردان فیلم چراغ های ناتمام
مصطفی سلطانی که پیش از این در سینما دستیار کارگردان و برنامه ریز بوده و « چراغ های ناتمام » اولین ساخته سینمایی او محسوب می شود.
بازیگران فیلم چراغ های ناتمام
مجید صالحی، شقایق فراهانی، حسین مهری، الهام نامی، حسین ملکی، داریوش ارجمند و علیرضا استادی
ساير عوامل فیلم چراغ های ناتمام
کارگردان: مصطفی سلطانی/ نویسنده: محسن جسور/ تهیه کننده: مجتبی امینی، مجید اسماعیلی/ بازنویسی فیلم نامه: پرویز شیخ طادی، مصطفی سلطانی/ مدیر فیلمبرداری: اشکان اشکانی/ تدوین: پرویز شیخ طادی، احسان شیبانی/ بازیگردان: امیرحسین عسگری/ طراح صحنه و دکورک: بابک پناهى/ طراح چهره پردازی: شهرزاد عقیقی/ صداگذاری و میکس: وحید مقدسی، احسان افشاریان/ مدیر صدابرداری: رضا تهرانی/ موسیقی: هادی رحمانی/ مدیر تولید: مقصود میرهاشمی/ طراح لباس: زهرا صمدی/ طراح جلوه های ویژه بصری: فرید ناظر فصیحی/ طراح جلوه های ویژه میدانی:حمید رسولیان/ منشی صحنه: سحر عقیقی/ مدیر تدارکات: علی حسین قاسمی/ دستیار اول کارگردان و برنامه ریز: آرش سجادی حسینی
مشخصات فیلم چراغ های ناتمام
- ژانر :اجتماعی، دفاع مقدس
- زبان : فارسی
- امتیاز IMDb: امتیاز 6.2 از ۱0