معرفی فیلم وقتی برگشتم

  دوشنبه، 08 شهریور 1400   زمان مطالعه 9 دقیقه
معرفی فیلم وقتی برگشتم
وقتی برگشتم… فیلمی به کارگردانی، نویسندگی و تهیه‌کنندگی وحید موسائیان محصول سال ۱۳۹۴ است.این فیلم در تاریخ ۸ آذر ۱۳۹۶ در سینماهای ایران اکران شده‌است.

خلاصه داستان فیلم وقتی برگشتم

خانه ای قشنگ دارد و فرنگ. رؤیا دارد و واقعیت و عشقی که خانه را سرپا نگه می دارد.

نکاتی درباره فیلم وقتی برگشتم

«وقتی برگشتم» (با نام پیشین "قشنگ و فرنگ") آخرین ساخته ی وحید موساییان در حالی در سالن یک پردیس چارسو (جشنواره بین المللی فیلم فجر) به نمایش درآمد که سالن تقریباً پر بود.تماشای نتیجه ی کار کارگردان گزیده کار سینمای ایران که عموماً به ساخت فیلم های مهجور و خاص شهرت دارد برای بسیاری از سینمادوستان جالب توجه بود.«وقتی برگشتم» را می توان فیلمی خاطره بازانه و نوستالژیک دانست و چنین فیلم هایی عموماً با دو برخورد از سوی تماشاگران مواجه می شوند؛ برخی تماشاگران این فیلمها را پس می زنند و برخی به شدت با آن ها ارتباط برقرار می کنند. از نمونه های موفق تر این چنینی می توان «در دنیای تو ساعت چند است؟» را نام برد. نگارنده، به سبب علاقه به «گذشته» و «نوستالژی» طرفدار چنین فیلم هایی است اما «وقتی برگشتم» به چند دلیل نمی تواند توقعات مخاطب را به طور کامل برآورده کند:فیلم، تک سکانس های خوبی دارد. حتا می توان گفت داستانِ هر یک از کاراکترهای فیلم به خودی خود جالب و کنجکاوی برانگیز است اما آن چه به فیلم لطمه وارد می کند عدم انسجام سکانس ها و درست چفت و بست نشدن آن ها به یک دیگر است. به درستی نمی توان قضاوت کرد سرچشمه ی این ایراد متوجه تدوین فیلم است یا فیلمنامه ی آن اما شاید هر دوی این بخش ها به کار لطماتی وارد آورده اند. فیلمساز سعی بر آن داشته تا با نقب به گذشته وسرک کشیدن به داستانک های شخصیت های فرعی، پازل شخصیتی و فراز و نشیب های زندگی شخصیت اصلی یعنی بهرام (با بازی خوب رضا کیانیان) را تکامل بخشد اما در این کوشش به موفقیت نمی رسد زیرا بخش های فرعی کار به درستی به هم نمی چسبند و کلِ واحدی را پدید نمی آورند و گاه ورود به زندگی و دنیای برخی کاراکترها امری زائد و بیهوده به نظر می رسد.توجه به مضامینی همچون «عشق» و «حسرت» از مولفه های آشنای فیلم هایی با این سبک و سیاق است که در کار موساییان نیز رعایت شده است اما در «وقتی برگشتم»، گاه این عناصر حالتی تصنعی به خود می گیرند و جنسشان از واقعیت به دور می شود. کلیشه ها نیز به فیلم آسیب رسانده اند؛ مثلاً قرار گرفتن نسترن (با بازی بیتا فرهی) در کنار داریوش (سروش صحت) نامزد چرب زبان و مکارش که در تقابل با تنهایی ها و پشیمانی های بهرام بابت از دست دادن او قرار می گیرد وجهه ای کلیشه ای دارد که دست کم می توانست به شکل دیگری در کار گنجانده شود.یکی دیگر از نکات قابل ذکر گم شدن شخصیت اصلی فیلم در نیمه های راه است. فیلم از زاویه ی دید و به روایتِ بهرام آغاز می شود اما در میانه های راه (مخصوصاً بعد از تصادف و به کما رفتن او) گویی شخصیت اصلی گم می شود. حالا نقش فرنگ خانم (احترام برومند) پررنگ می شود و به نحوی داستان می شود داستان او! کاملاً پیداست ایده ی اصلی فیلمساز چه بوده و می خواسته چه هدفی را دنبال کند و حتا چارچوب مد نظر او نیز مشخص است؛ قرار بوده با رفت و آمدهایی از گذشته به حال و بالعکس، تعمیم دنیای ذهنی و فکری آدم ها به فیلم ها و گلچینی از مهم ترین وجوه شخصیتی-فکری کاراکترهای مختلف شخصیت بهرام به تکامل رسد و او را با تمام زوایای وجودی اش که از گذشته نیز وام گرفته اند بشناسیم اما کار در اجرا با آن چه از اول می بایست شکل می گرفته فرق دارد. زنجیرهای ارتباطی صحنه های فیلم با یکدیگر سست شده اند و فیلم باورپذیر نیست.
اما «قشنگرنگ» نکات مثبتی هم دارد. بهره گیری از روابط بینامتنی در فیلمنامه به چشم می خورد؛ درواقع همین عشق فیلم بودن بهرام و داشتن آن کتابخانه ی غنی موجب آن می گردد که ظرایفی از همان فیلم ها و داستان ها به متن فیلم وارد شود که کار را از یکنواختی درمی آورد و توجیهی برای روشنفکر بودن کاراکتر ارائه می دهد. دغدغه های روشنفکرانه ی شخصیت هایی مثل بهرام و نسترن شباهتی به پزهای بورژوامآبانه ی برخی فیلم های دیگر پیدا نمی کند و از جنس واقعیت است. به عبارتی فیلمساز در شخصیت پردازی موفق عمل نموده و رفتارهای کاراکترها با درونیات آن ها جور است. تقابل شخصیت دو پسرخاله، یعنی بهرام و حمید (افشین هاشمی) خوب از آب درآمده است و علاقمندی آن ها به یکدیگر در عین تفاوت هایشان از بخش های مثبت کار است. البته کاراکتر فرا (رعنا آزادی ور) تا حدودی منفعل است. پیداست او با پدرش مشکلاتی دارد اما این مشکلات هرگز باز نمی شوند و در انتها نیز مخاطب دلیل این همه اختلاف او با پدرش را درک نمی کند؛ ضمن آن که این شکل از اختلافات عموماً در دوران بلوغ یا عنفوان جوانی رخ می دهد و فرا که دختری سی و چند ساله با یک تجربه ی طلاق است می بایست پختگی بیشتری در تصمیمات و رفتارش داشته باشد. داریوش، نامزد نسترن نیز به باور من در حد یک تیپ باقی می ماند و نمی تواند شخصیت باثبات و باورپذیری را ارائه دهد که زن عاقل و باتجربه ای همچون نسترن عاشقش شود و بخواهد با او ازدواج کند.فضاسازی کار خوب و باورپذیر است. خوشبختانه، علیرغم بالا رفتن مخارج کار، فیلمساز برای بخش های خارجی فیلم حقیقتاً به کشورهای فرانسه و امارات سفر کرده است. صحنه هایی که می بایست در کیش فیلمبرداری می شدند حقیقتاً در کیش فیلمبرداری شده اند و همه ی این ها به درآمدن فیلم کمک کرده است. طراحی خوب صحنه و لباس، فضای فراواقع گرایانه و ذهنی مد نظر کارگردان را تا حد زیادی به منصه ظهور می رساند. بازی بازیگران خوب است، خصوصاً بازی های رضا کیانیان، احترام برومند، منظر لشکری و بیتا فرهی. افشین هاشمی نقش هایی مشابه این را ایفا کرده اما این مسئله از ارزش کارش نمی کاهد. لادن مستوفی نیز حضوری کوتاه اما موثر در فیلم دارد. با این حال همچنان شخصیت های زائدی هم در فیلم به چشم می آیند، از جمله فردوس و گل آفتاب که بود و نبودشان تفاوت چندانی در داستان فیلم ندارد.
نباید فراموش کرد که «وقتی برگشتم» ایده ی اولیه ی خوبی دارد؛ همان طور که گفتم خیلی ها از جمله خودِ من از تماشای فیلم هایی با این حال و هوا لذت می برند اما همه ی این ها به شرطی اتفاق می افتد که فیلم درآمده باشد؛ مثل فیلم «در دنیای تو ساعت چند است؟» که داستان آن مدام از حال به گذشته در رفت و آمد بود، همه در آن فرانسه حرف می زدند، شخصیت اصلی فیلم از فرنگ برگشته بود، لوکیشن ها نمودی از سانتی مانتالیسم را با خود به همراه داشتند اما فیلم از بافت و جنس زندگی بود و بنابراین توی ذوق نمی زد، همه چیزش واقعی به نظر می رسید و سکانس های آن با هم جور و به هم متصل بودند.موسیقی متن فیلم «وقتی برگشتم» تا حدودی بیانگر دنیایی فانتزی ست و احتمالاً سعی بر آن دارد تا به سمت و سوی تلخی نگراید و به فراواقعگرایی موجود در فیلم دامن زند اما به باور من حجم آن کمی زیاد از حد بود و بر فیلم سنگینی می کرد.نکته ی دیگر این که فیلم واقعاً داستانِ کیست؟ بهرام و زندگی گذشته اش یا مادر و خاله ی او (قشنگ خانم و فرنگ خانم)؟

کارگردان فیلم وقتی برگشتم

وحید موسائیان متولد 1348 در خرم آباد است. وی فارغ التحصیل رشته تئاتر از دانشکده هنر و معماری است.شروع فعالیت فیلمسازی از سال 1365 در سینمای جوان خرم آباد.عضو آکادمی فیلم آسیا- پاسیفیک استرالیا. ساخت چندین فیلم 8 میلیمتری و به دنبال آن ساخت فیلمهای کوتاه 16میلیمتری و 35میلیمتری و دریافت جوایز متعدد داخلی و خارجی.ساخت اولین فیلم بلند سینمایی با نام آرزوهای زمین در سال 1380 ، که موفق شد جایزه ویژه هئیت داوران جشنواره مسکو (2002 ) و جایزه شرکت کداک را برای بهترین فیلم اول را از آن جشنواره نصیب خود کند، بدنبال آن جایزه ویژه جشنواره فیلم Mons بلژیک (2003) را نیز دریافت می کند و همچنین جایزه بهترین بازیگر نقش دوم مرد را از بیستمین جشنواره فیلم فجر(2002) .ساخت دومین فیلم بلند سینمایی در سال 1381 با نام خاموشی دریا که در بیش از بیست جشنواره بین المللی از جمله جشنواره ساندنس (آمریکا 2004 ) حضور پیدا می کند و جوایز بهترین موسیقی در چهل و هشتمین جشنواره آسیا- پاسیفیک (2003) و جایزه کلیسای جهانی در پنجاه و دومین جشنواره مانهایم- هایدبرگ( آلمان 2003 ) و جایزه بهترین فیلم و بهترین فیلمنامه را از جشنواره دوبرونیک (کرواسی 2004 ) دریافت می کند.فیلمهای بعدی تنهایی باد (1383) ،خانه روشن (1384) (برنده جایزه مردمی پنجمین جشنواره بالی اندونزی 2007) ، گوشواره (1385) و فیلم مستند سرزمین گمشده (1385) که در بیست و پنجمین جشنواره فیلم فجر(2007) سیمرغ بلورین بهترین فیلم مستند را از آن خود کرد و همچنین نامزد بهترین فیلم از نگاه ملی وبهترین گارگردانی و بهترین تحقیق نیز شد.ودر اولین جشنواره برترین مستندهای سال (2007)تندیس بهترین تحقیق را دریافت کرد. و برنده تندیس بهترین فیلم مستند از یازدهمین جشن سینمای ایران (2007) شد. و دیپلم افتخار بهترین فیلم بلند اولین جشنواره سینمای مستند حقیقت (ایران 1386) از آن خود کرد و همچنین نامزد بهترین فیلم مستند آسیا- پاسیفک (استرالیا 2007) گردید.

وحید موسائیان

بازیگران فیلم وقتی برگشتم

رضا کیانیان، افشین هاشمی، لادن مستوفی، بیتا فرهی، رعنا آزادی ور، سروش صحت، منظر لشگری حسینی، امید روحانی، حسین محب اهری، سحر آربین، احترام برومند، نورالدین جوادیان

ساير عوامل فیلم وقتی برگشتم

[نویسنده، تهیه کننده و کارگردان: وحید موسائیان], [ مجری طرح و مدیرتولید : آزیتا موگویی], [ سرمایه گذار: محمد پورراد], [ مدیر فیلمبرداری: محمدرضا سکوت], [ تدوین: حسن حسندوست], [ آهنگساز: فریدون شهبازیان], [ صداگذار: محسن روشن], [ مدیر هنری], [ طراح صحنه و لباس: بهزاد آدینه], [ صدابردار: محمد شاهوردی], [ چهره پرداز: علیرضا خورشیدی], [ دستیار اول کارگردان و برنامه ریز: مسعود میمی], [ عکاس: ماهور موسائیان], [ روابط عمومی: علی زادمهر], [ پخش: رسانه فیلمسازان مولود.]

مشخصات فیلم وقتی برگشتم


دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
آخرین ویدیو ها