نخجوان کجاست؟
نخجوان شهری کوچک به مساحت 15 کیلومترمربع از توابع جمهوری خودمختار آذربایجان است که بین ایران، ترکیه و ارمنستان واقع شده است. فاصله این شهر از جلفا تنها 40 کیلومتر است.
آب وهوای نخجوان با توجه به نزدیکی آن به ایران شباهت بسیاری با آب وهوای مناطق شمال غربی کشورمان را دارد. زبان رسمی نخجوان آذری و واحد پول آن مانات آذربایجان است. ساعت این شهر نیم ساعت جلوتر از ساعت تهران است.
ریشه نام نخجوان
در گویش های مختلف به نخجوان، «ناخ جوان»، «ناخ جاوان»، «ناخ ایجه وان»، «ناخ ایجاوان» هم گفته شده است که بر پایه نظر زبان شناس قرن نوزدهم جان هنریش این نام از «ناخ ناگان ایجه وان» در زبان ارمنی گرفته شده است و به معنی «نخستین استراحتگاه» است. بر پایه نوشته های انجیل نوح پس از فرونشستن جوشش طوفان در کوهستان آرارات فرود آمده بود. بدان سبب نخجوان با گویش ارمنی بدین نام نامیده شد.
چه زمانی به نخجوان سفر کنیم؟
نخجوان منطقه ای نیمه بیابانی است که سفر به آن در فصل پاییز بسیار مطلوب است. دمای هوا در طول فصل پاییز در حدود 20 تا 25 درجه سانتی گراد و آسمان صاف و آفتابی است. گردشگران می توانند بدون مزاحمت گرمای تابستان زمان خود را برای بازدید از مناطق روباز به حداکثر برسانند.
آرامگاه مومنه خاتون
آرامگاه مومنه خاتون یکی از آثار تاریخی مشهور نخجوان و نماد این شهر است. ارتفاع این بنا ۲۶ متر است که از آجر بنا شده و با کاشی های فیروزه ای و خطوط کوفی زینت داده شده است. آرامگاه مومنه خاتون از قرن ۱۲ میلادی در این شهر است. در این آرامگاه، پادشاه شمس الدین الدنیز، بنیانگذار سلسله ی آتابی به همراه همسرش به خاک سپرده شده بودند؛ در دهه ی ۵۰ میلادی اجساد آن ها به سن پترزبورگ منتقل شد. امروزه در این آرامگاه فقط نمایشگاه کوچکی از عکس ها و نقاشی های مرتبط با این قبرها برگزار می شود و می توانید به تماشای این عکس ها بنشینید. این بنا، سازه ای ۸ ضلعی است که با استفاده از آجرهایی به شکل های زیبا مزین شده است.
موزه قوچ های سنگی
غار اصحاب کهف
مقبره حسین جاوید
مقبره نوح نبی
در افسانه ها آمده نوح نبی در این مکان که به زیارتگاه نوح نبی مشهور است، به خاک سپرده شده است. قدمت این بنا به قرن 8 تا 12 میلادی بازمی گردد. ستون بزرگی در مقبره وجود دارد که معتقدند پیکر نوح نبی در زیر آن دفن شده است.
بنابر مدارک تاریخی ارتفاع مقبره نوح نبی 8 متر از سطح زمین بوده است که در طول سال ها بیشتر قسمت های آن فرو ریخته و تنها طبقات پایین آن باقی مانده است. این بنا در سال های 2006 تا 2008 مرمت و بازسازی شده و پذیرای زیارت کنندگان است.
موزه تاریخ و مردم شناسی نخجوان
این موزه در سال 1924 دایر شده است و با نمایش اشیای قدیمی، سفال، سکه و ابزارآلات کهن تاریخ 50 سال از شهر نخجوان را به معرض نمایش می گذارد.
برج ساعت نخجوان
یادبود دده قورقود
دده قورقود عاشیقی بوده که سخنان پندآمیز و باارزشی به نقل از او در کتاب داستانی به همین نام آمده است. اینکه دده قورقود شخصیتی واقعی یا داستانی بوده قابل رد یا اثبات نیست.
خان سارایی (موزه فرش نخجوان)
در سفر به نخجوان بازدید از بنای خان سارایی را از دست ندهید. قدمت این بنا به قرن هجدهم میلادی می رسد و با سبک معماری شرقی ساخته شده است. این بنا از سال 1998 به عنوان موزه فرش نخجوان مورد بهره برداری قرار گرفته است.
305 تخته فرش نفیس به اضافه انواعی از جاجیم، گلیم، پالاز، مفرش، شماخ، ورنی، خورجین و… در این موزه در معرض دید علاقه مندان قرار گرفته است. فضای بیرونی موزه نیز به وسعت 3600 متر مربع سبزه کاری و گل کاری شده است و جلوه کم نظیری به این مکان بخشیده است.
آرامگاه قره باغلار
این بنای استوانه ای شکل در نیمه اول قرن چهاردهم میلادی ساخته و تا به امروز بارها بازسازی و مرمت شده است. ارتفاع آرامگاه قره باغلار 30 متر است و کاشی های آبی رنگ جلوه بی نظیری به آن بخشیده اند.
برج آلینجا
قلعه ای تماشایی و منحصربه فرد که بر ارتفاعات کوهستان و در غرب روستای خانقاه بنا شده است. ارتفاع این مکان 1811 متر از سطح دریا تخمین زده شده است.
گردشگرانی که اهل کوه نوردی هستند مشتاقانه خود را به برج آلینجا می رسانند تا از این معماری باشکوه دیدن می کنند. مسیر صعود کاملا شیب دار است و به طور متوسط نیم ساعت طول می کشد تا بتوان به بالای این مکان رسید.
بهتر است صبح زود قبل از حضور انبوه گردشگران به برج آلینجا بروید تا بتوانید از بالا کل فضا را در آرامش ببینید. الگوی این برج مانند باغ های اروپای غربی است که زیبایی کم نظیری به آن بخشیده است.