معرفی کتاب حاجی آقا اثر صادق هدایت

  پنجشنبه، 22 اردیبهشت 1401   زمان مطالعه 6 دقیقه
معرفی کتاب حاجی آقا اثر صادق هدایت
صادق هدایت از نویسندگانی است که طرفدار او و قلمش هستم. در کتاب حاجی آقا به نقد جامعه زمان خودش در قالب یک داستان پرداخته است.جامعه‌ای را به تصور می‌کشید که از ندانستن مردم سوء استفاده می‌کنند و همه چیزشان را از آن‌ها می‌گیرند. در این جامعه وضعیت اکثریت مردم تیره و تار است واقعیتی تلخ که به خوبی به تصور کشیده شده است.

صادق هدایت

صادق هدایت (۲۸ بهمن ۱۲۸۱ – ۱۹ فروردین ۱۳۳۰) نویسنده، مترجم و روشنفکر ایرانی بود. او را همراهِ محمدعلی جمال زاده، بزرگ علوی و صادق چوبک یکی از پدران داستان نویسی نوین ایرانی می دانند. هدایت از پیشگامان داستان نویسی نوین ایران و نیز، روشنفکری برجسته بود. بسیاری از پژوهشگران، رمانِ بوف کور او را مشهورترین و درخشان ترین اثر ادبیات داستانی معاصر ایران دانسته اند. هرچند آوازهٔ هدایت در داستان نویسی است، امّا آثاری از متون کهن ایرانی مانند زند وهومن یسن و نیز از نویسندگانی مانندِ آنتون چخوف و فرانتس کافکا و آرتور شنیتسلر و ژان پل سارتر را نیز ترجمه کرده است. او همچنین نخستین فرد ایرانی است که متونی از زبان پارسی میانه (پهلوی) به فارسی امروزی ترجمه کرده است. حجم آثار و مقالات نوشته شده دربارهٔ نوشته ها، زندگی و خودکشی صادق هدایت گواهِ تأثیر ژرف او بر جریان روشنفکری ایران است. شمار بسیاری از سخنوران ایرانی نسل های بعدی، از غلامحسین ساعدی و هوشنگ گلشیری و بهرام بیضایی تا رضا قاسمی و عباس معروفی و دیگران، هر یک به نوعی کمتر یا بیشتر تحت تأثیر کار و زندگی هدایت واقع شده و درباره اش سخن گفته اند. صادق هدایت در ۱۹ فروردین سال ۱۳۳۰ در پاریس در ۴۸ سالگی خودکشی کرد و چند روز بعد در قطعهٔ ۸۵ گورستان پر-لاشز به خاک سپرده شد. جایزه ادبی صادق هدایت که توسط بنیاد صادق هدایت برگزار می شود، سالانه تندیس هدایت را برای داستان برتر به یک اثر داستانی کوتاه به زبان فارسی اعطا می کند.

پوستر صادق هدایت

معرفی کتاب حاجی آقا

کتاب حاجی آقا، داستان بلندی از صادق هدایت است که در سال ۱۳۲۴، توسط انتشارات مجله ی سخن در تهران به چاپ رسید. این کتاب تاکنون به زبان های روسی، آلمانی، انگلیسی، فرانسوی، هلندی، ارمنی، ترکی استانبولی، اسلوونیایی، و ازبکی ترجمه و منتشر شده است. داستان کتاب، در زمان جنگ جهانی دوم اتفاق می افتد و شخصیت اصلی داستان، یکی از بازاریان تهران به نام حاجی ابوتراب است. سبک رمان حاجی آقا رئال همراه با طنز اجتماعی و سیاسی میباشد و روایت رمات از زبان شخص سوم میباشد.و در طی داستان با اصطلاحاتی کاملا کوچه بازاری و عامه روبرو هستیم.این رمان از بهترین رمانهای ادبیات داستان نویسی ایران و از بهترین کتاب های صادق هدایت میباشد که به زبانهای مهم دنیا ترجمه ودر ادبیات داستانی جهان شناخته شده است.

خلاصه ای از کتاب حاجی آقا

کتاب حاجی آقا دومین اثر بلند داستانی صادق هدایت است و از لحاظ ساختار رمان حاجی آقا، دارای چهار قسمت است. بخش اول و سوم کتاب، گفتگوهای حاجی ابوتراب و بازدیدکنندگانش در هشتی خانه اش است. که آن را بیش تر به نمایش نامه شبیه کرده است. بخش دوم کتاب زندگی حاجی آقا و پیشینیان او شرح داده شده است. بخش چهارم رؤیای حاجی ابوتراب در عالم بیهوشی است. این بخش کوتاه ترین بخش داستان است. حاجی آقا یک داستان واقع گرای همراه با طنز سیاسی، و اجتماعی است. و در طی داستان با اصطلاحاتی کاملا کوچه بازاری و عامه روبرو هستیم. نحو بیان داستان از دیدگاه سوم شخص بیان می شود. و داستان آن در پیش و پس از اشغال ایران توسط متفقین در جنگ جهانی دوم، روی می دهد. هدایت در آن با بوجود آوردن تیپ های گوناگون به نقد جامعه پرداخته است.

جملاتی از متن کتاب

  • اینجا وطن دزدها و قاچاقچی ها و زندان مردمانش است. هر چه این مادرمرده میهن را بزک بکنند و سرخاب سفیداب بمالند و توی بغل یک آل کاپون بیندازند، دیگر فایده ندارد، چون علائم تعفن و تجزیه از سرو رویش می بارد. زمامداران امروز ما، دوره ی شاه سلطان حسین را روسفید کردند. در تاریخ ننگ این دوره را به آب زمزم و کوثر هم نمی شود شست.
  • هر وقت از این در بیرونت انداختند، از در دیگر با لبخندی وارد بشو. فهمیدی؟پررو؟ وقیح و بی سواد. چون گاهی هم باید تظاهر به حماقت کرد تا کار بهتر درست بشه. مملکت ما امروز محتاج به این جور آدمهاست، باید مرد روز شد. من همه این وزرا و وکلا را درس می دم. چیزی که مهمه باید نشان داد که دزد زبردستی هستی که به آسانی مچت واز نمی شه و جزو جرگه آنهایی و سازش می کنی باید اطمینان آنها را جلب کرد تا ترا از خودشان بدانند ما توی سر گردنه داریم زندگی می کنیم.
  • وظیفه ی ماست که مردم را احمق نگه داریم، تا سر به گریبان خودشان باشند و تو سر هم بزنند!… همیشه در این آب و خاک دزدها و قاچاقچی ها همه کاره بوده اند؛ چون که مقامات صلاحیتدار خارجی اینطور صلاح دیده اند…اشتباه نکنید، ما نمی خواهیم که شما بروید و نماز و روزه ی مردم را درست بکنید؛ برعکس ما می خواهیم که به اسم مذهب، آداب و رسوم قدیم را رواج بدهیم. ما به اشخاص متعصب سینه زن و شاخ حسینی و خوش باور احتیاج داریم، نه دیندار مسلمان.
  • اصلا خاک مرده توی این مملکت پاشیده اند. هر چه این مادر مرده میهن را بزک بکنند و سرخاب سفیداب بمالند دیگر فایده ندارد، چون علایم تعفن و تجزیه از سر و رویش می بارد. اگر ما مردم را از عقوبت آن دنیا نترسانیم و در این دنیا از سرنیزه و مشت و توسری نترسانیم فردا كلاهمان پس معرکه است. اگر عمله روزی ده ساعت جان می کنه و کار می کنه و به نان شب محتاجه و من انبار قالی ام تا طاق چیده شده باید معتقد باشه که تقدیر این بوده إفردا بیا به آنها بگو که همه اینها چرت و پرته که او کار کرده و من کارشکنی کردم، آنوقت خر بیار و باقالی بار کن ! دیگر جای زندگی برای من و شما باقی نمی مانه برای اینکه ما به مقصود برسیم باید ملت ناخوش و گشنه و بیسواد و کر و کور بماند و حق خودش را از ما گدایی کنه ؛ ولی فراموش نکنید که ظاهرن برای مردم باید اظهار همدردی و دلسوزی کرد چون امروز مد شده، اما در باطن باید پدرشان را در آورد. به شما خاطرنشان می کنم که فقط به وسیله شیوع خرافات و تولید بلوا به اسم مذهب می توانیم جلوی این جنبش های تازه که از طرف همسایه شمالی به اینجا سرایت کرده بگیریم. بعد هم یک نره غول برایشان می تراشیم تا این دفعه حسابی پدرشان را دربیاره ! در صورت لزوم ما با اجنه و شیاطین هم دست به یکی خاهیم شد تا نگذاریم وضعیت عوض بشه. عوض شدن جامعه یعنی مرگ ما و امثال ما. پس وظیفه ما رواج قمه زدن، سینه زدن، بافور خونه، جن گیری، روضه خوانی، افتتاح تكیه و حسینیه، تشویق آخوند و چاقوک و نطق و موعظه بر ضدکشف حجاب است. باید همیشه این ملت را به قهقرا برگردانید و متوجه عادات و رسوم دو سه هزار ساله پیش کرد، سیاست اینطور اقتضاء می کنه.

شناسنامه کتاب حاجی آقا

  • نویسنده: صادق هدایت
  • زبان: فارسی
  • ناشر چاپی:مجله سخن
  • تعداد صفحات:109
  • موضوع کتاب:کتاب های داستان و رمان ایرانی
  • نسخه الکتریکی:دارد
  • نسخه صوتی : دارد

امیدوارم از محتوای معرفی کتاب نهایت لذت را برده باشید و برای کسانی که کتاب دوست هستند، میتوانید ارسال نمایید. همچنین برای مشاهده ی مطالب پر محتوای دیگر میتوانید به بخش فرهنگ و هنر ساعدنیوز مراجعه نمایید. از همراهی شما بسیار سپاسگزارم.


دیدگاه ها

  دیدگاه ها
نظر خود را به اشتراک بگذارید
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
آخرین ویدیو ها   
آخرین تصاویر