معرفی کتاب حسرت؛ در ستایش زندگی نازیسته اثر آدام فیلیپس

  سه شنبه، 29 شهریور 1401   زمان مطالعه 6 دقیقه
معرفی کتاب حسرت؛ در ستایش زندگی نازیسته اثر آدام فیلیپس
کتاب حسرت: در ستایش زندگی نازیسته از آدام فیلیپس اثری تاثیرگذار درباره زندگی‌هایی است که آرزو می‌کنیم تجربه کنیم و با نگاهی جستجوگرایانه ارزش نهفته در حسرت و افسوس‌ را در اختیارمان قرار می‌دهد. در ادامه به بررسی این کتاب می پردازیم.

درباره آدام فیلیپس

آدام فیلیپس (متولد 19 سپتامبر 1954) روانکاو و مقاله نویس انگلیسی است. از سال 2003 او مسئولیت سردبیری مجموعۀ زیگموند فروید در انتشارات پنگوئن را دارد. برخی از منتقدین او را «برجسته ترین نویسندۀ روانکاوی انگلیس» توصیف می کنند. او مقالات زیادی در حوزۀ روان و ادبیات در نشریات مهم به چاپ رسانده است. حسرت از جمله آثار اوست که به فارسی ترجمه شده.

 آدام فیلیپس

درباره کتاب حسرت

شکست ها، افتراق ها و انشقاق ها، چنان زندگی ما را در برگرفته اند که از لحظه ای، به یقین می دانیم که دیگر آن آدم پیشین نیستیم. به واقع ما بنا به عمق درونیاتمان و ژرفای تجربه های زیسته مان، از لحظه هایی، یک زندگی زندگی نشده را به چشم می بینیم که حسرت را برای ما معنا می کنند. عشقی به غایت در کمال و اکمل که ازدست می شود، یا با مرگ یا با بی وفایی معشوق، ازدواجی که به جدایی منجر می شود و خانواده ای که فرومی پاشد، فرزندی که به سرعت و پیش از ما، از بودن درمی گذرد و ...، همه ی اینها حسرت را از برای زندگی نازیسته برایمان به ارمغان می آورند و ردشان از ما بیرون نمی رود. پرسش اینجاست که با این زندگی حسرت آلود، با این سرخوردگی های ورای تحمل چه باید کرد؟ آدام فیلیپس در کتاب «حسرت؛ در ستایش زندگی نازیسته» فلسفه، ادبیات و هنر را پیش رو گذاشته و با حضور هرآنچه در مقام یک روانکاو از مواجهه با بیماران سرخورده فراگرفته، عبور از سودازدگی زندگی های موازی شخصی مان را طریقتی می داند که باید فهمش کنیم. اینکه شکست عاشقانه ی عمیق، شما را از رجعت به عشق و ایمان به حضور و نیازش بر حذر می دارد، اینکه یک خانواده ی ازهم پاشیده شما را از ازدواج دوباره ترسان کرده و... و بسیاری از سرخوردگی های گونه گونی که در زندگی داشته و داریم، به واقع نمی توانند دلیلی باشند بر این نظر که عشق، ازدواج و... فقط همانی بود که می توانست باشد و دیگر نیست؛ حسرت، به همه ی آن شکاف های عظیمی که ما را دوشقه کرده اند، از منظر بخشی از طریقت شناخت خویشتنمان نگاه کرده و هرآنچه زندگی نشده است را بخشی از مسیر زندگی شده و درجریان می بیند که باید در پی اش بود.

همه ما دو زندگی داریم: چیزی که هم اکنون در حال زندگی آن هستیم و چیزی که معتقدیم باید داشته باشیم. همانطور که توان و انرژیمان را بر زندگی ای که داریم متمرکز می کنیم، درحال نادیده گرفتن گزینه های دیگر هستیم و این به معنی حضور همیشگی زندگی های زیست نشده در ذهن ماست. فارغ از اینکه با سرگذشت امروزمان چگونه کنار می آییم، زندگی های دیگری که از آن ها صرف نظر کردیم، محروم شدیم یا توان به چنگ آوردنشان را نداشتیم به یک شکل درمی آیند: مرثیه ای برای آرزوهای از دست رفته... آدام فیلیپس نویسنده کتاب حسرت: در ستایش زندگی نازیسته (Missing Out: In Praise of the Unlived Life) معتقد است سایه چیزی که می توانستیم باشیم می تواند همیشه بر وجودمان سنگینی کرده و حتی شاید ما را تسخیر کند! اما اگر باور شکست را از این معادله حذف کنیم چه اتفاقی می افتد؟ این روانکاو تحسین شده در یک پیشنهاد متناقض اما کاربردی، پیشنهاد می کند که با پذیرش ناامیدی، به عنوان جزئی از آنچه واقعا می خواهیم باشیم، رسیدن به رضایت ممکن می شود. تصور کنید، اگر ما تمام زمان، توان و اشتیاق خود را برای آنچه که نداریم صرف کنیم، آیا خودمان را از چیزی که هم اکنون در اختیار داریم محروم نخواهیم کرد؟ ولع داشتن زندگی بدون شکست و یاس، در واقع طمع برای یک زندگی بدون شناسایی پتانسیل ها و تحقق خواسته هایمان است.

نکوداشت های کتاب حسرت؛ در ستایش زندگی نازیسته

  • ظریف ترین اثری که درباره جذابیت حضور در لحظه اکنون نوشته شده است. (بوستون گلوب)
  • نویسندگان اندکی وجود دارند که پیگیری افکار آن ها لذت بخش باشد و آدام فیلیپس یکی از آن هاست. (ساندی تلگراف)
  • این کتاب شاعرانه ترین و متناقض ترین اثر فیلیپس است که با شوخ طبعی خود در تمام صفحات شما را به لبخند دعوت می کند. (شیلا هتی، نقد کتاب نیویورک تایمز)

در بخشی از کتاب حسرت؛ در ستایش زندگی نازیسته می خوانیم...

یکی از چیزهایی که می خواهم در اینجا مدنظر قرار دهم در واقع یکی از چیزهایی که جزء لاینفک موضوع قسر دررفتن است این واقعیت ساده است: قسر دررفتن از تبعات کارها، هرچه که باشد، همیشه لذت بخش است، هرچقدر هم که کوتاه مدت باشد. ما همیشه دوست داریم خود قسر دربرویم و از دیگران هم بشنویم که قسر دررفته اند. در ساده ترین صورت آن، قسر دررفتن از چیزی بدون بلیت سوار قطار شدن، موفقیت در تقلب کردن در امتحان، تبانی های پنهان در بازار بورس می تواند از فرط هیجان لرزه بر اندام ما بیندازد. حتی وقتی که ترسانیم، باز هم از این کار به وجد می آییم (سرل «ظهور دولت ملت در مقام مرکز غایی سرسپردگی جمعی» را به مثابۀ «یکی از برجسته ترین تحولات فرهنگی این چند قرن اخیر» توصیف می کند). می خواهم این ایده را مطرح کنم که فقط در هنر است که می توان در لذتِ قسر دررفتن از شکستن قوانین صریح و شفاف بود؛ یعنی تنها در هنر است که می توان در مورد قسر دررفتن از قوانین با تمام پیچیدگی هایش به صورت عمومی بحث کرد. در سیاست هم مانند تجارت حال هرچقدر هم که در خفا از آن با شادمانی لذت برده شود دست کم باید در ملأعام محکوم شود. وقتی افرادی را تمجید می کنیم که قانونی را زیر پا گذاشته اند که ما خود بدان رضا داده بودیم، خود را در موقعیت بغرنجی قرار می دهیم. همین موقعیت است که جان می دهد هنر به واکاوی آن بپردازد. اگر قسر دررفتن همیشه نوعی تصدیق و اذعان به مرجعیت و اقتدار بالاتر باشد در واقع، برخلاف تقریباً تمام چیزهای دیگر، قسر دررفتن مرجعیت و اقتدار های بالاتر را به مرکز توجه می آورد، چراکه آنها به صورت عجیبی هم غایب اند و هم در غیاب خود قدرتمندانه حاضرند، آنگاه هم روایت های قسر دررفتن افراد و هم روایت های افراد از قسر دررفتنشان، فارغ از محتوای روایت ها، د استان هایی پیرامون انقیاد و فرمان برداری خواهند بود. می خواهم با داستانی در مورد نقد ادبی شروع کنم، داستانی در مورد فرمان برداری منتقدان از ادبیات، یا فرمان روایی شان بر ادبیات. جفری هارتمن، منتقد سخنور، بر آن بود که یکی از روش هایی که ما صورتی آرمانی به ادبیات می دهیم، تخریب منتقد است. منتقد اجازه نمی دهد نویسنده از برخی چیزها قسر دربرود؛ اما منتقد، که خود نیز یک نویسنده است، نباید اجازه داشته باشد تا از اینکه خود را در مقام مرجعیت و اقتدار بالاتری نسبت به نویسنده قرار می دهد قسر دربرود.

فهرست مطالب کتاب

  • یادداشت مترجم
  • قدردانی
  • مقدمه
  • پیرامون سرخوردگی
  • پیرامون نگرفتن مطلب
  • پیرامون قسر دررفتن
  • پیرامون خلاص کردن خود
  • پیرامون رضایتمندی
  • ضمیمه: پیرامون بازی کردن نقش دیوانگان

شناسنامه کتاب حسرت

  • نویسنده: آدام فیلیپس
  • مترجم: میثم سامان پور
  • زبان: فارسی
  • ناشر چاپی: نشر بیدگل
  • تعداد صفحات: 237
  • موضوع کتاب:کتاب روانشناسی بزرگسالان
  • نسخه الکترونیکی:دارد
  • نسخه صوتی : ندارد

اگر بابت انتخاب هایی که انجام داده اید حسرت می خورید و نمی توانید اندیشیدن به چیزی را که از دست داده اید متوقف کنید، پس این اثر مناسب شماست. همچنین علاقه مندان به آثار مکتب روانکاوی این کتاب را جذاب خواهند یافت. امیدوارم از محتوای معرفی کتاب نهایت لذت را برده باشید و برای کسانی که کتاب دوست هستند، میتوانید ارسال نمایید و برای مشاهده ی مطالب پر محتوای دیگر میتوانید به بخش فرهنگ و هنر ساعدنیوز مراجعه نمایید. همچنین شما نیز بهترین کتابی که تا حال مطالعه کرده اید، برای ما معرفی نمایید. از همراهی شما بسیار سپاسگزارم.

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
الهام چرخنده: من برای همه کسانی که کتکم زدند، باعث بیماری قلبی شدند نفرین ندارم اما الهی که به درد من دچار بشید+ویدیو (110 نظر) عرض ارادت فریبا نادری به امام خمینی(ره): مرد بزرگ جایت خالی است در میان مردمان سرزمینِ نور؛ ممنون که این انقلاب رو برایمان رقم زدی+ عکس (107 نظر) مازیار لرستانی: ای کاش به جای روز زن و روز مرد، روز شرف و انسانیت داشتیم+عکس (104 نظر) تذکر جدی علی دایی به اعجوبه طنز ایران: دفعه آخرت باشد که ادای من را درآوردی! (79 نظر) علی دایی در واکنش به تقلید صدایش در مراسم استقلالی‌ها: در گذشته پادشاهان دلقک‌هایی داشتند که وظیفه‌شان تقلید صدا و خنداندن مردم بود+عکس (62 نظر) سحر زکریا خطاب به شهاب حسینی: این جماعت چه می دانند که در خیابان با من چه کردید از اینکه یورش آوردید برای زدن من فراموش نمی کنم! +عکس (54 نظر) شعرخوانی زیبا و دلنشین رهبر معظم انقلاب: ای تکیه گاه و پناه زیباترین لحظه های پرعصمت و پر شکوه تنهایی و خلوت من+ویدیو (54 نظر) شیلا خداداد: موهامو رنگ نمیکنم چون همینجوری و نچرال بودن رو دوست دارم؛ وقتی عروسی برم لاک میزنم و برمیگردم پاک میکنم+ ویدیو (39 نظر) مریم مومن: تمام پسرهای محله رو زدم هیچکس بدون اجازه من نباید از کوچه رد میشد باید زنگ در رو میزدن بعد رد میشدن+فیلم (36 نظر) سحر زکریا: بهنوش بختیاری نخود هر آشه در حد من نیست که بخوام باهاش دهن به دهن بشم! خانم بختیاری در بین همکاران جوک هستن!+فیلم (35 نظر) ژیلا صادقی: من زنی هستم، آزاد/ در فطرت من حیا نهاده شده/می‌دانم از کجا باید شروع کنم و کجا می‌شود رها شد (32 نظر) لیلا اوتادی: من ترک هستم، منتها نه تُرک تبریز و اردبیل؛ ترک قشقاییِ شیراز هستم+ویدیو (30 نظر) امام جمعه پردیسان: از رهبری تقاضا دارم اجازه ساخت بمب اتم را صادر کنند +فیلم (27 نظر) مهراوه شریفی نیا، بازیگر سریال کیمیا با پوششی متفاوت و با گوشواره هایی با طرح انگور در شبکه تلویزیونی افغانستان حضور یافت+ویدیو/ تعریف و تمجید خانم بازیگر از مهمان نوازی مردم در کابل (27 نظر) پژمان جمشیدی: من رفتم بانک یه چک برگشتی داشتم متصدی منو نشناخت گفت کارت شناسایی لطف کن یا میرفتم سوپرمارکت...+فیلم (24 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
منتخب روز   
تهران گردی / معرفی 36 پارک تفریحی و جذاب تهران؛ پایتخت را بهتر بشناسید آلبوم تصاویر ورزشی و خصوصی محمدهادی ساروی کُشتی گیر چشم ابرو مشکی ایرانی ؛ از کافه گردی و پاریس گردی تا پُشتک روی تُشک و مدال طلا مفاخر ورزشی ایران/ غلامرضا تختی از تولد تا مرگ گزارش تصویری دیدار تاریخی بسیجیان با ولی امر مسلمین جهان در سالروز تشکیل بسیج 20 میلیونی استقلال و پرسپولیس روی لبه تیغ/ روی مرز بین صعود و سقوط (فیلم) نظر رهبر معظم انقلاب درباره تخت جمشید / افتخاری ندارد، خدا می‌داند چقدر بیگناه مقابل تخت طاغوت‌های زمان به قتل می‌رسیدند ... کرکره خنده؛ بدل مهران مدیری: مدیری برای همیشه از ایران رفت اونور آب شبکه ای برای خودش تاسیس کرده به نام جوج تی وی من هم بدل مدیری هستم اسمم نعمت برزو کلایه است!+فیلم نگاهی به تیپ و استایل خوشرنگ و پرانرژی بهنوش بختیاری در اتاق گریم جوکر/ میکس زیبای سفید و قرمز👌 حضور بی شرمانه احسان کرمی و برزو ارجمند در عروسی مختلط ساسی مانکن به بهانه پاشیدن نمک روی زخم آبادانی ها+عکس واضح وام 680 میلیارد تومانی آقای مدیرعامل از بانک خودش! نگاهی به چیدمان سنتی و شیک اتاق پذیرایی مسعود کیمیایی، کارگردان خائن‌کشی و برنده تندیس حافظ/ خودنمایی مبلمان چرمی و تابلوهای زیبای نقاشی ایده ست کردن ست چهارخانه‌ پاییزی با این بازیگران مشهور ایرانی / از الناز شاکردوست تا پریناز ایزدیار و سمیرا حسن پور + عکس