درباره جورج اورول
اریک آرتور بلر (به انگلیسی: Eric Arthur Blair) با نامِ مستعار جُرج اوروِل (به انگلیسی: George Orwell) (۲۵ ژوئن ۱۹۰۳–۲۱ ژانویه ۱۹۵۰) داستان نویس، روزنامه نگار، منتقدِ ادبی و شاعر انگلیسی بود. او بیشتر برای دو رمان سرشناس و پرفروش مزرعه حیوانات که در ۱۹۴۵ منتشر شد و در اواخر دههٔ ۱۹۵۰ به شهرت رسید و نیز رمان ۱۹۸۴ شناخته می شود. این دو کتاب بر روی هم بیش از هر دو کتابِ دیگری از یک نویسندهٔ قرن بیستمی، فروش داشته اند. او همچنین با نقدهای پرشماری که بر کتاب ها نوشت، بهترین وقایع نگار فرهنگ و ادب انگلیسی قرن شناخته می شود.
درباره کتاب ،کتاب یا سیگار
اهالی کتاب، جورج اورول (George Orwell) را بیشتر به عنوان یک رمان نویس بزرگ می شناسند، و غالباً با چهره ی وی به عنوان منتقد سیاسی و فرهنگی آشنایی چندانی ندارند. دلیل این امر نیز واضح است: دو رمان بزرگ او، یعنی مزرعه حیوانات و 1984، که دامنه ی شهرتشان چه بسا که از خالقشان نیز پیشی گرفته است. با این حال، مخاطبین جدی تر ادبیات جهان به خوبی می دانند که هنر و ادبیات به هیچ وجه دغدغه ی نخست اورول نبود. دو رمان مشهور او نیز، اگرچه با متر و معیارهای ادبی آثاری بسیار درخشان اند، در وهله ی نخست به دلایل عمدتاً سیاسی - اجتماعی بر سر زبان ها افتادند، تا دلایل صرفاً ادبی. پس بیجا نیست اگر بگوییم برای شناخت صحیح جورج اورول، بهتر آن است که درست همان اندازه که به آثار ادبی اش توجه می کنیم، آثار غیرادبی او، از جمله مقالات و جستارهای سیاسی - اجتماعی اش را نیز مورد بررسی و مداقه قرار دهیم. کتاب حاضر در راستای همین هدف خدمت شما ارائه شده است. سپیده اشرفی با ترجمه ی هفت اثر از مجموعه آثار غیرداستانیِ جورج اورول که در اصل در کتابی با عنوان Books v. Cigarettes منتشر شده اند، کوشیده تا برای مخاطب فارسی زبان، چهره ای دقیق تر از نویسنده ای ترسیم کند که پیش از آنکه داستان نویس بوده باشد، روشنفکری با دغدغه های جدی سیاسی و اجتماعی بود. هفت مقاله ی گردآمده در این اثر به ترتیب عناوین پیش رو را بر خود دارند: «کتاب یا سیگار»، «خاطرات کتابفروشی»، «اعترافات یک منتقد کتاب»، «ممانعت از ادبیات»، «کشور من: چپ یا راست؟»، «فقرا چگونه می میرند»، و «شادی ایام خُردی یاد باد». مقاله ی نخست که عنوان کتاب نیز از آن گرفته شده، نوشته ی کوتاه جالبی است که در آن به مقایسه ی سیگار و کتاب، از منظر محبوبیت نزد عموم پرداخته شده است. نتیجه ای که اورول با لحنی تأسف بار پس از این مقایسه اعلام می دارد چنین است: «بیشتر مردم حاضرند پول خود را خرج سیگار کنند تا کتاب.» سخنی البته نه چندان شگفت آور، که آیرونیک بودن آن تنها با در نظر گرفتن سیگاری بودن خود جناب اورول دریافته می شود! مقالات دیگر کتاب اما کمتر طناز، و بیشتر جدی و عمیق اند. خصوصاً مقاله ی ششم، که درباره ی فقر، بی عدالتی اجتماعی و شکاف طبقاتی است؛ موضوعاتی که همواره دغدغه ی خاطری بزرگ برای اورولِ سوسیال - دموکرات به شمار می رفتند. سخن را بیش از این به درازا نکشانیم؛ خلاصه کلام اینکه در کتاب ،کتاب یا سیگار قرار است با وجهی متفاوت از نویسنده ای مهم و تأثیرگذار آشنا شوید، که تاکنون کم و بیش مغفول مانده بوده است.
در بخشی از کتاب، کتاب یا سیگار میخوانیم:
عمدتاً به دلیل کتاب ها، فیلم ها و خاطراتی که در فاصله ی میان دو جنگ عرضه شده اند، تصور می شود جنگی که در آن هستیم، در مقایسه با جنگ جهانی اول (از 1914 تا 1918) کیفیت مهیب و حماسی کمتری دارد. ولی اگر زمان آن جنگ به دنیا آمده باشید، و اگر خاطرات واقعی خود را از انباشت های بعدی شان جدا کنید، خواهید دید معمولاً از اتفاقات بزرگی که شما را احاطه می کرده اند، به وجد نمی آمدید. مثلاً من باور ندارم نبرد مارن، برای عموم مردم آن کیفیت ملودرامی را داشت که بعداً به آن داده شد. حتی به یاد ندارم که عبارت نبرد مارن را، تا چندین سال بعد از جنگ شنیده باشم. مسئله صرفاً از این قرار بود که آلمانی ها به 35 کیلومتری پاریس رسیده بودند (و البته این خودش بعد از داستان های مربوط به جنایت هایشان در بلژیک، به قدر کافی ترسناک بود) و بعد به دلایلی، عقب نشینی کرده بودند.
خلاصه کتاب، کتاب یا سیگار
این کتاب با مقاله ای درباره مقایسه هزینه خرید کتاب، مطبوعات و سیگار شروع می شود و با مقالات دیگری با موضوع شکلات، کتاب فروش ها و مشکلات منتقدان ادبی، مفهوم آزادی رسانه ها و تعریف درست وطن پرستی ادامه پیدا می کند. او معتقد است مردم ترجیح می دهند برای سیگار هزینه کنند تا کتاب. برخی معتقدند هر کدام از مقاله های این کتاب می تواند احساسی توأم با شادی و غم را برای مخاطب تداعی کند. کما این که مقایسه ی هزینه های سیگار و کتاب و ترجیح مردم به خرید اولی، بیش تر از آن که خنده به لب بیاورد، یادآور روزگار تلخ نشر در بیش تر کشورهاست. اریک آرتور بلر با نام مستعار جورج اورول داستان نویس، روزنامه نگار، منتقد ادبی و شاعر انگلیسی یک سیگاری قهار بود. به شکلی که با وجود وضعیت بد ریه هایش همیشه در حال سیگار کشیدن بود. این کتاب بخشی از خود نویسنده است که با مفاهیم دیگر ترکیب شده است و مقاله های جذابی به وجود آورده است.
شناسنامه کتاب، کتاب یا سیگار
- نویسنده: جورج اورول
- مترجم: سپیده اشرفی
- زبان: فارسی
- ناشر چاپی: نشر چشمه
- تعداد صفحات: 145
- موضوع کتاب:کتاب زندگینامه
- نسخه الکترونیکی:دارد
- نسخه صوتی : دارد
امیدوارم از محتوای معرفی کتاب نهایت لذت را برده باشید و برای کسانی که کتاب دوست هستند، میتوانید ارسال نمایید و برای مشاهده ی مطالب پر محتوای دیگر میتوانید به بخش فرهنگ و هنر ساعدنیوز مراجعه نمایید. همچنین شما نیز بهترین کتابی که تا حال مطالعه کرده اید، برای ما معرفی نمایید. از همراهی شما بسیار سپاسگزارم.