ساعدنیوز
ساعدنیوز

معرفی رمان بیگانه اثر آلبر کامو

  یکشنبه، 19 اردیبهشت 1400   زمان مطالعه 8 دقیقه
معرفی رمان بیگانه اثر آلبر کامو
کتاب بیگانه با عنوان اصلی L’Étranger و با عنوان انگلیسی The Stranger یکی از بهترین کتاب‌های آلبر کامو است. رمانی که در سال ۱۹۴۰ به پایان رسید اما در سال ۱۹۴۲ به همت انتشارات گالیمار و با حمایت آندره مالرو منتشر شد. آلبر کامو در این رمان به یک زندگی پوچ می‌پردازد و تجربه احساس پوچی را پیش روی خواننده قرار می‌دهد.

درباره کتاب بیگانه

کتاب بیگانه از زبان مرسو، شخصیت اصلی، روایت می شود. مرسو علاوه بر این که در دهکده و میان مردمش غریبه است، شخصیتش برای خوانندگان هم ناشناخته است. او به طور کلی رویکردی درست و حقیقی به زندگی دارد، که مردم این ویژگی را «بی تفاوتی» می نامند.

داستان در دو قسمت روایت می شود و راوی هر دو قسمت مرسو، شخصیت اصلی داستان است. بخش اول زمانی است که او در مراسم تدفین مادرش شرکت می کند اما هیچ احساس تأثری از خود نشان نمی دهد که این رفتارش برای بقیه بسیار عجیب است. قسمت دوم این رمان ماجرای ازدواج او با مری و حکم اعدام با اتهام به قتل یک مرد عرب است.

کامو در این کتاب تناقضی را برای خواننده ترسیم می کند که اگر در آن عمیق شویم متوجه می شویم که مرسو بی تفاوت نیست، بلکه تنها هدفش در زندگی این است که با حقایق روبه رو شود. او به شدت منطقی است و این منطق راه را برایش هموارتر کرده است. آلبر کامو درباره شخصیت مرسو می گوید: «مرسو نمی خواهد زندگی را ساده کند. بلکه او فقط هرچه هست، همان را می گوید. در نتیجه ی این کارش جامعه برای پیشرفتش به سرعت احساس تهدید می کند و او را از خود می راند.»

نکته جالب درباره ی شخصیت مرسو این است که در طول داستان به نظر می آید شخصیت مرسو ثابت می ماند، یعنی او همان آدم بی تفاوتی است که از ابتدای داستان بوده است. اما وقتی در داستان پیش می رویم متوجه رشد شخصیت مرسو می شویم. در ابتدای داستان، جامعه مرسو را طرد کرده است و او قادر به درک احساسات مردم نیست. اما در میانه ی داستان این رفتارش تغییر می کند.

آلبرکامو به وسیله ی شخصیت مرسو، یکی از مهم ترین مسائل بشری را مطرح می کند، اهمیت «انتخاب» در زندگی که از مباحث اصلی اگزیستانسیالیسم و آبسوردیسم است. موضوعاتی که در آثار کامو برجسته و مورد توجه اند.

اگزیستانسیالیسم در برابر آبسوردیسم

اگزیستانسیالیسم فلسفه ای است که در اواخر قرن نوزدهم مطرح شد. فیلسوفان مکتب اگزیستانسیالیسم بر این باورند که هیچ معنای بهتر یا والاتری در دنیا وجود ندارد و جهان از هیچ نظم مشخص و منطقی ای پیروی نمی کند. خود آلبر کامو برداشت اگزیستانسیالیستی از کتاب بیگانه را قبول ندارد و معتقد است که بیگانه در واقع آبسورد است. فلسفه ی آبسورد (absurd) می گوید تلاش انسان برای پیدا کردن معنی در جهان بیهوده خواهد بود زیرا دنیا معنی یگانه ای ندارد. اگرچه این دو مکتب فکری به هم شبیه هستند اما آبسوردیسم معتقد است که هرگونه تلاش برای پیدا کردن معنا هم کاری عبث و بیهوده است.

خلاصه داستان بیگانه

مقدمه کتاب بیگانه با این نوشته شروع می شود: «در جامعه ی ما هر آدمی که سر خاکسپاری مادرش نگرید، خودش را در معرض این خطر در می آورد که محکوم به مرگ شود.»
«مادرم امروز مرد. شاید هم دیروز. نمی دانم» مورسو تلگرافی با این مضمون از نوانخانه ای که مادرش در آن جا زندگی می کرد، دریافت می کند.
(مورسو چون نمی توانست از مادرش در سال های آخر عمرش مواظبت کند پس او را در نوانخانه ای گذاشته بود تا از او مواظبت شود.)
مورسو در مراسم خاکسپاری مادرش شرکت می کند. او در مراسم تدفین مادرش هیچ ناراحتی و سوگواری از خود نشان نمی دهد و با بی تفاوتی از این مسئله می گذرد و به کار های روزانه اش می پردازد. از نظر او آدمی مانند مسافر است که بی جهت به این دنیا می آید و بعد از گذشت مدتی هم بیهوده می رود.
او با زنی به نام «ماری» آشنا می شود و با هم به سینما می روند و هر دو به استخر می روند و با هم رابطه ای را آغاز می کنند. روز بعد هم با سیگار کشیدن و تماشای خیابان می گذرد. روزهای دیگر هم به همین منوال سپری می شود.
مورسو با هر چیزی با بی اعتنایی برخورد می کند؛ مثلا وقتی که ماری از او می پرسد آیا دلش می خواهد با هم ازدواج کنند؟ پس مورسو با بی تفاوتی جواب می دهد؛ برایش فرقی ندارد و اگر ماری دوست داشته باشد با هم ازدواج می کنند.
مورسو با همسایه ای به نام «ریمون» آشنا می شود و کمک او به ریمون در مورد دختر عرب باعث خشم برادر دختر و چند عرب دیگر می شود. آن ها مورسو و ریمون را تعقیب می کنند، در ساحل به هم می رسند و شروع به زد و خورد می کنند، به درگیری می انجامد، ریمون دراین درگیری زخمی می شود. مورسو مرد عرب را می کشد و محکوم به قتل می شود.
او را بازداشت می کنند، زندان هم برایش مانند بازی است.
وقتی دید که در دادگاه به شدت با او برخورد می کنند، پس به یکباره خواست بگوید؛ قتل مرد عرب اتفاقی بوده و گرمای خورشید باعث قتل او شده است؛ اما باز احساس بی تفاوتی و بی اعتنایی سد راهش شد و چیزی نگفت. حکم دادگاه صادر شد، و او به اعدام محکوم شد. خودش را هر لحظه برای مرگ آماده می کند.

درباره نویسنده کتاب بیگانه

آلبرکامو در ۷ نوامبر ۱۹۱۳ در خانواده ای فقیر در الجزایر به دنیا آمد. پدرش مرد فقیری بود که در الجزایر کارگری می کرد و مادرش خدمتکار بود. آن ها صاحب دو فرزند به نام «لوسین» و «آلبر» بودند، پدرش در جنگ کشته شد و مسئولیت نگهداری دو بچه بر عهده مادرش بود.
کامو به خاطر خانواده اش مدرسه را رها کرد و کارگری را پیشه کرد. معلمش به استعدادش پی برد و او را به ادامه تحصیل تشویق کرد، و به او کمک کرد تا بتواند بورسیه تحصیلی شود، در مدرسه ای تحصیل کرد که بچه های خانواده ثروتمند در آن مدارس درس می خواندند.
کامو دبیرستان را به پایان رساند، در تابستان ها هم به کار کردن می پرداخت و دستمزدی دریافت می کرد، او در فوتبال هم موفقیت هایی به دست آورد.
زمانی توانست دیپلم را بگیرد بیماری سل در او نمایان شد، به همین علت مجبور شد فوتبال را برای همیشه کنار بگذارد.
آلبر کامو نویسنده، رمان نویس، مقاله نویس خوش قیافه فرانسوی است که او را بیش تر با سه گانه معروفش (بیگانه، افسانه سیزیف، کالیگولا)می شناسند، اولین نویسنده قاره آفریقاست که برنده جایزه نوبل ادبیات شد.
کامو در سال ۱۹۳۴ با دختری به نام «سیمون هیه» ازدواج کرد اما بعد از دو سال از ازدواجشان جدا شدند.
درسال ۱۹۴۰ با یک پیانیست و ریاضیدان به نام «فرانسین فور» ازدواج کرد. او با اینکه عاشق همسرش بود اما ازدواج خودش را ثبت قانونی نکرده بود، حتی بعد از به دنیا آمدن دو قلوهایش هم این کار را نکرد و از این کار طفره می رفت.
سرانجام کامو دو سال بعد از دریافت جایزه نوبل در یک سانحه رانندگی در سن ۴۶ سالگی از دنیا رفت.

قسمتی از کتاب بیگانه

وقتی رفتم بیرون، آفتاب سر زده بود. بالای تپه هایی که بین مارنگو و دریا فاصله انداخته بودند آسمان به سرخی می زد. بادی هم که از طرف تپه ها می آمد با خودش بوی نمک می آورد. پیدا بود روزِ پیش رو یک روز آفتابی است. مدت ها بود که ییلاق نیامده بودم و حس می کردم که اگر به خاطر مامان نبود چه قدر الان می توانستم از پیاده روی لذت ببرم. (کتاب بیگانه – صفحه ۱۴)

پنجره را بستم و بر که می گشتم در آینه چشمم به گوشه ای از میزم افتاد که چراغ الکلی ام آن جا کنار تکه ای نان بود. از خاطرم گذشت که به هرحال یک یکشنبه ی دیگر را هم به سر آورده ام، مامان دیگر دفن شده است، و من باید برگردم سر کارم، و بالاخره، هیچ چیز عوض نشده است. (کتاب بیگانه – صفحه ۲۷)

زندگی ام را که نگاه می کردم، دلیلی پیدا نمی کردم که از زندگی ام ناراضی باشم. (کتاب بیگانه – صفحه ۴۶)

همه ی حواسم به آفتاب بود که حس خوبی به من می داد. شن های ساحل کم کم زیر پایمان داغ می شدند. چند لحظه ای باز جلوی میل شدیدم را برای رفتن توی آب گرفتم، اما دست آخر به ماسون گفتم، «بریم؟» و شیرجه زدم توی آب. (کتاب بیگانه – صفحه ۵۴)

شناسنامه کتاب بیگانه

نویسنده: آلبر کامو

ناشر: نگاه

تعداد صفحات: 152


دیدگاه ها


  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
رهبر معظم انقلاب: برای صبحانه مهمان داشتیم و پنیری در خانه نداشتیم مجبور شدم از دوستان یک مقدار پنیر بخواهم+ویدیو (668 نظر) (فیلم) استاد تحصیلکرده در آمریکا: اگر در مورد حجاب سخت گیری نشود، ایران تبدیل به سوریه می‌شود! (253 نظر) (ویدئو) مازیار لرستانی: کارِ من شرعی و قانونی و عُرفیه، من کشورمو ترک نمی‌کنم، کار من فرهنگ‌سازیه/ با مازیار خانوم گفتن لج من درنمیاد! (162 نظر) شادی مختاری: بارها مخالف کمک به سوریه بودم، مگه ما خودمون کم مشکل و دردسر داریم؟! (109 نظر) (ویدئو) مازیار لرستانی:حتما به وقتش قصد ازدواج دارم، با اینکه 56 سالمه ولی هورمون‌هام اندازه پسر 15 سالست/ بیشتر از جمع‌های زنونه دوست دارم تو جمع‌های مردونه باشم (60 نظر) دست رد علی دایی به سینه سیاستمداران؛ از عکس نگرفتن با استاندار و نرفتن به ضیافت شام تا سفر با هزینه شخصی و نرفتن به هتل تدارک دیده شده (50 نظر) صحبت های عادل فردوسی پور در مورد قطعی برق:درسته که مردم باید رعایت کنند و کمتر مصرف کنند ولی به خدا هیچ جای دنیا سال 2025 مردم اینجوری زجر نمیکشند از این اتفاقات و... (49 نظر) مریم امیرجلالی خطاب به مازیار لرستانی: برای ادب و شخصیت تو خیلی ها ارزش قائلند خودتو درگیر حرف های احمقانه نکن+عکس (48 نظر) تعریف تمجید ساعد سهیلی از چهره همسرش: فتبارک الله احسن الخالقین/ بزرگ و پر برکت است خدایى که بهترین خلق‌کنندگان است+عکس (47 نظر) (ویدئو) نعیمه نظام‌دوست: آقای علیخانی میای پایین یا من میاما/ احسان علیخانی: تو صورت خانوم سعادت نگاه کن یکم خجالت بکش😁/ خنده‌های از ته دل نعیمه رو از دست ندید (38 نظر) نعیمه نظام دوست تاریخ عقد و عروسی اش را مشخص کرد/ گلوریا هاردی: من خیلی دوست داشتم نعیمه یکشنبه عروسی بگیره (38 نظر) نعیمه نظام دوست: پول اجاره خانه ام را نداشتم که پرداخت کنم و مجبور شدم از این طرف و آن طرف برای پرداخت اجاره خانه ام قرض بگیرم! (33 نظر) (عکس) بیست و پنجمین جشنواره تجلیل از برگزیدگان پژوهش و فناوری استان آذربایجان شرقی در دانشگاه تبریز (33 نظر) ارسلان قاسمی: من عاشق ترلان نیستم و هم اکنون شخص دیگری در زندگی من هست خوشم نمی آید اسمم را کنار ترلان پروانه بیاورید+فیلم (33 نظر) الهه منصوریان: یکبار عاشق شدم ولی آن فرد حاضر به ازدواج با من نشد ؛ بعد یه مدت همو دیدیم الان از خداشه با من ازدواج کنه ولی دیگه وقتش نیست ؛ حداقل منو واسه مسابقه ممنوع الخروج نکنه! (33 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
لیگ یک/ چالوس در دقیقه 90+6 لرزید!/شهرداری نوشهر 1 - نیروی زمینی 1
امام جمعه مشهد: کسانی که در شب یلدا گناه می کنند در زندگی‌شان شومی و نکبت به بار می آورند
فال قهوه با نشان روز شنبه 1 دی ماه 1403
فال شمع روزانه امروز شنبه 1 دی ماه 1403
فال روزانه امروز شنبه 1 دی ماه 1403
چه کسی مبلغ 2 میلیون دلار برای بیمه هواپیمای امام خمینی(ره) چک کشید؟
جزئیات تغییر ساعت کاری ادارات و سازمانهای دولتی و غیردولتی
پایان خوش ملی‌پوشان در سال 2024
گلوریا هاردی: من همه فیلم هایی که همسرم در اون بازی کرده دوست دارم/ فیلم های پدرشوهرم هم خیلی طرفدار داره
بازگشت شبانه علی دایی به پرسپولیس/ سورپرایز مدیرعامل باشگاه برای پرسپولیسی‌ها در برنامه فردوسی‌پور
همسر رهبر معظم انقلاب با دیدن ظروف چینی خارجی در منزلشان: غذاهایی که ما می‌خوریم، با این ظرف‌ها جور درنمی‌آید، این‌ها را رد کنید
مسئولان وقت عشق دوربین بودند / روزبه‌روز قوی‌تر می‌شویم / ناداوری نمی‌شد می‌توانستم به طلا هم برسم
استقبال از یک سنت دیرینه در سفره خانوار؛ یک سفره شب یلدا چقدر آب می‌خورد؟
نگاهی به درخت کریسمس مجلل و شاه پسند گلوریا هاردی و همسر ایرانی اش ساعد سهیلی در منزل لوکسشان در فرانسه/ سلیقه خانوم تو چیدمان خونه حرف نداره
(عکس) عذرخواهی همسر قالیباف از پزشکیان بعد از گریه رئیس جمهور به خاطر عشق پاک قدیمی به همسرش ...
منتخب روز   
(ویدئو) مهران مدیری: شب یلدا برای پدری که دست خالی میره خونه، بلندترین شب ساله، برای مادری که شبکه‌های تلوزیون رو عوض میکنه تا بچه‌هاش اون چیزایی رو که ندارن، نببینن، بلندترین شب ساله جزئیات تغییر ساعت کاری ادارات و سازمانهای دولتی و غیردولتی آلبوم امروز/ به بهانه روز مادر نگاهی می‌اندازیم به تصاویر بازیگران «زیرخاکی» در کنار مادرانشان؛ ژاله صامتی، پژمان جمشیدی و رایان سرلک قاب تاریخ امروز/ عکس یلدایی ملکه ژست‌های عکاسی حرمسرای قاجار با انار/ زیباترین دختر ناصرالدین شاه قاجار در شب یلدا+ ترانه شب یلدای حرمسرای قاجار غذای یلدایی خوشمزه شمالی/ طرز تهیه خورشت بادمجان اناری ویژه شب یلدا (ویدئو) سحرولدبیگی، بازیگر جوکر: من و نیما تو یه کار مشترک باهم آشنا شدیم/ نیما فلاح: تو خونه ظرفارو با وایتکس میشورم، تی میکشم/ خاله بازی میکنیم ایده‌های یلدایی/ 15 چیدمان متفاوت و خاص میوه‌ در شب یلدا / میوه اسلایسی یا درسته؟ یلدای امسال شیک و با کلاس میزتو بچین👌 عکس روز/ تغییر چهره چشم‌نواز و بهت‌آور مصطفی زمانی و الهام حمیدی؛ یوزارسیف و آسنات سریال «یوسف پیامبر» بعد از 16 سال در 42 سالگی و 47 سالگی نوستالژی امروز/ انیمیشنی جذاب و خاطره انگیز از یلدای کارتون‌های دهه60/ از پینوکیو و پلنگ صورتی گرفته تا حنا دختری در مزرعه و ملوان‌زبل (ویدئو) نعیمه نظام دوست یه تنه با خنده‌هاش از روی همه جوکری‌ها رد شد🤣/ تا شما باشین پیش نعیمه پز شوهراتونو ندین برنامه قطعی برق امروز جمعه 30 آذر در تمامی استان ها اعلام شد / جدول زمانبندی و لینک (ویدئو) حیات وحش ؛ مستند حیات وحش حیوانات / نبرد وحشتناک و نفس‌گیر 20 کفتاری که شیر، سلطان جنگل رو تنهایی گیر آوردن و محاصرش کردن!