عراق بعد از سقوط صدام حسین فصل جدیدی از حیات خود را شروع کرد. مردمی رنج کشیده از ستم طاغوت زمان خود اسیر اشغالگری نیروهای خارجی شدند. نزدیک به بیست سال حضور نظامیان آمریکایی با ظهور نیروی شیطانی داعش در منطقه و هدف قرار دادن ملت مظلوم عراق و کشتار و ترور و انفجارهای پی در پی همه و همه زخم های التیام ناپذیری را بر پیکر عراق به جای گذاشت. مردم عراق بعد از ریشه کن شدن داعش در عراق با پایمردی جوانان عراقی و ایثار مدافعین حرم به فرماندهی شهید والامقام سپهبد قاسم سلیمانی، برای ساختن عراقی آباد و امن، همدل شدند و نخستین قدم، پایان دادن به اشغال عراق و خروج تمام نظامیان آمریکایی از این کشور بود. آمریکا و رژیم صهیونیستی مخالف استقرار حکومت قانون برآمده از دل ملت عراق است و تمام شیطنت های اخیر در انتخابات پارلمانی اکتبر نیز ریشه در همین موضوع دارد. عراق متحد و منسجم و همسایه ای پیشرفته و امن برای ایران، خاری است در گلوی رژیم جعلی صهیونیستی که برای امنیت خودش همیشه به دنبال آشوب در منطقه است. بعد از فرار مفتضحانه نیروهای آمریکایی از افغانستان، امروز همه ملت های منطقه یک صدا خروج نیروهای تروریست آمریکایی از عراق و دیگر نقاط خاورمیانه را خواستارند. برخی گروه های سیاسی در عراق به نتایج انتخابات اعتراض دارند و کمیساریای عالی انتخابات قول داده است که نظر تمام گروه ها در بازشماری آراء و اعلام نتایج این انتخابات مد نظر قرار خواهد گرفت. برای بررسی تحولات اخیر، به سراغ محمد باقر حکیم تحلیلگر مسائل عراق رفته ایم. نظر مخاطبان ساعد نیوز را به مطالعه این مصاحبه جلب می کنیم:
در هیچ کدام از انتخابات گذشته عراق یک حزب نتوانسته است اکثریت کرسی های پارلمان را بدست آورد.
ساعد نیوز: انتخابات پارلمانی در عراق با حواشی فرآوانی همراه بود و برخی از تحلیلگران معتقدند که علیرغم شیطنت های گسترده آمریکایی ها و عربستان سعودی برای تأثیر بر روند این انتخابات، نتایج می تواند برای ملت عراق ثمرات خوبی به همراه داشته باشد؟ نظر حضرتعالی چیست؟
محمد باقر حکیم: با توجه به اینکه انتخابات در کشور عراق بر اساس سازوکار قانون اساسی عراق برقرار شد خود یک دستاورد مثبت تلقی می شود این در حالی است که این انتخابات با حضور گسترده ناظران بین الملل برگزار شد و موسسات و کشورهای منطقه ای و فرامنطقه ای آن را بصورت اولیه تائید کردند . بی شک نتایج انتخابات پس از تائید نهادهای قانونی عراق می تواند یک دستاورد برای کشور و مردم عراق محسوب شود.
ساعد نیوز: بیشترین کرسی را جریان صدر به خود اختصاص داده و با این وجود، باز ما دارای یک اکثریت قوی در پارلمان نخواهیم بود و عملاً دولت ائتلافی باید تشکیل شود. چرا هیچ گروهی نتوانست اکثریتی قوی را در پارلمان داشته باشد؟
محمد باقر حکیم: در هیچ کدام از انتخابات گذشته عراق یک حزب نتوانسته است اکثریت کرسی های پارلمان را بدست آورد. عملا با توجه به حضور بی شمار کاندیدها و احزاب عراقی این امر بسیار عادی است که حزب و یا گروه نتواند نسبت بیش از 50 درصد از کرسی های پارلمان را بدست آورد این در حالی است که با توجه به قانون جدید انتخابات، حضور افراد مستقل در پارلمان عراق افزایش پیدا کرده است. می بایست منتظر ائتلاف های احزاب سیاسی باشیم تا ببینیم چه گروه های می توانند حکومت آینده عراق را تشکیل دهند.
در نهایت این کمیساریای عالی انتخابات و نهادهای قانونی عراق است که می بایست انتخابات را تائید یا رد کنند.
ساعد نیوز: علیرغم فشار برخی گروه ها برای ابطال نتایج انتخابات و اعتراضات، مقتدا صدر بیانیه ای را صادر کرد و اعلام کرد که ما به خاطر ملت عراق و آینده مردمسالاری در عراق این نتایج را می پذیریم. پیام اصلی این بیانیه مقتدا صدر چه بود؟
محمد باقر حکیم: درست است که این انتخابات توسط برخی گروه های تائید و مورد اعتراض برخی گروه های دیگر قرار گرفت اما در نهایت این کمیساریای عالی انتخابات و نهادهای قانونی عراق است که می بایست انتخابات را تائید یا رد کنند که در حال حاضر مورد تائید اولیه این نهادها قرار گرفته است . البته گفته شده که به تمام اعتراضات و شکایات موجود رسیدگی خواهد شد.
ساعد نیوز: برخی در خیابان ها به نتایج اعتراض دارند. ریشه این اعتراضات کجاست و به نظرتان آیا تجدید نظری در انتخابات رخ خواهد داد؟
محمد باقر حکیم: بی شک برخی احزاب و گروه های سیاسی عراق با ارائه مستنداتی اعتراض خود را به کمیساریای عالی انتخابات تحویل داده اند و این احزاب تلاش می کنند تا با اعتراضات خیابانی آرام و روش های قانونی بتوانند اعتراضات خود را دنبال کنند. شاید پس از بررسی شکایت تغییر بسیار کمی را در نتایج انتخابات شاهد باشیم.
پارلمان عراق بر خروج آمریکا از عراق تأکید دارد و این اتفاق روی خواهد داد و سازو کار را دولت جدید تعیین خواهد کرد.
ساعد نیوز: نتیجه به دست آمده آیا خروج آمریکا به عنوان عامل اصلی فساد و آشوب در منطقه، را تسهیل خواهد کرد؟ در این باره نظرتان چیست؟
محمد باقر حکیم: خروج نظامی آمریکا از عراق می بایست انجام شود و پیش تر پارلمان عراق نظر خود را در این خصوص اعلام کرده است . در حال حاضر این حکومت عراق خواهد بود تا سازوکار خروج نظامی آمریکا را بررسی و نتایج را به مردم گزارش دهد . باید منتظر ماند و تشکیل حکومت و کابینه عراق را نظاره گر باشیم که چه شخصی در عراق نخست وزیر خواهد شد.
ساعد نیوز: نظرتان درباره دولت آینده عراق چیست؟ آیا دولت ائتلاف ملی تشکیل خواهد شد؟
محمد باقر حکیم: دو فرضیه در این خصوص وجود دارد اول اینکه سید مقتدی صدر با همکاری اقای حلبوسی ، بارزانی و برخی مستقلین حکومت را تشکیل دهند و نخست وزیر را معرفی کنند . فرضیه دوم اینکه سید مقتدی صدر بتواند با گروه های دیگر شیعه به نقطه نظر مشترک برسد و پس از ائتلاف گروه های شیعه آنگاه به سمت اهل سنت و کردها بروند و با تشکیل یک ائتلاف ملی بتوانند نخست وزیر دوره آینده عراق را معرفی کنند.
روابط ایران و عراق ریشه تاریخی دارد.
ساعد نیوز: روابط عراق و ایران با این نتایج به چه نحو خواهد بود؟
محمد باقر حکیم: روابط ایران و عراق ریشه تاریخی به خود دارد. ایران و عراق در حوزه های بی شماری با هم روابط بسیار عمیقی دارند. بنظر می رسد هر حکومتی در راس قدرت عراق قرار بگیرد می بایست با همسایگان خود تعامل ایجابی داشته باشد.