مایکروسافت از تولید نرم افزار تا غول سیستم عامل

  شنبه، 27 آذر 1400   زمان مطالعه 21 دقیقه
مایکروسافت از تولید نرم افزار تا غول سیستم عامل
مایکروسافت به عنوان یکی از بزرگترین شرکت‌های نرم‌افزاری جهان محسوب می‌شود که در سال ۱۹۷۵ توسط بیل گیتس و پل آلن تأسیس شد و دنیای تکنولوژی را وارد عصر جدیدی کرده است. این شرکت با فروش سیستم عامل‌های ویندوز و محصولات نرم‌افزاری مانند آفیس شهرت بسیاری در جهان کسب کرد. در این مطلب به بررسی نحوه تاسیس، موسسان و محصولات مایکروسافت می پردازیم.

تاریخچه شرکت مایکروسافت

شاید شما هم مثل هر شخص دیگری مشتاق باشید تا تاریخچه شرکت مایکروسافت را بدانید. در این مطلب قصد داریم تا حدودی تاریخچه این کمپانی مشهور را بررسی کنیم.

مایکروسافت یک شرکت کامپیوتری بین المللی است که مقرر اصلی آن در ردموند واشنگتن قرار دارد. این شرکت که در ۴ آوریل سال ۱۹۷۵ توسط بیل گیتس و پل آلن تأسیس شد و در زمینه تولید، صدور مجوز و فروش نرم افزار و سخت افزار کامپیوتر فعالیت می کند. مایکروسافت شهرت اصلی خود را مدیون سری سیستم عامل های ویندوز و محصولات نرم افزاری همچون آفیس است. البته محصولات سخت افزاری این شرکت مانند کنسول بازی ایکس باکس و سری تبلت ها و لپ تاپ های سرفیس نیز در تثبیت مایکروسافت در دنیای فناوری نقش بسزایی داشته اند.

شرکت مایکروسافت ابتدا برای تولید نرم افزار کامپایلر زبان بیسیک برای کامپیوتر Altair 8800 تأسیس شد. پس از عرضه سیستم عامل MS-DOS و ویندوز، مؤسسان این شرکت را به موفقیتی چشمگیر رساند. از زمان عرضه عمومی سهام این شرکت در سال ۱۹۸۶، سه نفر از کارمندان این شرکت، میلیاردر و حدود ۱۲ هزار نفر میلیونر شده اند. از دهه ی ۱۹۹۰، مایکروسافت علاوه بر تولید نرم افزار و سیستم عامل، برخی شرکت های بزرگ را نیز خریداری کرده و به زیرمجموعه خود اضافه کرده است. از خریدهای بزرگ ردموندی ها می توان لینکدین با قیمت ۲۶.۲ میلیارد دلار و اسکایپ با قیمت ۸.۵ میلیارد دلار را مثال زد.

در حال حاضر مایکروسافت فرمانروای بی چون و چرای بازار سیستم عامل در بخش کامپیوتر شخصی و لپ تاپ است. البته محبوب ترین سیستم عامل در آمار کلی دستگاه های هوشمند، اندروید است. غول نرم افزاری واشنگتن علاوه بر عرضه سیستم عامل، در بخش های نرم افزاری دیگر مانند موتور جستجو، بازار خدمات دیجیتال، واقعیت افزوده و واقعیت مجازی، رایانش ابری و ابزارهای توسعه نرم افزار نیز حضوری جدی دارد.

تاریخچه تأسیس

پل آلن و بیل گیتس، دوستان دوران کودکی بودند. هر دوی آن ها استعداد و علاقه زیادی به دنیای کامپیوترها داشتند. آن ها در سال ۱۹۷۲ تصمیم گرفتند به کمک یکدیگر، شرکت مستقل خود را تأسیس کنند. اولین همکاری آن ها، شرکت Traf-O-Data بود که نرم افزاری برای کنترل ترافیک عرضه کرد. زمانی که بیل گیتس در هاروارد مشغول به تحصیل بود، آلن مدرک خود را از دانشگاه ایالتی واشنگتن دریافت کرد.

در ژانویه سال ۱۹۷۵، مجله پاپیولار الکترونیکس مقاله ای در مورد کامپیوتر جدید Altair 8800 منتشر کرد. پل و بیل با مطالعه این مقاله علاقه مند شدند که یک کامپایلر (مفسر) زبان BASIC برای این دستگاه توسعه دهند. آن ها با مدیر شرکت MITs، تولیدکننده این کامپیوتر تماس گرفتند و ادعا کردند که مفسری برای این دستگاه آماده کرده اند. البته ادعای آن ها حقیقت نداشت؛ چرا که این دو نفر اصلا دستگاه Altair 8800 را در اختیار نداشتند. به هر حال مدیر شرکت با ملاقات حضوری آن ها موافقت کرد و پس از آن، بیل و پل شروع به برنامه نویسی یک شبیه ساز برای این سیستم کردند. پل وظیفه توسعه شبیه ساز دستگاه و بیل وظیفه برنامه نویسی مفسر را بر عهده داشت. در نهایت در روز ملاقات حضوری در آلبوکرکی، آن ها توانستند مدیر شرکت را برای توسعه مفسر اصلی راضی کنند. بیل گیتس و پل آلن، مایکروسافت را در چهار آوریل سال ۱۹۷۵ تأسیس کردند. نام مایکروسافت که ترکیبی از کلمات مایکروسیستم و سافت ور است، پیشنهاد آلن بود. بیل گیتس از همان ابتدا به عنوان مدیرعامل شرکت مشغول به کار شد. در ژانویه سال ۱۹۷۹، دفتر اصلی شرکت به بلویو واشنگتن منتقل شد.

شرکت مایکروسافت

بیل گیتس (Bill Gates)

بیل گیتس در ۲۸ اکتبر ۱۹۵۵ در سیاتل به دنیا آمده و در واشینگتن بزرگ شده است. گیتس در خانواده ای به دنیا آمد که از تاریخی غنی در تجارت و سیاست و خدمات اجتماعی سرشار بود. گیتس برنامه نویسی را در سن ۱۳ سالگی آغاز کرد و در همین جا هستهٔ اولیهٔ مایکروسافت شکل گرفت. در سال ۱۹۷۳ گیتس وارد دانشگاه هاروارد شد و در آنجا با استیو بالمر آشنا شد. در هاروارد گیتس نسخه ای از زبان برنامه نویسی بیسیک را برای نخستین میکروکامپیوتر نوشت. در سال دوم، دانشگاه را رها کرد تا همه انرژی خود را صرف مایکروسافت کند. شرکتی که او در سال ۱۹۷۵ با دوست دوران کودکی خود پل آلن آغاز کرده بود بر این باور استوار بود که رایانه به وسیله ای ارزشمند بر روی هر میزی و در هر خانه ای تبدیل خواهد شد. آن ها به ساخت نرم افزار برای رایانه های خانگی پرداختند. افق دید گیتس برای محاسبات شخصی، محور موفقیت های شرکت مایکروسافت شد. گیتس در سال ۲۰۰۰ پس از ۲۵ سال، از مدیرعاملی مایکروسافت کناره گیری کرد و جای خود را به استیو بالمر داد ولی همچنان به عنوان مدیر ارشد اجرایی و رئیس هیئت مدیره این شرکت، به فعالیت خود ادامه داد. وی از سال ۱۹۷۵ تا ۲۰۱۴ ریاست هیئت مدیره مایکروسافت را برعهده داشت و پس از ۳۹ سال، با کناره گیری گیتس، جان دبلیو. تامسون به جای وی منصوب شد.

بیل گیتس

پل گاردنر آلن (Paul Gardner Allen)

پل آلن در ۲۱ ژانویه ی سال ۱۹۵۳ در سیاتل واشنگتن به دنیا آمد. پل گاردنر آلن سرمایه گذار، تاجر و خیّر آمریکایی بود که در سال ۱۹۷۵، به همراه بیل گیتس، شرکت مایکروسافت را تأسیس کرد. او که در تاریخ ۱۵ اکتبر ۲۰۱۸ از دنیا رفت، در زمان مرگش در رتبه ۴۶ فهرست ثروتمندترین افراد جهان قرار داشت. آلن بنیان گذار شرکت Vulcan نیز بود. این شرکت، وظیفه مدیریت سرمایه گذاری های و خیریه های آلن را بر عهده داشت. سرمایه گذاری میلیون دلاری آلن در حوزه های مختلف اعم از فناوری، رسانه، تحقیقات علمی، املاک، شرکت های خصوصی فضایی و سهام هایی در شرکت های دیگر بود. آلن مالک دو تیم ورزشی حرفه ای هم بود. Seattle Seahawks از لیگ NFL و Portland Trail Blazers از لیگ NBA تحت مالکیت این سرمایه گذار فعالیت می کردند. به علاوه بخشی از مالکیت تیم Seattle Sounders از لیگ MLS نیز به پل آلن تعلق داشت. پل آلن فعالیت های خیرخواهانه زیادی داشت. او مؤسساتی تحقیقاتی در زمینه بیماری های مغزی و سلولی تأسیس کرده بود و علاوه بر آن، زمینه های مختلفی از قبیل آموزش، منابع طبیعی، خدمات اجتماعی و غیره، هدف بیش از ۲ میلیارد دلار از سرمایه گذاری های خیرخواهانه این سرمایه گذار بودند. هم بنیان گذار مایکروسافت جوایز متعددی را نیز در طول زندگی خود دریافت کرد و در سال های ۲۰۰۷ و ۲۰۰۸در فهرست ۱۰۰ فرد تأثیرگذار جهان در مجله تایم قرار گفت.

پل گاردنر آلن

ورود به دنیای سیستم عامل

اولین حضور مایکروسافت در بازار سیستم عامل ها به سال ۱۹۸۰ برمی گردد. آن ها اولین محصول خود را به صورت نسخه ای از یونیکس با نام Xenix عرضه کردند. البته حضور پررنگ مایکروسافت در این بازار با عرضه ی MS-DOS شروع شد. شرکت IBM برای توسعه سیستم عامل کامپیوترهای شخصی خود ابتدا با شرکت دیجیتال ریسرچ مذاکره کرد و پس از آنکه مذاکرات آن ها بی نتیجه ماند، IBM با مایکروسافت وارد مذاکره شد. نتیجه مذاکرات قراردادی بود که طی آن، مایکروسافت باید نسخه ای از سیستم عامل CP/M برای کامیپوترهای شخصی IBM توسعه می داد. بیل گیتس برای اجرای قرارداد نسخه ای از سیستم عامل 86-DOS را به قیمت ۵۰ هزار دلار از شرکت سیاتل کامپیوتر پروداکتس خریداری کرد. پس از تغییرات اساسی در این سیستم عامل، مایکروسافت آن را با نام MS-DOS برای کامپیوترهای شخصی IBM عرضه کرد. IBM نام این سیستم عامل را به PC DOS تغییر داد.

پس از این که آی بی ام اولین کامپیوترها شخصی خود را در سال ۱۹۸۱ عرضه کرد، مایکروسافت همچنان مالکیت خود را روی MS-DOS حفظ کرد. شرکت IBM، بایوس های کامپیوترهای شخصی را تحت قانون کپی رایت حفظ کرده بود. شرکت های دیگر برای تولید کامپیوترهای شخصی باید این بایوس ها را به صورت مهندسی معکوس توسعه می دادند. محدودیت کپی رایت روی سیستم عامل لحاظ نشده بود و به همین دلیل، پس از مدتی مایکروسافت به عرضه کننده اصلی سیستم عامل برای کامپیوترهای شخصی تبدیل شد؛ چرا که شرکت های دیگر به جز آی بی ام نیز برای توسعه سیستم عامل کامپیوترهای شخصی خود به بیل گیتس و همکارانش مراجعه می کردند. مایکروسافت با عرضه ی ماوس مخصوص خود در سال ۱۹۸۳ به بازار سخت افزار نیز وارد شد. علاوه بر آن، آن ها در بخش انتشارات نیز حضور یافتند و بخش Microsoft Press را برای کارهای انتشاراتی تأسیس کردند. پل آلن در همان سل ۱۹۸۳ به خاطر ابتلا به سرطان خون از شرکتی که خودش تأسیس کرده بود، استعفا داد.

ویندوز

ویندوز و آفیس

همکاری مایکروسافت و IBM درسال های بعدی نیز ادامه داشت. آن ها سیستم عامل OS/2 را در آگوست سال ۱۹۸۵ عرضه کردند. اما بیل گیتس و همکارانش در حاشیه پروژه های آی بی ام، به توسعه سیستم عامل اختصاصی خودشان نیز مشغول بودند. آن ها در نوامبر سال ۱۹۸۵ ویندوز را به عنوان افزونه ای گرافیکی برای MS-DOS معرفی کردند. در مارس سال ۱۹۸۶، دفتر اصلی خالق ویندوز به ردموند منتقل و سهام آن ها نیز به صورت عمومی عرضه شد. این عرضه عمومی باعث شد تعداد زیادی از کارمندان این شرکت میلیونر شوند و چند نفر از آن ها از جمله بیل گیتس، به جمع میلیاردرها بپیوندند.

در همین سال ها، مایکروسافت همکاری نزدیکی با دیگر غول دنیای فناوری یعنی اپل داشت. بیل گیتس طی دیدارهایش با استیو جابز، قراردادهایی به منظور توسعه ی نرم افزارهای مختلف برای کامیپوترهای مکینتاش امضا کرده بود. برنامه نویسان مایکروسافت تعداد زیادی نرم افزار برای کامپیوترهای شرکت جابز تولید کردند؛ اما با معرفی ویندوز در سال ۱۹۸۵، اپل شرکت مایکروسافت را به نقض قوانین کپی رایت و کپی برداری از طراحی های خود متهم کرد. این اتفاق شروع درگیری های نسبتا سخت میان این دو غول دنیای نرم افزار بود. به هر حال در سال های بعد، همکاری و درگیری دو بخش جدانشدنی رابطه مایکروسافت و اپل بود. در سال های پس از عرضه ویندوز، اظهار نظرهای تند استیو جابز در مورد بیل گیتس و محصولاتش افزایش یافت و گیتس نیز جابز و شرکتش را به بی دقتی و دانش پایین متهم می کرد.

در آوریل سال ۱۹۸۷، مایکروسافت نسخه اختصاصی OS/2 خود را به تولیدکنندگان قطعات کامپیوتری عرضه کرد. درسال ۱۹۹۰، کمیسیون تجارت فدرال آمریکا، ردموندی ها را به نقض همکاری با آی بی ام متهم کرد. این اتهام، شروع یک دهه دعوای حقوقی مایکروسافت با دولت آمریکا بود. به هر حال بیل گیتس در زمان این دعواهای حقوقی بیکار نبود و تیم برنامه نویسی خود را به توسعه محصولی دیگر با نام Windows NT مشغول کرد. ویندوز ان تی یک سیستم عامل ۳۲ بیتی بود که بر پایه ی OS/2 تولید می شد. این ویندوز در جولای سال ۱۹۹۳ به همراه API برنامه نویسی ۳۲ بیتی عرضه شد. وقتی آی بی ام از محصول جدید مایکروسافت مطلع شد، همکاری آن ها در قرارداد OS/2 به طور کامل پایان یافت.

مجموعه نرم افزارهای آفیس، محصولی بود که ردموندی ها در سال ۱۹۹۰ عرضه کردند. این مجموعه شامل نرم افزارهای کاربردی از جمله مایکروسافت ورد و مایکروسافت اکسل بود. این نرم افزارها برای تولید و ویرایش متون و جداول کاربرد داشتند. در ۲۲ می سال ۱۹۹۰، نسخه سوم سیستم عامل ویندوز مجهز به نرم افزار آفیس عرضه شد. این نسخه پیشرفت زیادی داشت و با قابلیت های جدید، به بازیگر اصلی دنیای سیستم عامل تبدیل شد.

آفیس

یکی از حرکت های هوشمندانه مایکروسافت که در سال ۱۹۹۴ آن را مجبور به دفاع در دادگاه کرد، دریافت حق مجوز از شرکت های تولیدکننده قطعات کامپیوتری بود. ردموندی ها طی قراردادی که با شرکت های تولیدکننده ی سخت افزار (OEM) می بستند، در قبال تولید هر کامپیوتر از آن ها حق مجوز دریافت می کردند. شرکت مورد نظر اگر از سیستم عامل مایکروسافت استفاده می کرد، باید حق مجوز را به این شرکت پرداخت می کرد. نکته جالب این بود که حتی اگر این شرکت از هیچ یک از محصولات مایکروسافت استفاده نمی کرد، باز هم باید مبلغی برای هر پردازنده یا محصول به ردموندی ها پرداخت می کرد. این حق مجوز که به ازای هر پردازنده دریافت می شد از سال ۱۹۸۸ تا ۱۹۹۴، درآمد سرشاری به سوی مایکروسافت سرازیر کرد. در نهایت در ۲۷ جولای ۱۹۹۴، وزارت دادگستری ایالات متحده ی آمریکا، مایکروسافت را به خاطر ۶ سال دریافت حق مجوز ناعادلانه و تأثیر منفی روی بازار رقابتی، محکوم کرد.

ورود به دنیای وب، ویندوزهای مدرن و ایکس باکس

بیل گیتس در سال ۱۹۹۵ تصمیم گرفت شرکتش را به بازارهای جدید وارد کند. آن ها دنیای وب را بازاری پرسود برای خود می دیدند و به همین دلیل توسعه نرم افزار برای آن را آغاز کردند. در همین سال، سیستم عامل جدید مایکروسافت با نام ویندوز ۹۵ با ظاهر گرافیکی قوی تر و امکانات جدید مانند دکمه ی استارت و سرویس آنلاین MSN عرضه شد. نکته جالب این بود که مایکروسافت قصد داشت با عرضه ی MSN به رقابت با شبکه اینترنت بپردازد.

ایکس باکس

مرورگر اینترنت اکسپلورر، سلاح جدید مایکروسافت در دوران وب بود. ردموندی های این نرم افزار را پس از عرضه ی نسخه های اولیه ی ویندوز ۹۵ توسعه دادند و سپس آن را در بسته های جدید با نام ویندوز ۹۵ پلاس همراه با سیستم عامل عرضه کردند. در سال ۱۹۹۶، محصول جدیدی با نام Windows CE 1.0 توسط غول نرم افزاری واشنگتن معرفی شد. این نسخه برای دستگاه های با حافظه رم پایین مانند دستیارهای شخصی توسعه داده شده بود.

در ۱۳ ژانویه سال ۲۰۰۰، بیل گیتس میز مدیرعاملی مایکروسافت را به دوست و همکار قدیمی اش یعنی استیو بالمر تقدیم کرد. گیتس پس از آن به عنوان مدیر بخش معماری نرم افزار مشغول به کار شد. در همین سال بود که مایکروسافت به همراه تعدادی شرکت بزرگ نرم افزاری دیگر، انجمنی تحت عنوان «اتحاد اعتماد کامپیوتری» تشکیل دادند که هدف اصلی آن، محافظت از مالکیت معنوی نرم افزارها و جلوگیری از ایجاد تغییرات در آن ها بود. منتقدان مخالفت های شدیدی با این اتحاد داشتند و معتقد بودند قوانین دست و پاگیر آن، کاربران را بسیار محدود خواهد کرد. به هر حال این اتحاد و قوانین آن، سود بسیاری برای تولیدکنندگان نرم افزار به همراه داشت. ویندوز XP محصول بعدی مایکروسافت در حوزه ی سیستم عامل بود که در ۲۵ اکتبر سال ۲۰۰۱ عرضه شد. این ویندوز ترکیبی از سیستم عامل های معمولی و NT مایکروسافت بود که بر پایه ی کدهای NT توسعه یافت. ویندوز XP سال ها به عنوان پرطرفدارترین نسخه از ویندوز استفاده می شد و با وجود پایان یافتن پشتیبانی از آن در سال ۲۰۱۴، هنوز در بسیاری از کشورها به وفور از آن استفاده می شود.

ورودی ردموندی ها به بازار کنسول های بازی در سال ۲۰۰۱ اتفاق افتاد. آن ها با عرضه ی کنسول بازی ایکس باکس، جنگی تمام عیار با بازیگران اصلی این صنعت یعنی سونی و نینتندو شروع کردند. نسخه بعدی کنسول مایکروسافت که موفقیت های زیادی برای این شرکت به همراه داشت، در سال ۲۰۰۵ و تحت نام XBOX 360 عرضه شد.

رایانش ابری، ویندوز ویستا و ویندوز ۷

سال ۲۰۰۷ یکی از سال های سرنوشت ساز تاریخ برای مایکروسافت بود. ویندوز ویستا در این سال همراه با آفیس ۲۰۰۷ عرضه شد و فروش بالای این محصولات، رکوردی عالی برای ردموندی ها رقم زد. بیل گیتس در سال ۲۰۰۸ از سمت مدیریت معماری نرم افزار استعفا داد و پس از آن تنها به عنوان رئیس هیئت مدیره و مشاور پروژه های اساسی در شرکتش فعالیت کرد. از اتفاقات مهم تاریخ غول نرم افزار در سال ۲۰۰۸، عرضه سرویس رایانش ابری آژور بود.

آژور مایکروسافت

شرکت مایکروسافت که در چند سال گذشته سود سرشاری را کسب کرده بود، در سال ۲۰۰۹ تصمیم گرفت که فروشگاه های فیزیکی خود را نیز تحت نام Microsoft Store تأسیس کند. اولین فروشگاه رسمی مایکروسافت در تاریه ۲۲ اکتبر سال ۲۰۰۹ در آریزونا تأسیس شد. در همین سال، ویندوز ۷ که در حال حاضر پرطرفدارترین سیستم عامل کامپیوترهای شخصی و لپ تاپ ها در جهان است، عرضه شد. این نسخه از ویندوز با برطرف کردن ایرادات ویندوز ویستا، به سرعت در میان کاربران محبوب شد.

ویندوز ویستا

سال های پایانی دهه ی ۲۰۱۰، رقابت در دنیای گوشی هوشمند به اوج رسید. مایکروسافت که تلاش بالای رقیبانی همچون اپل و گوگل را در این بازار می دید، بیکار ننشست و با عرضه ویندوز موبایل، تلاش کرد در این بخش از بازار نرم افزار نیز سلطه خود را حفظ کند. اگرچه ویندوز موبایل هیچ گاه نتوانست مایکروسافت را به بازیگر بزرگی در صنعت گوشی هوشمند تبدیل کند، اما تلاش های ردموندی ها در این بازار، تجربیات ارزشمندی در اختیار آنان قرار داد.

ویندوز با طراحی مترو و کنسول بازی جدید

زبان طراحی مترو زبانی بود که از عرضه ویندوز فون به مایکروسافت وارد شد. این زبان، طراحی های ساده بر پایه بلوک های تعاملی به نرم افزارهای مایکروسافت اضافه می کرد. ظهور مترو باعث شد طراحی ها و برندسازی های مایکروسافت در سال های ۲۰۱۱ و ۲۰۱۲ به کلی تغییر کنند. سال ۲۰۱۱، سال عرضه نسخه جدیدی از محصول اصلی مایکروسافت یعنی ویندوز بود. ویندوز ۸ در این سال و در ماه ژوئن معرفی شد. عرضه رسمی ویندوز ۸ در ۲۹ فوریه سال ۲۰۱۲ اتفاق افتاد.

ویندوز8

اولین محصول سخت افزاری مایکروسافت در بازار تبلت یعنی سرفیس، در ۱۸ ژوئن سال ۲۰۱۲ معرفی شد. سرفیس اولین کامپیوتر تاریخ مایکروسافت بود که تمام قطعاتش توسط این شرکت واشنگتنی تولید می شد. از دیگر اتفاقات مهم تاریخ ردموندی ها در این سال ها می توان به معرفی Outlook.com به عنوان سرویس ایمیل رقیب جی میل، عرضه ی ویندوز سرور ۲۰۱۲ و خرید شبکه اجتماعی Yammer به قیمت ۱.۲ میلیارد دلار اشاره کرد.

ایکس باکس وان، محصول بعدی مایکروسافت در دنیای بازی های ویدیویی بود که برای رقابت با پلی استیشن، در ماه می سال ۲۰۱۳ عرضه شد. نسخه پیشرفته کنترلر کینکت نیز همراه با کنسول جدید به بازار معرفی شد که با استقبال نسبی علاقه مندان به بازی های ویدیوی روبرو شد. در جولای سال ۲۰۱۳، شرکت ردموندی اعلام کرد که قصد دارد تقسیم بندی جدیدی در دپارتمان های خود اعمال کند. از آن تاریخ، بخش های اصلی مایکروسافت شامل سیستم عامل، اپلیکیشن، رایانش ابری و دستگاه های سخت افزاری شدند.

ویندوز ۱۰ و ورود به دنیای واقعیت مجازی

سال های اخیر مایکروسافت با تغییرات اساسی مدیریتی وهمچنین ورود به بازارهای جدید نرم افزاری و سخت افزاری همراه بوده است. در ۴ فوریه ی سال ۲۰۱۴، استیو بالمر که دوران پرفرازونشیبی در ردموند گذرانده بود، از سمت مدیرعاملی کنار گذاشته شد. ساتیا نادلا که پیش از این به عنوان مدیر بخش های رایانش ابری و محصولات اینترپرایز فعالیت می کرد، جایگزین بالمر شد. در سمت ریاست هیئت مدیره، بیل گیتس جای خود را به جان تامپسون داد و از آن تاریخ تنها به عنوان مشاور فناوری در شرکتی که خودش روزی تأسیس کرده بود، به فعالیت می پردازد. یکی از بزرگ ترین خریدهای مایکروسافت در همین سال و در ۲۵ آوریل اتفاق افتاد. غول نرم افزاری با برنامه سلطه بر بازار موبایل، شرکت بحران زده ی نوکیا را با قیمت ۷.۲ میلیارد دلار خریداری کرد. بخش جدید که با پیوستن نوکیا تأسیس شد، Microsoft mobile Oy نام گرفت. البته بازار موبایل و گوشی هوشمند هیچ گاه برای مایکروسافت مفید نبود. یکی از بزرگ ترین شکست های مایکروسافت در این بازار، ضرر ۷.۶ میلیارد دلاری سال ۲۰۱۵ بود که به اخراج ۷۸۰۰ کارمند انجامید.

از دیگر شرکت هایی که در سال های اخیر توسط ردموندی ها خریداری شده اند می تواند به Mojang، خالق بازی ماین کرفت با قیمت ۲.۵ میلیارد دلار اشاره کرد. خرید بعدی، شرکت امنیتی Hexadite بود که با قیمت ۱۰۰ میلیون دلار به تصاحب مایکروسافت در آمد. غول نرم افزاری واشنگتن پس از دوران استیو بالمر محصولات جسورانه ای به بازار عرضه کرده است. مایکروسافت سرفیس هاب یکی از این محصولات است که در ۲۱ ژانویه ی سال ۲۰۱۵ عرضه شد. جدیدترین نسخه سیستم عامل محبوب مایکروسافت یعنی ویندوز ۱۰ نیز در دوران مدیرعاملی ساتیا نادلا در ۲۹ جولای ۲۰۱۵ عرضه شد. معرفی سرویس واقعیت مجازی هولولنز نیز همزمان با ویندوز ۱۰ انجام گرفت. جدیدترین نسخه ویندوز سرور با نام ویندوز سرور ۲۰۱۶ در سال ۲۰۱۶ عرضه شد که می توان نام آخرین سیستم عامل مایکروسافت را برای آن در نظر گرفت.

وبندوز10

در مارس سال ۲۰۱۶، مایکروسافت اعلام کرد که بخش های کامپیوتر شخصی و ایکس باکس با یکدیگر ادغام و پلتفرم ویندوز یونیورسال تأسیس خواهد شد. از دیگر برنامه های اخیر مایکروسافت، پلتفرم آموزشی Intune for Education است که از قابلیت های رایانش ابری برای مقاصد آموزشی استفاده می کند. از اتفاقات عجیبی که در سال های اخیر در برنامه های ردموندی ها رخ داده، پیوستن به بنیاد لینوکس است. آن ها در نوامبر سال ۲۰۱۶ با پرداخت حق عضویت سالانه ۵۰۰ هزار دلار به عنوان عضو پلاتینیوم این بنیاد به آن ملحق شدند. نکته جالب این عضویت این است که در سال ۲۰۰۱، استیو بالمر، لینوکس را «سرطان» نامیده بود.

ویندوز 11

مایکروسافت در رویداد مجازی «What’s Next for Windows» از نسل بعدی ویندوز با نام ویندوز ۱۱ رونمایی کرد. پانوس پانای، مدیر کاریزماتیک بخش سخت افزار سرفیس که در رأس امور توسعه ویندوز نیز قرار دارد. در رویدادی متفاوت از آنچه تابه حال از ردموندی ها دیده بودیم از تغییرات اساسی در سیستم عامل قدیمی و محبوب مایکروسافت خبر داد تا امیدوار باشیم ویندوز دوباره به دوران هیجان انگیز و پرشور و حال خود بازگردد. اولین نکته ای که نظرتان را به خود جلب خواهد کرد تغییرات اساسی در سیستم عامل Windows 11 است که مایکروسافت در رابط کاربری ویندوز اعمال کرده است. ویندوز حالا شباهت زیادی به مک پیدا کرده و بسیاری از آیکون ها از جمله دکمه استارت در وسط صفحه قرار گرفتند اما اگر از این چیدمان خوشتان نمی آید می توانید به تنظیمات بروید و آیکون ها را مانند نسخه های قبلی به سمت چپ منتقل کنید.

ویندوز11

وضعیت کنونی برند مایکروسافت

از سال ۲۰۱۵ فعالیت های مایکروسافت به سه بخش اصلی تقسیم شد. یکی از این بخش ها، «فرآیندهای تجاری و تولیدی» نام دارد. این بخش را می توان بخش خدمات تجاری و محصولات B2B نامید. نسخه های تجاری نرم افزارهای آفیس، اسکایپ، اکسچنج، شیرپوینت و بسیاری نرم افزارهای حرفه ای دیگر از محصولات این بخش هستند. وب سایت لینکدین نیز از سرویس های تحت پوشش این بخش مایکروسافت است.

بخش دیگر «رایانش هوشمند ابری» نام دارد. این بخش شامل خدمات سرور و رایانش ابری مانند Microsoft SQL Server، ویندوز سرور، ویژوال استودیو، سیستم سنتر و آژور است. بخش سوم فعالیت های تجاری مایکروسافت با نام «رایانش شخصی بیشتر» (More Personal Computing) شناخته می شود. محصولاتی مانند سری سیستم عامل های ویندوز و محصولات زیرمجموعه آن ها، در این دسته بندی قرار می گیرند. محصولات سخت افزاری شامل تبلت های سرفیس، تجهیزات کامپیوترهای شخصی، لپ تاپ های سرفیس و کامپیوتر آل این وان سرفیس استودیو نیز در دسته بندی سوم قرار دارند. آخرین محصولات و خدماتی که در این دسته بندی پشتیبانی می شوند، محصولات گیمینگ مانند سخت افزار ایکس باکس و تجهیزات جانبی و همچنین نرم افزارها و سرورهای بازی مایکروسافت هستند.

آخرین آمارهای ارائه شده از شرکت مایکروسافت، تعداد کارمندان آن را حدود ۱۲۴ هزار نفر در سرتاسر جهان گزارش داده است. درآمد سالیانه ردموندی ها طی آخرین گزارش ۸۹.۹۵ میلیارد دلار گزارش شده و ارزش این برند طی آخرین گزارش های وب سایت فوربز، ۸۷ میلیارد دلار عنوان شده است. مایکروسافت در حال حاضر پس از اپل و گوگل، سومین برند باارزش جهان است.


  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
علی دایی: دکترها گفته بودند شاید زیر عمل زنده نمانم+عکس/ همه درآمدم را در ایران سرمایه‌گذاری کردم و یک وجب از خاک وطنم را با هیچ چیز عوض نمی کنم (164 نظر) مهران مدیری: بعد از مراسم خاکسپاری خسرو شکیبایی دیگه توی هیچ مراسمی شرکت نکرده و نخواهم کرد؛ مردم با گاز پیک‌نیکی و مایه کتلت آمده بودن انگار تفریح بود+ویدیو (92 نظر) الهام چرخنده: من که آبرو ندارم خودم را سنجاق کرده ام به اهل بیت (83 نظر) نگرانی همسر رهبر معظم انقلاب از نداشتن شام برای پذیرایی کردن از مهمان آقا/ وقتی آن شب، در سفره غذا چیزی جز سینی نان و پنیر نبود... (82 نظر) نگاهی به مدل مانتو های اعیانی نسرین مقانلو در عین با حجاب بودن/ میشه هم خوشتیپ بود هم با حجاب+عکس (72 نظر) چهره غمزده و کمر خمیده آریا عظیمی نژاد، داور پرانرژی برنامه عصرجدید در مراسم تشییع مادرش/ روحش شاد و یادش گرامی+عکس (61 نظر) نگاهی به ماشین هیوندای هوش پران جعفر غفارنژاد، رقیب مازندرانی هادی چوپان که همه آرزوشو دارن/غول بابلسری سوار بر هواپیمای رویاهایش😍 (53 نظر) خلاقیت زیبا و جالب همسر جوان سید احمد خمینی برای تبریک تولد با یک شعر عاشقانه سنگین و رنگین/ در نگاه من بهارانی هنوز...+عکس (46 نظر) عاشقانه های زیبا و دلنشین الهام چرخنده و همسر روحانی‌اش در شهر و حرم امام رضا(ع)/ ایشالا خوشبخت باشین+عکس (46 نظر) نگاهی به حیاط دلباز و شاهانه ویلای میلیاردی علی پروین در منطقه خوش آب و هوای تهران +تصاویر/ برای خودش یک باغه (41 نظر) مازیار لرستانی: دلم برای شهره لرستانی تنگ شده+ویدئو (39 نظر) نگاهی به گل آفساید گولسیانی به مس رفسنجان از زاویه ای متفاوت +فیلم/ قهرمانی پرسپولیس با اشتباه محرز داوری مسجل شد (39 نظر) نگاهی به ماشین بِنزِ هوش پران حمید لولایی که همه آرزوشو دارن/آقای کمدین سوار بر هواپیمای رویاهایش😍 (38 نظر) خلاقیت خنده دار قصاب شیرازی برای کشاندن مشتری به مغازه حماسه آفرید!/ هنر نزد ایرانیان است و بس +عکس😆 (35 نظر) پنجمین سالگرد ازدواج سوگل طهماسبی با صدای بهنام بانی و این چنین برگزار شد+ویدیو/ خوشبخت بشین و عشقتون مانا😍 (31 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
منتخب روز   
تئاتر دیدن آقای روحانی با تی شرت آبی و بدون عبا و عمامه به همراه دختر و نوه‌اش+عکس واکنش معنادار و عجیب پسر مسعود پزشکیان به استعفای ظریف + عکس یکی از غمگین ترین سکانس های شهرزاد/ مرگ جمشید خان پلاکاردی از محمدرضا شاه در دستان مردم به شکل دراکولا با شاخ های شیطانی+عکس/ نوشتن لقب هایی در شان چهره منفور پهلوی نگاهی به قاب دو نفره چهره‌های سیاسی با مادرشان؛ از حسن روحانی و خاتمی تا هاشمی رفسنجانی و جهانگیری+عکس/ جای خالی تصویر رئیس جمهور شهید با مادرشان با این قاب پر شد! شباهت معنادار و پُرمفهوم درب ورودی خانه رهبر معظم انقلاب و امام خمینی(ره)+عکس/ دری آهنی و کوچک با ساده ترین و بدون تجملات ترین حالت ممکن چهره غمزده و عرض تسلیت صمیمی جمشید هاشم پور به شهاب حسینی در مراسم تشییع پدر جوانش/ روحش شاد و یادش گرامی+عکس (فیلم) فیلمبرداری بی‌شرمانه رضا پهلوی از معاشقه دخترش لب دریا! 😳😳😳 / حاشا به غیرتت! احساسی ترین سکانس سریال عاشقانه جیران /ناصر الدین شاه: حکیم ازت میخوام ثمره این عشق رو نجات بدی قشنگترین سکانس سریال شهرزاد / فرهاد: عشق هر ناممکنی رو ممکن میکنه سکانسی فراموش نشدنی از سریال عاشقانه شهرزاد / وقتی شهرزاد و قباد برای اولین بار باهم تفاهم دارن (عکس) تصویری معنادار از تکیه رهبر انقلاب بر اسلحه هنگام سخنرانی / علی به وقت حماسه عصا به دست نمی‌گیرد ...