درای وال یا همان دیوار خشک کناف به سیستم ساخت و ساز خشک به ساختار های مقاوم در برابر زلزله ای گفته می شود که سبک بوده و از ترکیب پنل های گچی یا سیمانی که در اصطلاح عامیانه به آنها کناف گفته می شود به همراه پروفیل های سبک فولاد ی گالوانیزه ساخته می شود. با ترکیب این دو عنصر چهار ساختار حاصل می شود که عبارت اند از :
- دیوار جدا کننده
- سقف کاذب
- دیوارهای پوششی
انواع درای وال کناف
درای وال کناف با توجه به عملکرد و مکان مورد استفاده به انواع مختلفی تقسیم می شوند که در ادامه با آنها آشنا خواهیم شد. در شرایط معمول از پانل های گچی ساده یا (Regular board) استفاده می شود که این نوع ساده ترین نوع از دیوارهای کاذب به شمار می رود. در مکان هایی که رطوبت زیاد وجود دارد مانند آشپزخانه یا سرویس بهداشتی از پنل های (Moisture Resistant board) که در برابر رطوبت مقاوم هستند استفاده می شود. این صفحات معمولا در مکان هایی به کار گیری می شوند که رطوبت آنجا کم تر از 90 درصد باشد.
مکان هایی که احتیاج به مقابله با حریق دارند نیز از پانل های مقاوم به آتش که دارای الیاف و شیشه می باشند استفاده می شود. این پانل ها تا 3 ساعت در مقابل آتش سوزی مقاومت می کنند. در مکان هایی مانند چاه های تاسیساتی که هم رطوبت بالا می باشد و هم خطر آتش سوزی وجود دارد از پنل های (Fire & Moisture resistant board) که در برابر آتش و رطوبت مقاوم هستند استفاده می شود. هم چنین برای دیوارهایی خارجی یا دیوارهایی که به صورت همیشگی با آب در تماس هستند از صفحات مسلح سیمانی یا آکواپنل استفاده می شود.
مزایای استفاده از دیوار خشک کناف
اگر بخواهیم مقایسه ای بین دیوار کاذب با دیوارهایی که با مصالحی مانند آجر یا بتون درست می شوند داشته باشیم به چند اختلاف بر خورد می کنیم. اول اینکه دیوارهای کاذب نسبت به این درای وال کناف حدودا 15 درصد سبک تر هستند که موجب می گردند در نهایت ساختمان نیز سبک تر شده و در نتجه مقاومت به زلزله افزایش یابد. هم چنین در صورت تخریب ساختمان با توجه به سبک بودن کناف خطر جانی برای ساکنین به طرز قابل توجهی کاهش می یابد. دومین تفاوت نحوه اتصال انعطاف پذیر پانل ها به پروفیل ها باعث کاهش نیروی زلزله می شود. بدین گونه که استاد ها در داخل رانر های جای بیشتری برای بازی کردن دارند و به هم پیچ یا پرچ نمی شوند در صورتی که پانل ها به هر دوی آنها پیچ شده و سازه یکپارچه ای در نهایت به وجود می آید.هم چنین سبک بودن مصالح کناف باعث می شود تا حمل آنها توسط کارگران راحت تر بوده و سرعت انجام پروژه بالاتر برود و هم چنین در مسافت های طولانی نیز با توجه به بسته بندی مناسب آسیبی به کناف ها وارد نشود.تفاوت سوم یا به عبارت دیگر مزیت سوم دسترسی آسان به تاسیسات مکانیکی و الکتریکی می باشد. بدین ترتیب در صورت آسیب دیدن لوله ها به سرعت و راحتی می توان قسمت آسیب دیده را تعویض و تعمیر کرد که باعث افزایش عمر ساختمان می شود. به صورت کلی برای بازسازی منزل های قدیمی یا مناطقی که نیاز به ساخت وساز سریع باشد بهترین انتخاب می تواند سیستم های درای وال کناف باشد.
مزایای عمومی استفاده از درای وال کاذب
مقاومت در برابر صدا در صورت استفاده از دیوار خشک به مراتب افزایش می یابد و با استفاده از عایق های پشم سنگ و یا پلی استایرن می توان دیوارها را در مقابل با حرارت نیز عایق نمود. هم چنین با توجه به امکان رنگ آمیزی مستقیم دیوار خشک کناف نیازی به گچ و خاک نبوده و باعث افزایش سرعت اجرای پروژه و صرفه جویی در منابع نیز می شود. در نهایت نیز با توجه به اینکه دیواره های کناف سطح کم تری را اشغال می کنند مساحت مفید ساختمان نیز افزایش می یابد.
اجرای دیوار خشک کناف
دیوارهای کاذب از سه قسمت به نام استاد ها، پنل ها و رانر ها تشکیل می شوند. رانر ها عمدتا از قاب های اصلی درای وال کناف هستند که جنس آنها فولادی بوده و سطح مقطع آنها نیز ناودانی شکل است. داخل قاب های اصلی به وسیله یک سطح مقطع ناودانی شکل دیگری که آنها را استاد می نامیم تقسیم می گردند. سپس پنل ها که همان صفحات چند لایه یا گچی هستند روی آنها نصب می شود. با استفاده از نوار و بتونه مخصوص درزگیری، درزهای میان صفحات نیز درزگیری می گردد تا سطحی یکپارچه حاصل شود. سطح به دست آمده در نهایت امکان اجرای رنگ، کاغذ دیواری، کاشی و یا پوشش های دیگر را خواهد داشت. هم چنین فضای خالی داخل نیز این امکان را می دهد تا از عایق های صوتی و حرارتی استفاده نمود. از همه مهمتر اینکه امکان دسترسی به تاسیسات ساختمانی نیز آسان تر می شود.
کاربرد دیوار خشک
می توان گفت دیوار خشک کاربرد های فراوانی دارد که در زیر به آنها اشاره شده است.
- پوشش دیوار داخلی و خارجی
- استفاده به عنوان دیوار جداکننده
- پوشش سقف برای دکوراتیو
- قاب بندی گوناگون
- ایجاد سطح منظم یکپارچه و محکم
از دیگر مواردی که برای مشتریان بسیار حائز اهمیت می باشد قیمت دیوار خشک کناف می باشد. در واقع باید بیان کنیم که قیمت آن بستگی به نوع برند، ابعاد و ضخامت درای وال ها دارد. علاوه بر خرید آن باید هزینه اجرای آن را هم مد نظر قرار داد.
چه نکاتی را باید برای نصب درای وال باید مد نظر قرار دهیم؟
- از آنجایی گچ برگ ها ضد آب نمی باشند، تنها فقط در برابر رطوبت مقاوم می باشد و بهتر است در مکان هایی استفاده شود که نیاز به آب جهت شست و شو ندارد.
- زمانی که در حال خرید سازه ها هستید توجه داشته باشید که ضخامت سازه ها حتما ۶ میلی متر باشد. هم چنین برای اطمینان کیفیت سازه می توانید به یک کارشناس مراجعه کنید تا ضخامت سازه را به کمک کولیس اندازه گیری کند. در مورد پنل های گالوانیزه هم باید ضخامت ۶ میلی متر را انتخاب کنید اگر ضخامت آن کمتر باشد زودتر زنگ زدگی و فرسودگی می باشد. و هم چنین نمی تواند وزن سازه را تحمل کند.
- برای نصب حتما از نیرو ماهر باید کمک بگیریم هم چنین آن فرد معتمد باشد زیرا برخی از نیروها برای سود بیشتر خود از پرچ و پیچ ها ی بی کیفیت استفاده می کنند.