دسته بندی ها

سیاست
جامعه
حوادث
اقتصاد
ورزش
دانشگاه
موسیقی
هنر و رسانه
علم و فناوری
بازار
مجله خانواده
ویدیو
عکس

جستجو در ساعدنیوز

مجله خانواده / سبک زندگی / پرورش گل و گیاه /

موثرترین روش تکثیر و پرورش انجیر کادوتا 

سه شنبه، 11 مرداد 1401
درخت انجیر؛ از آنجا که نسبتاً پربار است و در شرایط سخت رشد می‌کند، معمولاً انتخابی مناسب برای نگهداری و پرورش در باغ است. در این محتوا تمامی نکاتی که نیاز است برای کاشت درخت انجیر در اختیار داشته باشید را برای شما جمع‌ آوری کرده‌ایم.

درخت انجیر

یکی از بلندترین درختان است که آب و هوای گرم و بارانی را دوست دارد. این درخت، زادگاهی مدیترانه ای دارد و معمولاً در هوای سرد دوام نمی آورد. برگ های این درخت پهن، کرک دار و دارای شیارهای عمیق هستند. این درخت خزان پذیر است، به این معنی که پس از شروع فصل پاییز، برگ های آن شروع به زرد شدن می کنند و در نهایت می ریزند. ریشه درختان انجیر معمولاً عمق زیادی ندارند، بااین حال بعضی اوقات ریشه آن ها به طرز عجیبی عمیق می شود. میوه درخت انجیر روی شاخه آن ساخته می شود. انجیر کادوتا درختی با اندازه متوسط است که معمولاً به دلیل خوراکی بودنش آن را پرورش می دهند، اگرچه به جنبه زیبایی آن نیز اهمیت داده می شود. این میوه چارتریوس (از نظر فنی “pome”) تولید می کند که معمولاً از اوایل تا اواسط پاییز آماده چیدن است. میوه ها طعم شیرینی دارند.

فاصله کاشت درخت انجیر کادوتا چقدر است؟ نکات لازم برای کاشت انجیر کادوتا:

فاصله کاشت برای انجیر دیم، ۱٠ در ۱٠ متر است. عمق گودال ها باید از ۱ تا ۱.۵ متر و عرض آن حدود هفتاد باشد. قلمه ها نیز باید هفتاد الی نود سانتی متر با قطر حدود ۳ سانتی متر باشند. نکات زیر را برای کاشت نهال انجیر کادوتا، رعایت کنید:

  • نهال های دیم نیاز به محافظت در برابر سرما، آفات، موش ها و گرمای شدید دارند.
  • در فصل رویش نهال، کود دهی را به شکل مایع انجام دهید.
  • در کود دهی، زیاده روی نکنید.
  • چیدن میوه را زمانی انجام دهید که انجیر کادوتا نرم شده و رسیده باشد.
  • حفاظ مناسبی برای جلوگیری از حمله پرندگان به درخت ایجاد کنید.
  • همان طور که می دانید برای کاشت هر نهالی، زمان خاصی از سال مناسب است و کاشت به موقع، تأثیر بسیاری بر روند رشد و باردهی آن می گذارد. اوایل اسفندماه و نیمه اول فروردین، زمان مناسبی برای کاشت انجیر کادوتا، هستند. با کاشت نهال در روزهای بارانی نیز می توانید نتیجه بهتری از رشد آن بگیرید.
  • درخت انجیرکادوتا؛ بسیار مقاوم است و امکان پرورش آن در باغچه نیز وجود دارد. البته این درختان زمانی که بزرگ می شوند به فضای بیشتری برای رشد نیاز دارند و ازآنجایی که جابه جایی ممکن است ریشه نهال را خشک کرده و از بین ببرد، بهتر است از همان ابتدا نهال را در باغچه بزرگ و یا فضای باز بکارید.

مراقبت های لازم از آفات و بیماری های درختان انجیر کادوتا چگونه است:

هر گیاه یا نهالی نیاز به مراقب دارد؛ از گل های لطیف بهاری گرفته تا درختان تنومند. درصورتی که به درستی از آن ها مراقب نشود، ممکن است به شکل های مختلفی آفت زده و یا از شدت سرما و گرما از بین بروند. در ادامه، نکات نگهداری از درخت انجیر کادوتا و به اصطلاح فوت کوزه گری آن را به شما آموزش می دهیم.

  1. این درخت، گرمسیری است و به سرما حساسیت بسیاری نشان می دهد. قهوه ای یا چروک شدن برگ های درخت انجیر کادوتا، تیره یا پلاسیده شدن جوانه و خشک شدن شاخه ها علائمی هستند که به شما می گویند درخت سرمازده شده و نیاز به مراقبت و جابه جایی دارد.
  2. نهال های تازه کاشته شده، به حفاظت احتیاج دارند. باغداران معمولاً با برگ نخل و یا صندوق، دور نهال را می پوشانند و آن را گرم نگه می دارند.
  3. هرس درخت بایستی در فصل گرم سال انجام شود؛ زیرا ایجاد زخم می تواند درخت را نسبت به سرما حساس تر کرده و موجب از بین رفتن آن بشود.
  4. کود دهی به موقع و استفاده از ضد آفت برای کاشت نهال انجیرکودوتا، حیاتی است؛ اما مراقب باشید در مصرف کود و آفت کش ها زیاده روی نکنید.

روش تکثیر درخت انجیر کودوتا :

روش های ازدیاد انجیر کودوتا در دو دسته تکثیر جنسی و غیر جنسی قرار می گیرند. از تکثیر جنسی زمانی استفاده می شود که شما دانه های درشتی از میوه انجیر کودوتا به دست آورده باشید. به گونه ای که این دانه ها زیر دندان شما مشخص باشند. تکثیر غیرجنسی به روش های مختلفی چون پیوند، خواباندن شاخه، پاجوش و قلمه زدن تقسیم می گردد. قلمه زدن رایج ترین روش برای تکثیر درخت انجیر کادوتا است.

تکثیر به روش قلمه زدن :

قلمه زدن به دو صورت کاشت مستقیم و کاشت خزانه ای امکان پذیر است.در روش قلمه زدن به شکل مستقیم حفره ای معادل یک تا ۱.۵ متر با پهنای ۸۰ سانتی متر ایجاد و قلمه های ۳ یا ۴ ساله(بهتر است این قلمه ها در محدوده سنی انتخاب شوند که از نظر ضخامت برابر با ۲ تا ۴ سانتی متر و از نظر قدی برابر با ۷۰ تا ۸۰ سانتی متر باشند) را در آن بکارید. این حفره ها با فواصل ۶ تا ۱۲ متر از یکدیگر ایجاد می گردند. در قلمه زدن به روش خزانه ای قلمه هایی به طول ۲۰ تا ۲۵ سانتی متر انتخاب می شود. بهتر است این قلمه ها را از درختان ۲ یا ۳ ساله قطع کنید و در انتهای فصل پاییز اقدام به این برش نمایید. قلمه ها را در خاک رطوبتی با دمایی معادل۵ تا ۶ درجه حفظ نمایید. در نهایت قلمه ها از پایان زمستان تا ابتدای بهار با فواصل ۴۰ تا ۴۵ سانتی متر بر روی زمین کشت می شوند. زمانی که در حال کاشت قلمه هستید، باید آخرین جوانه از خاک خارج باشد. این قلمه ها به سرعت رشد تکمیلی خود را آغاز می کنند. یک سال منتظر باشید و آن گاه بهترین آن ها را به محلی جدید با عرض، گودی و طول نیم متر ببرید و بکارید.

برای قلمه زدن و کاشت نهال انجیر، شاخه را انتخاب کرده و با اندازه مناسب برش بزنید. برای برش زدن حتماً از وسیله استفاده کنید و شاخه را نشکنید. شاخه های بریده شده را تا بهار سال آینده در دمای ٠ تا ۷ درجه و رطوبت بالا نگهداری کنید. در این شرایط قلمه ریشه زده و آماده کاشت می شود. پس از رسیدن بهار، قلمه ها را در جای مناسب بکارید و به آن رسیدگی کنید. پس از گذشت یک سال، نهال آماده انتقال به جای اصلی است. قبل از آموزش قلمه زدن درختان انجیر کادوتا، لازم است که با قوانین انتخاب قلمه آشنا باشید:

  • درخت مادری که انتخاب می کنید باید سالم، قوی و پربار باشد.
  • سرشاخه های 2 تا 3 ساله درخت را برای قلمه زدن انتخاب کنید.
  • طول قلمه ها باید حدود ۷٠ سانتی متر باشد.
  • قطر قلمه ها حداقل یک سانتی متر باشد.
  • قلمه های بخش انتهایی درخت انجیر کادوتا، بهتر از شاخه های وسطی و بالایی درخت هستند.

تکثیر انجیر کادوتا به وسیله پاجوش :

برای کاشت درخت انجیر کادوتا با پاجوش بهتر است در بهمن یا اسفند دست به کار شوید و پاجوش ها را داخل حفره های آماده بکارید. تنها ۲ یا ۳ شاخه از نهال باقی بگذارید. برای کشت آبی حفره ای به اندازه ۲ متر ایجاد و حالا ۱.۵ متر از آن را با خاک پوشش دهید. حفره را آبیاری کرده و شاخه را درون آن بگذارید.

تکثیر به روش خواباندن شاخه :

شاخه از بدنه درخت اصلی کنده نمی شود و در همان وضعیت به زیر خاک هدایت می گردد. آن گاه بعد از گذشت مدتی، شاخه منحرف شده ریشه می دهد و زندگی خود را از سر می گیرد. وقتی که گیاه یک ساله شد، دوباره قسمت بیشتری از آن در خاک نهان می گردد. این کار تا زمانی که فاصله گیاه کاشته شده با درخت اصلی به حد مطلوب برسد، ادامه می یابد. در نهایت بعد از به اندازه شدن این فاصله از درخت اصلی انجیر کادوتا قطع و مستقل می گردد.

تکثیر انجیر کادوتا با استفاده از پیوند زدن :

پیوند زدن یک روشی است که دو گیاه را با روش تکثیر در یک گیاه دیگر پیوند می زنند،در واقع از قسمت پایینی گیاه پایه پیوند استفاده می کنند و آن را به قسمت بالایی جوانه ظریف پیوند می زنند،این کار در واقع به منظور ترکیب عملکرد دو گیاه انجام می شود.برای تولید انجیرهای مختلف مانند شاه انجیر کادوتا، انجیر نوع سیاه، متی، سبز و بر از پیوند استفاده می شود. زمان مناسب برای پیوند درخت انجیر اردیبهشت و روش مناسب انتخاب شده برای پیوند روش لوله ای است.

شرایط نگهداری از انجیر کادوتا

درخت انجیر بسیار خارق العاده است. این درخت به خاطر میوه اش و همچنین زینتی بودن، محبوبیت زیادی دارد. اگر قصد پرورش و نگهداری درخت انجیر را دارید، حتما می دانید که انتخاب بهترین زمان کاشت نهال انجیر کادوتا در رشد و به ثمر رسیدن آن بسیار موثر است. در ادامه شرایط نگهداری از انجیر کادوتا را توضیح خواهیم داد همراه ساعد نیوز باشید.

درخت انجیر کادوتا یک گیاه نیمه گرمسیری است و در محیط پرنور کشت می شود.این درخت به تابش مستقیم نور خورشید برای رشد و ثمر دهی نیاز دارد.انجیر زمستانهای ملایم همراه با بارندگیهای پراکنده و تابستانهای گرم را بیشتر ترجیح می دهد علیرغم اینکه انجیر کادوتا بومی نواحی نیمه بیابانی است، درجه حرارتهای پایین زمستان، بیشتر از گرمای بالای تابستان کشت آن را محدود می سازد، بطوری که درختان انجیر کادوتا گرمای شدید را بدون خسارت جدی به کیفیت میوه تحمل می کند.انجیر مانند هر گیاه خزان دار نیمه گرمسیری که به شرایط خشک آب و هوایی وابسته است تحت شرایط رطوبت نسبی پایین، تابش شدید نور خورشید، درجه حرارت بالای تابستانه (۳۵ تا ۴۲ درجه سانتیگراد در ماههای تیر و مرداد) و زمستانهای ملایم به خوبی رشد می کند. اگر پرورش درخت انجیر را در محیط منزل و در گلدان انجام می دهید، این گلدان را در محل مناسبی برای دریافت تابش روزانه قرار دهید.

زمانی که ۲.۵ سانت از خاک انجیر کادوتا خشک شده باشد، زمان آبیاری است. آبیاری درخت انجیر باید به طور منظم انجام شود. این درخت برای رشد به آب کافی نیاز دارد. اگر با زرد شدن برگ های درخت انجیر مواجه شدید، باید میزان آب دهی را افزایش دهید. اگر این درختان به شکل دیمی کاشت شده اند، باید ۳۰۰ تا ۴۰۰ میلی متر بارش را از فصل پاییز تا ابتدای فصل بهار دریافت کنند. رطوبت نسبی کمتر از ۲۵% برای درختان انجیر کادوتا بهتر است. زیرا رطوبت نسبی بالا، شیوع و آلودگی به اکثر بیماریهای قارچی و نیز شکاف خوردن میوه که در زمان رسیدن میوه صورت میگیرد را تشدید می کند. اگر بارندگی کاهش یابد، بهتر است کشت آبی را برای درخت انجیر کادوتا دنبال کنید. در زمان لقاح درخت نباید در معرض بارندگی باشد. چون محصول آن به شدت کم می شود. میوه انجیر در بارندگی های کم و هوای خشک به شکل دم کوتاه و کوچک می شود اما در هوای مرطوب به شکل بزرگ و دراز رویت می گردد. اگر در محیط منزل اقدام به آبیاری گلدان انجیر می کنید، در هر بار آبیاری ۳.۸ لیتر برای آن در نظر بگیرید.

وزش باد یا بارندگی در طول انجام عمل بار دهی ممکن است با ایجاد اختلال در پرواز طبیعی زنبور انجیر کادوتا (Blostophaga) در انجام فعالیت گرده افشانی و تشکیل میوه، وقفه و ممانعت ایجاد کند. با وجود این، وزش نسیم ملایم در هنگام خشک شدن میوه مناسب است. زیرا به رسیدن مطلوب میوه ها کمک می کند.

نیاز سرمایی درختان انجیر برای شکست رکود زمستانی از صفر تا مقدار کم گزارش شده است، سرمای مورد نیاز برای شکستن استراحت انجیر به قدری کم است که چند هفته هوای خنک برای آن کافی است بطوری که ۱۰۰ تا ۴۰۰ ساعت دمای کمتر از ۷ درجه سانتیگراد نیاز سرمایی آن را بر طرف می سازد.

خاک مناسب برای کاشت درخت انجیر کادوتا خاکی از شن نرم تا رس سخت را در بر می گیرد اما در خاک های لیمونی بهترین رشد و نمو را از خود نشان می دهد. این خاک از نظر اسیدیته باید بین ۶ تا ۷.۵ باشد. مقاومت گیاه انجیر بالاست و در محیط هایی با خاک خشک و شور نیز کشت می گردد. درختان انجیر کادوتا ازآنجاکه مقاوم هستند، در بیشتر خاک ها رشد خوبی خواهند داشت؛ اما دقت در انتخاب نوع خاک باعث می شود تا رشد آن ها چند برابر شده و بار بهتری داشته باشد. خاک های اراضی لمونی برای کاشت نهال انجیر کادوتا انتخاب مناسبی هستند. البته به دلیل اینکه رشد شاخه و برگ های نهال در این نوع خاک ها بیشتر است، میوه دهی تا سه سال به تأخیر می افتد.

مقدار آب مورد نیاز گیاه انجیر کادوتا با توجه به سن و شرایط آن متفاوت است. در شرایط جغرافیایی که باران زیاد می بارد، نیاز به آبیاری کاهش پیدا می کند. درختان مسن و نهال ها به آب کمتر در دفعات بیشتری نیاز دارند. هرچه خاک درخت سنگین تر باشد، از آنجایی که آب بیشتری در خود نگه می دارد، به آبیاری کمتری نیاز دارند. اگر در منطقه ای که درخت کاشته شده است و هر 10 روز یک بار به اندازه 1 سانتی متر باران می بارد، نیازی به آبیاری توسط شما نیست. البته آبیاری کمکی، می تواند به رشد بهتر درخت کمک کند. زمانی که برگ های درخت انجیر کادوتا، زرد شده و بی حال می شوند، نیاز است که به درخت آب بدهید.

نمی توان گفت کدام کود برای کاشت درخت انجیر کادوتا، بهتر است. به صورت کلی، استفاده از سه تا چهار کود مختلف و داشتن برنامه غذایی منظم برای کاشت نهال انجیر کادوتا، رشد آن ها را به حداکثر می رساند. سعی کنید از کودهای میوه ای درختان خانواده توت در برنامه تغذیه درخت استفاده کنید.

زمانی که شاخه های آسیب دیده و دارای بیماری بر روی درخت دیده می شود، درخت نیاز به هرس دارد. گاهی اوقات هرس درخت برای این انجام می شود که درخت قوت بگیرد و رشد بهتری داشته باشد. با هرس درخت، تقریباً نیمی از اندازه آن را می کاهید. بهترین زمان هرس، در زمستان و هنگام خواب زمستانی درخت است. شاخه هایی که روی شاخه های اصلی میوه دهی رشد می کنند و دارای زاویه کمتر از ۴۵ درجه هستند نیز نیاز به هرس دارند. انواع هرس درخت انجیر کادوتا:

  • هرس بهره برداری
  • تشکیل درخت به شکل پابلند
  • هرس درخت انجیر و تشکیل درخت به شکل بوته

میزان مقاومت انجیر کادوتا در برابر سرما :

درختان انجیر کادوتا به سرمای زمستان حساسیت بیشتری دارندمیزان حساسیت به سرما در بیشتر ارقام انجیر کادوتا به اندازه مقاوم ترین درختان پرتقال گزارش شده است. همچنین مقاومت آن از درختان انار کمتر است. مقاومت این درخت به سرما، رقم، سن، سلامتی درخت، و شرایط فیزیولوژیکی آن بستگی دارد. درختان جوان نسبت به سرما حساسیت بیشتری نشان می دهند. درختان جوان در سرمای ۳- درجه سانتیگراد طی ماههای آبان و آذر آسیب دیده و با درجه حرارتهای ۹- درجه سانتیگراد در اواسط زمستان از بین می روند. درختان انجیر کادوتا در اوایل شروع فصل سرما مقاومت کمتری دارند که با پیشرفت رکود، درجه حرارت های پایین تر مقاومت بیشتری پیدا می کنند بطوری که درجه حرارت های ۳- تا ۶- درجه سانتیگراد در اوایل فصل زمستان ممکن است درختان را بخشکاند. ولی با پیشرفت مرحله رکود این امر بسته به رقم، در درجه حرارت های پایین تر از ۱۰ درجه سانتیگراد تحقق می یابد. اندامهای جوان درخت نسبت به سرما حساسیت بیشتری دارند. درجه حرارت های ۸- تا ۱۰- درجه سانتیگراد، شاخه های جـوان را از بین می برد، در حالیکه تنه درخت در درجه حرارت ۱۲- تا ۱۵- درجه سانتیگراد نابود می شود ولی ممکن است اندامهای زیر زمین، شاخسارهای جدیدی را در فصل رشد بعد بوجود آورند. ریزش زودتر از موعد که ممکن است به وسیله حمله آفات و بیماریها و یا خشکسالی ایجاد شده باشد، حساسیت درخت را به سرما بیشتر می کند

نکات مهم برای کاشت درخت انجیر کادوتا :

در فصول رویش گیاه (بهار و تابستان) باید کوددهی را به شکل مایع انجام دهید. این کوددهی در فصل بهار و تابستان هفته ای یک بار انجام می شود. مخصوصاً زمانی که درخت دارای میوه شده است. بهتر است برای انجام کوددهی زمان مشخصی در هفته را تعیین کنید اما در میزان و دفعات کوددهی برای رشد درخت انجیر کادوتا زیاده روی نکنید. چون در این صورت مشکلات زیادی را برای درخت به دنبال خواهد داشت. زمان برداشت میوه انجیر را با دست خود تعیین کنید. وقتی که انجیر کادوتا به اندازه کافی نرم شده باشد، یعنی رسیده و آماده چیدن است. برای جلوگیری از حملات پرندگان به انجیرها، حفاظ مناسبی حول درخت انجیر ایجاد کنید.

شایع ترین بیماری و آفات درخت انجیر کادوتا چه است:

به طور کلی درخت انجیر کادوتا در برابر آفت ها و بیماری ها بسیار مقاوم است. با این حال در شرایط محیطی نامناسب یا عدم توجه به نیازهای آن ممکن است دچار برخی از مشکلات شود. پس از کاشت، درخت در بعضی شرایط ممکن است دچار آفت یا بیماری بشود. شایع ترین بیماری ها و آفات درخت انجیر کادوتا، عبارت اند از:

  • بیماری بلایت
  • بیماری سیاهک
  • سفیدک سطحی
  • پوسیدگی طوقه و ریشه
  • پوسیدگی طوقه و ریشه
  • شپشک ستاره ای
  • کنه تارتن
  • مگس

برای تشخیص درست علت زرد شدن و ریزش برگ های درخت انجیر کادوتا لازم است که بررسی دقیق انجام شود. اما به طور معمول در فصل زمستان، برگ های درخت انجیر شروع به ریزش می کنند. تغییرات ناگهانی محیطی هم می تواند باعث ناراحتی درخت و ریختن و زرد شدن برگ های آن شود. به همین خاطر در هنگام جابه جایی، بهتر است که آرام آرام درخت انجیر کادوتا را به محیط جدید آن عادت دهید.

امیدوارم از محتوای نحوه ی پرورش و نگهداری پرورش گیاه انجیر کودوتا نهایت لذت را برده باشید و برای کسانی که گیاه دوست هستند، میتوانید ارسال نمایید. همچنین برای مشاهده ی مطالب پر محتوای دیگر میتوانید به بخش سبک زندگی ساعدنیوز مراجعه نمایید. از همراهی شما بسیار سپاسگزارم.


پسندیدم دیدگاه ها

استخاره آنلاین
فال حافظ آنلاین
فال امروز دوشنبه 17 اردیبهشت
از سراسر وب
دیدگاه خود را ثبت نمایید
مراحل تالیف کتاب و به چاپ رساندن آن
ترجمه رسمی انگلیسی اسناد و مدارک
چگونه پایان نامه را به کتاب تبدیل کنیم؟
استخراج مقاله از پایان نامه ارشد و دکترا + پاورپوینت آموزشی
محاسبه آنلاین هزینه چاپ کتاب
چاپ مقاله در مجله (ISI, SCOPUS, ISC, PUBMED و علمی پژوهشی) معتبر+ صفر تا صد+ ویدئو آموزشی
تعرفه نگارش مقاله از پایان نامه
محاسبه آنلاین هزینه چاپ کتاب در چند ثانیه
پایان نامه خود را چگونه به مقاله تبدیل کنیم؟
نحوه محاسبه هزینه چاپ یک کتاب