موفقیت به چه معناست؟!
کلمه موفقیت در فرهنگ لغت، دستیابی به هدفی خاص عنوان شده است. فرد موفق فردی است که ضمن تعیین هدفی از پیش مشخص شده و به کارگیری نهایت تلاش و کوشش خود برای تحقق آن، از نتیجه ای که به دست می آورد، رضایت درونی داشته باشد.
بسیاری از ما انسانها در زندگی روز مره خود دغدغه موفقیت و به ویژه موفقیت شغلی داریم و شاید کمتر کسی روی این کره خاکی وجود داشته باشد که به موفقیت علاقه مند نباشد.آنان که در زندگی شان موفقیت چندانی کسب نکرده اند و لذت موفقیت های بزرگ را نچشیده اند، در درون خود جویای علت موفقیت دیگرانند و با خود می اندیشند که آیا افراد موفق نسبت به همنوعان خود باهوش تر و به مراتب سختکوش ترند؟آیا این افراد قدرت پذیرش ریسک بالایی دارند و یا ارتباطاتشان با دنیای اطرافشان بیشتر است؟ بهتر است پیش از تمام این پرسشها، به معنای موفقیت شغلی بیندیشیم.
مفهوم موفقیت شغلی
وبسایت Bayt.com در ژوئن 2016 اقدام به برگزاری یک نظرسنجی تحت عنوان” اسرار موفقیت شغلی در خاورمیانه و آفریقای شمالی” نمود. نتایج به دست آمده حاکی از ارتباط تنگاتنگ عوامل موثر بر موفقیت شغلی بود.فرد موفق از نظر شرکت کنندگان در این نظرسنجی فردی است که خلاق، مبدع و پیشگام باشد.همچنین 25 درصد از این افراد عامل دستیابی به موفقیت شغلی شان را فعالیت در زمینه مورد علاقه خود میدانستند و عده بسیار کمی در حدود 6/5 درصد از شرکت کنندگان نیز ثروت و دارایی را ابزاری مهم برای رسیدن به موفقیت عنوان کردند.
شما موفقیت را چگونه تعریف میکنید؟
تعریف موفقیت شغلی برای هر فردی متفاوت است. برای برخی افراد ممکن است “اعتبار” یک عنوان موفقیت شغلی باشد، و برای برخی دیگر “مقدارحقوق ماهانه” یک موفقیت به نظر برسد.بعضی افراد موفقیت شغلی را بهبود وضعیت مالی و بعضی دیگر دستیابی به مراتب اجتماعی می دانند. اما بدون شک چنین دستاوردهایی رضایت حقیقی فرد را به دنبال نخواهد داشت.موفقیت را از نگاه خودتان تعریف کنید و بیندیشید که آیا فردی موفق در زمینه شغلی خود محسوب می شوید یا هنوز تا رسیدن به مقصد فاصله زیادی دارید.برای دستیابی به آنچه که از نظر شما موفقیت به شمار می رود، توصیه های زیر را آویزه گوشتان کنید!
توصیه اول: ارتباطات قوی داشته باشید
نتیجه نظرسنجی حاکی از آن بود که از هر ده شرکت کننده، نه نفر آنها معتقد بودند که ارتباطات قوی و گسترش این روابط، تاثیر به سزایی در کسب موفقیتشان داشته است.افراد موفق با صرف وقت و انرژی می کوشند با ایجاد ارتباط با افراد توانمند و معتمد مسیر موفقیت خود را هموار کنند.ماهرین در هر شغل و حرفه ای آگاهند که یکه تازی، اسب سرکش موفقیت شغلی را به سر منزل مقصود نمی رساند. افراد موفق روابط خود با اطرافیانشان را بر پایه اصول اعتماد، صداقت، درستکاری و ارزشهای مشترک بنا میکنند.حدود 9/17 درصد از شرکت کنندگان، زیان بارترین اشتباهات در عرصه شغل و حرفه را ضعف در اصول اخلاقی و عدم صداقت بیان کردند.به خوبی روشن است آنان که قصد دارند با اعمال قدرت دیگران را مجبور به کناره گیری از موضع خود کنند و برنده شدن تنها هدف آنها از حضور در سیاستهای سازمانی میباشد، در پایان مسیر از رسیدن به موفقیت و خشنودی محروم خواهند ماند و آنچه نصیبشان میشود یاس و ناامیدی است.
توصیه دوم: سختکوش باشید
باور داشته باشید که حتی اگر تمام دنیا در مسیر رسیدن شما به اهدافتان سنگ بیندازند شما باز هم توانایی این را دارید که به مقصدتان دست پیدا کنید.برای دستیابی به موفقیت باید به این باور برسید که حتی اگر تمام دنیا فرد سختکوش کسی است که بدون هیچ تردیدی در مسیر رسیدن به اهدافش قدم بردارد.سخت کوشی به این معنا نیست که به تقلید از دیگران حرکت کنید و بدون فکر به سوی موانع موجود در مسیرتان به هدف حرکت کنید.هرگاه پی بردید که چه زمانی به کمک احتیاج دارید و تا دیر نشده درخواست کمک کنید آنگاه شما هم فردی سخت کوشید.از جمله خصوصیات افراد سختکوش این است که نقاط ضعف خود در زمینه های علمی و مهارتی را میپذیرند و تمام تلاششان را به کار می گیرند تا در حد توان این ضعفها را برطرف کنند.به همین دلیل چنین افرادی در مقایسه با کسانی که نسبت به پیرامون خود بی توجه اند موفق ترند و مسیر رسیدن به موفقیتشان هموار تر است.
توصیه سوم: پیوسته یاد بگیرید
آلوین تافلر (Alvin toffler)، نویسنده و آینده پژوه آمریکایی، میگوید:” بیسوادان قرن بیست ویکم کسانی نیستند که توانایی خواندن و نوشتن ندارند، بلکه کسانی هستند که نمیتوانند یاد بگیرند، آموخته های قبلی را دور بریزند و مجددا برای یادگیری اقدام کنند”.تحصیل و یادگیری که نقش به سزایی در موفقیت افراد شاغل دارند، پیش از اشتغال آغاز میشوند. از دیدگاه شرکت کنندگان در نظرسنجی Bayt.com ، برترین منابع آموزشی در جهت پیشرفت شغلی، به ترتیب اهمیت عبارتند از:
- دروس دانشگاهی یا دوره های آموزش حرفه ای(3/16 درصد)
- دروس آنلاین(10 درصد)
- کتاب(6/9 درصد)
- وبسایتهای تخصصی مشاغل (5/7 درصد)
- انجمن ها یا تالارهای گفتگوی آنلاین (1/7 درصد)
- کنفرانس ها و همایش ها (3/4 درصد)
- مجلات و نشریات تخصصی حوزه کسب و کار (7/2 درصد)
توصیه هایی موثر در یادگیری
- منابع اطلاعاتی مرتبط با شغلتان را مطالعه کنید: 9/77 درصد از شرکت کنندگان در نظرسنجی یاد شده، اظهار داشتند که به صورت مداوم مطالعه می کنند و 6/69 درصد دیگر معتقد بودند مطالعه از جمله عواملی است که بی انکار نقشی پررنگ و حیاتی در دستیابی به موفقیت دارد.علاوه بر مطالعه منابع کلی موجود پیرامون موضوع کسب و کار، به مطالعه منابع تخصصی مرتبط با شغل خود مشغول شوید. اگر در خصوص خواندن کتابی خاص دچار تردید شدید، به ارزیابی آن در وبسایت های نقد کتاب بپردازید.همچنین به روزترین مقالات پژوهشی و رویدادهای علمی را در نشریات تخصصی دنبال کنید و همواره بکوشید در مطالعات شغلی از رقبایتان پیشی بگیرید.
- علایق غیر مرتبط با حرفه تخصصی خود را پیگیری کنید: به کسب دانش و مهارت در زمینه های مختلفی که علاقه دارید اما به شغلتان مرتبط نیست بپردازید.این کار بی شک در پیشرفت زندگی فردی و نیز موفقیت شغلیتان موثر خواهد بود و با توجه به کاربرد برخی مهارتها در چندین حوزه، کاربرد این مهارتها در حوزه تخصصی شما نیز دور از انتظار نیست.
- در کلاسهای آنلاین شرکت کنید: در کلاسهای آموزشی شرکت کنید. در این صورت در محیطی کاملا ساختار یافته حضور پیدا میکنید، با کارشناسان روبرو شده و از دیدگاهها و نظرات آنها بهرمند میشوید و نیز در بحثهای مفید شرکت میکنید و به این ترتیب سطح معلومات خود را ارتقا دهید.اگر به هر دلیلی قادر به شرکت در کلاسهای حضوری نیستید، در کلاسهای آنلاین نام نویسی کنید.3/39 درصد از شرکت کنندگان در نظرسنجی ذکرشده، عنوان کردند که در صورت ایجاد چنین فرصتی، به شرکت در کلاسهای آنلاین و بهره مندی از اطلاعات دیگران به صورت غیرحضوری علاقه مندند.
- در جلسات گفتگوی گروهی شرکت کنید : با شرکت در گروه های بحث و گفتگو به خودتان امکان افزایش معلومات را برای خودتان فراهم کنید، خود را به چالش بکشید و علاقه تان به این نوع گروه ها را تقویت کنید.برای مثال در یک باشگاه کتاب و یا هر گروه دیگری که علاقه دارید، به صورت آنلاین یا غیر آنلاین عضو شوید. چنین گروه هایی زمینه مشارکت بین اعضا را فراهم کرده به این ترتیب موجب ارتقای دانش شرکت کنندگان می گردد.امروزه بسیاری از مدیران و کارمندان با عضویت در گروه های تخصصی، می کوشند ضمن اشتراک گذاری معلومات خود، از دانش سایرین بهره ببرند.
۱۰ توصیه برای اینکه در کارتان پیشرفت کنید
-
ابتکار و نوآوری داشته باشید: امروزه نیازها و شرایط لازم برای موفقیت در دنیای کسب و کار، رشد و تغییر بسیار زیادی کرده است و شرکت ها نیازمند افرادی هستند که از خطر کردن واهمه ای ندارند و دست به ابتکار و نوآوری می زنند. در چشم انداز حرفه ای رقابتی امروز، کارفرمایان به دنبال افرادی هستند که ایده های تازه ای را مطرح می کنند، ابتکار و نوآوری دارند، پروژه های جدیدی را شروع می کنند، راه حل های جدیدی ارائه می دهند و فرصت های تازه ای را برای شرکت ایجاد می کنند.
- خودتان عملکردتان را ارزیابی کنید : یکی از بهترین راه های رسیدن به موفقیت در کار این است که همواره عملکردتان را ارزیابی کنید. منتظر ارزیابی سالانه ی خود نباشید و این کار را خودتان انجام بدهید. یکی از راه های انجام این کار تعیین اهدافی قابل سنجش و مشخص و تنظیم جدول زمانی برای رسیدن به آنهاست. وقتی تازه مشغول به کاری شده اید، اهداف کوتاه مدتی را برای خود مشخص کنید. برای رسیدن به این اهداف، برنامه ی دقیق و کاملی داشته باشید. وظایف خود را به وظایف هفتگی یا حتی روزانه تقسیم کنید. در پایان هفته، با پر کردن فرم کوچکی، به راحتی می توانید بررسی کنید که در کجای مسیر قرار دارید و آیا لازم است استراتژی خود را تغییر دهید، یا نیازی به این کار نیست. حتی در مقطعی می توانید گزارش عملکردتان را به مدیران تان ارائه دهید تا میزان پیشرفت خود را به آنها نشان دهید. این کار به مدیران نشان می دهد که شما اهمیت خودارزیابی همیشگی و پیشرفت را درک کرده اید.
- همیشه آماده ی یادگیری باشید : برای موفقیت در کار باید مشتاق یادگیری باشید. فرقی نمی کند در کدام دانشگاه تحصیل کرده اید یا چه نمره هایی گرفته اید؛ چون زندگی حرفه ای با دانشگاه تفاوت بسیار زیادی دارد. هر روز آمادگی پرسیدن یک میلیون سؤال را درمورد کارهایی که انجام می دهید، داشته باشید. شاید روزها طول بکشد تا بر انجام وظایف خود در شغل جدیدتان تسلط پیدا کنید، پس به مدیران نشان بدهید که قابلیت بهبود و اصلاح خود را دارید، به همه چیز توجه می کنید و همیشه مشتاق یادگیری چیزهای جدید هستید.
- نیازها را پیش بینی کنید : برای موفقیت در کار جدید و رسیدن به پیشرفت شغلی باید از نیازهای شغلی مدیرتان به خوبی آگاه باشید. همیشه یک گام جلوتر از رئیس تان باشید و از خودتان بپرسید: «اگر من به جای رئیس بودم می خواستم که در مرحله ی بعد چه کاری انجام شود؟» با انجام مؤثر و به موقع کارها، پیش از اینکه از شما خواسته شود، به مدیران تان نشان می دهید که ذهنیت و نگرش مثبتی دارید و کارمند زرنگ و فعالی هستید.
- به خوبی ارتباط برقرار کنید : برقرای ارتباط کلید موفقیت هر کارمند و سازمانی است. اگر مدیر از شما بخواهد که گزارش وضعیت (status report) را به او ارائه دهید، آماده کردن و ارائه دادن این گزارش تنها کاری نیست که می توانید انجام بدهید. شما باید به طور فعال با او ارتباط برقرار کنید و به او اطلاع دهید که چه زمانی کاری را انجام می دهید و پس از انجام وظیفه ی خود، به سراغ کارهایی بروید که باید در مرحله ی بعدی انجام شود.
- اهدافی را برای خود مشخص کنید: فراموش نکنید که شما برای «سخت کار کردن» یا «مشغول بودن» حقوق نمی گیرید. در پایان روز آنچه برای کارفرمای شما اهمیت دارد، این است که شما چه کمکی به تحقق اهداف و رسالت کوتاه مدت و بلندمدت شرکت کرده اید. بنابراین همیشه به یاد داشته باشید که شما برای کمک در رسیدن به هدف مشخصی حقوق می گیرید که به طور چشمگیری بر عملکرد، رسالت و چشم انداز کلی شرکت تأثیر می گذارند. در هر کجای نردبان شرکت که قرار داشته باشید، نگرش و ذهنیت هدف گرا به شما کمک می کند تا به موفقیت شغلی برسید.
- حرف نزنید، عمل کنید: این اصل را همواره در تعاملات و رفتارهای خود در محل کار به خاطر داشته باشید که ارزش عمل کردن بیشتر از صرفا حرف زدن است. به جای لاف زدن درمورد کارهایی که می توانید انجام بدهید (و سپس انجام ندادن آنها) در عمل به مدیران نشان دهید که چه توانایی هایی دارید.
- اعتماد دیگران را به دست بیاورید: جلب اعتماد دیگران یکی از مهم ترین نکات برای موفقیت هنگام پذیرفتن شغل جدید است. این طور به قضیه نگاه کنید که هر چقدر سریع تر اعتماد رئیس تان را به خود جلب کنید، او نیز نگرانی های کمتری خواهد داشت و می تواند برای تمرکز بر سایر موضوعات و مسائل مهم، زمان بیشتری داشته باشد. اگر رئیس، شما را فرد مطمئنی بداند، وظایف بیشتری را به شما محول می کند. همیشه به مهلت های مشخص شده برای انجام کارها پایبند باشید و کارها را به موقع تمام کنید و به قول هایتان عمل کنید. عمل به تمام تعهدات تان (هرچقدر هم که دشوار به نظر برسد)، به ویژه در اوایل ارتباط با رئیس تان، بسیار مهم است.
- راه حل ارائه دهید: هر کارمندی می تواند مشکلات خود را مشکلات مدیر خود بداند، ولی شما باید ارائه دهنده ی راه حل باشید نه ایجادکننده ی مشکل. کارمندان عالی کسانی هستند که مشکلات را حل می کنند. اگر درمورد مشکلی که مربوط به کار یا اداره ی شماست، اختیارات لازم برای دادن حکم و رأی نهایی را ندارید، می توانید راه حل هایی به رئیس خود پیشنهاد دهید و تا جایی که می توانید و از صمیم قلب برای حل آن مشکل تلاش کنید.
- مهربان و دلسوز باشید : برای اینکه به عنوان کارمند خوب و نمونه ای شناخته شوید، باید دلسوز باشید و این مسئله را درک کنید که مدیران و همکاران تان تمام تلاش خود را می کنند. بداخلاقی و شکایت همیشگی از اینکه چقدر کار می کنید، هیچ فایده ای نخواهد داشت. در پایان روز، هر کسی وظایف خود را که بابتش حقوق می گیرد، انجام خواهد داد.
خلاصه ی کلام
پس برای اینکه در شغل تان به موفقیت برسید و از رضایت شغلی برخوردار شوید، ابتدا باید ببینید که چه تعریفی از موفقیت دارید. موفقیت شغلی برای بعضی افراد یعنی بهبود وضعیت مالی یا مثلا دستیابی به موقعیت اجتماعی بالاتر، اما چنین دستاوردهایی در اکثر موارد موجب رضایت و خشنودی حقیقی نمی شوند. خلاصه ی کلام اینکه باید بدانید چه نوع موفقیتی واقعا موجب رضایت تان خواهد شد تا بتوانید با تعیین هدف نهایی و قرارگیری در مسیر تحقق هدف به آنچه مدنظرتان است، دست پیدا کنید.