موزه ریاست جمهور رفسنجان
هدف از ساخت این موزه این بوده است که مجموعه ای از هدایای رسمی و غیر رسمی که در دوره ریاست جمهوری آقای رفسنجانی از سوی گروه های مردم، سازمان های مختلف و مسئولین سایر کشورهای جهان به دولت ایران تقدیم شده بود، در این موزه نگهداری شود.
پس از شکل گیری این ایده، در سال ۱۳۷۰ شمسی، کار طراحی بنای این موزه به شخصی به نام «شهوند یوسفی زاده» سپرده شد. ۸ سال بعد و در سال ۱۳۷۸، موزه ریاست جمهوری رفسنجان توسط آقای محمد خاتمی، رئیس جمهور وقت ایران افتتاح شد. از آن زمان تاکنون، این موزه یکی از شاخص ترین جاذبه های گردشگری شهر رفسنجان است.
موزه مردم شناسی زرتشتیان
موزه مردم شناسی زرتشتیان در استان کرمان، تنها موزه مردم شناسی زرتشتیان جهان است که در داخل مجموعه آتشکده زرتشتیان شهر کرمان قرار دارد.
از کهن ترین اشیای این موزه یک جلد کتاب دستنویس گات ها با پیشینیه بیش از ۲۰۰ سال و یک آتشدان دستی با تاریخ حک شده ۱۲۰۷ یزدگردی (۱۲۱۷ خورشیدی) است.
از بخش های ارزشمند این موزه، بخش فرتور و اسناد است که فرتورهای انجمن ناصری زرتشتیان کرمان و رفسنجان و فرتورهای سرشناسانی چون ارباب کیخسرو شاهرخ، میرزا برزو آمیغی، خانم کشور مزدیسنا و پوراندخت، از ارزش بسیاری برخوردار می باشند.
بخش دیگری از موزه زرتشتیان به نمایش و معرفی پوشش زنان و مردان زرتشتی اختصاص دارد که قدمت آن ها از ۵۰ تا ۱۵۰ سال است. مخنا، لچک، چارقد، کت، پیراهن و شلوارهای گلدوزی شده، از انواع لباس های زنانه ای است که در این موزه نگهداری می شوند و هر کدام زیبایی ویژه ای دارند.
صفه عزاخانه کرمان
صفه عزاخانه کرمان در سالهای ۷۴۱ هجری قمری هنگامی که بازار مظفری ساخته می شد این صفه نیز در همان زمان به دست آل مظفر بنا شده است .سردرب ورودی این صفه بسیار باشکوه و بزرگ است .کاشی کاری ها و تزئینات زیبایی مثل مسجد جامع در آن به کار رفته است . این صفه در کنار مسجد بزرگ کرمان یعنی همان مسجد جامع مظفری محل گرد آمدن عاشقان سالار شهیدان است که در ایام محرم و صفر عزاداری می کنند. طاق های داخلی این صفه مثل بسیاری از اماکن تاریخی دوره مظفری است و آجرها به صورت ضربی در هم قفل شده اند .نمای بیرونی این صفه نیز از تزینات زیبایی برخوردار است . اشعار محرمی و عموما اشعار شاعر بزرگ نهضت عاشورا یعنی محتشم کاشانی با خط زیبایی مزیین شده است.
موزه ساعت کرمان
موزه ساعت کرمان یکی از مکان های دیدنی در این استان می باشد ودر خیابان شهدا(زریسف) واقع شده است. ساعت های مختلف ساخت قدیم و ساعت های چوب ساز را به معرض نمایش گذاشته است. در این موزه ساعت هایی که در عصر ناصرالدین شاه به سفارش دربار ساخته است,و همچنین ساعت هایی که هنگام افتتاح راه آهن جمهوری اسلامی به تعدادی از افراد اعطاء شده است، وجود دارد.ساعت های دست ساز هندوستانی که ۱۵۰ سال پیش از طریق بمبئی به بندرعباس و از آنجا به کرمان وارد شده ، بخش قابل توجهی از ساعت های این موزه است. قدیمی ترین ساعت موزه کرمان که مربوط به ۳۰۰ سال پیش است و همچنان کار می کند، بر جذابیت ساعت های این موزه افزوده است.همچنین در این موزه تعدادی از سکه ها و تمبرهای قدیم وساعت های زیبای دست ساز نیز نگهداری می شود.این مکان هر ساله پذیرای گردشگران تاریخ دوست است.
موزه دفاع مقدس کرمان
موزه دفاع مقدس کرمان به عنوان یکی از بزرگترین باغ موزه های دفاع مقدس کشور در زمان ریاست جمهوری آیت الله هاشمی رفسنجانی در شهر کرمان ساخته شد. این ساختمان با الهام از معماری ایرانی و سنتی کرمان و با توجه به اقلیم و سازه های سنتی از قبیل بادگیر های کرمان و با توجه به اقلیم و استفاده از مصالح اقلیمی طراحی و ساخته شده است . موزه دفاع مقدس خاطرات جنگ و دوران دفاع مقدس و دلاور مردی ها و رشادت های لشکر۴۱ثارالله را در دوران دفاع مقدس خاطرات دفاع و روز های جنگ و انقلاب را در خود برای نسل های آینده نگه می دارد . این بنا در مرکز شهر کرمان در کنار میدان شهدا در شهر کرمان قرار گرفته است و دسترسی کاملی را داراست . موزه دارای تالارهای مختلفی است که در هر کدام به بخشی از وقایع جنگ پرداخته است. در تالار عبرت اسناد بی کفایتی حکومت های قبلی در پاسداشت از کشور ایران و مردم آن آمده است، در دیگری اسناد مربوط به شروع جنگ به وسیله حکومت بعث عراق آمده و گزارش تحرکاتی که دشمن قبل از جنگ داشته و کمبود امکانات و عدم تجهیز نیروهای مردمی در آغاز جنگ و بی مسئولیتی برخی که موجب شد دشمن گستاخانه به شهرهای کشور یورش بیاورد. در یک تالار هم به جنگ نابرابر ایران و عراق جنگ نامتعارف که همراه با بمباران شیمیایی و …. بوده اشاره کرده است و برخوردهای نامناسب عراقی ها با اسرای ایرانی و انواع شکنجه هایی که به اسرای ما تحمیل می کرده اند و در مقابل صبر و استقامت نیروهای ایرانی که فرماندهان عراقی را به ستوه آورده بود. در قسمتی از تالار هم عکس هایی مربوط به کمک های مردمی در پشت جبهه ها، دست ساخته های اسرا و ابتکارات آنها در حین اسارت قرار گرفته است. در راهروها تابلوهای نقاشی نصب شده که حماسه هشت سال دفاع مقدس را به تصویر کشیده است و در بخش هایی هم عکس هایی از شهدا، لوازم شخصی آنها، دست نوشته ها، نامه ها، وصیتنامه ها و تجهیزاتی که رزمندگان از دشمن مزدور به غنیمت گرفته اند برای بازدید قرار گرفته است. فضای روباز موزه گنجینه:فضای روباز محل نمایش سلاح های جنگی سنگین است که بیشتر آن ها غنیمت می باشند هم چنین ماکت منطقه عملیاتی کربلای ۵ در شلمچه به نمایش گذاشته شده است.
موزه مطبوعات استان کرمان
موزه مطبوعات استان کرمان با پشتوانه ای یکصدساله روزنامه نگاری تنها موزه مطبوعات کشور است که در آن می توان عمق راه پیموده شده مطبوعات محلی کرمان در یک قرن اخیر را به وضوح دید. در دی ماه ۱۳۸۳ محمدعلی فردوس مدیر مسئول هفته نامه فردوس کویر و رئیس وقت خانه مطبوعات کرمان پیشنهاد تاسیس این موزه را به سازمان میراث فرهنگی داد و پس از شش ماه جمع آوری اسناد، مدارک و ادوات روزنامه نگاری قدیم کرمان، با حمایتهای میراث فرهنگی، این موزه در مرداد ماه ۱۳۸۴ همزمان با روز خبرنگار در ساختمانی به مساحت ۱۰۰ متر افتتاح گردید.در ساختمان موزه ۲ نفر از شخصیت های برجسته کرمانی سید علوی از سادات مورد احترام مردم و و ناظم الاسلام کرمانی که از روزنامه نگاران، مولفان و مشروطه خواهان نامی ایران به خاک سپرده شده اند. همزمان با افتتاح موزه از بنای یاد بود ناظم الاسلام کرمانی نیر پرده برداری کرد. یک دستگاه چاپ سنگی ۹۰ ساله، دوربین های عکاسی، آرشیو روزنامه هایی که در یکصدسال اخیر منتشر می شده اند، عکسهای قلمدان ها، عصای بعضی از روزنامه نگاران، ادوات چاپ و یک عدد قرآن خطی ۲۰۰ ساله در موزه مطبوعات جلوه هایی است از یکصد سال روزنامه نگاری در کرمان که همچنان با فراز و نشیب های بسیار به راه خود ادامه می دهد.سید علوی عارفی بود که در زمان قاجار در همین بنا به تدریس علوم دینی و موعظه مردم شهر می پرداخت که برای وی احترام زیادی قائل بودند. در زمان هجوم آقا محمدخان قاجار به کرمان که آن فجایع را به بار آورد. وقتی به این نقطه کرمان رسید، سید علوی با قرآن و شمشیر جلوی آقا محمدخان گرفت و گفت: یا به این قرآن مردم را ببخش یا به این شمشیر بکش، آقا محمدخان نیز به او پاسخ می دهد: آن زمان که پشت دروازه های شهر مانده بودم نیامدی واسطه مردم و من شوی، تا به این حمله اقدام نکنم!سپس بدون آگاهی از اقدام خدا پسندانه ی سید علوی، دستور قتل اورا می دهد و پس از این که به او می گویند که سید مورد احترام مردم را کشته است دستور می دهد او را با احترام غسل و کفن کنند و در همین مکتب به خاک سپارند.اما ناظم الاسلام کرمانی که در سال ۱۲۸۰ ه.ق به دنیا آمد. از رجال قابل توجه در دوران مشروطه بوده و روزنامه های نوروز و کوکب دری را مدیریت می کرده است. او در کتاب علایم الظهور خود نوشته است که وقتی از دنیا رفتم مرا در پائین قبر سید علوی دفن کنید و به احترام او هیچ نشانی از محل دفن من به جا نگذارید.
موزه ارتش کرمان
موزه ارتش واقع در استان کرمان در سال ۱۳۸۸ در ساختمان باشگاه قدیم ارتش که دارای قدمتی بیش از ۱۰۰ سال است افتتاح شد. این بنای تاریخی دارای ۸۰۰ متر مربع زیربنا و بدون ستون است. موزه دارای ۴۰۰۰ تجهیزات نظامی از زمان قاجاریه است که از استانهای زاهدان، تهران، اهواز و گرگان جمع آوری شده اند. همچنین ۵۰ قطعه عکس از مقام معظم رهبری در زمان جنگ، ۵۰ قطعه عکس از تجاوز رژیم عراق در سال ۱۳۵۸، اسنادی از شهادت مردم کرمان، وصیت نامه ها و آثار باقیمانده از شهیدان، ۲ تابلوی نفیس با بیش از ۱۰۰ سال قدمت در این موزه به نمایش گذاشته شده اند.موزه ارتش نمونه مناسبی از مشارکت و همیاری سایر دستگاهها با اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمان است. مشارکتی که مسیر مناسبی را در راستای ارزش بخشی به داشته های فرهنگی استان طراحی و به مرحله اجرا رساند. و نتیجه آن ایجاد فضایی شد که کاریری جالب آن، مورد توجه علاقه مندان و دوستداران میراث فرهنگی قرار گرفت. اضافه شدن موزه ارتش به دیگر جاذبه ها و دیدنیهای استان کرمان، نشان دیگری از ارزشهای فرهنگی و تاریخی این استان پهناور می باشد.
موزه حمام زنانه گنجعلیخان
موزه حمام زنانه گنجعلیخان در شهر کرمان واقع شده است و در دوره حاضر تغییر کاربری داده است و تبدیل به موزه مردم شناسی گردیده است . این بنا توسط ” گنجعلیخان” حاکم وقت شهر کرمان در مجموعه ای که خود بانی آن بوده است (مجموعه گنجعلیخان کرمان)در عصر صفویه شکل گرفته است. که بیانگر معماری پر عظمت دوران صفویه می باشد. این حمام در بازار کرمان وجنوب میدان گنجعلیخان و شمال حمام مردانه گنجعلیخان می باشدکه پس از پیچ و خم های کوچه های کاهگلی که زیبا باز سازی شده است به این حمام زیبا می رسیم. این حمام نیز مانند حمام سنتی مردانه گنجعلیخان دارای رختکن، گرمخانه و عناصر دیگر است.این حمام به واسطه تناسبات، ابعاد زیبا و همجواری با حمام مردانه بسیار قابل اهمیت است، به گونه ای که در ساخت و ساز بخش هایی از این بنا از ستون های سنگی یکپارچه استفاده شده است. ورودی این حمام با چند پله به سمت پایین به فضای رختکن متصل می گردد .پوشش طاق و گنبدی بودن حمام که برروی ستونهای سنگی قرار گرفته است.بسیار چشم نواز می باشد.گرمخانه حمام فضایی تقریبا مستطیل شکلی دارد که بر روی چند ستون و دیواره های جانبی قرار گرفته است و کف گرمخانه با سنگ های مرغوب پوشیده شده است. این حمام هم اکنون با مدلهایی از لباسهای عروس قوم های مختلف ایرانی مزین شده. این مدلها مجسمه هایی زنانی هستند که هدف معرفی پوشش قوم های مختلف ایرانی میباشد. هم اکنون گردشگران زیادی از این حمام دیدن می کنند این حمام با مساحت ۳۵۰ متر مربع تا دهه ۴۰ فعال بوده است و بازسازی آن از سال ۸۸آغازشد و در بهمن ۹۰ به اتمام رسید .
موزه ی سازهای سنتی کرمان
موزه ی سازهای سنتی کرمان در سال ۱۳۸۱ افتتاح شده است و در آن سازهایی از قبیل قیچک، سنتور، قانون، رباب و عود که از جمله کارهای هنرمندانه اساتیدی چون یحیی، نریمان و سعود می باشد به نمایش گذاشته شده است.
به گفته ی مسوول موزه ی ساز باغ هرندی هدف اصلی از ایجاد این موزه آشنا نمودن بازدیدکنندگان با سازهای بومی و سنتی ایران و همسایگان کشور ایران است که موسیقی آنان با موسیقی کشور ما قرابت و نزدیکی بسیار دارد.
او تصریح می کند: ۲۵۰ ساز در موزه ی ساز نگهداری می شوند که بخشی از این سازها اهدایی استاد حسین مسعود بنیان گذار موزه ساز و بخش دیگر مجموعه ی شخصی آقای توحیدی است که حاصل سال ها تحقیق و پژوهش ایشان است و یک مجموعه نیز متعلق به کیوان پهلوان است که در سه بخش سازهای ملی، سازهای مقامی (محلی) و سازهای بین المللی گنجانده شده اند. جمیل کرمانی با اشاره به این که این سازها در نوع خود بی نظیرند و توسط بهترین استادان این رشته ساخته شده اند می گوید: در حال حاضر سعی می کنیم با همکاری هنرمندان صدای تک تک سازها را ضبط کنیم تا در صورت تمایل بازدیدکنندگان بتوانند صدای هر ساز را به طور جداگانه گوش کنند.
موزه سکه کرمان
این موزه در مجموعه گنجعلی خان قرار دارد. ساختمانی مربع شکل با یک گنبد و چهار طاق نمای کم عمق که چهار اتاق در گوشه های آن قرار گرفته است. این ساختمان که به ضرابخانه معروف می باشد، توسط سلطان محمد معمار یزدی ساخته شده است. هنگام مرمت ضرابخانه، چکش و پولاد ضرب سکه و مقداری سکه ضرب شده کشف شده است. در سال ۱۳۷۰ ضرابخانه به موزه سکه تبدیل شد و در آن، از ادوار مختلف تاریخ سکه هایی جهت نمایش قرار گرفت. در یکی از اتاق های موزه مجسمه استاد ضراب را به همراه شاگردش در حال ضرب سکه نشان می دهد.