مراحل انجام داوری تخصصی (Peer Review) در مجلات بین المللی 

  شنبه، 29 تیر 1398   زمان مطالعه 5 دقیقه
مراحل انجام داوری تخصصی (Peer Review) در مجلات بین المللی 
ساعد نیوز:داوری تخصصی Peer Review فرایندی است که مقالات تخصصی توسط متخصصین همان رشته بررسی و ارزیابی می‌ شود. و می توان گفت روش Peer Review تنها روش کاربردی برای ارزیابی مقالات علمی می‌باشد.

Peer Review به معنی بررسی دقیق و داوری تخصصی می باشد که درسال های اخیر با توجه به افزایش تقاضا برای انتشار سریع مقالات علمی، رشد چشم گیری داشته است. داوران نقش محوری را در انتشارات علمی بازی می کنند. داوری تخصصی فرایندی است که مقالات تخصصی را به صورت همه جانبه توسط متخصصین همان رشته بررسی و ارزیابی می کند. علی رغم انتقادهای موجود، Peer Review تنها روش گسترده و کاربردی برای ارزیابی مقالات علمی می باشد.

برای مثال انتشارات الزویر (Elsevier)، شرکت پیشگام بین المللی در ارائه ی راهکارهای اطلاعاتی علمی، جهت ارزیابی کیفیت و اعتبار ژورنال ها و مقالات از روش داوری تخصصی (Peer Review) استفاده می کند. Peer Review حدود سیصد سال پیش در انجمن سلطنتی رسماً برای اولین بار به عنوان راهکار ارزیابی مقالات و ژورنال ها به کار گرفته شد.

جزئیات فرآیند Peer Review

فرآیند داوری تخصصی برای ژورنال های علمی در ده مرحله انجام می گیرد. البته این مراحل می تواند بین ژورنال های مختلف تا حدودی متفاوت باشد.

ارسال مقاله به ژورنال.

در این مرحله مقاله معمولا از طریق سیستم آنلاین به ژورنال مربوطه ارسال می کند. (موسسه پژوهش برتر در زمینه ارسال و ساب میت مقالات در ژورنال های ISI, ISC, SCOPUS و علمی پژوهشی داخلی دارای تجربه چندین ساله می باشد).

ارزیابی اولیه توسط ژورنال.

در این مرحله، مقاله صرفا از لحاظ ترکیب و ساختار بررسی می شود نه از لحاظ کیفیت علمی.

ارزیابی توسط سردبیر ژورنال.

سردبیر ژورنال بررسی می کند که این مقاله به اندازه کافی ابتکاری، اصیل و در گستره ی موضوعی آن ژورنال باشد و کاستی های اساسی در نگارش آن دیده نشود. در غیر این صورت، این مقاله ممکن است بدون بررسی بیشتر رد شود.

اختصاص یک ویراستار.

برخی از ژورنال ها دپارتمان ویراستاری دارند و در این صورت جهت ادامه روند داوری تخصصی، مقاله برای آن ها ارسال می شود.

ارسال دعوت نامه به داوران.

در این مرحله دعوت نامه ای به افرادی که تا حد ممکن در زمینه علمی مربوطه توانا و مجرب باشند و فاقد هرگونه تعارض منافع شناخته شده در زمینه مقاله مورد داوری باشند ارسال می گردد. تعداد این افراد در بین ژورنال های مختلف متغیر است. معمولاً برای جلوگیری از طولانی شدن زمان انتظار نویسنده، حداقل یک داور وحداکثر سه داور برای هر مقاله دعوت می شود.

پاسخ به دعوت نامه.

داوران پس از بررسی دعوت نامه با توجه به توانایی، تجربه و علایقشان نسبت به پذیرش یا رد دعوت نامه اقدام می نمایند. درصورت عدم پذیرش می توانند نسبت به پیشنهاد افراد مستعد جهت داوری نیز اقدام نمایند.

نقد و بررسی مقاله.

داوران زمان کافی را به منظور چندین بار مطالعه و بررسی مقاله صرف می کنند. درواقع، اولین مطالعه جهت شکل گیری ذهنیت و آشنایی اولیه با مقاله صورت می گیرد. درصورتی که در اولین مطالعه مشکلات جدی و عدیده مشاهده گردد، داور می تواند نسبت به رد مقاله اقدام کند. درغیر این صورت، به تعداد بیشتری بررسی مقاله صورت می پذیرد و هم چنین یادداشتی از بررسی دقیق مقاله و راه های مشخصی برای رفع خطاهای احتمالی موجود در مقاله نیز به صورت هم زمان تهیه می گردد. در نهایت نتیجه بررسی ها به همراه نظر نهایی رد Reject یا تایید Accept و یا درخواست بررسی مجدد مقاله Revise به نویسنده اعلام می شود.

بررسی نظرات داوران.

ژورنال جهت اخذ تصمیم نهایی، نظرات داوران را بررسی نموده و در صورتی که اختلاف نظر قابل توجهی در آرا وجود داشته باشد، نسبت به دعوت تعداد بیشتری از داوران اقدام می کند.

اعلام نتیجه به نگارنده مقاله.

ژورنال نتیجه و تصمیم نهایی را به همراه نکات بررسی شده توسط داوران به نگارنده مقاله ارسال می کند. ارسال یا عدم ارسال نام داوران بسته به موسسه متفاوت می باشد.

مراحل نهایی.

اگر مقاله پذیرفته شود، اقدامات لازم جهت انتشار آن صورت می گیرد. در صورتی که مقاله رد یا جهت بررسی مجدد به نگارنده مقاله ارسال گردد، وی می تواند با توجه به کامنت های ارزشمند داوران نسبت به بهبود مقاله اقدام نماید. هم چنین پس از اصلاح مقاله، نتیجه جهت بررسی مجدد به داوران ارسال می شود، مگر در شرایطی که آن ها عدم تمایل به بررسی مجدد مقاله را اعلام کرده باشند. هم چنین در صورتی که تنها مشکلات جزیی در مقاله دیده شده باشد، ممکن است ویراستار ژورنال، اقدام به ویرایش مقاله کند.

نمودارهای روند انجام Peer Review در موسسات الزویر (Elsevier) و وایلی (Wiley)

تصویر

روش های انجام داوری تخصصی (Peer Review)

سه روش رایج جهت داوری تخصصی به شرح زیر است:

1. روش یکسو کور (Single blind)

روشی که در آن داور از مشخصات نویسنده آگاه است. این روش رایج ترین مدل ارزیابی در میان ژورنال های علمی است.

مزایا:

  • در این روش، داوری بدون نگرانی نسبت به انتقاد نگارنده مقاله صورت می گیرد.
  • در بسیاری از موارد، آگاهی از سوابق علمی نویسنده ی مقاله به داوری و ارزیابی صحیح و اصولی مقاله کمک می کند.

معایب:

  • دخالت نظرات شخصی یا مغرضانه داور.

2. روش دوسو کور (Double blind)

در این روش، داوران و نویسندگان از هویت یک دیگر بی اطلاع هستند، این روش بیشتر در ارزیابی تخصصی مقالات علوم اجتماعی و انسانی رایج است.

مزایا:

  • ارزیابی منصفانه و به دور از قضاوت و تعصبات صورت می گیرد.
  • نویسندگان و داوران در برابر انتقادات یک دیگر قرار نمی گیرند.

معایب:

  • ممکن است نتوانیم ناشناس بودن نویسنده را تضمین کنیم و نویسنده با توجه به زمینه تحقیقات، منابع و سبک نوشتن قابل شناسایی باشد.
  • در بسیاری از موارد آگاهی از هویت نویسندگان بررسی سرقت ادبی یا موارد مشکوک در مقاله را راحت تر می کند.

3. روش داوری باز (Open review)

در این روش نویسندگان و داوران از هویت یک دیگر مطلع هستند. این روش در برخی ژورنال ها استفاده می شود. در این روش ممکن است انتشار مقاله نهایی به همراه هویت هر داور و نظراتش منتشر گردد.

مزایا:

  • شفافیت در این روش حس پاسخگویی و احساس مسئولیت را در بین داوران تقویت می کند. این روش به طور کلی منجر به بالا رفتن سطح کیفیت مقالات خواهد شد.
  • با توجه به این که هویت داوران به همراه مقالات منتشر می گردد، آن ها تلاش بیشتری جهت ارزیابی کامل و دقیق مقالات از خود نشان می دهند.

معایب:

  • برخی از داوران ممکن است حاضر به همکاری با یک ژورنال با سیستم باز نباشند. دلیل این امر نگرانی راجع به اطلاع یافتن دیگران از نظرات و ارزیابی هایشان است.
  • بعضی داوران در جوامع تحقیقاتی کوچک تر و برخی مناطق جهان ترجیح می دهند مقالات پژوهش گران ارشد را مورد ارزیابی قرار ندهند.

دیدگاه ها
  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
همسر رهبر معظم انقلاب: آقای ما اجازه نمی‌دهد که در خانه، غیر از برنج کوپنی استفاده کنیم و آن هم کفاف خوراک ما را بیش از یک بار در هفته نمی‌دهد (642 نظر) نگاهی به سفره مفصل و تمام و کمال حضرت ابوالفضل در منزل شاه نشین علی دایی+عکس/ از گل آرایی و شمع‌دان‌هایی طلایی تا پَک هایی لاکچری و جذاب (109 نظر) نگاهی به ماشین مازراتی هوش پران علی دایی که همه آرزوشو دارن/ شهریار فوتبال ایران سوار بر دلبر مشکی😍 (82 نظر) (فیلم) ورود جالب و معنادار رهبر انقلاب به حسینیه امام خمینی (ره) به همراه مسعود پزشکیان و شعار حیدر حیدر جمعیت (63 نظر) رهبر معظم انقلاب: بعد از فوت پدرم همه‌ی موجودی خانه‌اش 45 هزار تومان شد که نمی‌شد با آن گاز یا یخچال خرید (53 نظر) میز غذای ساده رهبر معظم انقلاب و خوردن غذا در بشقاب استیل/ ساده زیستی ایشان همیشه مثال زدنی است+عکس (44 نظر) مات و مبهوت موندن مهران مدیری از دیدن همزاد خودش تو دورهمی/ چقدرم که شبیه همدیگه هستن!+عکس (29 نظر) رهبر معظم انقلاب: من در کلاس اول ابتدایی چشمانم ضعیف بود و تخته سیاه و چهره معلم رو نمی‌دیدم +ویدیو/ از 13 سالگی عینکی شدم (29 نظر) ریحانه سادات دختر بزرگ شهید رئیسی: سجاده نماز پدرم را در اندونزی تکه تکه کردند و به عنوان تبرّک بین مردم پخش کردند+ویدیو (23 نظر) درخت خرمای بزرگ حیاط باصفای خونه ویلایی زهرا گونش/ نخل های هم قد والیبالیست مشهور ترکیه ای (20 نظر) خلاقیت منحصر به فرد آرایشگر خوش ذوق در تغییر چهره داماد حماسه ساز شد+ویدئو/سلطان بی چون و چرای گریم در سطح خاورمیانه😂 (17 نظر) حضور ساده و بدون تشریفات همسر رهبر معظم انقلاب در یک درمانگاه/ ایشان گفتند من نمی‌خواهم پارتی بازی بکنم+ویدیو (16 نظر) هنرمندان و ورزشکارانی که در مراسم نذری پوریا پورسرخ بازیگر سریال کیمیا حضور داشتند/ علی پروین هم بود+عکس (14 نظر) بازیگرانی که در جوانی فوت شده اند + ویدئو با صدای معتمدی سریال گرگ و میش / روحشان شاد چقدر حیف شدن😥 عسل بدیعی، پوپک گلدره و .. (12 نظر) مراسم تشییع پدر حامد بهداد، با حضور چهره های سرشناس و بازیگران +عکس/ روحش شاد و یادش گرامی (10 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
نجات گروگان 50 میلیارد تومانی از چاه 3 متری
دولت پزشکیان چگونه دولتی خواهد بود؟
قتل دلخراش و هالیوودی توسط پسر 17 ساله در شیراز
هیچ رهبری جرأت شلیک موشک به اسرائیل را نداشت!
توصیه پورمحمدی به پزشکیان برای چینش اعضای کابینه
اعلام اسامی پذیرفته‌شدگان بدون آزمون مقطع کارشناسی ارشد
توقف پذیرش دانشجو در دورۀ شبانۀ دانشگاه شهید باهنر کرمان
ویدیو/ شبیه‌سازی عواقب وحشتناک بمباران هسته‌ای/ قیامت مصنوعی یا پایان جهان در آمریکا
بایدن: نه تنها در مبارزات انتخاباتی هستم بلکه جهان را اداره می‌کنم
(ویدئو) وقتی سلبریتی‌های مرده دوباره زنده می‌شوند/ هوش مصنوعی کتاب‌ها را با صدای بازیگران فقید روایت می‌کند!
(ویدئو) جوانمردی بی‌نظیر شهریار ایران‌زمین کوروش کبیر در برابر زیباترین اسیر خود، پانته‌آ / داستانی که قرن‌هاست ستایش می‌شود!
زیبایی دختر ورزشکار برای تیمش دردسر آفرین شد
(ویدئو) الماس سیاه؛ راز سلامتی و زیبایی با نادرترین سیب جهان که همه را شگفت‌زده کرده است!
مسعود پزشکیان: کسانی که با ما نیستند هم مردم هستند/ پست و مقام برای قیافه گرفتن نیست، برای خدمتگزاری است
ویدیو/ تلفیق علم و فناوری در تولید هنر به وسیلۀ ربات‌های مجسمه‌ساز
منتخب روز   
(فیلم) خرید دکتر مسعود پزشکیان از یک سوپرمارکت در تهران به همراه نوه‌ها و عروسش با کارت بانکی شخصی / نوه‌ها پدربزرگ را به خرج انداخته‌اند اقدام منحصربفرد و زیبای طلافروش یزدی به احترام دختر سه ساله امام حسین(ع)+عکس/ این جور تصاویر مخصوص ایران ماست والسلام👌 (فیلم) رهبر معظم انقلاب: به من می‌گویند شما گفتید سوءاستفاده جویان را افشا نکنید / ما حق نداریم افراد را به صرف گمان متهم کنیم سکانس خوشحالی قُباد از بارداری شهرزاد/ قُباد: من تا الان نمیدونستم از این دنیا و از این زندگی چی میخوام اما الان.... (عکس) هدایای ارزشمندی که پزشکیان در پشت صحنه یک هیئت دریافت کرد / خوشا راهی که آغازش با حسین است ... (ویدئو) شعر سوزناک شهریار برای مادر بزرگش که با شنیدنش اشک از چشمانتان سرازیر خواهد شد به یادماندنی ترین سکانس عاشقانه سریال شهرزاد / از بله گفتن شهرزاد تا مرگ مرگ بزرگ آقا نقش دختر رهبر انقلاب در ترمیم دست مجروح ایشان/ فرزند دختری که به پدر اُنس داشت (عکس) شوخی ظریف با آقای ظریف؛ از مقایسه ظریف با مِسی تا انداختن ماسک به شکل آقای رئیس جمهور!! واکنش عضو دفتر رهبر انقلاب به پست اینستاگرامی پسرش با هشتگ برای ایران، پزشکیان